8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Het is niet altijd even gemakkelijk om kinderen aan te moedigen zich op tijd klaar te maken voor school. Vaak komt het uit op stress of irritatie, waar niemand blij van wordt. Het kan anders, maar hoe pak je dat aan? Lees dan verder om te weten te komen hoe je een ochtendritueel met kinderen creëert.

Ochtendritueel met kinderen: de voorbereiding

Voordat je een ochtendritueel met kinderen gaat maken, moet je rekening houden met een aantal dingen. Ook al lijkt het voor de hand te liggen en hebben we het allemaal al eerder gehoord, maar het belang van slaap kan niet worden overschat. Zeker niet voor jonge kinderen. De eerste stap voor een gemoedelijke ochtend zonder chagrijn is zorgen dat je kind voldoende slaap krijgt.

Tenzij je ontzettend vroege vogels hebt, is het handig dat jij opstaat voordat je kinderen hun bed uit komen. Want als je eerder opstaat, heb je even tijd voor jezelf om aan te kleden en in alle rust wat dingen klaar te zetten. Want zodra iedereen wakker wordt, begint het ritueel van de kinderen: aankleden, ontbijten, spullen pakken, tandenpoetsen.

Niet alleen je kinderen profiteren van een vast ochtendritueel, ook jij kunt er de vruchten van meeplukken. Je zult je dag fijner en aangenamer starten door simpelweg eerder op te staan en wat tijd voor jezelf te nemen.

Hieronder enkele tips om een goedwerkend ochtendritueel te creëeren:

ochtendritueel met kinderen - gezin aan het ontbijt

Praat samen over jullie ochtendroutine

Kies een gepast tijdstip om de ochtendroutine met je kind te bespreken, zoals tijdens de wandeling van school naar huis, als je samen op de fiets of in de auto zit of terwijl je samen een tussendoortje eet. Misschien kunnen jullie samen opschrijven wat er iedere ochtend moet gebeuren voordat jullie de deur uit gaan. Hierbij kan je je zoon of dochter vragen wat hij of zij denkt dat er moet gebeuren in de ochtend voordat ze naar school gaan. Als in de opsomming van taken dingen vergeten worden, kan je ze aanvullen. En wat is een handige volgorde? Bespreek het samen.

Hoewel je kind onvermijdelijk nog steeds begeleiding zal nodig hebben, geeft het praten over een ochtendritueel een goed inzicht over wat er elke ochtend moet gebeuren.

Maak een schema

Nadat je het ochtendritueel hebt besproken, maak je een schema voor je kind met de volgorde van hun ochtendroutine. Maak een tekening of een polaroidfoto van elke stap die hij of zij moet nemen: een van het potje of de wc, een van hun tandenborstel, een van hun kleren, het ontbijt, de schoenen en de fiets of auto. Ook leuk: je kinderen zelf hun ochtendritueel laten tekenen. Op die manier beleven ze er dubbel plezier aan en zullen ze nog meer geneigd zijn om het ritueel te volgen. Plak de tekeningen of foto’s in goede volgorde en hang het op een plek waar iedereen het goed kan zien.

Het opmaken van een schema met foto of tekening, biedt zelfs heel jonge kinderen een bron van informatie. Ze kunnen het schema raadplegen wanneer ze niet zeker weten wat ze vervolgens moeten doen. Een schema voor het ochtendritueel met kinderen kan zelfs heel erg nuttig zijn als je kind de weg in het ochtendritueel kwijtraakt. Door je kind eraan te herinneren om het schema te controleren, bereik je hem of haar op een krachtigere manier. Zo leert een kind zelf na te denken en verantwoordelijkheid nemen en het laat weinig discussieruimte over.

ochtendritueel met kinderen - gezin aan het ontbijt

Laat je kind zijn of haar lunch klaarmaken

Als je kind het kan, laat het dan de eigen lunch of tussendoortje maken en klaarzetten. Afhankelijk van wat er allemaal s’ochtends moet gebeuren, is het waarschijnlijk beter om het de avond van tevoren al te maken. Door je kind aan te moedigen om zijn eigen lunch klaar te maken, geef je je kind de kans om de leiding te nemen over zijn of haar schooldag.

