Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Top 5 leukste vouwwerkjes om zelf te maken

De oudste bij ons is al jaren enorme fan van ‘muizentrappetjes’ vouwen, eigenlijk fan van alle vouwwerkjes om zelf te maken. En waar hij eerst nog best wat hulp nodig had hiervoor kan hij nu helemaal zelfstandig een mooie maken. Hij gebruikt ze voor allerlei dingen en...

De eerste helft van de zwangerschap zit erop; nog 20 weken zwangerschap te gaan. Een mijlpaal is bereikt: de 20 weken echo. Op hetzelfde moment krijgt het babymeisje miljoenen eitjes in de eierstokken en dalen de testikels van de babyjongen.

20 weken zwanger: eindelijk tijd voor de 20 weken echo

Voor veel vrouwen is 20 weken zwanger zijn, een mijlpaal. Je bent halverwege je zwangerschap; al weet je dat natuurlijk nooit zeker. Je baby kan te vroeg geboren worden of pas na 42 weken zwangerschap ter wereld komen. 5 maanden zijn, is natuurlijk ook een mijlpaal, omdat je op dit moment in je zwangerschap de 20 weken echo krijgt. Dit is het moment waarop je je baby uitgebreid, van alle kanten kunt bekijken. Vol trots verlaat je de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis met prachtige foto’s van je kindje in je handen.

Tijdens de 20 weken echo wordt nauwkeurig bekeken of alles klopt aan je baby. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er afwijkingen worden gevonden bij je baby en dat je heel verdrietig naar huis gaat. Houd er vooraf rekening mee dat ook dit kan gebeuren: een 20 weken echo is niet alleen een pleziertje, maar ook een serieuze zaak, waar je zeker niet alleen naartoe moet gaan. Zorg dat je partner, moeder, vriendin of wie dan ook bij je is, om je bij slecht nieuws te kunnen troosten.
20-weken-echo

Baby bij 20 weken zwangerschap: is het een jongen of een meisje?

En wil jij of willen jullie het weten, of het een jongen of een meisje wordt? Of maakt het je helemaal niets uit? Trek je bij deze beslissing vooral niets aan van anderen. Het is jullie baby, dus jullie bepalen wat jullie zelf willen. Voordeel van het geslacht weten, is dat je gerichter inkopen kunt gaan doen en gerichter op zoek kunt gaan naar een naam. Voordeel van het niet weten, is dat de verrassing nog groter zal zijn.

Bij de 20 weken echo wordt rekening gehouden met jullie beslissing. Wil je niet weten of het een jongen of meisje wordt? Vertel dit dan vooraf aan de echo, dan zal de verloskundige of echoscopist zijn best doen om het geslachtsdeel te omzeilen, niet in beeld te brengen. In dat geval wordt je baby ‘hij’ genoemd. Zegt de verloskundige of echoscopist per ongeluk het woord ‘zij’ dan moet je even je oren dicht doen, anders weet je het alsnog. Grappig is dat juist op dit moment van je zwangerschap, als je 5 maanden zwanger bent, de geslachtsdelen van je baby zich verder ontwikkelen.

 • Er vormen zich miljoenen eitjes in de eierstokken van je meisje.
 • De testikels van je jongen dalen in.

Hoe groot is je baby met 20 weken zwangerschap?

Je baby is alweer zo groot als een strijkijzer: 25 centimeter. Gelukkig voor jou weegt je baby nog niet net zo zwaar als een strijkijzer. Toch weegt je baby al aardig wat: 300 gram. Dat is 60 gram meer dan een week geleden, het moment dat je 19 weken zwanger was.

