Het is volledig normaal dat er angst en paniek ontstaat zodra je baby warm aanvoelt. Vooral als het de eerste koorts van je baby is. De kans is groot dat het vroeg of laat zal gebeuren. Je beste verdediging is dan ook om jezelf voor te bereiden en de veelbetekenende symptomen van babykoorts te ontdekken in dit artikel over koorts bij baby’s.

Wat betekent koorts bij baby’s?

De meeste baby’s hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur van ongeveer 37° C, maar deze kan oplopen tot 38° C. Jouw baby heeft koorts wanneer zijn of haar lichaamstemperatuur boven 38° C stijgt. De temperatuur van een baby met koorts kan langzaam en verspreidt over meerdere dagen boven 38° C stijgen, of deze kan erg snel stijgen. Hoewel koorts een teken van ziekte kan zijn, is het zelden schadelijk op zichzelf. Het stijgen van de temperatuur is een natuurlijke reactie van het lichaam bij het bestrijden van een infectie. Hoge koorts betekent dus niet noodzakelijk dat jouw baby een ernstige ziekte heeft.

Koorts bij baby

De oorzaak van koorts bij baby’s

Koorts is de reactie van het lichaam op een infectie. De oorzaak hiervan kan een virale infectie zijn, zoals bijvoorbeeld wanneer je baby verkouden is, of het kan een bacteriële infectie zijn, zoals oor- en keelinfecties. Koorts bij baby’s kan echter ook een bijwerking van vaccinaties zijn.

Hoe weet je dat jouw baby koorts heeft?

Een belangrijke waarschuwing voor babykoorts is warmte. Als je baby koorts heeft, voelt hij of zij een beetje als een radiator. En omdat je baby jou niet kan vertellen wanneer hij of zij zich niet goed voelt of koortsig is, helpt het ook om aandacht te besteden aan het algemene gedrag van je baby. Bij een stijging van de lichaamstemperatuur boven de normale waarde, zal je baby minder willen eten of huilen na de voeding en meer slapen of juist minder willen slapen. Baby’s met koorts kunnen ook drukker zijn of je niet aankijken.

Neem al deze tekenen van koorts bij een pasgeboren baby heel serieus, want bij een baby van 3 maanden of jonger kan elk teken van koorts een rode vlag betekenen. Vaak heeft de stijging van lichaamstemperatuur te maken met een van de vele babykwaaltjes, maar ook een mogelijk ernstige ziekte kan tot de oorzaken behoren. Bezoek dan ook zo spoedig mogelijk jouw kinderarts.

De temperatuur nemen van je baby bij koorts

Zelfs met alle mooie en fancy voorhoofd-, oksel- en oorthermometers die vandaag op de markt te verkrijgen zijn, is volgens experts nog altijd de gouden regel om de temperatuur van een baby te nemen met een rectale thermometer. Uiteraard zijn alle andere thermometers prima geschikt om de temperatuur te meten, maar als zulke thermometers koorts aangeven zal je kinderarts nog altijd vragen om toch meteen een rectale lezing uit te voeren om een definitief antwoord te krijgen. De beste thermometer is dus een digitale rectale thermometer met een brede basis en een korte, flexibele tip die ervoor zorgt dat je de thermometer niet te ver insteekt.

Weet je niet hoe je de temperatuur van je baby moet nemen? Leg je baby op de verschoon tafel, breng een beetje vaseline aan op het uiteinde van de thermometer en steek deze voorzichtig een halve centimeter in het rectum van je baby. Laat de thermometer zitten tot hij piept. Verwijder vervolgens voorzichtig de thermometer en lees de meting af.

De temperatuur nemen van je baby bij koorts

Waarom krijgen baby’s koorts?

Koorts bij baby’s kan soms helemaal uit het niets opkomen, maar over het algemeen is wat de koorts veroorzaakt zeer specifiek. Om het even welke algemene infectie kan de oorzaak zijn. Koorts, ongeacht wat de oorzaak is, is een teken om je baby naar de kinderarts te brengen. Zeker als ze nog maar drie maanden of jonger zijn, want dan wordt de koorts beschouwd als een medisch noodgeval (zelfs al is het niet ernstig). Naast algemene infecties kan koorts ook veroorzaakt worden door:

Oververhitting

Soms kan het echter zijn dat babykoorts wordt veroorzaakt door oververhitting. Als je jouw baby lekker warm instopt, kan het zijn dat hij of zij een verhoogde lichaamstemperatuur gaat vertonen. In dit geval laat je de temperatuur zakken door je baby uit zijn warme cocon te halen. Vervolgens meet je na 15 minuten opnieuw de lichaamstemperatuur. Is deze hoger dan 38° C, dan verwittig je beter meteen de kinderarts. Is de temperatuur van je baby normaal en hij of zij stelt het verder goed, dan is het geen noodgeval en houd je het gedrag en de lichaamstemperatuur van je baby verder in de gaten.

