8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Je hoopt natuurlijk dat je kind in goede gezondheid oud wordt. Helaas kunnen er altijd problemen ontstaan. Sommige ziektes en babykwaaltjes zijn niet heel erg, maar er zijn ook ziektes die echt gevaarlijk zijn voor de algehele gezondheid. Daarom moet je als moeder ook snel medische hulp inschakelen bij vermoedens van een ernstige ziekte. Dit geldt bijvoorbeeld voor een hersenvliesontsteking bij je baby. In dit artikel gaan we dieper in op deze ziekte.

Wat is een hersenvliesontsteking?

Bij een hersenvliesontsteking zijn de vliezen die om de hersenen en het ruggenmerg liggen ontstoken. In medisch jargon wordt dit ook wel meningitis genoemd. Hersenvliesontsteking is een ernstige aandoening en heeft soms zelfs een dodelijke afloop. Dit geldt zeker voor pasgeboren baby’s en daarom is het als ouder belangrijk om je daar bewust van te zijn. Een hersenvliesontsteking kan door een bacterie en een virus worden veroorzaakt. Het ziekteverloop is afhankelijk van de aanstichter.

meningitis

De ontsteking van het hersenvlies door een virus heeft vaak een milder verloop en is zelden dodelijk. Bovendien zijn er minder snel chronische gevolgen bij een virale ontsteking. Als de ontsteking door een bacterie is veroorzaakt, is dat veel gevaarlijker. De ziekte heeft dan een hevig verloop en moet daarom altijd goed worden behandeld.

Symptomen hersenvliesontsteking baby

Het is van belang om de symptomen van een aandoening bij je baby altijd goed te herkennen. Op basis daarvan kun je namelijk zo snel mogelijk actie ondernemen en eventueel een arts bezoeken. Hoe herken je symptomen van hersenvliesontsteking baby? Dit zijn de belangrijkste symptomen:

Hoge koorts

Hoge koorts bij baby’s kan verschillende oorzaken hebben. Bij een hersenvliesontsteking heeft de baby vrijwel altijd hoge koorts of juist een veel te lage temperatuur(onder de 36.5 graden). Extreme temperatuurverhogingen of temperatuurverlagingen zijn belangrijke indicaties en daarom is het verstandig om altijd een thermometer in huis te hebben.

Overgeven

Baby’s met een ontsteking aan het hersenvlies moeten soms ook overgeven. Uiteraard zijn er meerdere redenen waarom een baby kan overgeven, maar in combinatie met andere symptomen kan dit wel een indicator van een ontsteking aan het hersenvlies zijn.

Constant huilen en kreunen

Is je kind constant aan het huilen en kreunen? Ook dit kan een indicatie van een hersenvliesontsteking zijn. Uiteraard hoeft één huilsessie niet meteen iets te betekenen. Merk je duidelijk dat het gedrag van je baby aan het veranderen is? Dan is ook deze ziekte niet uit te sluiten.

Lusteloosheid en luierpijn

Merk je dat je baby zich anders gedraagt en nergens meer van geniet? Dan is dat vaak een teken dat er iets mis is met je kind. Moet je kind ook overdreven hard huilen bij het verschonen van de luier? Dan kan dit ook te maken hebben met een ontsteking aan het hersenvlies. Dit geldt vooral voor de houding waarbij je kind de beentjes omhoog moet doen voor het verwisselen van de luier.

Andere vaak voorkomende symptomen

Naast bovenstaande symptomen zijn er helaas nog meer. Heeft je kind een bleke of vlekkerige huid? Ook dat kan een symptoom zijn om in de gaten te houden. Dat geldt ook voor rode of paarse vlekken. Wanneer je op de vlekken drukt, dan veranderen ze bij een hersenvliesontsteking niet van kleur. Kijk dus goed naar rode vlekjes. Ook sufheid en geen zin hebben om te drinken zijn symptomen waar je op moet letten.

Uiteraard hoeven niet alle symptomen direct te maken te hebben met een hersenvliesontsteking. Tijdens het lezen heb je ongetwijfeld al gemerkt dat er ook veel algemene symptomen tussen zitten. Koorts komt bijvoorbeeld regelmatig voor bij baby’s en de oorzaak hoeft niet altijd ernstig te zijn. Dit geldt ook voor huilen of lusteloosheid. Het gaat dan ook niet om de specifieke symptomen, maar om de samenhang van deze symptomen.

Op de website Thuisarts vind je nog extra informatie, zodat je weet wanneer je als moeder gelijk de dokter moet bellen. Verschijnselen die ze benoemen zijn:

  • Een stijve nek
  • Hoge koorts bij baby (boven 39 graden)
  • Erge hoofdpijn
  • Minder drinken of niet meer willen drinken
  • Steeds overgeven
  • Vlekjes op de huid
  • Algemene sufheid

Heeft je kind twee of meer van de bovenstaande symptomen? Bel dan zo snel mogelijk een huisarts. Bij een baby van 3 maanden of jonger moet je in principe al bellen met hoge koorts. De andere klachten zijn dan niet relevant. Vertel altijd dat het een spoedsituatie is, want hoe eerder een hersenvliesontsteking wordt behandeld hoe beter dit doorgaans is.

