Baby’s huilen op elk moment van de dag of nacht, dat is normaal. Dit is namelijk de enige manier waarop ze van zich kunnen laten horen. Maar als je je baby niet kunt kalmeren en het gebrul urenlang duurt, dan worden je zenuwen flink getest. Als een baby huilt, maken veel ouders zich zorgen. Als je baby huilt en je weet niet waarom hij huilt, kan het je gevoelens van stress, hulpeloosheid, frustratie, incompetentie en zelfs woede en vijandigheid veroorzaken. Alhoewel er veel adviezen zijn over hoe je om kunt met huilende baby’s, geven ze meestal geen uitleg over de echte redenen voor het huilen. Lees dit artikel en leer wat de redenen zijn voor het huilen en hoe je om kunt gaan met huilbaby’s.

Redenen voor het huilen

Er zijn twee redenen waarom baby’s huilen. De eerste reden is vanwege een onvervulde behoefte of het onvermogen om met de buitenwereld te communiceren. Misschien hebben ze honger, vervelen ze zich, hebben ze het koud of willen ze gewoon vastgehouden worden. Soms is het moeilijk om uit te vinden wat ze nodig hebben. Het is de taak van de ouders om te proberen zo snel en adequaat mogelijk aan de behoeften van de baby te voldoen. Baby’s kunnen niet “verwend” worden. Het is onmogelijk om ze te veel liefde, aandacht of fysiek contact te geven.

Buikpijn als oorzaak – en gevolg

De tweede reden voor langdurig huilen is minder bekend. Veel baby’s blijven huilen nadat aan al hun basisbehoeften is voldaan en zelfs terwijl ze in de armen van hun moeder liggen. In de eerste drie maanden zijn de meeste kinderen erg onrustig. Een tot twee uur per dag huilen is normaal. Vroeger sprak men van de zogenaamde drie maanden durende koliek. Artsen en verloskundigen gaven de schuld van het gehuil aan spijsverteringsstoornissen en darmproblemen. Maar als er winderigheid optreedt, is dat niet de oorzaak, maar het gevolg van de onrust. Wie drie uur lang huilt, slikt veel lucht in en dat is slecht voor de darmen.

Laat onderzoeken of de baby pijn heeft

Er zijn zeker baby’s waarvan het maagdarmkanaal gevoeliger is en die gemakkelijk krampen krijgt. Langzaam drinken aan de borst of fles kan winderigheid voorkomen. Sommige experts raden ook venkelthee aan. De kinderarts kan bij sterke gasvorming een geneesmiddel voorschrijven. Als dat niets helpt, kan hij onderzoeken of er sprake is van voedselintolerantie, bijvoorbeeld voor koemelkeiwit. Meestal zijn buikkrampen echter alleen de trigger voor een huilbui; het is niet de reden voor langdurig huilen. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat de meeste baby’s met “koliek” geen spijsverteringsproblemen hebben en meestal volledig gezond zijn. Het is daarom belangrijk om mogelijke emotionele redenen voor huilen te bekijken. Baby’s zijn erg gevoelig en door de opgebouwde stressvolle ervaringen.

Emotionele redenen voor huilen

De stress van baby’s kan worden veroorzaakt door een traumatische bevalling of moeilijkheden na de geboorte. Baby’s proberen de wereld te begrijpen en dat maakt ze een beetje bang en overprikkeld. Bovendien voelen ze zich vaak gefrustreerd als ze proberen nieuwe vaardigheden te leren en te communiceren. Dit alles leidt tot emotionele pijn die in het lichaam wordt opgeslagen. Gelukkig zijn baby’s echter al uitgerust met een “gereedschapskist” en kunnen ze de effecten van stress overwinnen met het natuurlijke genezingsmechanisme van huilen.

Huilen vermindert stress bij baby’s

De wetenschap heeft ontdekt dat mensen van alle leeftijden baat hebben bij huilen en dat tranen de chemische balans in het lichaam helpen herstellen als gevolg van stress. Een baby die enkele dagen in een couveuse is geïsoleerd zonder veel menselijk contact, kan urenlang huilen. Dit is een manier om de emotionele pijn die door zo’n bedreigende en verwarrende ervaring veroorzaakt, los te laten. Een baby van drie maanden kan lang huilen nadat hij door veel vreemden wordt opgepakt tijdens een familiefeest. Een zes maanden oude baby die de hele dag probeert te kruipen en alleen maar achteruit is gegaan, moet aan het eind van de dag misschien zijn frustraties uiten door te huilen. Huilen in deze voorbeelden komt niet door pijn, het is het proces van genezing van de pijn.

