Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Tijdens een zwangerschap kun je erg veel gewicht aankomen en helaas verdwijnt dat niet allemaal direct nadat je je kind hebt gebaard. Dat is vervelend, want die overtollige kilo’s ben je liever kwijt dan rijk. Hoe kun je afvallen na de zwangerschap en de geboorte van je kind?
Aankomen tijdens de zwangerschap
Elke vrouw komt aan tijdens de zwangerschap. Daar is verder niets geks aan. Het is vooral normaal namelijk. Wanneer je niets aankomt tijdens je zwangerschap, is de kans groot dat er iets mis is. Je gewichtstoename per week tijdens de zwangerschap en het extra gewicht dat je krijgt komt bijvoorbeeld door je kindje, het vruchtwater en de placenta. Ook houden de meeste vrouwen meer vocht vast en kunnen de hormonen in de war zijn, waardoor vrouwen meer vet vasthouden.
Daarnaast eten vrouwen doorgaans meer tijdens hun zwangerschap. Dat doen ze om hun kind te kunnen voeden, maar in sommige gevallen hebben vrouwen ook meer trek in ongezondere dingen. Ook bewegen ze in het algemeen minder – zeker tegen het einde van de zwangerschap. Dit zijn allemaal redenen waarom je kunt aankomen tijdens de zwangerschap.
Hoera! De baby is er!
Het is natuurlijk fantastisch wanneer de baby er eindelijk is. En dit kan ook zeker wat gewicht schelen. Toch betekent dit in de meeste gevallen niet dat je meteen weer op je oude gewicht zit. Sommige mensen blijven zelfs erg lang hun zwangerschapskilo’s vasthouden. Wat kun je hier nou eigenlijk tegen doen?
Let goed op je voeding
Het is heel belangrijk om goed op je voeding te letten als je wilt afvallen. Je kunt niet meteen een soort crashdieet gaan volgen, want dat is niet goed voor je. Zeker niet wanneer je ook nog borstvoeding geeft. Als je borstvoeding geeft, moet je namelijk minstens 500 calorieën per dag extra binnenkrijgen. Het is dus vooral belangrijk om goed op te letten wat je eet. Voorkom suikers, zoals in snoep, koekjes en frisdrank. Probeer ook goed op te letten dat je niet te veel ongezonde vetten eet. Een goed voedingspatroon is echt al de helft van succesvol afvallen, ook na je zwangerschap.
Eiwitten zijn belangrijk
Eiwitten zijn erg belangrijk wanneer je wilt afvallen. Eiwitten zijn goed voor de opbouw van je spieren en daarnaast een betere keuze dan koolhydraten of vetten. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld eieren, vis en kip. Een eiwitshake kan ook helpen om meer eiwitten binnen te krijgen.
Houd je stoelgang in de gaten
Vrouwen hebben vaak na hun zwangerschap een slechtere stoelgang. Dit kan ook effect hebben op je gewicht. Daarom is het slim om voldoende vezels binnen te krijgen. Deze hebben een goed effect op je darmen en hierdoor gaat het afslanken ook gemakkelijker. Vezels zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en volkorenproducten.
Drink veel water
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer je veel extra vocht vasthoudt, is het verstandig om veel water te drinken. Water is een geweldige manier om afvalstoffen uit je lichaam te lozen. Probeer minstens twee liter per dag te drinken. Ook groene thee is erg goed om te drinken, omdat hier veel antioxidanten in zitten.
Ga weer bewegen na de bevalling
Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam en na de bevalling wil je misschien niet meteen weer in beweging zijn. Toch is het wel heel verstandig om zo snel mogelijk weer te bewegen. Hiermee kun je je lichaam aansterken. Begin desnoods rustig met wat wandelingen en ga daarna echt sporten. In de meeste gevallen is het wel goed om hier zo snel mogelijk mee te beginnen.
Let wel goed op, want in sommige gevallen kan je arts of verloskundige adviseren om veel rust te nemen en weinig te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een keizersnede heeft plaatsgevonden. Laat je goed adviseren hierover, zodat je niet te enthousiast begint. Luister ook altijd goed naar je lichaam.
Buikspieroefeningen na de zwangerschap
In veel gevallen mag je niet direct buikspieroefeningen doen na de zwangerschap. Je buik heeft veel te verduren gehad. Wanneer het weer goed voelt, zijn buikspieroefeningen echter wel een goede optie. Je kunt niet plaatselijk vet verliezen, maar wel je buik wat meer tonen door de spieren op te bouwen. Een strakkere buik kun je dus ook krijgen door je buikspieren wat meer te trainen. Verwacht hier echter geen wonderen mee. Voeding blijft heel belangrijk en zonder goed dieet, zul je nooit je overtollige kilo’s kwijtraken.
Het geven van borstvoeding
Het geven van borstvoeding is goed voor je als je weer op gewicht wilt komen. Het geven van borstvoeding is niet altijd een optie, maar wanneer het kan: doe het dan zeker. Als jij je baby voedt, kun je tot wel 500 calorieën verbranden. Dat is niet heel vreemd, want je lichaam moet erg hard werken om de moedermelk te maken. Stop je met het geven van borstvoeding, dan doet je lijf minder en verbrandt het dus ook minder calorieën. Het geven van borstvoeding kent overigens nog veel meer voordelen. Zo verkleint het de kans op ziektes bij je kleintje, lees hier meer over de voordelen van borstvoeding.
Zorg dat je genoeg rust krijgt
Als je net een baby hebt, dan kan het erg lastig zijn om genoeg rust te krijgen. De baby huilt veel in de nacht en hierdoor heb je mogelijk veel slaaptekort. Toch is genoeg rust erg belangrijk. Niet alleen je gewicht, maar ook voor je psyche. Mensen die gemiddeld acht uur per nacht slapen, verbranden overdag meer calorieën in rust. Probeer hier dus op te letten en pak de momenten waarop je kunt slapen. Als dat betekent dat je de kraamvisite moet vragen om op een ander moment te komen, doe dat vooral! Luister goed naar je eigen lichaam.
Afvallen na de zwangerschap: wees realistisch!
Wil je afvallen? Wees dan vooral realistisch. Veel van het overtollige vet en vocht is er in negen maanden tijd bijgekomen. Het kan er dus niet in één keer af. Heb geduld en wees realistisch. Het kan soms erg frustrerend zijn als je niet het gewicht hebt dat je graag wilt, maar weet dat het vanzelf goedkomt als je er maar voor werkt.. Geef het de tijd en word niet te gefrustreerd wanneer het niet direct lukt.