Wat is de oorzaak van een hersenvliesontsteking baby?

Een hersenvliesontsteking bij een baby kan op twee verschillende manieren ontstaan. Het kan in de eerste plaats veroorzaakt worden door verschillende bacteriën. Denk aan de bacterie pneumokok. Dit is een grampositieve bacterie en veroorzaakt meestal geen gezondheidsklachten. Wanneer dit wel een ziekte veroorzaakt, dan gaat het meestal om een hele erge ziekte. Hersenvliesontsteking is daar een goed voorbeeld van.

Ook verschillende bacteriëntypes van meningokok kunnen een hersenvliesontsteking bij je baby veroorzaken. Dit is een bacterie die berucht is vanwege de ernstige infecties die hij kan veroorzaken. De bacterie wordt doorgegeven bij speekseldruppels. Ook een infectie met Haemophilus influenza type B kan ten grondslag liggen aan een hersenvliesontsteking. Deze bacterie kan in de bloedbaan of het zenuwstelsel komen en vervolgens ernstige ziektes veroorzaken.

Virale hersenvliesontsteking baby

Meestal wordt een hersenvliesontsteking veroorzaakt door een bacterie, maar in sommige gevallen ook door een virus. Het kan bijvoorbeeld door herpes komen. Bij een koortslip moet je dus ook goed oppassen. De koortslip zelf is niet per se gevaarlijk, maar dit kan betekenen dat je kind het herpesvirus met zich meedraagt.

Wat zijn de gevolgen van een hersenvliesontsteking bij een baby?

Bij het woord ontsteking denk je misschien aan iets onschuldigs. Vaak zijn ontstekingen weliswaar pijnlijk, maar ook goed te behandelen. Een hersenvliesontsteking is echter een stuk gevaarlijker dan veel andere ontstekingen. Daarom gaven we eerder in dit artikel ook al aan dat je als moeder zo snel mogelijk actie moet ondernemen bij het vermoeden van een ontsteking aan het hersenvlies. Maar wat kunnen dan de precieze gevolgen voor de gezondheid van je baby zijn?

Neurologische uitval

Een hersenvliesontsteking kan onder andere neurologische uitval als gevolg hebben. De ontsteking kan snel erger worden en overal in het lichaam schade aanrichten. De hersenen staan in connectie met het lichaam en daarom komen uitvalverschijnselen na de ontsteking soms ook voor.

Gehoorverlies

Bij een hevige ontsteking van het hersenvlies kan ook gehoorverlies optreden. Het kan dan gaan om een raar geluid in het oor, of juist vervorming van geluiden. Ook kun je volledig doof worden.

Leerproblemen

Baby’s die deze ziekte hebben gehad kunnen soms ook moeilijker leren. Dit komt omdat de ontsteking concentratieproblemen kan veroorzaken. Je kind kan zich dan minder goed focussen en dit heeft weer gevolgen voor zijn gehele leerweg. Ook aandachtsproblemen en geheugenproblemen kunnen na de ontsteking ontstaan. Uiteraard zijn aandachtsproblemen een vaak voorkomend probleem bij kinderen, maar bij een hersenvliesontsteking is het heftiger. Om die reden hebben die kinderen soms dan ook speciaal onderwijs nodig. Ook gedragsproblemen komen regelmatig voor.

Andere problemen

Andere problemen die kunnen ontstaan na een hersenvliesontsteking zijn gezichtsproblemen en epileptische aanvallen.

Infuus in hand van baby

Hoe vaak komt hersenvliesontsteking voor?

Een ontsteking aan het hersenvlies is gelukkig zeldzaam. Hoe vaak het voorkomt is afhankelijk van de leeftijdsgroep. In het algemeen komt het jaarlijks ongeveer bij 2 tot 6 op de 100.000 mensen voor. Dit houdt in dat er gemiddeld nooit meer dan honderd mensen per jaar te maken krijgen met een hersenvliesontsteking in Nederland.

Het is een typische ziekte voor kinderen. Gemiddeld krijgen jaarlijks 1 op de 5.000 tot 10.000 kinderen te maken met een hersenvliesontsteking. Bij pasgeboren baby’s komt het vaker voor dan bij kinderen tussen de twee en tien jaar. Bovendien zijn er nog allemaal kwetsbare groepen die extra risico lopen. Pasgeboren baby’s lopen meer risico, maar dit geldt ook voor kinderen onder de 5 jaar, tieners, mensen met een slechte weerstand en volwassenen boven de zestig.

Kan een baby overlijden aan een hersenvliesontsteking?

Een baby kan helaas overlijden aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. Dit komt omdat het verloop van de ziekte hevig is. Om die reden hebben we ook aangegeven op welke symptomen je moet letten. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op een beter ziekteverloop. Maar ook dit heeft weer met verschillende factoren te maken.

