Besloot je na alle voor- en nadelen tegenover elkaar te hebben afgewogen je baby flesvoeding te geven? Dan is het belangrijk om de beste flessen en spenen te kiezen. Zowel aan flesjes als aan spenen is er beslist geen gebrek. Beiden zijn er in in vele vormen en formaten, zodat er altijd wel flesjes en spenen beschikbaar zijn die aan de wensen van je baby voldoen. Maar hoe kies je de beste fles en speen voor je baby? In dit artikel lees je alles over de keuze fles en speen en waar je op moet letten!

Ruime keuze fles en speen

Wanneer het over het comfort van je baby gaat is het beste amper goed genoeg. Het kiezen van de beste flesjes en spenen voor je toekomstige baby is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Zo moet je kiezen tussen glazen of kunststof flessen en moet je de knoop doorhakken tussen siliconen of rubberen spenen. Welke flesjes en spenen jullie uiteindelijk kiezen, ze zullen hoe dan ook in belangrijke mate van de voorkeur van je kindje afhangen.

De keuze is zo groot dat er altijd wel flesjes en bijhorende spenen zijn te vinden die aan jullie wensen voldoen. Bij jullie definitieve keuze is het belangrijk dat zowel flesjes als spenen hetzelfde merk dragen. Dat zorgt voor vele voordelen. Met flesjes en spenen van hetzelfde merk ben je altijd zeker dat ze uitstekend op elkaar aansluiten zodat de fles niet lekt. Babyflessen en spenen die de vorm van de moederborst het dichtst benaderen zijn uiteraard je beste keuze. Anderen zijn dan weer speciaal ontworpen om reflux (of verborgen reflux) of maagzuur zoveel mogelijk te voorkomen.

Babyflessen uit kunststof of glas?

De eerste belangrijke hindernis die je zult moeten nemen is kiezen tussen een glazen zuigfles of eentje uit kunststof. Beide materialen hebben hun specifieke voor- en nadelen. Die zul je moeten afwegen voor je de juiste keuze maakt. Goede en betrouwbare flessen uit kunststof zijn zonder schadelijke stoffen zoals Bisfenol A en BPA. Het betreft kunststof in polycarbonaat, een ijzersterk en onbreekbaar materiaal. Dat is de reden waarom producenten vroeger massaal voor zuigflessen uit polycarbonaat of Bisfenol kozen.

Ondertussen raakten wetenschappers het erover eens dat BPA schadelijk is voor je baby. Bij ons zijn dan ook uitsluitend Babyflessen zonder BPA verkrijgbaar. Lees toch bij je keuze van babyflesjes altijd goed de bijsluiter op de mogelijke aanwezigheid van BPA.

Vroeg geboren baby’s een handje helpen

Daarmee is eigenlijk de kous niet af. Ook al heb je de juiste flesjes voor je baby gevonden, dan nog zul je later met enkele bijkomende factoren rekening moeten houden. Werd je baby te vroeg geboren en beschikt hij of zij over onvoldoende kracht om helemaal zelfstandig te drinken, dan zijn daar speciale flessen voor, de zogenaamde Natural Touch-flessen. Zij zijn gemaakt van een buigzame en soepele soort silicone. Zo kun jij je baby een handje helpen om makkelijker te drinken.

Glazen zuigflessen voor je baby

En dan zijn er uiteraard nog zuigflessen in glas voor je baby. Glazen flessen mogen uiteraard ook geen BPA bevatten. Zowat alle topmerken van babyartikelen hebben hun eigen lijn en assortiment glazen babyflessen. Met je keuze voor glas als materiaal voor baby’s zuigfles, neem je altijd een risico op het breken van de fles. Een fles die minder vlug breekt is vrij van Bisfenol.

Welk materiaal kiezen voor de spenen?

Naast het kiezen van de juiste zuigfles, moet je ook de knoop doorhakken over het kiezen van de beste spenen voor je baby. Je zult moeten kiezen tussen spenen uit siliconen of uit rubber. Voor je beste keuze met het meeste drank comfort voor je baby kies je de spenen samen met je babyfles. Zowel spenen uit silicone als uit rubber bieden je voor- en nadelen. Spenen uit siliconen zijn zowel geur-als kleurloos. Je kunt ze na gebruik ook veel makkelijker reinigen. Siliconen spenen zijn een stuk steviger dan rubber. Ze gaan dan ook veel langer mee. Spenen uit zowel latex als natuurrubber geven een specifieke smaak en geur. Ze zijn wel opvallend zacht en soepel.

Manier van melktoevoer regelen belangrijk

Er bestaan grote verschillen tussen spenen van de verschillende merken. We denken dan in de eerste plaats aan de gebruikte materialen en de verschillende uitvoeringen. Laat je definitieve keuze bepalen door de manier van de melktoevoer die voor jouw baby het meest aangenaam is. De melktoevoer wordt bepaald door het aantal gaatjes in de speen. Een pasgeboren baby heeft in de eerste plaats een langzame melktoevoer nodig.

