Hoe voelen weeën?

Als je zwanger bent heb je vast al vragen gesteld aan andere moeders, bijvoorbeeld: Hoe weet ik dat de de bevalling begonnen is? Of, hoe voelen weeën? De antwoorden op deze vragen kunnen erg van elkaar verschillen: ‘Ik had een ikea kastje in elkaar gezet. De volgende...

‘Mijn vrouw is blijvend ziek door sepsis tijdens de bevalling’

Dario en zijn vrouw Carli (37) hebben samen een zoontje van drie, maar door een veel te laat herkende sepsis (een ernstige reactie van het lichaam op een infectie, die kan leiden tot orgaanfalen, weefselschade en sterfte) brengt Carli nu al ruim drie jaar 99% van haar...

Eisprong symptomen: Zo herken je de lichamelijke symptomen van je eisprong

Elke vrouw met een regelmatige cyclus ervaart elke maand een eisprong. Dat betekent dat er elke maand een eicel via een eierstok richting je baarmoeder gaat. Dit is het moment dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet, dan wordt de eicel...

Studiedagen op de basisschool

Na zes weken vakantie was mijn zoon er wel weer aan toe om naar school te gaan, en wij ook. O wacht, we beginnen met studiedagen, waardoor mijn zoon eerst nog een dag vrij heeft op de eerste maandag van het schooljaar. We besloten er een leuke dag van te maken en zijn...

Spruw bij je baby

Spruw kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij baby's jonger dan 6 maanden en bij oudere volwassenen. Meestal treft het baby’s en peuters onder de twee jaar. Het komt heel vaak voor in het eerste levensjaar en bij relatief veel kinderen: ongeveer één op de...

Bestaan er eigenlijk wel gezonde tussendoortjes? Heel veel snacks die je in de supermarkt vindt voldoen nu niet bepaald aan de definitie gezond. Ze bevatten veel zout, suiker, calorieën, e-nummers of verzadigde vetten. Een mueslireep (klinkt gezond toch?) bevat bijvoorbeeld al rond de 100 calorieën. Gelukkig zijn er echt wel dingen die je tussen de maaltijden door aan je kleine kunt geven.

Hoe vaak mag je kind een tussendoortje?

Vraagt jouw kind ook zo vaak om een tussendoortje? Dat is eigenlijk niet zo gek. Een kindermaag is nog vrij klein en kan dus geen grote hoeveelheden voedsel in één keer aan. Daar tegenover staat een vrij hoog energieverbruik. Tussendoortjes zijn dus eigenlijk noodzakelijke kleine maaltijden.

Maar voor kinderen geldt, net als voor volwassenen trouwens, dat het beter is om niet meer dan zeven maal per dag iets te eten en/of te drinken (water en thee uitgezonderd). Meer is namelijk slecht voor het gebit en het gewicht van je kind. Per dag mag een kleuter dus maximaal vier tussendoortjes, maar hou het liever bij twee. Probeer deze snacks op vaste momenten op de dag te geven. Zo leert je kind meteen dat het niet de bedoeling is om de hele dag door te eten en te drinken. Geef bijvoorbeeld iets tussen ontbijt en lunch en nog een snack tussen lunch en avondeten.

Waar voldoet een gezond tussendoortje aan?

Een gezonde snack bevat veel goede voedingsstoffen en is vrij van toegevoegde smaak-, kleur- en geurstoffen. Iets uit de bekende Schijf van Vijf is eigenlijk altijd een prima keus. Zorg wel voor voldoende variatie, zodat je kind er lekker van blijft eten.

De meest gezonde snacks: fruit en groente

De beste keus voor tussendoor is fruit of groente. Denk bijvoorbeeld aan:

 • een portie vers fruit, wat fruitsalade of een spiesje (sinaasappel, banaan, aardbeien, meloen, perzik, appel, kiwi, mandarijn)
 • gedroogde vruchten, bijvoorbeeld een handje rozijnen of wat abrikozen of dadels
 • zelfgemaakte ijsjes van gepureerd fruit met een beetje yoghurt
 • appel met kaneel (ook lekker uit de oven!)
 • zelfgemaakte smoothie
 • een portie groente, eventueel met een lekker en gezond dipje, zoals hummus (cherrytomaatjes, reepjes paprika, stukjes komkommer, radijsjes, worteltjes)
 • een prikkertje met cherrytomaatje, beetje mozzarella en blaadje basilicum
 • een kommetje zelfgemaakte (groente)soep
 • een bakje rauwkostsalade
 • zelfgemaakte groentechips, bijvoorbeeld van rode biet, zoete aardappel of courgette

Andere gezonde tussendoortjes

gezond-tussendoortje-voor-de-kleuter

Het kan knap lastig zijn om gezonde tussendoortjes te vinden als je kind niet zo’n groente- en/of fruiteter is. Toch blijven er ook dan nog genoeg opties over:

 • ongebrande en ongezouten pinda's en noten (bijvoorbeeld cashewnoten, amandelen of walnoten)
 • geroosterde kikkererwten uit de oven
 • een portie zelfgemaakte popcorn
 • een bakje yoghurt/kwark
 • zelfgebakken bananenbrood
 • een boterham met tomaat, komkommer en Hüttenkäse of hummus
 • een crostino met tonijn en roomkaas
 • een gekookt eitje
 • volkorentoast met guacamole
 • miniwrap gevuld met roomkaas, kipfilet en rucola

Minder geschikte tussendoortjes

Van sommige producten denk je misschien dat ze een geschikte, gezonde snack voor je kleuter zijn. Maar knijpfruit bijvoorbeeld, bevat minder vitamines dan een portie vers fruit, en soms ook nog toegevoegde suikers. Bovendien hoeft je kind niet te kauwen, waardoor het ook geen verzadigd gevoel geeft. Een rijstwafel is nog zo’n product. Een rijstwafel heeft geen enkele voedingswaarde. Er zitten geen vezels of vitamines in. Net zoals in soepstengels trouwens. Ze geven je kind dan ook geen vol gevoel en dus kun je beter iets anders geven. En een blokje kaas of een plakje worst is misschien wel lekker, maar hier zit dan weer veel vet en zout in.

En af en toe een snoepje?

Af en toe snoepen of een klein glas frisdrank mag echt wel. Maar geef je kind dan gewoon niet te veel. Een paar dropjes of een keer een koekje is prima. Zorg dat je zelf ontspannen met snoepen omgaat en geef het goede voorbeeld. Kies dus vaker voor de gezonde optie. Probeer geen dingen te verbieden, want dan wordt het vaak alleen maar interessanter voor je kind. Gebruik snoep ook niet om je kind te troosten of te belonen. Kies dan liever voor een gezonde snack.