Hoera, je bent zwanger. Hoewel je blij bent, vind je het ook spannend, want stel nou dat er iets mis gaat. Je wilt er als moeder alles aan doen om je kleintje zo gezond mogelijk op de wereld te zetten. Dat heb je niet compleet in de hand, maar wat je wel kunt doen is goed letten op je voeding. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Voeding kan namelijk schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Naast voeding heb je nog meer belangrijke zaken om gezond zwanger te zijn. Lees deze op de pagina ‘gezond zwanger’.

Eten voor twee is niet nodig

Hoewel je tijdens je zwangerschap misschien trek hebt voor twee en vreetbuien tijdens je zwangerschap er gewoon bij horen, is het niet nodig om twee keer zoveel te eten. Meer eten kun je juist beter niet doen, omdat dan je gewicht tijdens je zwangerschap onnodig veel toeneemt. Al dat extra gewicht moet je er na je zwangerschap weer af zien te krijgen. Het andere uiterste, afvallen tijdens je zwangerschap, is ook niet goed. Het kan zijn dat je door misselijkheid en veelvuldig overgeven afvalt, dan heb je het niet in de hand. Let erop dat je hoe dan ook voldoende, gezond en gevarieerd blijft eten.

Gezond en gevarieerd eten

Voor iedereen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, maar als je zwanger bent, is dit extra belangrijk. Je draagt dan immers de verantwoordelijkheid over je ongeboren baby. Jouw kindje is volkomen afhankelijk van de voeding die jij eet. Zorg er daarom voor dat je voldoende van alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Ben je vegetarisch? Dan geldt dezelfde regel. Vegetarisch zwanger zijn is prima mogelijk, mits je ervoor zorgt dat je voldoende eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitaminen, mineralen en vocht tot je neemt.

Voedingswijzer zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het dus erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Maar wat is dan precies gezond en gevarieerd? Om daar een antwoord op te geven, staat hieronder een opsomming van wat je gemiddeld per dag nodig hebt voor jezelf en je ongeboren kind. Als je alles uit het onderstaande rijtje dagelijks tot je neemt, dan krijg je voldoende eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitaminen, mineralen en vocht binnen.

  • Zes boterhammen
  • Vier stuks of vier opscheplepels aardappelen, pasta, rijst of peulvruchten
  • Vier opscheplepels groente • twee stuks fruit
  • 400 milliliter melkproducten en een plak kaas
  • 100 tot 120 gram vlees, vis, ei of vleesvervangers
  • 40 gram boter of bak- en braadproducten
  • 1,5 liter vocht

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Bovenstaande voedingswijzer geeft aan wat je allemaal wel tot je mag nemen tijdens je zwangerschap. Maar er is ook voeding die je niet mag eten. Uit onderzoek naar voeding tijdens de zwangerschap blijkt dat het vooral de rauwe en half rauwe producten zijn die je moet vermijden. Daarin zit de listeria-bacterie, die gevaarlijk is voor je de baby in je buik. Deze bacterie kan tot gevolg hebben dat je een miskraam, doodgeboren baby of vroeggeboorte krijgt en dat wil je natuurlijk ten allen tijde voorkomen. Vermijd daarom de volgende producten tijdens je zwangerschap:

  • Rauw vlees
  • Lever
  • Kant-en-klare vis uit de koeling, zoals gerookte paling, zalm en mosselen
  • Roofvissen, zoals tonijn, makreel, zwaardvis en haai
  • Paling uit Nederlandse rivieren
  • Rauwe vis, schaal- en schelpdieren
  • Ongewassen groente en fruit
  • Zachte kaas gemaakt van rauwe melk
  • Kruidenpillen, drankjes of oliën
  • De volgende kruiden: anijs, venkel, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel, boerenwormkruid, efedra, aloë, absint-alsem, sassafras, kava kava en dong quai
  • Alcohol

Wat met mate te eten tijdens de zwangerschap

Rauwe en half rauwe producten moet je dus vermijden tijdens de zwangerschap, maar er zijn ook producten, die je wel mag eten, maar dan liever met mate. Dat zijn de volgende producten:

