8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Als er een kind op komst is, betekent dat veel keuzes maken. Zo moet je kiezen voor de inrichting van je babykamer, het type kinderopvang, wanneer je zwangerschapsverlof in moet gaan en in welk ziekenhuis je wilt bevallen. De moeilijkste keuze is misschien wel de keuze van de voornaam van je kind. Dit is namelijk iets dat je kind zijn leven lang met zich mee draagt. Daarom wil je dat deze naam perfect is en goed past bij je kind.

Het bepalen van de voornaam van je kind is ook moeilijk, omdat er zoveel van zijn en omdat je samen moet beslissen. Wel zijn er een aantal regels voor naamgeving waar je je aan moet houden bij de keuze van een voornaam.

Belangrijke regels voor naamgeving bij de voornaamkeuze

Je denkt misschien dat elke voornaam is toegestaan, maar dat is niet waar. Er zijn regels voor naamgeving voor de voornaam van je kind. Bij het kiezen van de naam voor je kind moet je je aan verschillende regels voor naamgeving houden:

  • Een voornaam, waarvan ook een achternaam bestaat is niet toegestaan. Zo mag je kind dus niet de naam ‘De Boer’ of ‘Smid’ als voornaam dragen.
  • Scheldwoorden zijn niet toegestaan.
  • Een bespottelijke of ongepaste naam is niet toegestaan.

Kind schrijft zijn naam op een doos

Wanneer is een naam ongepast?

Wanneer je deze regels voor naamgeving bekijkt, komt wellicht de vraag in je op: Wanneer is een voornaam ongepast? Dat bepaalt degene bij wie je de naam aangeeft, namelijk de ambtenaar van de burgerlijke stand in het gemeentehuis. Zo zijn bijvoorbeeld de volgende namen in het verleden geweigerd in verband met de regels voor naamgeving: ‘Miracle of Love’ en ‘Geisha’.

Best gek dat slechts een iemand een oordeel geeft over of de naam gepast is of ongepast en dat hier verder geen regels voor gelden. Wat te denken van de namen Dandelion, die de dochter van Keith Richards draagt, of de naam Dweezil die het kind van Frank Zappa kreeg. Waarom mogen deze namen wel en andere namen niet? Niemand weet hierop het antwoord.

Als je een van de ongelukkigen bent, wiens verzonnen voornaam wordt geweigerd door de regels voor naamgeving, dan kiest de ambtenaar van de burgerlijke stand een andere naam voor je kind. Deze kun je dan via een procedure gaan aankaarten en alsnog proberen om de gewenste naam voor je kind te verkrijgen. Dit komt slechts heel zelden voor.

De lastige keuze uit de vele voornamen

Dus als je niet kiest voor een achternaam en als de naam gepast is, mag de voornaam gekozen worden. Er blijven dus heel veel voornamen over om uit te kiezen of om zelf te creëren binnen de regels voor naamgeving. Misschien weet je al lang wat de naam van je kind moet worden. Dan is het zaak om je partner ook enthousiast te maken over deze voornaam.

Het kan ook zijn dat jullie samen al heel duidelijk een naam voor ogen hebben; in dat geval is de keuze gemakkelijker. Meestal echter moet je nog een naam kiezen als je zwanger bent geraakt. In de praktijk blijkt dat vrouwen meer bezig zijn met het bedenken van de voornaam van hun kind dan mannen. Dat komt natuurlijk doordat zij door de zwangerschap meer bezig zijn met de komst van hun kind.

Gelukkig raken mannen gedurende de zwangerschap steeds meer betrokken en komen ook zij spontaan met suggesties. Hoe de naam ook gekozen wordt; beide ouders moeten een goed gevoel hebben bij de naam voor hun kind en dat kan soms tot hevige discussies leiden.

Tips bij het kiezen van de voornaam

Om het kiezen van de voornaam een beetje te vergemakkelijken en te voldoen aan de regels voor naamgeving, zijn hier enkele tips.