Er bestaan verschillen tussen borst- en flessenvoeding. Je baby moet dan veel meer moeite doen om de melk te laten vloeien. Verloopt dit proces te snel dan kan hij of zij zich bij een te snelle melktoevoer verslikken en dat is zeker niet ongevaarlijk. Grotere baby’s hebben het niet zo voor een speen met trage melktoevoer. Ze zijn al wat gulziger en willen sneller drinken. Ze verkiezen een speen meteen snelle melktoevoer.

Bedenk dat hoe goed je ook kiest, de flesjes en de spenen waar je baby zich het best bij voelt, pas tijdens het gebruik en dus stap voor stap zult ontdekken. Het is handig om spenen met een variabele melktoevoer te kiezen. Zo kun je je voeding aanpassen aan de wensen van je baby.

Drinken met de fles zoals bij mama

Bij je keuze van de juiste flesjes en spenen doe je er goed aan om zowel het principe als het gevoel van borstvoeding zo dicht mogelijk te benadrukken. Producenten van flesjes en spenen spelen daar meer en meer op in. Ze streven er naar de overstap van borst- naar flesvoeding zo makkelijk mogelijk te maken. Zo zijn er spenen beschikbaar waarbij je baby een soort vacuüm moet realiseren. Vanaf het ogenblik dat je baby stopt met zuigen, stopt ook de melkstroom. Op deze manier kan je baby af en toe een rustpauze inlassen wanneer hij of zij dat wenst.

Het verschil met borstvoeding is dan zo klein dat je je baby af en toe een flesje kunt geven wanneer je dat het beste uitkomt. Andere producenten zorgen dan weer voor extra soepele spenen om de combinatie van borst- en flesvoeding te vergemakkelijken. De speen is dan zo elastisch dat hij mee beweegt met de natuurlijke zuigbeweging van je baby. Deze speen heeft ook een extra brede basis waar je baby zich kan aan “vastklampen” zoals dat bij borstvoeding ook het geval is. Alle grote merken van babyspullen hebben spenen in hun gamma die de manier van drinken aan mama’s borst sterk benaderen.

Ongemakken zoveel mogelijk voorkomen

Iedere producent zet zijn beste beentje voor om het drinken bij baby’s zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken. Vooral de laatste jaren kwamen er heel wat nieuwigheden op de markt die het zowel de baby als mama stukken makkelijker en veiliger maken zoals. Dat is zeker het geval met zuigflessen die met een antikoliek ventiel of buisje zijn uitgerust. Dat zorgt er voor dat lucht niet in maar onder de melk terecht komt. Zo worden vervelende krampen zoveel mogelijk voorkomen. Dankzij de aanwezigheid van een antikoliek buisje gaat er geen lucht door de melk.

Er zijn ook flessen in een S vorm met een speciaal ontworpen ventiel beschikbaar. Zo krijgt je baby een minimum aan lucht naar binnen. Dat zorgt voor minder krampen, boertjes of oorpijn. De speciale vorm van de fles zorgt voor de juiste houding waardoor mama en baby maximaal ontspannen. Zo is de speen van deze fles altijd gevuld met melk en niet met lucht waardoor het risico op vervelende krampjes met ruim 80 procent daalt. Er zijn nu zelfs flessen die in de magnetron zichzelf steriliseren.

Andere producenten bieden dan weer spenen aan met zowel gaatjes als noppen in de bodem van de speen. Zo blijft je baby regelmatig en in hetzelfde ritme ademhalen en worden vervelende maagkrampen voorkomen. Kies steeds flessen en spenen van hetzelfde merk. Dat geeft je maximale zekerheid over een perfecte aansluiting van de spenen op de zuigfles zodat lekkage wordt vermeden. Koop minstens zes flessen en spenen. Op die manier moet je niet telkens na iedere voeding je fles en speen schoonmaken tegen de volgende voeding.

Extra tips voor de perfecte flesvoeding

  • Schroef de speen nooit te hard op de fles. Als je baby zuigt moet je belletjes zien opborrelen. Zuigt je baby zijn speen plat dan is de dop van de speen te hard aangeschroefd
  • Een flessenwarmer verwarmt gelijkmatig. Dat is niet het geval in je magnetron. Rol je fles telkens tussen je handen. Zo verdeel je de warmte gelijkmatig
  • Test voor de voeding de warmte van de melk door een beetje melk op de binnenkant van je pols te druppelen
  • Een elektrische sterilisator doodt alle bacteriën die je baby kunnen ziek maken
  • Let op mogelijke beschadigingen van je flessen zoals krassen of scheurtjes. Dat zijn evenveel broeihaarden van bacteriën.