8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Als moeder wil je het liefst dat je baby gezond en gelukkig is. Maar soms krijgen baby’s te maken met reflux, wat voor ongemak kan zorgen. In dit artikel lees je wat reflux precies is, wat het verschil is tussen reflux en verborgen reflux, hoe je het kunt herkennen en wat je er aan kunt doen.

Wat is reflux precies?

Wanneer maaginhoud terugstroomt naar de slokdarm wordt dit een reflux genoemd. Dit komt doordat de afsluiting tussen de slokdarm en de maag bij baby’s nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor kan het voorkomen dat voedsel en maaginhoud weer omhoog stroomt naar de slokdarm. Dit kan zich uiten in het spugen van melk, wat vaak voorkomt bij baby’s die net gevoed zijn. Normaal gesproken stroomt de melk via de slokdarm naar de maag en wordt daar verteerd. Bij een reflux baby kan de melk weer omhoog komen, soms zelfs tot in de mond of nog verder. Het kan een vervelend en pijnlijk gevoel geven voor de baby en kan veel ongemak veroorzaken voor de ouders.

De oorzaak van reflux

Het verschil tussen reflux en verborgen reflux

Reflux is een veelvoorkomend probleem bij baby’s, waarbij de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm. Dit kan leiden tot braken, kokhalzen en oprispingen bij je baby. Bij een verborgen reflux heeft de baby ook last van het terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm, maar de melk komt niet tot in het mondje. Het gaat dan om kleine beetjes maaginhoud die terugstromen, zonder dat de baby braakt. Een baby met reflux of verborgen reflux kan wel erg onrustig zijn. Deze vorm is soms lastiger te herkennen dan een ‘gewone’ reflux.

Op de langere termijn kan het ook meer schade aanrichten aan de slokdarm dan een ‘gewone’ reflux, omdat de slokdarm bij de verborgen variant vaker en langer wordt blootgesteld aan maagzuur. Om het te herkennen, is het belangrijk om goed op de signalen van je baby te letten.

De oorzaken van reflux

Er zijn verschillende oorzaken van reflux bij baby’s. Hieronder vind je er een paar.

Chronische verstopping

Als je baby last heeft van een verstopping, kan de druk in de buik toenemen. Hierdoor kan de maaginhoud makkelijker terugstromen naar de slokdarm.

Voedselallergie

Een voedselallergie kan ook reflux veroorzaken. Het lichaam van je baby kan dan bijvoorbeeld niet goed tegen koemelk, waardoor de maaginhoud terugstroomt naar de slokdarm.

Vernauwde maaguitgang

Ook een vernauwing van de maaguitgang kan reflux veroorzaken. Hierdoor kan de maaginhoud niet goed naar de darm stromen en stroomt het terug de slokdarm in.

Verborgen reflux herkennen

Een verborgen reflux bij een baby kan soms lastig te herkennen zijn, omdat de symptomen niet altijd even duidelijk zijn. Toch zijn er een aantal observaties waaraan je het kunt herkennen.

De behandeling van reflux ziekte

Reflux baby symptomen

Hier vind je de verborgen reflux baby symptomen op een rijtje:

  • Hongerig of juist weigeren te drinken
  • Veel huilen, onrustig en prikkelbaar
  • Erg vaak hikken
  • Soms kokhalzen en boeren na voeding
  • Zurig uit de mond ruiken
  • Slecht slapen

Hongerig en veel aan het huilen

Baby’s met een verborgen reflux zijn vaak onrustig en prikkelbaar, waardoor ze veel huilen. Dit kan te wijten zijn aan de irritatie in de slokdarm en het ongemak dat dit veroorzaakt. Hoewel ze vaak hongerig lijken, kunnen ze toch weigeren om te drinken omdat dat niet prettig aanvoelt.

Erg vaak hikken

Een ander teken van een verborgen reflux is het vaak hikken van de baby. Dit kan een teken zijn dat er maagzuur omhoog komt in de slokdarm. Door de irritatie en ontsteking in de slokdarm kunnen de spieren die normaal de maaginhoud op zijn plaats houden, zich ontspannen en het maagzuur terug laten stromen naar de slokdarm.

Soms kokhalzen

Baby’s met een reflux kunnen soms ook last hebben van kokhalzen, vooral tijdens of na het voeden. Dit komt doordat het maagzuur terugstroomt in de slokdarm en de baby zich daardoor ongemakkelijk voelt. Het kokhalzen is vaak een reactie op de irritatie en de poging om het maagzuur kwijt te raken.