  • Spreek met elkaar af dat je een maand lang nadenkt over een mooie voornaam en een lijstje maakt van deze namen. Kijk vervolgens naar de overeenkomsten en kies hier de beste optie van.
  • Check het internet op de lijsten met populaire namen als je hiervan houdt. Dat zijn veelal stoere meiden namen met twee lettergrepen en jongensnamen met een lettergreep.
  • Zoek op internet naar lijsten met originele namen die voldoen aan de regels voor naamgeving als je voorkeur hier naar uitgaat.
  • Koop een voornaamwoordenboek of ander boek met voornamen ter inspiratie voor een voornaam voor je kind.
  • Zorg ervoor dat de voornaam goed matcht bij de achternaam. Zo kun je Tom een leuke naam vinden, maar is deze naam in combinatie met Maatjes een slechte keuze. Ook voornamen die rijmen op achternamen zijn vaak niet zo handig om te kiezen, zoals de naam ‘Ans Krans’ Dat vraagt namelijk om pesterijen.
  • Let erop dat de initialen met elkaar matchen. Zo zijn ‘T.V.’ en ‘B.E.S.’ wellicht geen goede keuze.
  • Geef je kind liever een zeldzame naam als je een achternaam hebt die veel voorkomt. Zo zorg je ervoor dat de naam van je kind origineel is, dat er niet duizenden van rondlopen in Nederland.
  • Zorg ervoor dat helder is hoe je de naam van je kind schrijft en/of uitspreekt. Het kan vervelend zijn, wanneer je kind telkens moet uitleggen hoe hij/zij precies heet en hoe de naam wordt geschreven. Deze tip geldt niet voor iedereen. Voor sommigen is het geen probleem dat de naam van hun kind onhelder is qua schrijfwijze.
  • Op zoek naar inspiratie kijk dan even in onze tool voor leuke jongens- en meisjesnamen. Denk er ook even aan om je geboortekaartjes op tijd te bestellen!

Huwelijk en naamgeving van kinderen

De keuze van de achternaam bij huwelijk en geregistreerd partnerschap

De regels zijn strenger bij de achternaam. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan mag je samen de achternaam van je kind bepalen. Deze keuze van de achternaam van je kind moet je officieel maken. Dat doe je op het gemeentehuis, bij voorkeur van je eigen gemeente, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, waarbij je allebei aanwezig moet zijn.

De achternaam van je kind aangeven kan het beste vóór de geboorte van je kind. Doe je het erna bij de geboorteaangifte, dan is dat lastiger, aangezien de moeder mee moet naar de achternaam aangifte en het de vraag is of zij dit al zo snel na de geboorte kan. Geef je geen achternaam voor je kind op voor de geboorte of bij de geboorteaangifte, dan krijgt je kind, als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, de achternaam van de vader.

De keuze van de achternaam als je ongehuwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt

Als je ongetrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, dan krijgt je kind automatisch de achternaam van de moeder, tenzij er erkenning van het kind door de vader heeft plaatsgevonden en er bij de gemeente een andere achternaam is vastgelegd.

Het officieel maken van de achternaam van het kind gebeurt ook als je ongehuwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand op, bij voorkeur, het gemeentehuis van je eigen gemeente. Meestal doe je dit op het moment dat je de aanvraag voor erkenning van je kind doet. De achternaam van je kind kun je ook aangeven op het moment dat je geboorte aangifte doet, dan draagt je kind tot die tijd de achternaam van de moeder.

Uit welke achternamen voor je kind kun je kiezen?

Bij je eerste kind kun je kiezen uit de achternaam van de moeder, de duomoeder (bij lesbiennes) of van de vader. Elk daarop volgend kind, van dezelfde moeder en vader of duomoeder krijgt automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Krijg je een kind met een nieuwe partner, dan geldt deze regel niet, dan mag dit kind dus een andere achternaam krijgen en kun je deze opnieuw aangeven. Broers en zussen hebben dus altijd dezelfde achternaam. Halfbroers en halfzussen kunnen verschillende achternamen hebben.

Naam in de binnenkant van kleding

Regels voor naamgeving bij homoseksuele stellen

Als twee mannen de ouders worden van een kind, dan moet er eerst adoptie worden aangevraagd. Pas dan is de moeder geen moeder meer en kunnen de twee vaders samen de achternaam bepalen. Dat gebeurt officieel op het gemeentehuis bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Als twee vrouwen de ouders worden van een kind, dan krijgt je kind automatisch de achternaam van de duomoeder als er sprake is van een onbekende donor. Bij een bekende donor en erkenning van het kind door de duomoeder, krijgt het kind de achternaam van de geboortemoeder. In beide gevallen kun je samen de achternaam van je kind veranderen, door dit vast te laten leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van je gemeente.