8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Als je zwanger bent zijn er meestal een aantal dingen waar je tegenop ziet, zoals de weeën tijdens de bevalling. Zeker als je nog nooit een bevalling hebt meegemaakt, heb je geen idee wat je kunt verwachten. Het is misschien sowieso al prettig als je weet waarom die weeën nodig zijn en waarom de weeën pijn doen. Daarnaast zijn er een aantal manieren om de weeën pijn te verzachten.

Waar zijn weeën voor?

Je baby moet zich vanuit je buik een weg banen door het nauwe geboortekanaal. Dat dit niet prettig aanvoelt voor de aanstaande moeder is begrijpelijk. Er is nu eenmaal niet genoeg ruimte voor de baby om hier zonder baringspijn uit tevoorschijn te komen. Maar waarom heb je dan ook nog weeën voorafgaand aan dat moment en zelfs daarna? Een bevalling is een hele gebeurtenis en juist om het zo snel en pijnloos mogelijk te maken, zorgt je lichaam voor een aantal processen waardoor dit allemaal sneller kan. De weeën zijn hier een onderdeel van.

De bevalling is meer dan alleen bevallen

Stap 1

De bevalling wordt eigenlijk al ruim van tevoren ingezet. Je baarmoedermond moet bijvoorbeeld eerst verstrijken voordat de baby er überhaupt door kan. Die baarmoedermond bestaat vooral uit bindweefsel en dit bindweefsel is normaal gesproken sterk, hard en stug. De baby kan hier niet zomaar langs. Dus die baarmoedermond moet eerst zacht worden, ongeveer net zo acht aanvoelen als je oorlelletje. Dit proces heet ‘verweken’.

Stap 2

Als de baarmoedermond uiteindelijk week is, kan hij ook korter en platter worden. Ook dat is goed om de doorgang van de baby te versoepelen. De stand van de baarmoeder moet ook nog wat veranderen. Deze staat nu nog naar achteren, maar tijdens de bevalling moet hij meer naar voren gaan staan in één lijn met de baarmoedermond. Zodra deze fases achter de rug zijn, dan kan de baarmoedermond gaan ontsluiten.

Hoe gaan deze processen in zijn werk?

Om te zorgen dat deze processen in gang worden gezet, ben je afhankelijk van bepaalde hormonen. Het hormoon prostaglandine zorgt bijvoorbeeld dat de baarmoedermond zachter wordt. De druk van het hoofdje tegen de baarmoederhals tijdens de bevalling zorgt weer voor een flinke oxytocinestijging en dat is weer verantwoordelijk voor de weeën. Door dit hormoon trekt je baarmoeder samen en worden je weeën steeds krachtiger. Simpel gezegd: hoe meer oxytocine er wordt aangemaakt, hoe meer weeën je ook krijgt.

Verschillende soorten weeën

Er zijn verschillende soorten weeën, zoals voorweeën die overgaan in ontsluitingsweeën. Dan heb je ook nog indalings-weeën. Iedere soort wee bereidt je lichaam voor op de bevalling. Maar hoe voelen weeën eigenlijk?

Voorweeën

Voelen vaak als menstruatiepijn en soms krijg je een flinke pijnscheut. Soms duren ze maar even, een andere keer houden ze wat langer aan. Je lichaam oefent vast voor de bevalling.

Indalingsweeën

Kan voelen als een menstruatiepijn of een stekende pijn in je lies. Je hoeft deze weeën niet altijd te voelen. Deze weeën vinden plaats omdat je baby indaalt in je bekken.

Ontsluitingsweeën

Beginnen langzaam, maar worden steeds sterker. Je bevalling is nu echt begonnen. Je baarmoedermond wordt klaargemaakt voor de bevalling en voor de ontsluiting.

Waarom doen die weeën pijn?

Om de baarmoedermond 10 centimeter open te laten gaan doen die weeën best pijn. De baarmoedermond is sowieso gevoelig en nu moet hij ook nog eens onder een flinke druk geopend worden. Om hem te openen zijn weeën nodig. Dit zijn eigenlijk samentrekkende spiervezels in de baarmoederwand. Ook de druk van het hoofdje van de baby en de druk van de vliezen helpen mee om de baarmoedermond te openen. Die baarmoeder zit vol met zenuwuiteinden. Het is dan ook geen wonder dat we die samentrekkingen en de druk hierop pijnlijk vinden.

Wanneer is de weeën pijn het ergst?

Aan het begin van een wee valt de pijn nog wel mee. Op het hoogtepunt van de wee is de pijn het ergst. Dat komt omdat dan ook de druk op de baarmoedermond het grootste is. Gelukkig duurt het hoogtepunt maar kort en kunnen we dit wel verdragen. Dan neemt de pijn weer af en is het wachten op de volgende wee. Ook de spanning op de banden geeft pijn, dit komt ook door het samentrekken. Deze banden lopen van de baarmoeder naar het bekken en daarom kun je deze pijn op verschillende plekken voelen. Hierdoor kun je deze pijn voelen in je buik, maar anderen voelen het juist weer in hun rug of benen.

