Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met verschillende soorten weeën. De meest intense echte weeën ervaar je vlak voor en tijdens de bevalling. Weeën kunnen echter ook in verschillende vormen gedurende de hele zwangerschap voorkomen. Welke soorten weeën zijn er en hoe kun je weeën herkennen?

Welke soorten weeën zijn er

Wat zijn weeën?

Weeën zijn regelmatige krachtige samentrekkingen van spieren in je baarmoeder. Door deze samentrekkingen wordt de baby naar buiten gedrukt door het geboortekanaal. Door toenemende druk gaat je baarmoedermond steeds verder open. Dit heet ontsluiting. Als je baarmoedermond voldoende ontsloten is, kan de baby naar buiten komen. Weeën zorgen er dus voor dat je baby geboren kan worden.

Soorten weeën tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je al te maken krijgen met kleine weeën. Deze weeën zijn vrij mild en niet zo pijnlijk als echte weeën. Ze kunnen echter wel voor enige ongemak zorgen. We onderscheiden een aantal verschillende soorten weeën tijdens de zwangerschap.

Oefenweeën

Oefenweeën worden ook wel Braxton Hicks weeën of harde buik genoemd. Deze contracties kunnen al vanaf de zesde week van je zwangerschap voorkomen. Meestal voel je de oefenweeën pas vanaf het tweede trimester. Je buik kan dan een paar minuten hard en gespannen aanvoelen. Dit kan even ongemakkelijk zijn. Normaal gesproken zijn oefenweeën pijnloos en onregelmatig. Je hebt deze weeën omdat de baarmoeder telkens een beetje wordt opgerekt om ruimte te maken voor de groeiende baby. Tegen het einde van de zwangerschap kunnen Braxton-Hicks weeën frequenter en intenser zijn. Deze soorten weeën kunnen dan verward worden met echte bevallingsweeën. Daarom worden ze ook wel valse weeën genoemd.

Indalingsweeën

Als je tussen de 30 weken zwanger en 35 weken zwanger bent, kun je indalingsweeën krijgen. De baby begint dan met het hoofdje langzaam in te dalen richting de bekken. Hierdoor kan je een stekende pijn voelen in de lies of vagina. Deze pijn kan enkele uren kan aanhouden. Niet alle baby’s dalen in. Of en wanneer je indalingsweeën hebt, verschilt per vrouw.

Voorweeën

Voorweeën zijn de eerste voortekenen van op handen zijnde bevalling. Het zijn nog geen echte weeën, maar wel iets pijnlijker dan oefenweeën. Voorweeën zijn soms te vergelijken met menstruatiepijn, maar kunnen ook een stuk heftiger zijn. Door contracties wordt de baarmoedermond week gemaakt ter voorbereiding op de bevalling. Voorweeën kunnen zich al vanaf de week 26 in je zwangerschap aandienen. Ze duren 30 tot 40 seconden en kunnen soms met regelmatige tussenpozen een aantal uur aanhouden. Om vervolgens weer een tijdje weg te blijven.

Echte weeën

Echte weeën krijg je in de uren vlak voor en tijdens de bevalling. Ze zijn veel heftiger en intenser dan voorweeën. Ze komen met enige regelmaat op en langzaam aan steeds sneller achter elkaar. De baby is nu echt op komst. Ook bij echte weeën zijn een aantal verschillende soorten weeën te onderscheiden.

Ontsluitingsweeën

Duren de weeën 60 tot 90 seconden en komen ze om de 4 à 5 minuten terug, dan heb je waarschijnlijk ontsluitingsweeën. De baarmoedermond wordt klaargestoomd voor de geboorte. Dit is het moment om de verloskundige te bellen of naar het ziekenhuis te gaan. Ontsluitingsweeën beginnen langzaam en worden steeds intenser en pijnlijker. Naast krampachtige pijn in de buik, kan pijn ook uitstralen naar rug en benen. De verloskundige controleert steeds hoe ver de baarmoedermond ontsloten is. Bij 10 cm is de ontsluiting volledig en mag je gaan persen.

Verschillende soorten weeën de perswee

Persweeën

De meest pijnlijke en heftige van alle soorten contracties zijn de persweeën. Elke keer dat er een wee opkomt, voel je een enorme druk en persdrang. Met iedere golf van weeën pers je de baby stukje bij beetje uit je baarmoeder. De verloskundige begeleidt je hierbij.

Nageboorteweeën

Na de geboorte van je kind wordt ook de placenta of moederkoek uit je baarmoeder gestoten. Dit wordt de nageboorte genoemd. Het uitstoten van de placenta gaat ook gepaard met weeën. Vandaar de naam nageboorteweeën. De verloskundige helpt je bij de nageboorte door aan je navelstreng te trekken en op je onderbuik te drukken. Later controleert de verloskundige de uitgestoten moederkoek op eventuele afwijkingen.

Naweeën

Tot slot krijg je na de geboorte nog te maken met naweeën. Ze ontstaan doordat de baarmoeder weer tot haar normale grootte en vorm krimpt. Naweeën lijken veel op intense buikkrampen. Bij een tweede of een derde kind kun je meer last krijgen van naweeën dan bij een eerste bevalling. Omdat buikspieren na elke bevalling een stuk slapper worden, kost het de baarmoeder meer moeite om de oude vorm weer terug te krijgen.

Hoe herken je soorten weeën

Hoe herken je echte weeën?

Als je in verwachting bent, dan ben je natuurlijk erg gevoelig voor iedere verandering in je lichaam. Een valse wee aannemen voor een echte wee kan dan bijvoorbeeld voor onnodige schrik zorgen. Wanneer de bevalling nadert wil je weer op tijd de verloskundige inschakelen. Zoals hierboven al verteld, doe je dit als je de eerste echte weeën, de ontsluitingsweeën, voelt. Als extra steuntje vind je hieronder een aantal punten die je kunnen helpen om echte weeën te herkennen tussen de verschillende soorten weeën.

  • Een echte wee komt regelmatig en de duur tussen de weeën wordt steeds korter.
  • Echte weeën gaan steeds langer duren en worden intenser. De pijn van de weeën wordt heviger.
  • Een echte wee kent meestal een duidelijk begin en een einde. Het begint met zachte pijn die eerst erger wordt en vervolgens langzaam wegzakt tegen het einde.
  • Echte weeën komen en gaan in golven. Tussen de golven door voel je doorgaans niks.
  • Van houding veranderen helpt niet tegen de pijn. Je voelt het of je nou ligt, zit of staat.
  • Echte weeën zorgen voor ontsluiting van de baarmoedermond. Dit kun je voelen.