Ongetwijfeld heb je wel eens van het fenomeen bloeddruk gehoord. Doorgaans wordt er vaak over een hoge bloeddruk gesproken. Dit is namelijk erg gevaarlijk en is een ware sluipmoordenaar. Echter is er ook zoiets als een bloeddruk die te laag is en dit hoeft ook geen pretje te zijn. In dit artikel wordt verder ingegaan op het fenomeen lage bloeddruk. Wat is het? Wat zijn de symptomen en wat zijn de mogelijkheden om het te verhelpen?

Een bloeddruk die te laag: wat is het?

Het opvallende van een bloeddruk die te laag is, is het feit dat het geheel anders is dan een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is doorgaans een stuk schadelijker voor je gezondheid. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er te veel bloed door de vaten pompt en dit kan op de lange termijn tot allemaal nare ziektes leiden. Bij een bloeddruk die laag is, is dit echter niet het geval. Daar pompt het bloed juist zeer traag door de vaten, waardoor dit daar geen schade oplevert. Maar vaak kan een bloeddruk die aan de lage kant is wel de oorzaak zijn van een onderliggend probleem. Daarnaast kunnen er ook andere klachten mee gepaard gaan die erg vervelend kunnen zijn. Hoewel een bloeddruk die te laag is, niet zo schadelijk voor de bloedvaten is als een hoge bloeddruk moet dit dus in het allerminst lichtzinnig worden opgevat.

Om vast te stellen of de bloeddruk aan de lage kant is, moet dit eerst worden gemeten met een betrouwbare bloeddrukmeter. Enerzijds kun je deze zelf aanschaffen, maar het is ook mogelijk om je bloeddruk bij de huisarts te laten meten. In die gevallen weet je gelijk zeker dat het betrouwbaar is, maar tegenwoordig zijn er ook veel bloeddrukmeters op de markt die als zeer betrouwbaar worden geacht. Als je zeker weten wilt of die echt betrouwbaar zijn, is er de mogelijkheid om de bloeddrukmeter mee te nemen naar de huisarts. Je kunt dan de metingen vergelijken en de huisarts kan vaststellen of de bloeddrukmeter betrouwbaar is. Het is namelijk een stuk makkelijker om de bloeddruk thuis op te meten in plaats van bij een huisarts. Een ander voordeel hiervan is ook dat de metingen een stuk betrouwbaarder zijn dan bij de huisarts.

Bij de huisarts kan het namelijk zo zijn dat je bijvoorbeeld enigszins nerveus bent. Dit kan van groot effect zijn op de bloeddruk en derhalve kan het soms zo zijn dat er op die manier geen betrouwbaar beeld wordt weergegeven. Wanneer er sprake is van een lage bloeddruk kan per persoon verschillen. Dit is namelijk relatief. Om vast te stellen wanneer er sprake is van een lage bloeddruk, is het van belang om eerst vast te stellen wat dan een normale bloeddruk is. Van een normale bloeddruk is sprake met een onderdruk van 80 en een bovendruk van 120. Puur theoretisch zou dit dus beteken dat alles daarboven een hoge bloeddruk is en alles daaronder een lage. Maar in de praktijk wordt dit doorgaans niet op die manier bekeken. Een bloeddruk van 130/80 kan namelijk nog steeds prima zijn, er wordt namelijk ook naar andere factoren gekeken. Bij een bloeddruk die aan de lage kant is verschilt dit ook weer of je een man of een vrouw bent. Bij mannen wordt 110/70 als laag beschouwd en bij vrouwen 100/60, maar dat is ook weer relatief. Want als er geen verdere symptomen zijn hoeven deze bloeddrukken geen probleem te zijn.

Wat zijn de symptomen van een bloeddruk die te laag is?

Vaak wordt een bloeddruk die laag is bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld wanneer er klachten optreden. Let wel: het is niet zo dat er in alle gevallen klachten optreden in het geval van een bloeddruk die te laag is. Maar dit is echter wel mogelijk. Een van de klachten die kan optreden is een klacht die veelvoorkomend is, namelijk duizeligheid. Indien je eenmaal duizelig bent hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat er gelijk sprake is van een bloeddruk die te laag is. Maar mocht dit consistent aanhouden dan kan er wel sprake zijn van een probleem. Mocht je vaak duizelig zijn dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan om te achterhalen wat dit precies is. Het hoeft namelijk niet te maken te hebben met een bloeddruk die te laag is, maar kan natuurlijk ook gewoon iets totaal anders zijn.

