Verborgen reflux: wat is het en wat kun je er aan doen?

Als moeder wil je het liefst dat je baby gezond en gelukkig is. Maar soms krijgen baby's te maken met reflux, wat voor ongemak kan zorgen. In dit artikel lees je wat reflux precies is, wat het verschil is tussen reflux en verborgen reflux, hoe je het kunt herkennen en...

Op avontuur aan de waterkant tijdens de Slootjesdagen

Wat leeft er allemaal bij jou in de sloot? Je ontdekt het tijdens de Slootjesdagen van het IVN! Zoek de grote spinnende watertor, tel hoeveel verschillende dieren en insecten je ziet en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen met je schepnet. Van 5 tot en...

10 tips voor vliegen met een kind

Wil je graag een keer naar de andere kant van de wereld met je kind, maar ben je bang voor de lange tijd in het vliegtuig met een huilend kind? Je bent niet de enige, maar het hoeft niet. Het is zonde om daardoor de reis niet te maken. Door goed te plannen komen...

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kinderschoenen?

Kindervoetjes groeien ontzettend snel. Binnen enkele maanden kunnen de voeten van jouw kind alweer een hele maat groter zijn. Het is dus erg belangrijk dat de schoenen van je kind goed passen en dat ze de snel groeiende voeten goed ondersteunen. Maar waar moet je nou...

Ontwikkeling van je baby vastleggen: dit zijn 5 leuke manieren

De tijd gaat zo snel voorbij, zeker het eerste jaar van je baby. Wil je dat niet vergeten en de ontwikkeling van je baby vastleggen? Het is later een mooie herinnering aan deze bijzondere tijd. Wij zetten 5 leuke manieren op een rij om de ontwikkeling van je baby vast...

Hormonen bepalen in belangrijke mate onze gezondheid en lichaamsgewicht. Maar ook tijdens je zwangerschap zijn ze belangrijk. Zwangerschapshormonen zijn namelijk onmisbaar voor een probleemloze zwangerschap. En toch zorgen zwangerschapshormonen vervelende nevenwerkingen. Ze veroorzaken vaak dikke enkels, pijnlijke borsten en plotse stemmingswisselingen. Welke hormonen komen vrij tijdens de zwangerschap en wat doen ze met je gezondheid?

Wat doen zwangerschapshormonen?

Zwangerschapshormonen veroorzaken heel wat zwangerschapskwaaltjes en toch zijn ze onmisbaar voor een gezonde zwangerschap. Daarnaast zijn ze zelfs belangrijk voor alle vrouwen die snel zwanger willen worden. Ze zorgen in de eerste plaats dat je lichaam zich tijdig aanpast aan je zwangerschap. Ze zorgen ook voor de goede groei van je ongeboren baby en voor het starten van de bevalling. Maar zwangerschapshormonen doen veel meer dan dat.

De belangrijkste zwangerschapshormonen

1. Het HCG hormoon

Een van de belangrijkste zwangerschapshormonen is het HCG hormoon of het Humaan choriongonadotrofine. Op het moment dat een eicel is bevrucht en zich in de baarmoeder vestigt maakt een deel daarvan het HCG hormoon aan. Dit zwangerschapshormoon signaleert je lichaam dat je een baby verwacht en het zogenaamde gele lichaam niet moet afgebroken worden. Het gele lichaam is de beschermlaag rond de eicel. Werd je niet zwanger dan wordt dit afgestoten tijdens je menstruatie. Tijdens het verloop van je zwangerschap zorgt dit gele lichaam voor de aanmaak van het vrouwelijke hormoon progesteron. Het HCG hormoon zorgt er ook voor dat de eierstokken van een zwangere vrouw geen eicellen meer laten rijpen. Het HCG hormoon is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de toekomstige moeder. Het laat haar ongeboren baby gezond groeien, zet het beschikbare uit je dagelijkse voeding om in onmisbare energie. Dankzij dit hormoon ben je ook in staat om een zwangerschapstest uit te voeren. Het hormoon wordt namelijk via je urine afgevoerd. Tijdens de eerste tien weken van je zwangerschap verdubbelt de concentratie HCG elke drie dagen. Tussen de tiende en de twaalfde week dalen de waarden. Dit HCG hormoon wordt gelinkt aan misselijkheid.

2. Het zwangerschapshormoon progesteron

Een ander hormoon dat vrijkomt als je zwanger bent is progesteron. In tegenstelling met het HCG hormoon stijgt de hoeveelheid progesteron tijdens de eerste trimester. Het zorgt er voor dat de bevruchte eicel zich kan vastzetten in je baarmoeder. Verder ontspant het de spieren van je baarmoeder en helpt je immuunsysteem het vreemde DNA van je baby te aanvaarden. Progesteron is ook nodig om te voorkomen dat het slijmvlies in de wand van je baarmoeder. In de periode dat de placenta of moederkoek wordt gevormd zorgt dit hormoon er voor dat je baby genoeg voedsel krijgt. Later wordt deze taak overgenomen door de placenta. Progesteron ontspant je bloedvaten waardoor je bloeddruk daalt en duizeligheid kan veroorzaken. HCG kan ook bekkeninstabiliteit, brandend maagzuur, bloedend tandvlees, meer haargroei en obstipatie of verstopping veroorzaken.

3. Oestrogeen

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt zoals progesteron bij het begin van je zwangerschap aangemaakt door het gele lichaam. Is de placenta volledig ontwikkeld, dan neemt die de taak over. Oestrogeen zorgt in eerste instantie voor de goede ontwikkeling van je baby en van de meeste organen. De hoeveelheid oestrogeen is het hoogst tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Verder zorgt het voor de groei van baby's bijnieren en van de hormoonproductie in deze bijnieren. Hoe hoger je concentratie oestrogeen hoe gevoeliger je wordt voor de andere zwangerschapshormonen die in deze periode vrijkomen. Zo word je maximaal voorbereid op je bevalling. Hoe groter de hoeveelheid oestrogeen hoe groter je risico op de vorming van vervelende spataderen. Je hebt dan ook meer kans op zwangerschapsmisselijkheid en meer honger.

4. Oxytocine

Oxytocine doet je baarmoeder samentrekken tijdens je bevalling. De laatste weken van je zwangerschap word je baarmoeder gevoeliger voor dit zwangerschapshormoon. Dat brengt uiteindelijk je bevalling op gang. Hoe vlotter je bevalling verloopt hoe meer oxytocine wordt aangemaakt. Je zal je makkelijker ontspannen waardoor je bevalling steeds beter verloopt. Oxytocine wordt dus niet voor niets het knuffelhormoon genoemd. Het speelt ook een hoofdrol bij de borstvoeding. Zo zorgt dit hormoon voor het samentrekken van de kleine spiercellen rond je melkkanalen en melkkliertjes. Dat doet je melk makkelijker stromen.

5. Prolactine

Prolactine ontspant en maakt moedermelk aan. Tijdens je zwangerschap bereidt het je borsten voor op borstvoeding.

6. Relaxine

Maakt in combinatie het met progesteron de gewrichtsbanden in je bekken soepeler. Dat maakt je bevalling makkelijker. Dit zwangerschapshormoon wordt ook in verband gebracht met het op gang brengen van je bevalling.

7. Het melanocyt-stimulerend hormoon of het MSH- syndroom

Maakt pigment aan waardoor eventuele huidverkleuringen, moedervlekken en tepelhoven donkerder kunnen worden. Dit zwangerschapshormoon vergroot je risico op een zwangerschapsmasker en op zwangerschapsstreep op je buik.