Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Iedere maand hetzelfde liedje: de menstruatie komt eraan. Je baarmoeder trekt samen. Dit zorgt voor pijnlijke krampen in je buik, rug of zelfs benen. Daarnaast is er eventueel hoofdpijn en een rothumeur. Menstruatiepijn is niet leuk voor jou en ook niet leuk voor de mensen om je heen. Mannen weten niet goed hoe ze met deze menstruatieklachten om moeten gaan, maar weet jij zelf eigenlijk wel wat het precies allemaal werkt? Je leest het in dit artikel. Ook lees je hier wat helpt tegen menstruatiepijn.

Menstruatiepijn, wat is het precies?

Iedere maand maakt een vrouwenlichaam zich klaar voor een zwangerschap. Tijdens de cyclus vindt er een eisprong plaats en wordt er een slijmvlieslaag opgebouwd in de baarmoeder. Als er een bevruchte eicel is, zal deze hierin nestelen en zo kunnen groeien tot een gezonde baby.

De wereld zou wel heel erg overbevolkt raken als een vrouw iedere maand zwanger zou raken. Meestal is er dus geen bevruchte eicel en moet de slijmvlieslaag afgevoerd worden. Het lichaam maakt hiervoor prostaglandinen aan, waardoor de baarmoeder spieren samentrekken. Dit veroorzaakt menstruatiekrampen.

Menstruatie pijn

Menstruatie pijn heeft in de medische wereld ook een naam, namelijk dysmenorroe. Het is dan ook een probleem van alle tijden. Verderop in dit artikel kun je lezen hoe vrouwen er vroeger mee om moesten gaan. Je bent niet de enige. Vrijwel alle vrouwen over de hele wereld hebben er in meer of mindere mate mee te maken, tenzij je menstruatiecyclus uit blijft.

Dysmenorroe zijn menstruatie krampen in je rug of in je onderbuik. De zeurende of krampende pijn kan al beginnen voordat er bloedverlies is. Het kan aanhouden totdat de menstruatie voorbij is. Een maand erna is het tijdens je volgende menstruatiecyclus weer raak en begint de pijn helaas opnieuw. Als je ook last hebt van ovulatiepijn ben je tussendoor ook nog een keer het haasje.

De symptomen van menstruatiepijn

Menstruatieklachten zijn zeer divers. Vrouwen zijn emotioneel en prikkelbaar. Ze kunnen een zeurend, krampend gevoel ervaren in hun onderbuik of rug. Ook vermoeidheid, pijnlijke borsten en een opgeblazen gevoel komen vaak voor. Daarnaast kunnen duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken en diarree voorkomen. Gelukkig ervaren niet alle vrouwen dit op een even erge manier. Toch zijn sommige vrouwen iedere maand eventjes niet in staat om te kunnen werken.

De symptomen menstruatie zijn het meest hevig bij meisjes tussen de 14 en de 18 jaar oud. Bij het gebruik van de pil kunnen de klachten afnemen. Daarom gaan sommige jonge meisjes al aan de pil zonder dat ze seksueel actief zijn. Als de pijn op latere leeftijd ontstaat, moet er gekeken worden of er geen onderliggend probleem is. Na het krijgen van een baby nemen de symptomen vaak af.

Hoe kunnen menstruatieklachten ontstaan?

Er zijn twee verschillende vormen van menstruatiepijn: primaire dysmenorroe en secundaire dysmenorroe. De primaire vorm heeft geen onderliggende oorzaak. Behalve dan dat de baarmoeder de opgebouwde slijmvlieslaag afstoot, wat de krampen veroorzaakt. Bij de secundaire vorm is er wel een onderliggend probleem. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om verklevingen, vleesbomen of infecties. De hierbij behorende pijn kan erger zijn tijdens de menstruatie door de samentrekkingen van de (afwijkende) baarmoeder.

Kramp en pijn tijdens de menstruatie

Meestal gaat gelukkig het om de primaire vorm van dysmenorroe. Maar waarom hebben sommige vrouwen er zoveel meer last van dan andere vrouwen? De oorzaak hiervan is nog niet wetenschappelijk bewezen. Er is wel een serieus vermoeden. Net voor de menstruatie en tijdens de menstruatie maakt je lichaam het hormoon prostaglandine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken, maar door dit hormoon worden de zenuwuiteinden van de baarmoeder ook gevoeliger. Daardoor voelt het samentrekken heftiger aan. De vrouwen met de meest pijnlijke menstruaties blijken daarnaast meer prostaglandinen aan te maken dan andere vrouwen.

Wanneer ga je naar de dokter met heftige menstruatiepijn?

Omdat het in de overgrote meerderheid van de gevallen om primaire dysmenorroe gaat, is het meestal een onschuldig probleem bij menstruatiepijn. De meeste vrouwen nemen eerst zelf pijnstillers. Deze zelfzorg is prima, maar soms helpt het onvoldoende. Als de pijn zo erg wordt dat je je dagelijkse bezigheden niet meer kunt doen, is het raadzaam om langs een dokter te gaan. Ook als je nooit ernstige menstruatie pijn hebt gehad en het is er opeens wel, of als de pijn anders voelt dan normaal, is het raadzaam om naar de dokter te gaan.