Vaccinaties

Vaccinaties kunnen een lage koorts bij baby’s veroorzaken. Als jouw baby jonger is dan 3 maanden, is het nog steeds een goed idee om jouw kinderarts te bellen als de babykoorts na een injectie 38° C of hoger meet op een rectale thermometer. Maar als je baby 4 maanden of ouder is, is een koorts bij baby’s van 38° C tot 39° C niets om je zorgen over te maken. Zolang je baby normaal functioneert en goed eet, kun je koorts-medicijnen gebruiken voor baby’s. Maar als je baby zich niet als zichzelf gedraagt, ademhalingsproblemen heeft of huilt van de pijn geassocieerd met koorts, dan verwittig je beter tijdig de kinderarts.

Het krijgen van tanden

De tandjes die beginnen door te komen, behoren tot de vele babykwaaltjes en kan een lage stijging in de lichaamstemperatuur veroorzaken. Alle temperaturen boven 38° C wijzen erop dat je baby mogelijk ziek is. Echter, als de koorts gepaard gaat met kwijlen, gezwollen tandvlees en kauwen op de vingers, dan is het krijgen van tandjes de waarschijnlijke boosdoener.

Hoe de koorts van een baby verlagen?

Midden in de nacht en je baby heeft koorts. Vraag je je af hoe je de koorts van je baby kunt verminderen? Hieronder vind je enkele efficiënte manieren om de lichaamstemperatuur van je baby te verlagen.

Koortsverlagend medicijn

Geef je baby een koortsverlagend medicijn (indien goedgekeurd door een kinderarts). Als je baby jonger is dan 6 maanden, neem dan onmiddellijk contact op met jouw kinderarts voordat je je baby koortsmedicatie zoals paracetamol geeft of ga naar de eerste hulp om jouw baby te laten onderzoeken om erachter te komen waarom hij of zij ziek en koortsig is. Als het bijvoorbeeld een oorontsteking is, heeft je baby antibiotica nodig. Een behandeling met paracetamol vereist een juiste dosering die afhankelijk is van het gewicht van je baby. Als de baby ouder is dan 6 maanden, kun je een koortsverlagend medicijn toedienen zonder een arts te raadplegen.

Houd je baby gehydrateerd

Wanneer je baby koorts heeft, is het super belangrijk om haar of hem gehydrateerd te houden met moedermelk of via de fles.

Geef een sponsbad

Dit is een van de meest doeltreffende manieren dat je thuis kunt doen om de koorts van je baby te verminderen. In plaats van je baby een vol bad te geven waar hij of zij in het water is ondergedompeld, geef je jouw baby gewoon een sponsbad om hem of haar te kalmeren. Een washandje op het voorhoofd, nek en armen deppen, kan al wonderen verrichten. Zorg er wel voor dat het water lauw is! Als het water te koud is, kan het de baby doen bibberen, waardoor de koorts zelfs kan stijgen.

Hoe de koorts van een baby verlagen

Wanneer de kinderarts bellen

Koorts bij baby’s jonger dan drie maanden

Baby’s jonger dan drie maanden met een verhoging van de lichaamstemperatuur van 38° C of hoger moeten onmiddellijk gecontroleerd worden door een arts. Pasgeboren baby’s hebben nog niet de immuniteit zoals oudere baby’s, waardoor een infectie zich vele sneller kan verspreiden en hen heel erg ziek kan maken.

Koorts bij baby’s van drie tot zes maanden

Omdat baby’s in deze leeftijdscategorie beter bestand zijn tegen koorts, moet je je enkel zorgen maken wanneer je baby koorts maakt van 38° C of hoger. Probeer echter de koorts niet zelf te genezen met paracetamol, maar contacteer je kinderarts om een behandeling te bespreken. Duurt de koorts van je baby langer dan een paar dagen of zijn er tekenen, zoals geen vloeistoffen drinken, niet op zichzelf lijken, voortdurend huilen of overgeven, bel dan onmiddellijk jouw huisarts.

Koorts bij baby’s ouder dan zes maanden

Als je baby op deze leeftijd koorts maakt, kan het de oorzaak zijn van de tandjes die doorkomen, een oorontsteking of een infectie van de luchtwegen. Het is prima om paracetamol te geven zonder jouw arts te raadplegen, maar blijf wel de koorts observeren. Als je baby koorts blijft houden (langer dan drie tot vier dagen), is het noodzakelijk om een bezoek te brengen aan de kinderarts. Op deze leeftijd wordt het aantal dagen dat je baby koorts heeft belangrijker dan bijvoorbeeld het hoesten van je baby.

BELANGRIJKE OPMERKING OVER KOORTS BIJ BABY’S! Het maakt niet uit welke leeftijd je baby heeft, bel jouw kinderarts onmiddellijk als je baby zwak of slapjes oogt, er een verandering in de huidskleur optreedt of de ademhaling ondiep, langzamer of sneller is dan normaal.