8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Als je zwanger bent kun je sneller een bloedneus krijgen dan wanneer je niet zwanger bent. Veel vrouwen vragen zich dan ook af waardoor dat komt. Je kunt het lezen in dit artikel ‘Bloedneus zwanger: wat is er aan de hand?’. Hoewel een bloedneus meestal onschuldig is, kan het wel vervelend zijn. Lees vooral verder als je wilt weten hoe je een bloedneus kan proberen te voorkomen en hoe je moet handelen als het toch gebeurt.

Bloedneus zwanger, wat is er aan de hand?

Geen zorgen. Een bloedneus tijdens zwangerschap is niet schadelijk voor jou en ook niet voor het kindje in jouw buik. Het komt doordat er een klein bloedvaatje in je neus kapot springt. Zo ontstaat er een wondje dat behoorlijk kan bloeden. Als je het niet op tijd doorhebt, kan het voor een behoorlijk bloedbad zorgen. Niet zo fijn!

Zwangerschap bloedneus

Zwanger en vaker een bloedneus, is dat normaal?

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer hormonen aan. Het vrijkomen van de hormonen oestrogeen en progesteron zorgen voor een betere doorbloeding in je slijmvliezen. Dit is belangrijk voor de baarmoeder en de placenta. Helaas bevat jouw lichaam op meer plaatsen slijmvlies. Bijvoorbeeld in je neus. De bloedvaten in je neus gaan door deze betere doorbloeding oppervlakkiger liggen. Ook zijn de wanden van de bloedvaten iets dunner. Ze raken daardoor gemakkelijker beschadigd. Zwanger bloedneuzen krijgen is dus volkomen normaal.

Wat doen als je een bloedneus hebt?

Rustig blijven is heel belangrijk bij een bloedneus. Hoe meer stress je hebt, hoe langer het zal duren eer het stopt. Blijf dus kalm en pak iets dat het bloed op kan vangen. Denk hierbij aan een zakdoekje, een stuk keukenrol of desnoods een stuk toiletpapier.

Ga rustig zitten en snuit de neus voorzichtig

Zoek een plekje waar je gedurende een minuut of tien rustig kan zitten. Snuit dan voorzichtig je neus. Doe dit niet te hard want daardoor kun je meer bloedvaten beschadigen.

Houd je hoofd licht voorover

Buig je hoofd voorover en niet achterover. Als je je hoofd naar achteren doet, loopt het bloed je keel in. Het komt dan in je maag terecht en dat heeft vaak misselijkheid tot gevolg. Waarschijnlijk ben je gedurende de zwangerschap al genoeg misselijk geweest.

Een bloedneus stoppen als je zwanger bent

Knijp de neus 5 minuten dicht

Knijp met je duim en wijsvinger je neus stevig dicht. Dit doe je net onder het bot. Dus waar het zachte stuk begint. Hou er nog wel een doekje onder want in het begin kan het nog een beetje lekken.

Knijp je neus gedurende vijf minuten dicht. Dit is best lang als je bent aan het wachten, maar het is nodig voor de bloedstolling.

Blijft het bloeden, herhaal dit dan

Na vijf minuten controleer je of het bloeden gestopt is. Zo niet, dan knijp je je neus opnieuw dicht. Je wacht dan nog eens vijf minuten. Daarna zou het bloeden toch echt gestopt moeten zijn.

Neem contact op met de huisarts als het na 10 minuten niet gestopt is

Als het bloeden echt niet wil stoppen kun je contact opnemen met de huisarts. Vooral als je regelmatig last hebt van moeilijk te stoppen bloedneuzen is dit aan te raden. Er zou zomaar een onderliggend probleem kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk.

De oorzaak van een bloedneus zwangerschap

Alles waardoor er een bloedvaatje in je neus kapot kan gaan is een risicofactor voor een bloedneus. Hierbij moet je denken aan neuspeuteren, hard je neus snuiten, niezen, een klap op je neus of droge lucht. Daarnaast kan er een spontane bloedneus plaatsvinden. De oorzaak is dan onbekend.

Zwanger en last van bloedneuzen: 5 tips om een bloedneus te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Helaas is een bloedneus tijdens de zwangerschap een heel normaal verschijnsel. Wat je wel kan doen is jouw lichaam in een topconditie houden. Daarnaast kun je een beetje voorzichtig zijn met je neus.

