Als je zwanger bent heb je vast al vragen gesteld aan andere moeders, bijvoorbeeld: Hoe weet ik dat de de bevalling begonnen is? Of, hoe voelen weeën?

De antwoorden op deze vragen kunnen erg van elkaar verschillen: ‘Ik had een ikea kastje in elkaar gezet. De volgende dag werd ik wakker met rugpijn. Ik bedacht nog dat ik dat kastje beter door mijn man in elkaar had kunnen laten zetten. Maar dezelfde avond werd Finn geboren. De rugpijn bleken weeën!’

Of misschien kreeg je dit te horen: ‘Ik had pijn, heel veel pijn, enorm veel pijn! En net op het moment dat ik dacht dat ik uit elkaar zou scheuren, kwam Fenna’s hoofdje naar buiten. Van opluchting, blijdschap en de overweldigende liefde die ik daarna voelde, kon ik niet meer stoppen met huilen.’

Door al die verschillende verhalen weet je niet wat je kunt verwachten. Het zal dan ook jouw persoonlijke ervaring worden. Probeer het nuchter te bekijken. De baby moet er uit en het gaat pijn doen. Daarna krijg je er hopelijk iets heel moois voor terug! Je kunt je wel voorbereiden op verschillende soorten weeën. Wij hebben ze hier voor jou beschreven.

Weeën en harde buik bij zwangere vrouw

Hoe voelen de eerste weeën?

De allereerste weeën ontstaan al rond de zesde week van de zwangerschap. Waarschijnlijk voel je ze dan nog niet, of je denkt dat je darmen wat rommelen. Vraag je je dus af: Hoe voelen weeën aan in het begin? Dan is het antwoord: Alsof je last hebt van rommelende darmen! Als je dit leest tijdens je zwangerschap heb je dit dus al meegemaakt zonder dat je dit wist.

Dit zijn de zogenaamde valse weeën of Braxton Hicks-contracties. Ze ontstaan doordat de baarmoeder van vorm verandert en de functie ervan is niet duidelijk. In ieder geval betekenen deze weeën niet dat de bevalling begonnen is.

Later in de zwangerschap kunnen deze weeën zorgen voor harde buiken. Deze worden ervaren als een trekkend en duwend gevoel in je buik. Dit kan wel pijnlijk zijn.

Hoe voelen oefenweeën?

Misschien heb je wel eens gehoord en heb je je afgevraagd: Hoe voelen oefenweeën? Hoe beginnen weeën nou eigenlijk? De eerste nuttige weeën, zijn oefenweeën. Deze heten ook voorweeën. Deze naam is niet voor niks. Ze vinden plaats vanaf enkele weken voor de bevalling. Niet iedere zwangere vrouw krijgt ze, maar het komt regelmatig voor. De baarmoederspieren bereiden zich op deze manier voor op de echte bevalling. Daarnaast is de groei van de baby in de laatste zwangerschapsweken groot. De baarmoeder moet hierdoor snel oprekken en kan daarop reageren. Als je als moeder veel stress hebt, heb je meer kans om voorweeën te krijgen. Probeer dus te relaxen!

Oefenweeën voelen aan als menstruatieachtige krampen, voelbaar in je buik of onderrug. Vooral ‘s nachts komt dit veel voor omdat je baarmoeder dan het meest actief is. Vervelend, want je kunt je nachtrust goed gebruiken. Je weet dat het echte werk nog niet begonnen is, doordat deze krampen niet heftiger worden. Ook blijft de frequentie hetzelfde. Blijf dus vooral rustig en probeer te ontspannen.

Pijnlijke weeën bij zwangere vrouw

Hoe voelen beginnende weeën?

Beginnende weeën voelen als krampen in je buik. Ze zijn onregelmatig en de pijn is vergelijkbaar met menstruatiepijn. Het kan ook zijn dat het begint met pijn in je onderrug. In het begin kan er 20 tot 30 minuten tussen de krampen zitten. Je weet dat het menens is als de pijn steeds heftiger wordt en de tijd tussen de krampen steeds korter. Langzaam komt er regelmaat in en het is een teken dat de bevalling begint. Zodra ze netjes iedere 3 tot 5 minuten komen, is dat waarschijnlijk het teken dat de bevalling begint. Het zijn nu ontsluitingsweeën. Wees niet teleurgesteld als de bevalling nog niet doorzet. Geduld is een schone zaak.

Hoe voelt het breken van de vliezen?

Een baby zit tijdens de zwangerschap in een vruchtzak met vruchtwater. Dat zorgt ervoor dat de baby veilig kan groeien. Bij de bevalling zit deze zak met vocht enkel in de weg. Voor of tijdens de bevalling moet de vruchtzak dus scheuren zodat de druk eraf gaat.

