Tijdens het geven van borstvoeding of flesvoeding aan je baby, valt het je misschien op dat je kindje weleens wat voeding uitspuugt. Dit is normaal, mits het een beetje is. Wanneer je kindje erg veel voeding opgeeft, dan kun je johannesbroodpitmeel gaan gebruiken. In dit artikel lees je alles over johannesbroodpitmeel: wat is het en wanneer gebruik je het? Maar ook: hoe werkt het en waar koop je johannesbroodpitmeel?

Wat is johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel is gemaakt van gemalen johannesbroodboomzaden. Deze zaden zijn afkomstig van de johannesbroodboom, een vlinderbloemige plant die groeit in het Middellands Zeegebied. De plant staat bekend om de peulen die een hoge voedingswaarde bevatten. Johannesbroodpitmeel ziet eruit als een wit tot geel meelachtig poeder. Het meel is reukloos en valt onder E-nummer E410.

Waar wordt johannesbroodpitmeel voor gebruikt?

In de voedselindustrie wordt johannesbroodpitmeel uitsluitend gebruikt als verdikkingsmiddel. Met name in babyvoeding wordt het veelvuldig toegepast om het (melk)voedsel in te dikken. Hierdoor valt het voedsel bij het kindje zwaarder op de maag.

Wanneer gebruik je johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel wordt gebruikt voor uiteenlopende kwaaltjes bij voornamelijk baby’s. Hieronder worden de verschillende toepassingen kort besproken.

Johannesbroodpitmeel bij reflux

Johannesbroodpitmeel wordt gebruikt bij baby’s die tijdens borstvoeding of flesvoeding veel voedsel uitspugen. Een beetje voedsel opgeven is bij baby’s normaal en heet ‘reflux.’ Als je het idee hebt dat je kindje iedere keer vrij veel uitspuugt, dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. De arts kan dan vaststellen of jouw kindje wellicht last heeft van reflux of verborgen reflux en baat kan hebben bij het toevoegen van johannesbroodpitmeel aan zijn of haar voeding.

Johannesbroodpitmeel bij hongerige baby’s

Een andere manier waarbij johannesbroodpitmeel uitkomst kan bieden is bij baby’s met een grote eetlust.

Johannesbroodpitmeel als doorslaapmiddel

Slaapt je baby slecht omdat het vaak wilt drinken? Ook dan kan johannesbroodpitmeel een oplossing zijn!

Hoe werkt johannesbroodpitmeel?

Lees hieronder hoe johannesbroodpitmeel werkt bij de verschillende kwaaltjes die hierboven zijn beschreven.

Werking van johannesbroodpitmeel bij reflux

Zoals je inmiddels heb gelezen, is johannesbroodpitmeel een verdikkingsmiddel. Jonge baby’s geven regelmatig voeding op. Dit komt omdat de kringspier, die tussen de maag en de slokdarm zit, bij jonge kindjes nog niet goed is ontwikkeld. Als gevolg hiervan stroomt er voeding terug in de slokdarm. Meestal zijn dit slechts enkele hapjes. Wanneer jouw baby een refluxziekte heeft, helpt johannesbroodpitmeel om de voeding te verdikken. Op die manier valt de melk(voeding) zwaarder op het maagje van de baby waardoor het minder makkelijk terug de slokdarm instroomt. Ook drinkt het kindje rustiger als het voeding wat dikker is.

Werking van johannesbroodpitmeel bij hongerige baby’s

Omdat johannesbroodpitmeel het voedsel indikt, zal je baby sneller verzadigd zijn. Je baby hoeft dankzij een vollere buik dus minder vaak te drinken. Wel zal het voeden de eerste twee weken iets meer tijd in beslag nemen. Dit komt omdat je baby moet wennen aan de dikkere voeding.

Werking van johannesbroodpitmeel bij doorslapen

Voedsel dat met johannesbroodpitmeel is ingedikt, geeft sneller een verzadigd gevoel. Verzadigde baby’s slapen beter, omdat ze tussendoor niet wakker worden met een hongergevoel.

Waar koop je johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel kun je (in pure vorm) bij diverse drogisterijen en natuurvoedingswinkels kopen. Ook in supermarkten ligt johannesbroodpitmeel gewoon in de babyvoeding-schappen. Het bekendste merk johannesbroodpitmeel is Nutrilon Nutriton en kost zo’n € 5,00 tot € 7,00 per pot. Hier zijn nog enkele voedingsstoffen aan toegevoegd, waaronder: mineralen, ijzer en koolhydraten.

Hoe gebruik je johannesbroodpitmeel?

Doorgaans voeg je een of twee theelepels johannesbroodpitmeel toe per 100 milliliter warme (moeder)melk. Geef je je kindje de fles? Roer of schud het poeder dan goed door de fles. Geef je liever borstvoeding? Dan kun je een papje maken. Strooi johannesbroodpitmeel door de (afgekolfde) warme melk en geef je baby door middel van een lepeltje enkele kleine hapjes. Johannesbroodpitmeel kan vanaf de geboorte aan baby’s toegediend worden. Let wel op: voordat je johannesbroodpitmeel gebruikt, is het verstandig om informatie in te winnen bij je huisarts of het consultatiebureau. Zo geef je je baby exact wat hij of zij nodig heeft.

Wat zijn de nadelen van johannesbroodpitmeel?

Hoewel johannesbroodpitmeel vaak een goede oplossing is voor de hierboven beschreven kwaaltjes, kleven er ook enkele nadelen aan. Deze lees je hier:

  • Meer reflux: Sommige baby’s krijgen van johannesbroodpitmeel meer last van reflux. Dit komt omdat verdikt voedsel niet zo verteerbaar is. Daarom is het belangrijk om van tevoren met een (huis)arts te overleggen!
  • Te weinig voedsel: Johannesbroodpitmeel zorgt snel voor een vollere buik bij je baby. Hierdoor bestaat de kans dat je kindje te weinig voedsel binnenkrijgt dan hij of zij nodig heeft.
  • Obstipatie en darmkrampjes: Als je teveel johannesbroodpitmeel toevoegt kan het voor obstipatie of darmkrampjes zorgen bij je baby.

Kan ik ook rijstebloem gebruiken?

Een veelvoorkomende gedachte is dat je, in plaats van johannesbroodpitmeel, ook best rijstebloem kunt gebruiken om de hierboven beschreven kwaaltjes van je baby te verhelpen. Rijstebloem verzwaart de maag uiteindelijk niet, omdat de enzymen in het speeksel van je kindje de rijstebloem te snel afbreekt. In tegenstelling tot johannesbroodpitmeel, is rijstebloem dus niet het juiste middel tegen reflux, verzadiging of het langer doorslapen van je baby.