Moeder 20 weken zwanger: je bent op de helft

Het wordt steeds belangrijker dat je een goede houding aanneemt en niet teveel tilt, omdat je zwaartepunt steeds meer verandert en hierdoor ook je houding. Je buik gaat meer en meer naar buiten staan; je rug wordt steeds meer naar voren getrokken. Soms is het even niet fijn om die dikke buik te krijgen, maar het is ook genieten van de kleine in je buik, die door middel van een stomp steeds vaker laat merken dat hij er is. Houd je al regelmatig je handen op je buik om even contact te maken en heb je al voor je baby gezongen? Als je telkens hetzelfde liedje zingt, dan zal je baby het herkennen als hij straks uit de buik is.

Zwangerschapsklachten bij 20 weken zwanger

Hoe staat het met je zwangerschapsklachten? Worden het er steeds meer nu je richting het derde trimester van je zwangerschap gaat en je buik steeds harder groeit? Of valt het bij jou wel mee? Als het bij jou niet meevalt, lees dan het artikel ‘Zwangerschapsklachten’, waarin alle kwalen op een rij staan. Valt het mee, dan heb je misschien genoeg aan dit onderstaande rijtje, waarin de meest voorkomende zwangerschapsklachten bij een zwangerschap van 20 weken staan.

 • Je hebt last van vreetbuien. Het kan zijn dat je alles wat los en vastzit naar binnen wilt werken. Het kan ook zijn dat je een drang hebt naar een bepaald soort voedsel, waar je misschien vooraf aan je zwangerschap een afkeer voor had. Zo snak je bijvoorbeeld naar augurken of drop. Let erop dat je niet snakt naar voedsel dat je niet mag eten als je zwanger bent en dat het niet al te ongezond is, zeker niet als je continue snakt naar hetzelfde soort voedsel. Gezond en gevarieerd eten is namelijk belangrijk tijdens zwangerschap, maar af en toe je even lekker laten gaan, mag ook best wel hoor. Zolang je de overige tijd maar goed je best blijft doen om jou en je baby van goed voedsel te voorzien.
 • Je krijgt spataderen. Deze komen het meest voor op benen en worden veroorzaakt door verslapte aderen, die ontstaan door zwangerschapshormonen en extra druk op de bloedvaten.
 • Je krijgt aambeien. Hier kun je flink last van ondervinden tijdens je zwangerschap in de vorm van jeuk, een branderig en pijnlijk gevoel. Met name tijdens langdurig persen op de wc kun je hinder ondervinden van je aambeien.
 • Je hebt lage rugpijn. Om dit te voorkomen of te beperken is het zeer belangrijk dat je op je houding let.
 • Je hebt pijn aan je bekken. Ook bij pijn aan je bekken moet je op je houding gaan letten. Er zijn ook speciale bekkenbodem oefeningen die jou kunnen helpen.

20 weken zwanger vrouw op het toilet

Wat moet je doen bij 20 weken zwanger?

Behalve de 20 weken echo zijn er, als je 20 weken zwanger bent, geen verplichtingen. Wel is er waarschijnlijk van alles waar jij je mee bezighoudt, zoals het volgende.

vrouw-20-weken-zwanger-maakt-geboorteplan

Tip van de week: Maak het geslacht van je baby op een originele manier bekend

En, weet je het eindelijk, het geslacht van je baby? Ben je er blij mee? Vast wel. Het is namelijk over het algemeen zo dat, als je eenmaal weet wat je gaat krijgen, je daar vanzelf blij mee bent. Gelukkig maar dat het zo werkt. Ga je het belangrijke nieuws ook aan andere mensen vertellen? Zo ja, dan kun je dat maar beter op een originele manier doen.

 • Nodig alle mensen uit die dichtbij je staan en geef ze een stuk taart in de kleur blauw of roze.
 • Vraag de echoscopiste je nog niet te vertellen wat het geslacht wordt, maar laat het hem of haar opschrijven op een briefje. Deze stop je in een envelop en open je pas op het moment dat je samen bent met je geliefden.
 • Geef je geliefden een glas champagne en prik bij het heffen van het glas samen met je partner een ballon kapot met daarin blauwe of roze confetti.
 • Geef de broer en/of zus van de baby een jongen- of een meisjesbabypop cadeau.