Wat is een normale gewichtstoename per week tijdens een zwangerschap? Zwanger zijn is een speciale periode. Je wilt het vast zo goed mogelijk doen, zowel voor de baby als voor jezelf. Natuurlijk zit je niet te wachten op massa’s overtollig gewicht. Die moeten er na de zwangerschap weer af. Het is daarom zeker een goed idee om gezond te leven tijdens je zwangerschap. Zorg er wel voor dat je gewicht geen obsessie wordt. Een gewichtstoename van 12 tot 18 kilo is heel normaal.

Gewichtstoename zwangerschap: hoe kan dat?

Vrijwel iedere zwangere vrouw komt tijdens een zwangerschap meerdere kilo’s bij. Dit komt doordat je lichaam verandert door de zwangerschap. Je baarmoeder en je borsten worden groter tijdens de zwangerschap. Er is opeens een baby die groeit en dus ook wat weegt. Ook is er vruchtwater en er is een placenta. Om de baby van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien heeft je lichaam extra bloed nodig. Ook slaat het lichaam van een zwangere vrouw extra vet op. Dit doet de natuur om slechtere tijden te kunnen overbruggen. Tot slot kan het zijn dat je lichaam extra vocht gaat vasthouden. Dit gebeurt vooral aan het einde van de zwangerschap. Al deze dingen bij elkaar zorgen voor de toename van je lichaamsgewicht.

Gewichtstoename zwangerschap - hoeveel aangekomen

Hoeveel aankomen zwangerschap per week is normaal?

Veel vrouwen vragen het zich af. Hoeveel gewichtstoename zwangerschap per week is normaal? De eerste drie maanden van een zwangerschap kom je nauwelijks bij. Het gaat hierbij om maximaal twee kilo. Iedere week komt er dus maximaal 150 gram bij. Helaas verloopt dit niet in een rechte lijn. Zo kun je weken achter elkaar gewicht verliezen in plaats van bijkomen. Vooral als je last hebt van misselijkheid kan dit het geval zijn.

Van 14 weken zwanger tot 26 weken zwanger komt een vrouw gemiddeld zes tot acht kilo bij. Het is in deze periode dus normaal om een halve kilo per week bij te komen.

In het laatste deel van de zwangerschap is het met name de groei van de baby die zorgt voor de gewichtstoename. Je komt dan ongeveer 300 gram per week bij. Als dat ineens veel meer is, kan het zijn dat je lichaam vocht vasthoudt. Geef dit altijd door aan je verloskundige, als je op controle gaat.

Waar bevindt het extra gewicht zich?

Het extra gewicht bevindt zich op verschillende plaatsen. Allereerst rond je buik. Daar zit de baby, die natuurlijk aan het einde van de zwangerschap enkele kilo’s weegt. Daarnaast zijn er het vruchtwater en de placenta die bij elkaar ongeveer anderhalve kilo wegen. De baarmoeder wordt ook veel groter gedurende de zwangerschap. Aan het einde van de zwangerschap weegt deze bijna een kilo meer dan in niet zwangere toestand.

De rest van het extra gewicht zit verspreid over je lichaam. Zo maakt het lichaam van een zwangere vrouw ongeveer een liter extra bloed aan. Dat is dus alweer een kilo extra. Ook maken de borstklieren zich klaar voor het geven van borstvoeding. De borsten worden hierdoor zwaarder.

Een zwanger vrouwenlichaam slaat extra vet op. Waar? Dat verschilt per vrouw, maar meestal is dit rond je benen, billen en borsten. Dit is een natuurlijk proces. Het lichaam van een moeder moet de pasgeboren baby kunnen voeden zonder zelf in gevaar te komen. De natuur beslist dat daarvoor een voorraadje energie nodig is. Hoeveel? Dat verschilt van vrouw tot vrouw. Tot slot houdt het lichaam van een zwangere vrouw ook extra vocht vast. Ook de hoeveelheid hiervan verschilt per vrouw.

Meten zwangere buik

Overzicht: hoeveel kilo aankomen zwangerschap per week

De gemiddelde gewichtstoename zwangerschap per week kun je eenvoudig zelf uitrekenen:

  • Week 1 tot 13 -> maximaal 150 gram gewichtstoename per week
  • Week 14 tot 26 -> ongeveer 500 tot 650 gram gewichtstoename per week
  • Week 27 tot 40 -> ongeveer 300 gram gewichtstoename per week

Verloop van gewichtstoename zwangerschap per trimester

Elk trimester van de zwangerschap duurt ongeveer drie maanden. Het gaat dus steeds om ongeveer 13 weken. De gewichtstoename tijdens deze trimesters is niet gelijk verdeeld.

Gewichtstoename eerste trimester

In het eerste trimester van de zwangerschap komt een zwangere vrouw meestal nog niet zoveel bij in gewicht. Sommige vrouwen vallen zelfs af door misselijkheid. De baarmoeder, de baby en de placenta zijn in deze periode nog heel klein en het lichaam van de moeder houdt nog geen extra vocht vast. De normale gewichtstoename in deze periode is dan ook maar een tot twee kilo. De baby ontwikkelt zich overigens wel heel snel in deze periode. Ook al heet hij nog een embryo, hij ontwikkelt zich van eicel tot een mini-mensje, met alles erop en eraan.