  • Rookvlees, zoals rookworst
  • Rauwe eieren, hardgekookte en goed doorbakken eieren mag wel
  • Paté • drop • zout en zoutproducten
  • Cafeïne: koffie en frisdrank, niet meer dan een kop/glas per dag
  • Venkelthee en anijsthee
  • Rabarber
  • De volgende keukenkruiden: salie, dragon, basilicum, pesto en kaneel
  • De volgende kruiden: fenegriek, nigelle, senna, meidoorn en moederkruid
  • Pimba, kalebaskalk tegen misselijkheid

Superfoods tijdens de zwangerschap

Na het lezen van de rijtjes hierboven lijkt het er misschien op dat bijna geen enkel voedsel goed is tijdens de zwangerschap. Dat is niet waar. Er is zelfs voedsel dat extra goed is tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook wel superfoods genoemd. Appels, aardbeien, avocado, spinazie, gedroogde pruimen, pompoenzaden, Griekse yoghurt, hummus, havermout en (hardgekookte en goeddoorbakken) eieren zijn extreem goed voedsel tijdens de zwangerschap. Je krijgt er een flinke energieboost van en die kun je vast en zeker gebruiken tijdens je zwangerschap en voor de naderende bevalling. Ook het eten van onverzadigde vetten is goed om te doen. Deze leveren belangrijke voedingsstoffen, zoals omega 3-vetzuren. Aangeraden wordt om minimaal twee keer per week vette vis te eten. Onverzadigde vetten zitten ook in noten, amandelen, kokos, pijnboompitten en verschillende soorten olie. Ook de het hierboven genoemde superfood advocado beschikt over onverzadigde vetten. Als je niet van vis houdt, doe je er verstandig aan om extra veel van deze producten te eten. Je kunt er ook voor kiezen om hiervoor in de plaats Omega-3 capsules te slikken.

Vitamines voor en tijdens de zwangerschap

Al op het moment dat je probeert zwanger te raken, kun je je lichaam voorbereiden op de komst van de baby. Eet daarvoor al voordat je zwanger bent gezond en gevarieerd. Als je het vermoeden hebt dat je zwanger bent, kun je ook alvast stoppen met het eten van producten die schade aan de eventuele baby in je buik kunnen veroorzaken en starten met het eten van superfoods. Naast goede voeding wordt aangeraden om in de periode voorafgaand aan je zwangerschap te starten met het slikken van foliumzuur. Tijdens de zwangerschap is er ook het advies om vitamine D te slikken. Dat doe je als volgt:

  • Slik dagelijks een supplement van 400 microgram foliumzuur. Dat doe je vier weken voor de conceptie tot en met tien weken na de eerste dag van de laatste menstruatie.
  • Neem dagelijks een supplement van 10 microgram vitamine D tijdens je gehele zwangerschap.

Waarom foliumzuur en vitamine D slikken tijdens de zwangerschap?

Foliumzuur is van belang voor de ontwikkeling van je baby’s zenuwstelsel. Het voorkomt de kans op een open ruggetje van je baby. Bij deze aangeboren afwijking is de wervelkolom of schedel niet compleet gesloten. Een open ruggetje wordt al in het begin van de zwangerschap gevormd. Daarom is juist het slikken van foliumzuur belangrijk. Vitamine D is nodig voor de aanmaak van botten van je baby. Met behulp van vitamine D wordt een stevig skelet gevormd. In voeding zit te weinig vitamine D. Daarom wordt het slikken van deze vitamine aangeraden tijdens de zwangerschap. Vooral vanaf we de derde maand, omdat vanaf dit moment de aanmaak van botten van je baby plaatsvindt. Naast foliumzuur en vitamine D zijn er nog een aantal vitamines die van belang zijn tijdens de zwangerschap. Deze hoef je echter niet in de vorm van supplementen in te nemen, maar zijn al voldoende aanwezig in voeding. Het gaat hier om vitamine A, vitamine C, ijzer en calcium. Weet jij na het lezen van dit artikel alles al over voeding tijdens de zwangerschap? Bekijk anders nog de pagina ‘voeding tijdens de zwangerschap’.