Zurig uit de mond ruiken

Een andere observatie waaraan je een verborgen reflux kunt herkennen is dat de adem van de baby zuur kan ruiken. Dit komt doordat het maagzuur dat omhoog komt, ook in de mond terechtkomt. Het kan ook leiden tot een slechte adem en een vieze smaak in de mond van de baby.

Slecht slapen

Een verborgen reflux baby heeft vaak moeite met slapen. Ze kunnen moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen en kunnen daardoor prikkelbaar zijn. De irritatie in de slokdarm kan hen wakker houden en hen ongemakkelijk maken. Ook kan het terugstromen van het maagzuur in de keelholte hoesten veroorzaken, wat kan leiden tot nog meer slaapproblemen.

Tips om reflux zelf te verminderen

Opletten met voeding

Als je vermoedt dat je baby last heeft van verborgen reflux, is het belangrijk om op te letten met voeding. Sommige voedingsmiddelen kunnen reflux verergeren. Zo kun je beter geen koffie, alcohol en frisdranken drinken als je borstvoeding geeft. Ook zul je dan moeten opletten met kruiden en specerijen.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid voeding die je baby krijgt en hoe snel hij of zij drinkt. Je kunt bijvoorbeeld proberen om je baby wat vaker en korter te voeden in plaats van minder vaak en langer. Daarnaast kan het helpen om je baby rechtop te houden tijdens het voeden en nog een tijdje na het voeden. Hierdoor kan de maaginhoud beter zakken.

Behandelingen en oplossingen

Als je baby last heeft van reflux of verborgen reflux, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om de klachten te verminderen. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Voed je baby in een rustige omgeving.
  • Houd je baby rechtop na het voeden.
  • Geef je baby kleine porties voeding, maar wel vaker.
  • Zorg dat je baby niet teveel lucht binnenkrijgt tijdens het voeden. Dit kun je voorkomen door je baby goed aan de borst of fles te laten drinken (met de juiste keuze voor fles en speen).
  • Leg je baby op de rug te slapen, maar wel met het hoofdje wat hoger dan de rest van het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld door blokken onder het bedje te zetten aan de kant van het hoofdeinde.
  • Probeer je baby te kalmeren door bijvoorbeeld te wiegen of te zingen. Stress kan reflux namelijk verergeren.
  • Johannesbroodpitmeel kan worden gebruikt als verdikkingsmiddel bij baby’s die tijdens borstvoeding of flesvoeding veel voedsel uitspugen.

Sommige baby’s hebben medicijnen nodig om de klachten van reflux te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld een medicijn zijn dat de maaginhoud minder zuur maakt of een medicijn dat ervoor zorgt dat de maaginhoud sneller naar de darmen stroomt.

Wanneer naar de huisarts?

Als je vermoedt dat je baby last heeft van reflux, is het verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan beoordelen of het om reflux gaat en of er verdere behandeling nodig is. Ook als de klachten verergeren of als je baby minder goed groeit, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Tot slot is het goed om te weten dat reflux bij alle baby’s in meer of mindere mate voorkomt. Het is dus niet iets om je direct zorgen over te maken als je baby een keer spuugt na het voeden. Maar als je vermoedt dat je baby last heeft van reflux, is het altijd verstandig om dit te bespreken met de huisarts. Zo kun je samen kijken naar de beste aanpak voor jouw baby en kun je ervoor zorgen dat je baby zich weer snel gezond en gelukkig voelt.

Waarom een verborgen reflux zo frustrerend is

Een baby reflux kan voor zowel de baby als de moeder behoorlijk frustrerend zijn. Stel je voor: je baby huilt voortdurend en lijkt altijd hongerig te zijn, maar wanneer je hem of haar probeert te voeden, weigert de baby de fles of borst. Het lijkt alsof je baby geen interesse heeft in eten, terwijl je weet dat hij eigenlijk honger heeft. Het voelt als een soort baby-boycot.

Maar dat is nog niet alles. Het kan er ook voor zorgen dat je baby onrustig en prikkelbaar is, waardoor hij of zij constant huilt en niet goed kan slapen. Dit kan ervoor zorgen dat jij als moeder ook niet genoeg slaap krijgt, waardoor je overdag als een zombie door het leven gaat.

Gelukkig kun je het nu herkennen. Daardoor kun je er iets aan doen, zoals het aanpassen van de voeding, medicatie en het veranderen van de slaaphouding van de baby. En als alles faalt, bedenk dan dat het zal beteren. Alles is een fase! Ook aan de verborgen reflux komt een eind.