De dokter kan betere pijnstillers voorschrijven, maar zal ook kijken of er niet toch een onderliggend probleem is waardoor je veel last hebt van menstruatiepijn. Als hier twijfel over is, verwijst de huisarts je door naar een gynaecoloog. Ook kan er een echo of een ander bijkomend onderzoek aangevraagd worden.

Als je je heel veel zorgen maakt is het ook raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Hopelijk kun je gerust gesteld worden. Dan voelt de menstruatiepijn waarschijnlijk ook gelijk minder hevig. Stress maakt alles namelijk erger en is dus nooit een goed idee.

Wat helpt tegen menstruatiepijn?

Bij menstruatie klachten zijn er gelukkig veel mogelijkheden die de pijn kunnen verlichten. De eerste stap is warmte. Een warmtekussentje, kruik of pittenzak op je pijnlijke buik of rug kan echt wonderen doen. Ook een warm bad of een uitgebreide douche kunnen goed doen. Sommige vrouwen voelen zich er niet prettig bij om tijdens hun menstruatie naar de sauna te gaan. Met de juiste voorzorgsmaatregelen om een bloedbad te voorkomen, mag dit gewoon. De ontspanning werkt goed tegen de krampen. Als je je hier niet prettig bij voelt, kies hier dan niet voor. Stress is niet de bedoeling.

Kruik om te ontspannen bij menstruatiepijn

Naast warmte is lichaamsbeweging belangrijk. Ga dus niet de hele tijd op de bank of in bed liggen, maar blijf in beweging. Blijf alle spieren uit je lichaam gebruiken. Dit is zowel fysiek als mentaal belangrijk. De tijd gaat ook sneller voorbij als je bezig blijft.

Er is dus ook geen noodzaak om meisjes een gymles op school over te laten slaan in verband met hun menstruatie. Er kan wel rekening mee gehouden worden door de lat niet te hoog te leggen tijdens het sporten.

Een derde stap is pijnstilling. NSAID’s werken het beste bij menstruatie krampen. Het gaat hierbij om medicatie als ibuprofen, naproxen en diclofenac. Omdat ze niet zo goed zijn voor je maag, moet je ze tijdens het eten innemen. Meestal wordt er bij menstruatie pijn gekozen voor ibuprofen. Voor een goede werking kan deze pijnstilling het beste al ingenomen worden voordat de krampen beginnen.

Menstruatie pijn verlichten

Je kunt menstruatiepijn erger maken door stress. Je bent namelijk gevoeliger voor pijn als je stress ervaart. Daarnaast kan stress psychische problemen opwekken, denk hierbij aan angst of depressie, maar ook aan verslavingen. Het is daarom belangrijk om voor voldoende ontspanning te zorgen, ook tijdens je menstruatie. Ontspanningsoefeningen of een massage kunnen deugd doen. Ook een wandeling in de natuur of een uitgebreid bad kunnen zorgen voor ontspanning. Kies je eigen manier om te ontstressen. Grijp niet naar alcohol, nicotine of drugs. Deze geven op de lange duur alleen maar meer problemen en stress. Het zijn verslavende middelen, waarvan afkicken geen pretje is. Daarnaast kosten ze een hoop geld en het is niet goed voor je gezondheid.

Als alle hier genoemde tips niet helpen, ga dan naar de huisarts.

Tips voor het verlichten van menstruatiepijn op een rijtje

Er zijn verschillende mogelijkheden om menstruatiepijn te verlichten. Graag zetten we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje wanneer je last hebt van pijn tijdens je menstruatie:

  • Plaats een warme kruik of pittenzak op je buik of rug.
  • Neem een warme douche of een uitgebreid bad.
  • Ga naar de sauna als je je daar comfortabel bij voelt.
  • Zorg voor lichaamsbeweging. Overdrijf niet, maar blijf in beweging.
  • Gebruik pijnstillers. Kies bij voorkeur voor ibuprofen en start daar al mee bij de eerste symptomen van je menstruatiepijn.
  • Voorkom stress.
  • Doe ontspanningsoefeningen.
  • Laat je lekker masseren al je last hebt van menstruatiepijn.
  • Ga naar de dokter als niks helpt of als je je zorgen maakt over je menstruatiepijn.
  • Vergeet niet van het leven te genieten!

Kruik op je buik bij menstruatie pijn

Zo kun je een pijnlijke menstruatie voorkomen

Een pijnlijke menstruatie kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen menstruatie plaatsvindt. Dit kan door middel van verschillende soorten anticonceptie. Allereerst is er de anticonceptiepil. Deze mag genomen worden zonder stopweek. De menstruatie blijft dan doorgaans uit of is minimaal.