Gewichtstoename tweede trimester

Als je tussen de drie en de zes maanden zwanger bent is een normale gewichtstoename in dit trimester zes tot acht kilo. In totaal ben je aan het einde van het tweede trimester dan dus gemiddeld zeven tot tien kilo bijgekomen. Deze gewichtstoename is te verklaren door de enorme veranderingen die er in de buik gaande zijn. De baby groeit snel, net als de baarmoeder en de buik van de moeder. De baby heet nu een foetus.

Gewichtstoename derde trimester

Tijdens het derde trimester komen vrouwen gemiddeld vier kilo aan. De baby groeit tijdens deze periode snel in gewicht, maar alle organen waren al gevormd tijdens het tweede trimester. De organen rijpen uiteraard wel nog verder tijdens dit laatste trimester, zodat de baby helemaal klaar is om geboren te worden. Als een moeder meer bijkomt in gewicht tijdens de zwangerschap is dit vaak doordat ze extra vocht vasthoudt. Schoenen passen dan bijvoorbeeld niet meer goed, doordat ze last heeft van opgezette voeten.

Zwangerschap toename van gewicht

Snel aankomen zwangerschap

Vanaf het tweede trimester van de zwangerschap kan een vrouw snel beginnen aan te komen. Soms is het meer dan de hierboven beschreven gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen slaan een grotere vetvoorraad op dan nodig. Probeer dan de porties die je eet iets kleiner te maken en eet niet te veel zoete dingen. Ook kan het zijn dat je extra vocht vasthoudt. Schoenen passen dan bijvoorbeeld niet meer goed, doordat je voeten opgezet zijn. Doe ringen ook maar vast af want ook je vingers zullen dikker worden. Als je het gevoel hebt dat je veel vocht vasthoudt, kun je dat het beste even melden tijdens de controles.

Hoeveel je aankomt per week zal variëren

Veel zwangere vrouwen gaan regelmatig op de weegschaal staan om te controleren of ze niet teveel aankomen. Hoeveel je aankomt per week zal variëren. Je kunt het dus enkel globaal in de gaten houden. Het heeft dus totaal geen zin om iedere dag op de weegschaal te gaan staan. Zelfs wekelijks is overdreven, vooral als je er stress door krijgt. Het is voldoende om tijdens de controle momenten bij de gynaecoloog of verloskundige gewogen te worden. Als er meer controle nodig is zullen zij het je vertellen.

Zwanger gewichtstoename per week

Laat het los! Geniet van je zwangerschap. Fixeer je niet teveel op je gewicht. Wel kun je onderstaande tips volgen. Meer dan je best kun je niet doen!

Blijven bewegen tijdens zwangerschap

Tips om gezond aan te komen tijdens de zwangerschap

Als je gezond leeft tijdens de zwangerschap, kun je de natuur zijn werk laten doen. Je lichaam zal ervoor zorgen dat de baby krijgt wat hij nodig heeft om goed te ontwikkelen en goed te groeien.

Eet ongeveer dezelfde hoeveelheden

’Te’ is nooit goed, behalve tevreden! Eet dus niet teveel. Eet dezelfde hoeveelheden als voor je zwangerschap. De hoeveelheden waarmee jij een stabiel gewicht had. In het eerste trimester heb je kans op misselijkheid. Probeer dan kleine gezonde maaltijden te eten. In de rest van de zwangerschap heb je misschien het gevoel dat je voor twee moet eten. Dit is zeker niet de bedoeling. Je lichaam zet al deze extra calorieën om tot vet. Deze extra vetvoorraad moet er na de zwangerschap weer af. Je kunt dit dus beter voorkomen.

Diëten en afvallen tijdens de zwangerschap is ook niet goed. De baby zal niet snel iets tekort komen, maar jij als moeder hebt voldoende gezonde voedingsstoffen nodig om te blijven functioneren en om je goed te voelen. Niet teveel en niet te weinig eten dus!

Probeer zo gezond mogelijk te eten

Eet en leef gezond. Rook niet en drink geen alcohol. Dit is namelijk echt schadelijk voor de baby. Qua voeding dien je te zorgen voor afwisseling. Maar dan wel best afwisseling van gezonde voeding. Zorg voor voeding met voldoende vezels en vitaminen. Kies niet te vaak voor kant en klaar maaltijden of voor voeding uit de frietpan. Eigenlijk weet iedereen tegenwoordig best wat gezonde voeding is. Als jij dat nog niet weet, zoek dan de voedingsdriehoek maar eens op.

Blijf bewegen tijdens de zwangerschap

Rust is zeker belangrijk, maar op de bank ploffen en daar negen maanden blijven wachten op de bevalling, is erg ongezond. Blijf in beweging tijdens je zwangerschap, dit helpt je gewichtstoename te beperken. Je hoeft geen topsport uit te oefenen. Wandelen, fietsen of zwemmen zijn tijdens een zwangerschap gezond. Ook stofzuigen en dweilen zorgen voor beweging, maar daar wordt niet iedereen blij van. Beweging is belangrijk voor zowel je fysieke gezondheid als je mentale gezondheid. Kies activiteiten die je leuk vind. Zorg goed voor jezelf op alle vlakken. Je verdient het!