8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De baby kan vanaf dit moment horen. Hij kan de stem van zijn moeder gaan herkennen. De baby en baarmoeder groeien, de buik van de moeder gaat groeien, zodat zwangerschapskleding soms al nodig is. Bij een zwangerschap van 16 weken kan de moeder last krijgen van zwangerschapsdementie.

16 weken zwanger: wordt het al nodig om zwangerschapskleding te kopen?

Zie of voel je je buik al groeien? Het kan zijn dat je kleding niet meer lekker zit en dat je het tijd vindt om zwangerschapskleding te gaan kopen. Misschien heb je ze nog liggen van je vorige zwangerschap en heb je niet zoveel nodig. Het kan ook zijn dat je voor de eerste keer zwanger bent. Dan denk je misschien dat zwangerschapskleding niet mooi is. Dat is absoluut niet waar.

Tegenwoordig verkopen niet alleen speciale zwangerschapskledingwinkels, maar ook hele gewone kledingwinkels prachtige zwangerschapskleding, die helemaal van deze tijd is en waarin jouw buikje prachtig staat. Het hoeft niet eens duur te zijn, dus sla maar lekker je slag. Ook tweedehands kun je vaak prima zwangerschapskleding kopen; het is vaak nauwelijks gedragen. Heb je echt weinig geld? Vraag dan aan vriendinnen of zussen die al eerder zwanger zijn geweest of zij nog iets te leen hebben.

Houd er alvast rekening mee dat je straks misschien borstvoeding gaat geven. Er zijn speciale shirts, wikkeljurken en andere bovenkleding, die niet alleen past tijdens de zwangerschap, maar waarmee je ook gemakkelijk borstvoeding kunt geven. Heb je nieuwe bh’s nodig, omdat je borsten zijn gegroeid? Koop dan alvast voedingsbh’s, dat scheelt in kosten en ze zijn vaak net zo mooi als gewone bh’s, alleen dan wat praktischer.

16 weken zwanger vrouw in zwangerschapsbh op de bank

Baby bij 16 weken zwanger: je baby gaat je stem herkennen

Als je 16 weken zwanger bent, pompt het hart van je baby maar liefst 25 liter bloed gedurende een dag rond. Naarmate je baby groeit, wordt dit steeds meer. In het tweede trimester, dat net van start is gegaan, groeit je baby heel hard. Ook beweegt je baby veel. Hij heeft daar alle ruimte voor in het omringende vruchtwater en maakt volop gebruik van zijn spieren, die nu helemaal af zijn, net als de rest van zijn lichaam.

Het kan zijn dat je je baby al voelt bewegen bij een zwangerschap van vijftien weken. Dat hoeft echter nog niet; gemiddeld voelen zwangere vrouwen dit pas nadat ze 20 weken zwanger zijn. Contact maken met je baby is dus als je vijftien weken zwanger bent lastig. Hoewel? Je kunt het toch proberen door veel tegen je baby te praten en door voor hem te zingen. Je baby kan namelijk vanaf 16 weken zwangerschap horen en de stem van zijn moeder gaan herkennen. Dat wil jij natuurlijk maar al te graag, dus klets en zing er maar lekker op los.

16 weken zwanger zwangere vrouw met man op de bank speelt gitaar

Hoe groot is je baby met 16 weken zwangerschap?

Je baby is, als je 16 weken zwanger bent, zo groot als een huistelefoon. Dat is een stuk groter dan de computermuis van een week geleden, toen je vijftien weken zwanger was. Hij is nu vijftien centimeter groot en weegt 70 gram.

Moeder 16 weken zwanger: je raakt vergeetachtig

Waar lagen die sleutels ook alweer? En hoe heette dat buurmeisje ook alweer? Je kunt je alles niet meer goed herinneren. Zelfs je pincode weet je ineens niet meer als je bij de kassa staat en wilt gaan betalen. ‘Eh… dat komt doordat ik zwanger ben’, stamel je uit, als je zonder boodschappen en met een knalrood gezicht de supermarkt verlaat. Vergeetachtigheid wordt inderdaad veroorzaakt door zwangerschap. Het heet zwangerschapsdementie en komt vaak opzetten als je ongeveer 16 weken zwanger bent.