Huilbaby’s; wat kunnen ouders doen?

Ten eerste is het belangrijk om te controleren of er sprake is van dringende behoeften of ongemak, zoals honger of kou. Maar als je baby nog steeds ongelukkig is nadat je voldoende aan zijn of haar basisbehoeften hebt voldaan, is het goed om hem of haar liefdevol vast te houden en hem of haar verder te laten huilen. Baby’s hebben nabijheid en aandacht nodig als ze huilen. Een baby mag nooit alleen gelaten worden als hij huilt. Zelfs als je je nutteloos voelt, als je je huilende baby gewoon in je armen hebt, geef je hem in werkelijkheid de broodnodige emotionele steun terwijl hij op deze manier zijn stress loslaat.

Net zoals jij misschien zelf in tranen uitbarst als een goede vriendin je in haar armen neemt en begrijpt dat je een zware dag hebt gehad. Ouders die hun baby’s vasthouden en hen in staat stellen zich op deze manier uit te drukken, merken meestal dat hun baby’s ontspannen en tevreden zijn na het huilen en ’s nachts beter slapen.

Waarom is het zo moeilijk om het huilen te accepteren?

Waarschijnlijk omdat er slechts een paar mensen, die als kind zoveel mochten huilen als nodig was. Het kan zijn dat je ouders je hebben proberen te ontmoedigen om te huilen toen je nog een baby was. Misschien gaven ze je een fopspeen of probeerden ze je keer op keer te voeden of te kietelden als je huilden. Misschien probeerden ze je af te leiden met speelgoed, zingen of spelen, terwijl je alleen maar hun aandacht en liefdevolle armen nodig had. Misschien hebben ze de dokter om medicatie gevraagd om je te kalmeren, of hebben ze je alleen gelaten huilen omdat ze dachten dat ze niets konden doen. Misschien sloegen ze je zelfs uit frustratie en wanhoop of schreeuwden ze tegen je. Je kunt je ouders niet de schuld geven omdat ze op dat moment geen informatie hadden over het belang van huilen voor het wegnemen van stress.

Zorg goed voor jezelf

De ervaringen die je zelf als kind hebt gehad kunnen ertoe leiden dat je het moeilijk vindt om deze behoefte bij je eigen kinderen te herkennen. Hierdoor wil je waarschijnlijk voorkomen dat ze huilen. Het kost tijd om deze ervaringen om te keren. Misschien moet je zelf eens goed uithuilen? Ons advies is: begin meteen! Als je iemand kunt vinden die naar je luistert, is het nog beter. Je zult je daarna veel beter voelen en je kan het gehuil van je baby beter accepteren. Als je gefrustreerd en uitgeput raakt omdat je baby veel huilt, heb je alle hulp en steun nodig die je kunt krijgen.

Voor de duidelijkheid, we raden niet aan om baby’s maar gewoon te laten huilen. Het maakt een enorm verschil of je een baby alleen in zijn wiegje laat huilen of dat je een huilende baby liefdevol in je armen houdt, waardoor hij zich veilig voelt. Als je denkt aan een ziekte of lichamelijke pijn, moet je altijd naar een arts gaan.

Baby’s die huilen: wat helpt?

  • Reageer zo rustig mogelijk. Hoe meer de ouders met stress reageren, hoe erger het wordt. Indien nodig kunnen oordopjes helpen.
  • Onderzoek of het kind daadwerkelijk ziek is. Vraag advies en hulp aan je verloskundige of kinderarts.
  • Introduceer een vaste dagelijkse routine. Vermijd stress voor de baby, dus niet te veel bezoeken en televisie.
  • Een warm bad of een zachte massage kan een kalmerend effect hebben op je baby.
  • Maak gebruik van muziek. Vaak helpt het met het stoppen van het huilen. Muziek is tevens goed voor de ontwikkeling van je baby.
  • Neem contact op met een ouder kind centrum. Je hulp kun daar hulp en tips krijgen. Hoe erg het huilen ook is, schud je kind nooit. Het is beter om het op een veilige plaats te laten staan en zelf eerst tot rust te komen. Het kind wil niemand tiranniseren. Het huilt omdat het zich niet kan kalmeren. Wie dit herkent, kan het gejank beter verdragen.