Ook met een anticonceptiering zoals de Nuvaring kun je een menstruatie voorkomen. Deze ring wordt vaginaal ingebracht en mag daar drie tot vier weken blijven zitten. Vervolgens kan er (net als bij de pil) een stopweek ingelast worden, maar je kan ook direct een nieuwe ring inbrengen. De menstruatie blijft dan uit. Tijdens seks kan deze ring tijdelijk uitgehaald worden of hij kan gewoon blijven zitten. Ieder zijn eigen voorkeur.

Bij een hormoonspiraaltje blijft bij de meeste vrouwen de menstruatie ook uit. En dat gedurende de vijf jaar dat het spiraaltje mag blijven zitten. De meeste vrouwen zijn hier heel tevreden over al kan het inbrengen wel even pijn doen. Deze methode is helaas niet zo geschikt voor jonge meisjes. Ook is de plaatsing iets lastiger als je een keizersnede hebt ondergaan.

Een voordeel van deze methodes is dat er ook geen ovulatiepijn zal zijn omdat er geen ovulatie plaatsvindt. Daarnaast beschermen ze tegen een zwangerschap. Al is een zwangerschap natuurlijk ook een manier om van je menstruatie krampen af te komen. Er komen helaas alleen weeën en een hoop andere zwangerschapskwaaltjes voor terug.

Een stukje geschiedenis over menstruatiepijn

Vrouwen die in de jaren twintig, dertig en veertig opgroeiden, wisten in hun tienerjaren niet wat menstruatie was. Op een dag kwamen de krampen en ontdekten ze bloed in hun ondergoed. Pas dan werd er met anderen, zoals vriendinnen of hun moeder, over hun menstruatiepijn gesproken. Menstruatie en de daarbij behorende pijn moest vooral verborgen blijven.

In die tijd gingen jongens en meisjes naar aparte scholen. Meisjes kwamen dus amper in contact met jongens. De jongens wisten daardoor helemaal niet hoe een menstruatie aan kon voelen. Er werd sowieso weinig informatie gegeven over het menselijk lichaam en de geslachtsorganen.

Naaktheid was in die tijd iets geks. Er heerste schaamte en de persoonlijke hygiëne liet te wensen over. Dat werd ook niet aangemoedigd. Zwangere buiken werden verborgen gehouden en praten over seks of je menstruatie was een taboe.

Pas na het huwelijk konden vrouwen informatie krijgen over seks, menstruatie en andere zaken. Er waren dan voorlichtingsboekjes beschikbaar via de kerk. Wel bleef er schaamte rondom de menstruatie. Ook was er bijgeloof. Zo zou het eten bederven of mislukken als het bereid werd door een ongestelde vrouw. Vrouwen waren bang voor deze vormen van bijgeloof en ook voor doorlekken. De wasbare maandverbanden werden zorgvuldig verstopt. Zelfs binnen het eigen gezin mocht niemand weten dan je last had van je menstruatie!

Menstruatiepijn waar heb je last van

Vanaf de jaren vijftig werd het gelukkig allemaal een beetje bespreekbaarder en losser. Op de scholen werd meer geleerd over het menselijk lichaam. Langzaam werd het belang van hygiëne duidelijk. Toch was men er nog niet helemaal open over. De eerste tampons waren zo verpakt dat het snoepjes leken en maandverband had kleurrijke wikkels.

De medische kennis is sinds die tijd enorm toegenomen. Daarnaast is al de informatie gemakkelijk beschikbaar via het internet. Zowel jongens als meisjes zijn op de hoogte van wat menstruatie inhoudt. Zelfs de milieuvriendelijke menstruatiecups worden openbaar getoond en aangeprezen. Toch is nog niet alles bekend. Waarom moet de slijmvlieslaag iedere maand afgevoerd worden? Waarom blijft deze niet gewoon zitten? Men weet het niet. Gelukkig mogen meisjes en vrouwen tegenwoordig wel eerlijk aangeven hoe ze zich voelen wanneer ze last hebben van menstruatiepijn. Er is pijnmedicatie voor handen en in ieder huis is een douche of bad aanwezig. Eigenlijk mogen we dus best tevreden zijn over de vooruitgang!

Tot slot

Vrouwelijke kwaaltjes en vruchtbaarheid symptomen zijn niet altijd fijn helaas. In dit artikel kon je veel verschillende manieren lezen, om de menstruatiepijn te verlichten. Ga aan de slag en zoek een oplossing die voor jou werkt. Je bent al op de goede weg door erover te lezen. Dat is iets dat vrouwen in de geschiedenis niet konden doen. Maar gelukkig is er tegenwoordig veel informatie te vinden en zijn verschillende oplossingen online binnen handbereik. Boffen wij even.

Als je dit artikel over menstruatiepijn leest met krampen in je buik of rug, neem dan nu een pijnstiller, ga onder de douche staan en ga daarna een stukje wandelen. Je gaat je er vast beter door voelen. Echt waar!