Je klein schatje heeft de laatste tijd last van oprispingen en je maakt je mateloos zorgen. Wat kan je eraan doen? Als ouder is het normaal dat je bezorgd bent over je kindje. Toch is dat in het geval van oprispingen meestal niet nodig. Vraag jij je af of je toch beter naar de dokter kan gaan? We vertellen je alles wat je moet weten over oprispingen bij je baby en wanneer het gevaarlijk is!

Wat is reflux?

Wanneer je baby last heeft van oprispingen, dan wordt dit ook wel reflux genoemd . Je merkt dat je baby last heeft van oprispingen, als hij een beetje melk uitspuugt, wanneer hij juist gedronken heeft of wanneer er voeding meekomt tijdens het boeren. Soms kan een baby hierbij ook hoesten. Als je merkt dat je baby oprispingen heeft, dan hoef je je daar in de meeste gevallen geen zorgen over te maken. Reflux komt vaak voor bij baby’s, omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet volledig ontwikkeld is.

Oprispingen bij je baby zijn normaal

Heeft je baby last van oprispingen? Voordat je in volle paniek slaat, is het belangrijk om te weten dat oprispingen bij je baby normaal zijn, ze komen zelfs vaak voor. Meestal gaan oprispingen vanzelf weg, als je baby één jaar oud is. Op dat moment is de sluitspier tussen de slokdarm en de maag ontwikkeld en verminderen de klachten. Het is dus in de meeste gevallen niet nodig om naar de dokter te gaan. Let op, want een baby kan oprispingen hebben zonder dat er melk teruggegeven wordt. De melk vloeit dan terug in de slokdarm en wordt opnieuw ingeslikt. Dit wordt verborgen reflux genoemd.

Wanneer moet je naar de dokter?

In sommige gevallen stoppen de oprispingen niet en dan kan er sprake zijn van refluxziekte. Als dat het geval is, dan zijn er nog een aantal andere symptomen die je baby zal hebben. Zo zal je baby ziek lijken en kunnen de volgende klachten ook voor komen: diarree, braken, koorts, niet willen eten en bloed in stoelgang. Als je merkt dat je baby één of meerdere van deze symptomen heeft en je ongerust bent, dan is het altijd beter om naar de dokter te gaan. Ga ook naar de dokter als er tekenen van pijn zijn tijdens de oprispingen of als een baby van een week of 6, hier na elke voeding last van heeft.

Wat is refluxziekte?

In sommige gevallen kan er dus sprake zijn van refluxziekte, maar wat is dat precies? Refluxziekte ontstaat door een aangetaste slokdarm bij veelvuldige oprispingen. Deze ziekte komt vaker voor bij prematuur baby’s of kinderen met aangeboren slokdarmafwijkingen en/of neurologische stoornissen. Als er sprake is van refluxziekte dan zal je baby ook bijkomende klachten hebben, zoals slaapproblemen, moeilijk eten, braken van bloed, niet goed groeien en ademhalingsproblemen. Omdat je niet altijd kan zien dat je baby oprispingen heeft, is het beter om bij deze symptomen niet te twijfelen en naar de dokter te gaan

Hoe wordt refluxziekte behandeld?

Hoe deze ziekte behandeld wordt, hangt af van de ernst van de klachten. Er wordt eerst geprobeerd om een aantal aanpassingen te maken. Als dit niet voldoende werkt, dan worden er vaak geneesmiddelen voorgeschreven, zoals maagledigingversnellers, zuurbindende of zuurremmende middelen. Deze geneesmiddelen hebben neveneffecten. Hierdoor wordt er niet snel medicatie gegeven aan jonge kindjes.

baby-krijgt-borstvoeding

Wat kan je zelf doen bij oprispingen?

Wanneer je kind last heeft van oprispingen, dan is dit meestal niet erg. Toch is het verstandig om dit in de gaten te houden. Als het verergert of als je het niet vertrouwt, dan kan je beter naar de dokter gaan. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt:

Geef je baby de tijd om te drinken

Voor je baby zijn gezondheid is het belangrijk dat je je baby rustig laat drinken. Als je dit niet doet, dan zouden de klachten kunnen verergeren. Zorg er ook voor dat je nooit voeding opdringt aan je baby. Als je baby eenmaal gevoed is, dan moet je hem een tijdje op zijn gemakje laten. Het is namelijk belangrijk dat je druk op de maag en buikholte beperkt.

Overweeg borstvoeding

Dat borstvoeding gezond is voor je baby, dat zal voor jou waarschijnlijk geen wonder zijn, maar wist je ook dat borstvoeding kan helpen bij oprispingen? Ook als je je baby borstvoeding geeft kan hij last krijgen van oprispingen, maar moedermelk zal minder vaak terugvloeien, omdat het zo licht verteerbaar is. Als je twijfelt tussen borst- en flesvoeding, dan is borstvoeding dus de beste keuze in het geval van oprispingen.

Zorg voor de juiste (fles)voeding

In het geval dat je baby geen borstvoeding krijgt, zijn er een aantal dingen waar je moet op letten als je je baby flesvoeding geeft. Zo is het belangrijk dat je de flesvoeding op een correcte manier bereidt: 1 schepje poeder per 30 ml water. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het aantal voeding niet te snel vermindert, zo kan het maagje van je baby hieraan wennen. Het indikken van voeding kan helpen, maar de invloed op oprispingen is meestal beperkt. Je kan beter kiezen voor anti-regurgitatiemelk, deze bevatten de nodige indikkingsmiddelen. Soms wordt gedacht dat het vroeger overstappen op vaste voeding helpt, maar dat is niet zo. Integendeel zelfs: deze voeding kan meer irriteren als er dan sprake is van oprispingen.

Denk aan de juiste houding

Na het toedienen van de flesvoeding is het belangrijk dat je je baby rechtop houdt, zodat hij kan boeren. Hou hem op zijn minst 20 minuten recht. Leg je kindje ook af en toe op zijn linkerzij, dat kan reflux verminderen. Vermijd zoveel mogelijk de buikligging, want deze ligging kan voor je baby’tje gevaarlijk zijn.