Ben je bezorgd dat de lunch van je kind enkel zal bestaan uit niets anders dan crackers en zoetigheden? Maak dan een eenvoudige regel, zoals bijvoorbeeld dat de lunch moet bestaan uit een eiwit, een graanproduct, een vrucht en een groente. Als je kind nog jong is, help hem of haar bij het bedenken van de opties in elke categorie. Is je kind al wat ouder, dan kan je hem of haar vragen om op voorhand na te denken over wat ze in hun brooddoos willen stoppen. Dit maakt het winkelen eenvoudiger en als je je kinderen het gevoel geeft dat ze inspraak hebben, zal ook het ochtendritueel soepeler verlopen.

Bied beperkte keuze aan kleding

Kinderen toestaan om hun eigen kleding te kiezen is geweldig, maar het kan behoorlijk tijdrovend zijn in de ochtend. Daarom is het beter om twee opties voor je kind klaar te leggen om uit te kiezen. Plaats ze altijd op dezelfde plaats, zoals bijvoorbeeld een uitgekozen plankje in hun kast, zodat ze weten waar ze ’s ochtends moeten kijken. Is je kind al wat ouder, moedig hem of haar dan aan om de avond ervoor hun kleding klaar te leggen, zodat ze s’ochtends geen beslissingen hoeven te nemen wanneer ze maar half wakker zijn.

Laat gevolgen toe tijdens het ochtendritueel met kinderen

Wanneer de planning en het routineritueel (nog) niet werkt, probeer dan een natuurlijk gevolg toe te staan in plaats van te zeuren en telkens hetzelfde te moeten herhalen. In het begin kan het wat onaangenaam zijn, maar het zal wel effectief zijn en waarschijnlijk maar één keer hoeven te gebeuren.

Doet je kind er bijvoorbeeld te lang over om uit bed te komen? Het natuurlijke gevolg is dat je kind te weinig tijd heeft om te eten of onderweg naar school moet eten.  Maakt je kind geen aanstalten om zich aan te kleden? Dan moet het in pyjama naar school. Vaak is dat idee al vervelend genoeg en zal je kind zich gaan aankleden. Maar zo niet, dan moet het maar een keertje. Daarna gebeurt het echt. niet meer, geloof me.

ochtendritueel met kinderen - moeder trekt dochter jasje aan

Zorg voor een paar minuten tijd samen

Een reden dat kinderen ’s morgens vaak zeuren, is omdat ze connectie willen met je. Je kind heeft tijd nodig met zijn mama of papa. Ook al moet alles vaak snel gaan, het is belangrijk om een paar minuten tijd voor je kind aan het ochtendritueel toe te voegen.

Het lijkt misschien alsof je geen 5-10 minuten over hebt, maar als je het toch probeert, zal het je waarschijnlijk ook tijd besparen. De genegenheid en aandacht dat je kind kreeg, zal ervoor zorgen dat hij of zij de rest van de ochtend minder moeilijk gaat doen. Voordat het tijd is om de ochtendroutine te beginnen, probeer iets eenvoudigs te doen (met duidelijke grenzen). Als je kind al vroeg klaar is met de ochtendroutine, kun je uiteraard meer tijd samen doorbrengen, wat ook een grote natuurlijke stimulans is.

Ochtendritueel met kinderen: maak het leuk!

Een ochtendritueel met kinderen klinkt misschien vervelend omdat het op dit moment nog niet loopt, maar het kan echt leuk zijn. Help bijvoorbeeld met het maken van een afspeellijst met favoriete nummers om naar te luisteren terwijl ze hun tandenpoetsen en aankleden. Of laat ze nadenken over het ontbijt in het weekend: maken jullie samen bananenpannenkoekjes of croissantjes?

Vertel elkaar tijdens het ontbijt of onderweg naar school om de beurt wat je de afgelopen nacht gedroomd hebt. De ochtend kan vaak hectisch en stressvol zijn, maar het is ook het grootste deel van de tijd die velen van ons met de kinderen doorbrengen. Deze kleine momenten kunnen ons, en onze kinderen, de kleine boost geven die we nodig hebben om de dag te beginnen met een geliefd gevoel.

ochtendritueel met kinderen - moeder met kind bij het ontbijt