Buikweeën

Dit is de meest voorkomende wee. Bij buikweeën heb je kramp in he buik. Ontspannen, een warme kruik of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de pijn te verlichten.

Rugweeën

Pijn in je rug. Plek op de rug warm houden, tegendruk en een goede houding zoeken kan verlichting geven.

Beenweeën

Straalt door naar je bovenbenen. Een massage kan soms verlichting geven.

Liever geen weeën

Als we iets konden veranderen aan de bevalling dan zouden we waarschijnlijk de weeën weglaten. Toch zou dat niet verstandig zijn, want weeën hebben wel degelijk een functie. Weeën zijn vaak het eerste signaal dat de bevalling eraan komt, de natuur geeft hiermee aan dat je jezelf moet gaan voorbereiden op een bevalling. Daarnaast zorgt de pijn dat je lichaam zelf endorfine gaat aanmaken, dit zijn lichaamseigen pijnstillers. Hierdoor voel je minder pijn en kun je de bevalling beter doorstaan.

Als je angstig en gespannen bent, kan dat de aanmaak van endorfine belemmeren en dat is precies wat je niet wilt. Daarbij gaat je lichaam bij angst of stress adrenaline aanmaken, wat juist weer pijnopwekkend werkt. Ook dat wil je niet. Daarom is het handig als je weet wat je te wachten staat en probeert zo relax mogelijk te zijn, des te meer endorfine maak je aan. Als je te veel adrenaline in je lijf hebt, remt dit ook de afgifte van oxytocine en dit hormoon heb je nodig voor krachtige weeën.

De laatste weeën

Op het moment dat je bij de persweeën aankomt, heb je meestal het grootste deel van de bevalling achter de rug. Toch breekt nog een belangrijke fase aan, het kindje moet er tenslotte nog uit. Dus je kunt nog wat weeën verwachten.

De persweeën

De persweeën zijn weer anders dan de andere weeën. Het voelt een beetje als een golf die steeds meer aanzwelt. Je voelt een flinke druk en onbewust voel je dat je alle kracht moet verzamelen om te persen. Het eind van de bevalling is in ieder geval in zicht.

Nageboorteweeën

Als je denkt dat je alles gehad hebt, komen er nog wat nageboorteweeën. Tenslotte moet de placenta er ook nog uit. De weeën moeten de placenta uitstoten en ze noemen dit de nageboorte.

Naweeën

Als je bevallen bent, moet de baarmoeder weer terugkomen in zijn oude staat en vorm. Om dit te bereiken krijg je naweeën. Voor een eerste bevalling zijn er meestal minder naweeën nodig om je baarmoeder weer in de juiste grootte te krijgen dan bij een volgende of derde bevalling. Je kunt deze naweeën vergelijken met flinke buikkrampen.

Wel of geen pijn tijdens de bevalling

Hoe erg de pijn is tijdens de bevalling dat is voor iedereen verschillend. Ten eerste heeft iedereen een andere pijngrens en ten tweede is de pijn ook niet bij iedereen hetzelfde. Sommige vrouwen vinden juist dat de pijn bij een bevalling erbij hoort, het geeft ze het gevoel dat het proces van de ontsluiting werkt. En daar heb je nu eenmaal sterke weeën voor nodig.

Als je de weeën pijn echt ondraaglijk vindt, kun je kiezen voor pijnstilling. Met het inzetten van pijnstilling verhoog je ook de kans op complicaties. De meeste vormen van pijnstilling hebben nu eenmaal invloed op de conditie van de zwangere vrouw en op de conditie van de baby. Pijnbestrijding kan ook de kans op een kunstverlossing groter maken.

Welke vormen van pijnbestrijding zijn er?

Je kunt kiezen voor pijnstilling met of zonder medicijnen, namelijk:

Zonder medicijnen: Tens

Dit is een apparaatje wat je tijdens de bevalling kunt gebruiken om de weeënpijn te verlichten. Er zijn geen bijwerkingen en je kunt hem zowel in het ziekenhuis als thuis gebruiken.

Zonder medicijnen: acupunctuur

Zwangerschapsklachten kunnen verminderd worden met acupunctuur en het kan ook de bevalling verlichten.

Met medicijnen: een ruggenprik

Een ruggenprik werkt snel en goed tegen de pijn. Je bent hierdoor vanaf je borsten naar beneden verdoofd. Deze ruggenprik kan alleen in het ziekenhuis gegeven worden.

Met medicijnen: lachgas

Lachgas is een mengsel van zuurstof en stikstofoxide en dit maakt je high waardoor de pijn onderdrukt wordt. Het werkt na 30 seconden, maar is ook weer na een paar minuten uitgewerkt.