8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Als je zwanger bent kom je aan, dat is algemeen bekend. Het is normaal en zelfs gezond om gewicht aan te komen tijdens je zwangerschap, niets dus om je druk om te maken. Maar te veel aankomen is ook weer niet goed. Er zijn verschillende redenen waarom je aankomt wanneer je zwanger bent, niet alleen de baby zorgt voor die extra kilo’s. Hier lees je alles over de gewichtstoename tijdens je zwangerschap.

Gezonde gewichtstoename tijdens je zwangerschap

Niet alle vrouwen zijn hetzelfde, en niet alle vrouwen hebben hetzelfde lichaam. Vrouwen komen dus ook niet allemaal evenveel gewicht aan wanneer ze zwanger zijn. Er zijn vrouwen die maar een paar kilo in gewicht aankomen, maar er zijn ook vrouwen die het gewicht op de weegschaal zien stijgen met meer dan 20 kilo.

Gemiddeld komt een vrouw tussen de 12 en 18 kilo aan tijdens haar zwangerschap. Dit lijkt veel, maar dat valt reuze mee als je weet waar dat gewicht allemaal vandaan komt. Je lichaam is bovendien wel een nieuw mensje aan het maken. Dat zorgt niet alleen voor extra gewicht van de baby, maar vergt ook veel energie. Je lichaam slaat dus zoveel mogelijk reserves op, voor tijdens de zwangerschap maar ook voor na de geboorte.

Meerlingzwangerschap

Wat als je zwanger bent van een tweeling, of drieling? Dan kom je waarschijnlijk nog wat meer aan in gewicht. Je zult natuurlijk het gewicht van een extra baby meedragen maar ook de groei van je baarmoeder en het vruchtwater nemen meer toe.

Je hebt je gewichtstoename tijdens je zwangerschap deels zelf in de hand

Gewicht aankomen tijdens je zwangerschap is dus normaal en zelfs nodig voor een gezonde zwangerschap. Dat betekend echter niet dat je je maar volledig moet laten gaan wat betreft voeding. In films zie je zwangere vrouwen zich wel eens helemaal vol proppen met alle junkfood en lekkere dingen die ze maar lusten, dit is in realiteit dus niet verstandig.

Veel vrouwen hebben bepaalde cravings wanneer ze zwanger zijn, dit hoort er nu eenmaal een beetje bij, en het is ook prima om daar tot op zekere hoogte aan toe te geven. Je hoeft jezelf niets te ontzeggen, zolang je de ongezonde dingen maar met mate neemt. Wanneer je verder een gezond eetpatroon hebt is het prima om zo nu en dan aan die ongezonde cravings toe te geven, het gaat vooral om balans.

Aanleg

Hoe makkelijk je gewicht aankomt heeft ook met aanleg te maken. Kom je normaal makkelijk gewicht aan? Dan kan je verwachten dat dit tijdens je zwangerschap ook snel gebeurt, het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Te veel aankomen is niet gezond voor jou en ook niet voor je baby.
Hetzelfde geldt echter voor te weinig aankomen, je lichaam heeft voldoende reserves nodig voor een gezonde zwangerschap en kraamtijd. Ben jij dus iemand die moeilijk in gewicht aankomt? Dan is het slim om daar tijdens je zwangerschap ook extra op te letten.

Tijdens je zwangerschap zul je wellicht wat makkelijker gewicht aankomen dan normaal, maar als dit niet het geval is doe je er verstandig aan om eens wat extra op te scheppen en voor volle producten te kiezen.

Hoeveel moet ik aankomen?

Gemiddeld komen vrouwen dus 12 tot 18 kilo aan, maar dat hoeft niets te zeggen over jouw gewichtstoename. Je gewichtstoename zwangerschap per week en hoeveel aankomen voor jou gezond is hangt af van een paar dingen. Hoeveel woog je voor je zwangerschap, had je een gezond BMI? Bij een gezond BMI kun je uitgaan van het gemiddelde aantal kilo’s, maar wanneer je overgewicht hebt dan is het juist beter om niet zoveel aan te komen. Bij ondergewicht is het juist alleen maar goed om wat extra gewicht aan te komen.

Hoe de zwangerschapskilo’s verdeeld zijn

Je weet dat je het gewicht van je baby aan zal komen tijdens je zwangerschap, maar waar gaan de rest van die kilo’s dan zitten? We zetten het voor je op een rijtje!

