10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Hormonen bepalen in belangrijke mate onze gezondheid en lichaamsgewicht. Maar ook tijdens je zwangerschap zijn ze belangrijk. Zwangerschapshormonen zijn namelijk onmisbaar voor een probleemloze zwangerschap. En toch zorgen zwangerschapshormonen vervelende nevenwerkingen. Ze veroorzaken vaak dikke enkels, pijnlijke borsten en plotse stemmingswisselingen. Welke hormonen komen vrij tijdens de zwangerschap en wat doen ze met je gezondheid?

Wat doen zwangerschapshormonen?

Zwangerschapshormonen veroorzaken heel wat zwangerschapskwaaltjes en toch zijn ze onmisbaar voor een gezonde zwangerschap. Daarnaast zijn ze zelfs belangrijk voor alle vrouwen die snel zwanger willen worden. Ze zorgen in de eerste plaats dat je lichaam zich tijdig aanpast aan je zwangerschap. Ze zorgen ook voor de goede groei van je ongeboren baby en voor het starten van de bevalling. Maar zwangerschapshormonen doen veel meer dan dat.

De belangrijkste zwangerschapshormonen

1. Het HCG hormoon

Een van de belangrijkste zwangerschapshormonen is het HCG hormoon of het Humaan choriongonadotrofine. Op het moment dat een eicel is bevrucht en zich in de baarmoeder vestigt maakt een deel daarvan het HCG hormoon aan. Dit zwangerschapshormoon signaleert je lichaam dat je een baby verwacht en het zogenaamde gele lichaam niet moet afgebroken worden. Het gele lichaam is de beschermlaag rond de eicel. Werd je niet zwanger dan wordt dit afgestoten tijdens je menstruatie. Tijdens het verloop van je zwangerschap zorgt dit gele lichaam voor de aanmaak van het vrouwelijke hormoon progesteron. Het HCG hormoon zorgt er ook voor dat de eierstokken van een zwangere vrouw geen eicellen meer laten rijpen. Het HCG hormoon is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de toekomstige moeder. Het laat haar ongeboren baby gezond groeien, zet het beschikbare uit je dagelijkse voeding om in onmisbare energie. Dankzij dit hormoon ben je ook in staat om een zwangerschapstest uit te voeren. Het hormoon wordt namelijk via je urine afgevoerd. Tijdens de eerste tien weken van je zwangerschap verdubbelt de concentratie HCG elke drie dagen. Tussen de tiende en de twaalfde week dalen de waarden. Dit HCG hormoon wordt gelinkt aan misselijkheid.

2. Het zwangerschapshormoon progesteron

Een ander hormoon dat vrijkomt als je zwanger bent is progesteron. In tegenstelling met het HCG hormoon stijgt de hoeveelheid progesteron tijdens de eerste trimester. Het zorgt er voor dat de bevruchte eicel zich kan vastzetten in je baarmoeder. Verder ontspant het de spieren van je baarmoeder en helpt je immuunsysteem het vreemde DNA van je baby te aanvaarden. Progesteron is ook nodig om te voorkomen dat het slijmvlies in de wand van je baarmoeder. In de periode dat de placenta of moederkoek wordt gevormd zorgt dit hormoon er voor dat je baby genoeg voedsel krijgt. Later wordt deze taak overgenomen door de placenta. Progesteron ontspant je bloedvaten waardoor je bloeddruk daalt en duizeligheid kan veroorzaken. HCG kan ook bekkeninstabiliteit, brandend maagzuur, bloedend tandvlees, meer haargroei en obstipatie of verstopping veroorzaken.

3. Oestrogeen

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt zoals progesteron bij het begin van je zwangerschap aangemaakt door het gele lichaam. Is de placenta volledig ontwikkeld, dan neemt die de taak over. Oestrogeen zorgt in eerste instantie voor de goede ontwikkeling van je baby en van de meeste organen. De hoeveelheid oestrogeen is het hoogst tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Verder zorgt het voor de groei van baby's bijnieren en van de hormoonproductie in deze bijnieren. Hoe hoger je concentratie oestrogeen hoe gevoeliger je wordt voor de andere zwangerschapshormonen die in deze periode vrijkomen. Zo word je maximaal voorbereid op je bevalling. Hoe groter de hoeveelheid oestrogeen hoe groter je risico op de vorming van vervelende spataderen. Je hebt dan ook meer kans op zwangerschapsmisselijkheid en meer honger.

4. Oxytocine

Oxytocine doet je baarmoeder samentrekken tijdens je bevalling. De laatste weken van je zwangerschap word je baarmoeder gevoeliger voor dit zwangerschapshormoon. Dat brengt uiteindelijk je bevalling op gang. Hoe vlotter je bevalling verloopt hoe meer oxytocine wordt aangemaakt. Je zal je makkelijker ontspannen waardoor je bevalling steeds beter verloopt. Oxytocine wordt dus niet voor niets het knuffelhormoon genoemd. Het speelt ook een hoofdrol bij de borstvoeding. Zo zorgt dit hormoon voor het samentrekken van de kleine spiercellen rond je melkkanalen en melkkliertjes. Dat doet je melk makkelijker stromen.

5. Prolactine

Prolactine ontspant en maakt moedermelk aan. Tijdens je zwangerschap bereidt het je borsten voor op borstvoeding.

6. Relaxine

Maakt in combinatie het met progesteron de gewrichtsbanden in je bekken soepeler. Dat maakt je bevalling makkelijker. Dit zwangerschapshormoon wordt ook in verband gebracht met het op gang brengen van je bevalling.

7. Het melanocyt-stimulerend hormoon of het MSH- syndroom

Maakt pigment aan waardoor eventuele huidverkleuringen, moedervlekken en tepelhoven donkerder kunnen worden. Dit zwangerschapshormoon vergroot je risico op een zwangerschapsmasker en op zwangerschapsstreep op je buik.