Genoeg water drinken

Als zwangere vrouw moet je tussen de 1,5 liter en de 2,5 liter water drinken. Dat is maar een beetje maar dan het geval was toen je niet zwanger was. Daarnaast haal je vocht uit groente, fruit en andere voedingsmiddelen maar deze hoeveelheid valt moeilijk te meten. Tijdens je zwangerschap gaat je lichaam meer bloed aanmaken. Ook is er vocht nodig voor de aanmaak van vruchtwater. Om te zorgen dat heel jouw lichaam goed blijft functioneren moet je genoeg drinken. Genoeg drinken voorkomt dus niet enkel bloedneuzen, maar zorgt voor een goede gezondheid.

Water drinken tijdens zwangerschap

Aan de hand van de kleur van je urine kun je zien of je genoeg gedronken hebt. Deze hoort transparant tot lichtgeel te zijn. Teveel drinken is overigens ook niet goed. Drie liter is het maximum, behalve als het heel warm is. Als je steeds last hebt van dorst is het raadzaam om je bloed te laten controleren bij de dokter. Dit kan namelijk wijzen op zwangerschapsdiabetes.

Wees voorzichtig met het snuiten van je neus

De bloedvaatjes in je neus zijn heel fragiel. Tijdens de zwangerschap zijn ze zelfs nog kwetsbaarder. Door je neus hard te snuiten kunnen ze gemakkelijk kapot springen. Als je je neus wilt snuiten zul je dit dus voorzichtig moeten doen. Ook met neuspeuteren kun je beter voorzichtig zijn. Al weet iedereen hoeveel voldoening eens flink peuteren kan geven.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Eet gezond, blijf in beweging, rook niet en drink uiteraard geen alcohol. Een gezonde levensstijl hoort bij een zwangerschap. Dit doe je niet alleen voor jouw baby’tje, maar ook voor jezelf. Door de gezonde levensstijl houd je je lichaam in een goede conditie en voorkom je onnodige gewichtstoename. Zo blijven zwangerschapskwaaltjes zoals een bloedneus langer weg.

Neem voldoende vitamine c tot je

Vitamine C zorgt voor sterkere bloedvaten. Ook zorgt het ervoor dat wondjes sneller genezen. Dit is natuurlijk belangrijk als je steeds bloedneuzen hebt. Daarnaast zorgt vitamine C voor een betere afweer en een betere opname van ijzer uit je voeding. Daardoor helpt het tegen vermoeidheid en slapeloosheid. Dat is wel fijn tijdens de zwangerschap.

Vitamine C zit vooral in groenten, fruit en aardappels. Je kunt er nooit teveel van hebben, want het overschot plas je gewoon weer uit. Toch zijn supplementen doorgaans niet nodig. Als je gezond eet krijg je genoeg vitamine C binnen.

Vitamine C als je zwanger bent

Neem geen aspirine

Hoewel aspirine in principe niet schadelijk is tijdens de zwangerschap kan het zorgen voor meer bloedneuzen. Aspirine werkt namelijk bloedverdunnend. Een klein wondje kan dan heel heftig gaan bloeden.

Aspirine wordt natuurlijk niet zomaar voorgeschreven. Het helpt om pre-eclampsie te voorkomen en werkt ook bij een groeivertraging van de baby. Het kan namelijk de doorbloeding van de placenta verbeteren. Als je het om die redenen moet nemen, kun je er samen met de arts voor kiezen om het risico op een bloedneus er maar bij te nemen. Als je een pijnstiller nodig hebt kun je beter voor paracetamol kiezen. Paracetamol werkt namelijk niet bloedverdunnend.

Bloedneus zwanger: Wanneer ga je naar de huisarts?

Zwanger en bloedneuzen. Het hoort bij elkaar. Toch zijn er momenten waarbij je beter even naar de huisarts gaat:

  • Als de bloedneus na ruim tien minuten nog niet gestopt is
  • Als je heel vaak last hebt van een bloedneus
  • Als je duizelig bent doordat je veel bloed hebt verloren. Duizeligheid kan ook wijzen op een lage bloeddruk.
  • Als de bloedneus is ontstaan door een klap tegen je neus
  • Als je het niet vertrouwd en behoefte hebt aan geruststelling

We hopen dat we je met de informatie in dit artikel ‘Bloedneus zwanger: wat is er aan de hand?’ gerust hebben kunnen stellen als je tijdens je zwangerschap een bloedneus hebt. Hoewel een bloedneus meestal onschuldig is, kan het wel vervelend zijn en is het fijn om te weten wat je kunt doen. Lees ook de informatie in onze zwangerschapskalender en tips over andere zwangerschapskwaaltjes op onze website. Je weet dan wat je te wachten staat en hoe je met sommige kwaaltjes om kunt gaan.