1. Je baby

Dit wist je al, maar voor de volledigheid mag je baby niet in het lijstje ontbreken. Als je zwanger bent groeit er een complete baby in je buik, die aan het einde van je zwangerschap zo’n 3 tot 4 kilo zal wegen. In sommige gevallen kan het zelfs 5 kilo zijn, al komt dit niet vaak voor.
Dit baby gewicht krijg je er dus sowieso al bij, maar zoals je wellicht al op is gevallen, is dit nog niet de helft van het totale gewicht dat een vrouw gemiddeld aankomt.

2. Vruchtwater

Je maakt je hele zwangerschap vruchtwater aan, dit is nodig voor een gezonde zwangerschap. Aan het einde van je zwangerschap zul je zo’n 800 gram aan vruchtwater met je meedragen! Hoewel voldoende vruchtwater belangrijk is voor een gezonde zwangerschap, is teveel vruchtwater juist niet goed. In dit geval zul je extra controles krijgen.

3. Baarmoeder

Hier sta je wellicht niet bij stil, maar ook je baarmoeder groeit en zorgt dus voor gewichtstoename. Na 9 maanden zal je baarmoeder zorgen voor ongeveer 900 gram aan extra gewicht. Binnen 6 weken na de bevalling zal je baarmoeder weer terug gaan naar haar oude grootte en gewicht.

4. De placenta en de vliezen

Een van de belangrijkste dingen tijdens je zwangerschap is wel je placenta. Alles wat je baby nodig heeft krijgt hij of zij via de placenta en deze groeit dus ook gestaag mee met je kindje. Tegen het eind van je zwangerschap weegt je placenta inclusief vliezen zo ongeveer 650 gram, dit is een gemiddelde. De vliezen zitten vast aan de placenta, vandaar dat dit als geheel wordt aangegeven.

5. Extra bloed

Een zwangere vrouw maakt extra bloed aan, ongeveer 1 liter aan bloed zelfs. Dit is nodig voor een goede doorbloeding van de placenta en om je bloeddruk normaal te houden. Het weegt ongeveer 1 kilo.

6. Vet reserves

Je lichaam slaat tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk reserves op. Niet alleen om de zwangerschap te ondersteunen maar ook voor ná de zwangerschap. Als je borstvoeding gaat geven vergt dat namelijk veel energie van je lichaam, het is dus heel fijn dat je lichaam zichzelf daar zo op voorbereid.

Voor de duidelijkheid, deze vetreserves worden verdeeld over heel je lichaam, dus niet alleen op je buik. Dit is dus de reden dat je ineens wat vollere borsten, billen, en dijen krijgt tijdens je zwangerschap! Gemiddeld slaan vrouwen tijdens hun zwangerschap zo’n 3500 gram aan vet op, maar dit kan ook meer of minder zijn.

7. Borstklieren

Als voorbereiding op de borstvoeding zullen je melkklieren zich tijdens de zwangerschap al gaan ontwikkelen. Ook als je niet van plan bent om borstvoeding te geven. Afhankelijk van de grootte van je borsten, kan dit zorgen voor zo’n 400 gram aan extra gewicht.

8. Vocht

Het zal je vast bekend zijn dat je als zwangere vrouw vocht kunt vasthouden, dit is heel normaal. De een heeft er last van, de ander niet, maar vrijwel iedere zwangere vrouw houdt wel wat extra vocht vast. Dit is dan ongeveer 1500 gram.

Totaal

Dit zorgt dus voor zo’n 12 kilo aan extra gewicht in totaal. Dit geeft 3500 gram aan vetopslag als voorbeeld, maar dit kan dus meer of minder zijn. De rest van de aangegeven kilo’s zijn bij iedereen ongeveer hetzelfde.

En wees gerust, het grootste deel van dit gewicht zul je direct na de bevalling alweer kwijt zijn. Het gewicht van de baby, het vruchtwater, de placenta en vliezen, en het bloedverlies tijdens de bevalling zul je meteen verliezen. Wat samen al neerkomt op ongeveer 5 á 6 kilo aan gewichtsverlies.

Terug op gewicht komen na je zwangerschap

Je verliest een groot deel van de zwangerschapskilo’s dus al met je bevalling. De rest van de kilo’s zul je waarschijnlijk tijdens de borstvoedingsperiode verliezen. Vrouwen die borstvoeding geven zijn vaak snel weer op hun oude gewicht, het lichaam gebruikt alle reserves voor de borstvoeding.

Geef je geen borstvoeding? Dan gaat het terug op gewicht komen wellicht niet zo snel, maar met gezonde voeding en beweging zul jij ook snel de overtollige kilo’s kwijt zijn. Lees hier meer over in ons artikel over gewicht verliezen na de zwangerschap.