Behalve deze vergeetachtigheid heb je als je 16 weken zwanger bent niet zoveel te klagen. Je hebt weinig last van zwangerschapsklachten en voelt je fit. Wat ook fijn is: je hoeft steeds minder vaak te plassen. Dat komt doordat je baarmoeder nu boven je schaambeen zit. Hierdoor heeft je blaas weer meer ruimte gekregen. Je kunt, doordat je baarmoeder nu wat hoger zit, ook goed je baarmoeder voelen. Dat doe je het beste als je gaat liggen op je rug en iets boven je schaambeen drukt.

Zwangerschapsklachten bij 16 weken zwanger

Als je 16 weken zwanger bent dan heb je over het algemeen, net als in de andere weken van het tweede trimester, niet zoveel last van zwangerschapsklachten. Het kan helaas wel zo zijn dat er een aantal nieuwe zwangerschapsklachten langzaam op komen zetten en dat je veel verkouden bent.

  • Je bent vergeetachtig. Er is geen medische verklaring gevonden voor zwangerschapsdementie. Wel wordt de kans groot geschat dat de vergeetachtigheid komt doordat je bewust en onbewust veel bezig bent met je zwangerschap en de komst van de kleine. Al het andere wordt minder belangrijk en raakt op de achtergrond, mogelijk zelfs helemaal uit beeld.
  • Je voelt je somber. Hoewel veel vrouwen zich in het tweede trimester beter voelen dan in de andere twee trimesters kan het zo zijn dat je je onder invloed van de zwangerschapshormonen gedurende je hele zwangerschap of een deel daarvan somber voelt of dat periodes van blijdschap en somberheid zich afwisselen. Het kan zelfs zo zijn dat je je soms of heel vaak depressief voelt. Bedenk je dat zwangerschapshormonen veel met je doen en dat je daar vaak maar weinig invloed op hebt; het overkomt je zonder dat je het wilt. Ga veel naar buiten of probeer eens lichttherapie. Het zien van meer helder licht en ontvangen van vitamine D kan je somberheid tijdelijk verminderen.
  • Je hebt last van je bekkenbodemspieren. Dit kan zich uiten in pijn in het schaambeen, aan de binnenkant van de bovenbenen, in de liezen, lage rug, in de billen en/of achterkant van de bovenbenen. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de banden onder invloed van zwangerschapshormonen verweken om soepel genoeg te zijn voor de geboorte van je baby. Dat is natuurlijk goed, maar de pijn is minder fijn. Heb je er veel last van? Zoek dan hulp bij een bekkenfysiotherapeut, die eventueel is gespecialiseerd in zwangerschap.
  • Je krijgt spataderen. Als je spataderen in je familie hebt, dan is de kans groter dat jij ze ook krijgt, zeker op het moment dat je zwanger bent. Ook zijn er spataderen die niet erfelijk zijn. Iedere vrouw kan dus spataderen krijgen tijdens zwangerschap of je hebt ze al en ze worden groter. Spataderen zijn aderen die zich verwijderen en die door de huid zichtbaar worden. Wil je er meer over weten? Lees dan: ‘Spataderen tijdens zwangerschap’.
  • Je bent vaak verkouden. Deze verkoudheid wordt veroorzaakt door een slechtere weerstand en kun je helaas niet goed voorkomen. Pak rust, zodat je uit kunt zieken.

16-weken-zwangere-vrouw-depressief-met-kussen-over-hoofd

Wat moet je doen bij 16 weken zwanger?

Het is tijd om lekker even niets te regelen. Had je al wel iets in je hoofd om te regelen? Ach, dat kan volgende week ook nog wel. Blijf denken aan wat je niet mag eten tijden zwangerschap en alles wat verder niet mag tijdens zwangerschap en relax.

Tip van de week: Neem tijd voor jezelf

Het is niet niets om 16 weken zwanger te zijn. Je voelt je lichaam veranderen, moet van alles regelen en ook het gewone leventje gaat gewoon verder. Denk eraan dat je ook tijd nodig hebt om even stil te staan bij je zwangerschap, aankomende bevalling en komst van je baby. Je moet het verwerken en er natuurlijk ook van genieten. Dat doe je het beste alleen. Zet je favoriete muziek op, ga op bed liggen of in je luie stoel en laat je gedachten even gaan. Droom lekker even weg. Moeite met stilzitten bij 16 weken zwanger? Maak dan een wandeling in de natuur.