Probeer het je voor te stellen als een waterballon die je door een klein gat probeert te duwen. Als je deze ballon lek prikt gaat dat uiteraard veel gemakkelijker.

Meestal gebeurt het breken van de vliezen pas als de weeën al op gang zijn, maar soms breken ze eerder. Hier voel je meestal niks van, behalve dat het nat en warm wordt tussen je benen. Een beetje alsof je in je broek geplast hebt. Het kan zijn dat het om een klein beetje vocht gaat of om ineens een grotere hoeveelheid. Dat hangt af van de positie van de baby. Als het hoofdje van de baby het geboortekanaal dicht duwt kan er weinig vruchtwater weg. Het kan zijn dat je vervolgens bij iedere wee een klein beetje vruchtwater verliest. Leg dus een handdoek of absorberend matje neer, voor je op de bank of bijvoorbeeld in de auto gaat zitten.

Indien de vliezen niet vanzelf breken kan de verloskundige of arts dit doen. Tijdens een wee maakt ze met een soort haaknaald de vliezen lek. Dit doet geen pijn.

Vrouw met weeën in het ziekenhuis

Waar voel je weeën?

Je wilt waarschijnlijk weten: ‘Hoe voelt een wee?’, maar je kan je beter afvragen: Waar voel je weeën? Tijdens een wee trekken de baarmoederspieren samen om de baby naar buiten te duwen. Door deze druk zal het hoofdje van de baby (of bij stuitligging de billen) hard in je bekkengebied duwen. Dit zorgt voor de ontsluiting die nodig is zodat de baby erdoor kan. Dit geeft een stekende pijn of kramp in het bekkengebied. Sommige vrouwen vinden deze pijn hels, terwijl andere vrouwen het best kunnen verdragen. Hoe dat voor jou gaat zijn, zul je moeten ervaren.

Je kan een wee zien als een golf die steeds groter wordt en zich dan weer terugtrekt. Daarna volgt de volgende golf. Tussendoor heb je even rust.

Hoe voelen rugweeën

Ongeveer een kwart van de bevallende vrouwen heeft last van rugweeën. Deze zorgen net als de buikweeën voor ontsluiting. Ze zijn dus nuttig. Je voelt hierbij de golf van krampen meer aan de rugkant dan aan de buikkant. Als je voor de bevalling al last had van je rug kan dat extra vervelend voelen.

Als je stugge banden hebt, heb je meer kans op rugweeën. Het gaat hierbij om de banden die je baarmoeder met je bekken verbinden. Deze lopen rondom je stuit. Tijdens de ontsluitingsweeën wordt er aan die banden getrokken wat de pijn in de onderrug kan verklaren.

Ook een afwijkende ligging van jouw baby kan zorgen voor rugweeën. De meeste baby’s worden in achterhoofdsligging geboren. Dat betekent dat de baby met zijn gezicht naar jouw rug kijkt. Sommige baby’s liggen andersom. Ze kijken met hun gezicht richting jouw buik. Dit wordt een ‘sterrenkijker’ genoemd. Dit betekent niet dat er iets mis is met de baby of de bevalling. Je kunt de pijn van rugweeën verlichten door warmte of door tegendruk of massage. Dit is een prima taak voor de aanstaande vader!

Hoe voelen beenweeën

Bij beenweeën straalt de pijn vanuit de baarmoeder door richting de bovenbenen. Ook hierbij ontstaat er gewoon ontsluiting. Het wordt wel als heftig ervaren door vrouwen die dit hebben, omdat de pijn moeilijk op te vangen is. Sommige vrouwen beschrijven het als serieuze spierpijn terwijl anderen zeggen dat het op zenuwpijn lijkt. Het is een lastige pijn omdat geen enkele houding helpt. Ook ademhalingstechnieken lijken niet veel te doen. Het stevig masseren van de benen kan deugd doen. Warmte kan ook wat helpen.

Wees gerust

Misschien kun je niet wachten en vind je dat het tijd wordt om de natuur een handje te helpen. Er bestaan wat trucjes om weeën op te wekken. Helaas werkt dit niet altijd en zul je vaak geduld moeten hebben.

Maar misschien zou je de bevalling graag zo lang mogelijk uitstellen. Bedenk dat al heel veel vrouwen weeën hebben doorstaan. Je bent niet de eerste en zult ook niet de laatste zijn. De natuur laat dit werkje aan vrouwen over, omdat die daar sterk genoeg voor zijn. Ook jij kunt dit! Je krijgt hulp van een verloskundige of gynaecoloog en deze helpt jou er wel doorheen. Als de baby er echt niet uit wil, worden er hulpmiddelen ingezet zodat het toch lukt. Het komt goed!

Pasgeboren baby

Gelukkig vervaagt de grootste ellende snel in je herinneringen. Het is dan tijd om met volle teugen te genieten van het wondertje dat jij gebaard hebt. Wees er trots op!