Het verloop van de ziekte is voor een groot deel afhankelijk van de ziekteverwekker. We gaven eerder in dit artikel al aan dat de ontsteking door een bacterie of een virus wordt veroorzaakt. Een virale hersenvliesontsteking heeft in de regel een minder ernstig verloop dan een bacteriële ontsteking.

Vijf tot tien van de honderd mensen met hersenvliesontsteking overlijdt. Bij baby’s is de kans op overlijden groter. Ongeveer één op de 3 tot 5 pasgeboren baby’s sterft aan de gevolgen. Bij oudere kinderen ligt het risico op overlijden iets lager. Bij oudere kinderen overlijden er gemiddeld 1 op 7 tot 15 kinderen. Al met al zijn dit hoge percentages en daarmee wordt wel duidelijk hoe ernstig deze ontsteking kan zijn.

Baby hersenvliesontsteking in ziekenhuis met infuus

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Heeft je kind meerdere symptomen die kunnen wijzen op een hersenvliesontsteking? Dan moet je zo snel mogelijk de huisarts bellen en de symptomen duidelijk doorgeven. Je komt vervolgens op een afspraak en de huisarts gaat je kind verder onderzoeken. Denkt je arts dat er sprake is van een hersenvliesontsteking? Dan word jij met het kind meteen doorverwezen naar het ziekenhuis. De kinderarts zal je kind vervolgens onderzoeken. Er wordt onder andere een bloedonderzoek gedaan en vaak ook een ruggenprik.

Op basis van deze twee onderzoeken wordt vastgesteld of er sprake is van een hersenvliesontsteking. Met een ruggenprik kan hersenvocht afgenomen worden en daarmee kan ook het type infectie worden vastgesteld. Met die kennis wordt vervolgens een specifieke behandeling opgezet.

Is er sprake van een virale hersenvliesontsteking? Dan is er meestal geen behandeling mogelijk en kan je kind mee naar huis. Meestal gaat een virale hersenvliesontsteking vanzelf over en zijn er geen blijvende gevolgen. Gaat het om een bacteriële hersenvliesontsteking? Dan blijft je kind sowieso voor een langere periode in het ziekenhuis. Er wordt alles op alles gezet om de ziekteverwekker te bestrijden en de behandelaars kijken uiteraard ook naar de symptomen.

Ze houden de hartslag en bloeddruk van de baby in de gaten en vaak wordt ook de schedelomtrek gemeten. Een waterhoofd kan immers ook een gevolg zijn van een hersenvliesontsteking. De ontsteking wordt bestreden met antibiotica in een infuus. Bij pijn krijgt je kind ook pijnstillers.

Kun je een baby hersenvliesontsteking voorkomen?

Gezien de ernst van de ontsteking wil je natuurlijk weten of dit ook voorkomen kan worden. Of dat in ieder geval de kans op een ontsteking wordt geminimaliseerd. Er bestaan vaccins tegen een hersenvliesontsteking, maar deze bieden geen 100% garantie. Je kunt je kind vaccineren tegen enkele bacteriën die hersenvliesontsteking veroorzaken. Het gaat dan om meningokok, pneumokok en Haemophilus influenzae type b.

Goede hygiënemaatregelen kunnen verspreiding van het virus en de bacteriën ook voorkomen. Was je handen altijd met water en zeep, voordat je contact maakt met je kind. Breng je vingers ook zo min mogelijk naar je mond of ogen, want juist daar bevinden zich veel bacteriën en virussen.

Heb je het idee dat je dit soms uit gewoonte doet? Probeer dit dan af te leren, want daarmee minimaliseer je niet alleen het risico op een hersenvliesontsteking maar ook op andere gevaarlijke ziektes.

Baby opgeknapt in ziekenhuis met hersenvliesontsteking

Dit moet je doen bij een hersenvliesontsteking bij je baby

Een ontsteking aan het hersenvlies is een ernstige ziekte en je hoopt natuurlijk dat je kind hier niet mee te maken krijgt. We begrijpen dan ook goed dat je niet puur voor de lol dit artikel zult lezen. Toch willen we je graag nog twee dingen vertellen. In de eerste plaats is de kans dat je kind te maken krijgt met een hersenvliesontsteking relatief klein. We hopen dat dit duidelijk naar voren is gekomen in dit artikel. Bij het woord hersenvliesontsteking schieten veel ouders in de stress, maar het verschil tussen virale en bacteriële is groot. Een virale hersenvliesontsteking is een stuk minder gevaarlijk dan een bacteriële.

Vermoed jij een hersenvliesontsteking bij je baby? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts. Krijgt je kind klachten op tijden wanneer de huisarts niet werkzaam is? Bel dan de spoedeisende hulp en desnoods de ambulance. Stel het bij een vermoeden in ieder geval niet uit, want vals alarm is altijd beter dan te laat ingrijpen. Hopelijk hebben we je met dit artikel goed kunnen informeren en weet jij nu alles over de hersenvliesontsteking.