Een ander vaag symptoom die je kunt hebben door een bloeddruk die te laag is, is dat je licht in je hoofd wordt. Uiteraard is dit ook een vage klacht. Het kan namelijk altijd zijn dat je wel eens licht in je hoofd wordt en dit hoeft ook niet meteen een drama te zijn. Maar ook hierbij geldt: mocht het consistent voorkomen en niet een enkele keer, dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een huisarts. Deze kan dan nagaan of de lichtheid in het hoofd te maken heeft met een bloeddruk die te laag is.

Een andere bekende klacht is dat je zwarte vlekken gaat zien voor de ogen. Als dit veelvuldig voorkomt is het altijd verstandig om naar een huisarts te gaan. Het is namelijk belangrijk dat je een goed zicht hebt en je ogen zijn een kostbaar goed. Mocht het vaak voorkomen dat je zwart voor de ogen ziet, dan is het altijd raadzaam om jezelf te laten onderzoeken.

Ook misselijkheid kan een indicatie van een bloeddruk die te laag is zijn. Dit is ook lastig vast te stellen, dus mocht je vaak misselijk zijn dan kan dit allemaal verschillende oorzaken hebben. Een van de mogelijke oorzaken kan dus een bloeddruk zijn die te laag uitvalt. Let wel: mocht je bijvoorbeeld een keer misselijk worden bij het eten en dit houdt dan gelijk weer op. Dan is het niet waarschijnlijk dat dit door een bloeddruk die te laag is komt. Ook vermoeidheid en wazig zien kunnen indicaties zijn dat er mogelijk sprake is van een bloeddruk die enigszins te laag is.

Een iets meer duidelijke complicatie van een bloeddruk die te laag is, is het feit dat je flauw kunt vallen. Mocht dit regelmatig gebeuren dan is het sowieso verstandig om naar een huisarts te gaan. Die zal in dergelijke gevallen altijd je bloeddruk opmeten om te kijken wat er aan de hand is. En mocht die te laag zijn dan kan er actie worden ondernomen.

Zijn er duidelijke oorzaken aan te wijzen?

Nu hebben we het gehad over de symptomen van een bloeddruk die te laag is, maar wat zijn nou precies de oorzaken? Dit kan lastig zijn om te achterhalen, maar er zijn wel bepaalde zaken die er aan kunnen bijdragen dat je een bloeddruk krijgt die te laag is. Een van de oorzaken is overmatig bloedverlies. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een heftige menstruatieperiode. Maar ook bijvoorbeeld bij bloedingen in de maag.

Een andere oorzaak kan vochtverlies zijn. Als dit het geval is kan de bloeddruk die te laag is van korte duur zijn. Zo kan er bijvoorbeeld vochtverlies worden geleden wanneer je buikgriep hebt. Of bijvoorbeeld met heftige diarree. In deze gevallen is het vaak afwachten tot de ziekte weer voorbij is. Vaak zal je dan ook minder vochtverlies leiden en zijn alle problemen opgelost. Ook door infecties kan het zo zijn dat de bloeddruk te laag wordt.

Ook bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je bloeddruk aanzienlijk lager wordt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij plaspillen. De reden hiervan is dat deze er ook voor zorgen dat je vocht verliest. En zoals eerder besproken zal vochtverlies er toe kunnen leiden dat de bloeddruk lager wordt.

Over het algemeen geldt dus dat er weinig aan een lage bloeddruk wordt gedaan. Het kan wel een indicatie zijn dat je lichaam andere problemen heeft. Via een bloeddrukmeting kan dit dan achterhaald worden. De andere klachten proberen te verhelpen is dan doorgaans het enige wat gedaan kan worden om de bloeddruk weer te verhogen.

Lage bloeddruk bij zwangerschap

Ook bij een zwangerschap is het mogelijk dat de bloeddruk lager wordt. Wanneer dit gebeurt hoeft er niet gepanikeerd te worden. Dit is namelijk normaal. Wanneer je zwanger bent is het gebruikelijk dat ergens in de 4 e maand de bloeddruk daalt. Dit komt mede omdat er nieuwe bloedvaatjes en dergelijke ontstaan. Deze zorgen daarvoor. Dit is echter van tijdelijke aard, aangezien je lichaam zich automatisch aanpast aan deze ontwikkeling. Aan het eind van de zwangerschap is de kans groot dat je bloeddruk weer normaal is en er niets aan de hand is. Vaak wordt bij een zwangerschap altijd de bloeddruk gemeten, dus het is niet iets wat jezelf moet achterhalen. Een verloskundige zal er zelf mee aankomen en wanneer ze iets opvallends ziet, zal ze dit melden en actie ondernemen.