De baby is compleet en gaat alleen nog maar groeien. Ondertussen is de baby volop in beweging. Hij gebruikt daarvoor al zijn spieren. De moeder voelt zich rustig, heeft weinig last van zwangerschapsklachten. Bij een zwangerschap van 15 weken kan de combinatietest plaatsvinden. Daaruit kan blijken dat er een kans is dat je baby het syndroom van Down heeft.

15 weken zwanger: volop beweging in je buik, maar jij voelt je rustig

Je baarmoeder en baby groeien flink als je 15 weken zwanger bent, hoewel je dat vaak nog niet aan de buitenkant van je buik ziet. Je baby is volop in beweging. Dat kan nu heel goed, omdat alle spieren van je baby af zijn. Je baby is trouwens helemaal af; er hoeft zich niets meer te ontwikkelen. Je baby hoeft enkel nog te groeien.

En jij, hoe voel jij je? Waarschijnlijk voel jij je wel relaxed. Dat komt doordat het tweede trimester van je zwangerschap over het algemeen rustiger is dan het eerste trimester; je hebt minder last van zwangerschapsklachten. Stress over de komst van de baby heb je ook nog niet, dat komt pas in het laatste, derde trimester. Geniet maar lekker van je rust, zo lang het nog kan.

Baby 15 weken in de zwangerschap: helemaal af; klaar om te groeien

Je baby is helemaal klaar. Dat betekent dat alle organen, lichaamsdelen en spieren zich hebben gevormd. Het is voor je baby tijd om flink te gaan groeien en om lekker te bewegen. Dat kan hij heel goed nu alle spieren van je baby af zijn. Ook heeft je baby je baby rond gaan ‘zwemmen’ in het vruchtwater dat hem alle ruimte geeft. Voel je hem al bewegen? Het kan, maar de kans is nog erg klein hoor. Meestal voelen degenen die al eerder zwanger zijn geweest dan degenen die voor de eerste keer zwanger zijn. Gemiddeld voelen vrouwen hun baby pas bewegen nadat ze 20 weken zwanger zijn.
foetus-week15

Hoe groot is je baby met 15 weken zwanger?

Je baby is, als je 15 weken zwanger bent, zo groot als een computermuis. Dat is ongeveer tien centimeter groot. Het gewicht van je baby neemt flink toe. Je baby weegt bijna 30 gram meer dan een week geleden, toen je 14 weken zwanger was, namelijk 70 gram. Het hoofd van je baby heeft de grootte van een knikker. De rest van het lichaam is nog niet eens zo groot als een tennisbal. Dat wil dus zeggen dat de verhoudingen van je baby nog niet gelijk zijn aan de verhoudingen van een baby die de buik verlaat. Dat gaat echter nog goed komen, tijdens de verdere groei van je baby, die nu in volle gang aanwezig is.

Moeder 15 weken zwanger: er kan een linea nigra op je buik ontstaan

Op een verkoudheid en bloedneus na gaat het wel goed met je. Je hebt weinig te klagen. Ok, die streep die op je buik verschijnt is niet zo leuk, maar je weet dat hij weer verdwijnt en je hebt er geen last van. Je geniet samen met je partner en andere geliefden van je zwangerschap, bent bezig met het uitzoeken van spulletjes en regelen van allerlei zaken voor de komst van de kleine, waardoor je steeds meer beseft dat je straks echt moeder bent en steeds vaker wegdroomt en fantaseert.
linea-nigra-en-striae-op-zwangere-vrouwen

Zwangerschapsklachten bij 15 weken zwanger

Heb je nog last van zwangerschapsklachten? Ja, dan ben jij de ongelukkige, want ze komen minder vaak voor in deze fase van de zwangerschap. Wil je informatie en advies over je klachten? Lees dan het artikel ‘zwangerschapsklachten’. Heb je het niet meer nodig: ga dan genieten van de kleine in je buik. Toch zijn er wellicht nog een paar dingen waar je minder blij van wordt.

  • Je bent vaak verkouden. Dit wordt veroorzaakt doordat je weerstand lager is tijdens je zwangerschap. Neem even rust op de momenten dat het kan of meld je ziek van je werk als de verkoudheid erg hevig aanwezig is. Zo kan je lichaam zich beter herstellen.
  • Je hebt last van zwangerschap bloedneuzen. Tijdens zwangerschap heb je vaker last van bloedneuzen. Dat komt doordat je lichaam meer bloed aanmaakt en doordat je bloedvaten door zwangerschapshormonen dunner zijn dan normaal. Er komt hierdoor meer druk te staan op je bloedvaten en dat zorgt onder andere voor bloedneuzen. Het beste kun je je neus flink snuiten, rechtop gaan zitten, je hoofd licht buigen en je neus zachtjes dichtknijpen terwijl je adem blijft halen door je mond. Houdt dit tien minuten vol en herhaal het als de bloedneus nog niet voorbij is. Blijft je bloedneus hevig bloeden. Dan kun je eventueel je huisarts om raad gaan vragen.
  • Er verschijnt een linea nigra op je buik. Het is niet echt een kwaal, iets waar je last van hebt, maar mooi is het niet: een linea nigra. Deze zwangerschapsstreep op je buik wordt gedurende je zwangerschap steeds donkerder. Wil je weten waarom je hem krijgt en of je er iets aan kunt doen? Lees dan het artikel: Zwangerschapsstreep linea nigra

Wat moet je doen bij 15 weken zwanger?

Allereerst zijn er dingen die je vooral niet moet doen als je 15 weken zwanger bent en ook niet op andere momenten van je zwangerschap. Wil je weten wat? Lees dan: ‘Wat mag je allemaal niet’ en ‘Wat niet eten tijdens de zwangerschap’. Wat je wel moet doen, is gezond eten, zodat je baby goed kan groeien en jij je goed voelt. Eet bijvoorbeeld veel superfoods. Ben je 15 weken zwanger dan zijn er ook een aantal zaken die je moet doen.

  • Je gaat naar de verloskundige of de gynaecoloog. Het verschilt per zwangere vrouw wanneer ze precies haar afspraken heeft bij de verloskundigenpraktijk of de gynaecoloog in het ziekenhuis. Vanaf het moment dat het tweede trimester ingaat, ga je over het algemeen elke maand. Tijdens de afspraken wordt je bloeddruk gemeten, je gewicht gewogen, eventueel je urine bekeken en de hartslag van je baby beluisterd. Word bij jouw verloskundigenpraktijk niet standaard de hartslag beluisterd? Vraag er dan gerust naar. Het kan jou geruststellen in je zwangerschap, aangezien je verder nog geen leven ervaart van je baby en het is een mooi momentje om even samen met je partner van te genieten.
  • De combinatietest vindt plaats. Deze kan ook al plaats hebben gevonden in een eerdere week en is niet verplicht. Lang niet iedereen kiest ervoor om de combinatietest te doen. Doe je het wel, dan kun je er onder andere achter komen of je kans maakt op het krijgen van een kindje met het syndroom van Down. Check vooraf goed de risico’s van de test en of de test door je zorgverzekering wordt vergoed.
  • Boek een zwangerschapscursus. Deze starten vaak tussen de 24 en 28 weken zwangerschap.

15 weken zwanger zwangerschapscursus twee vrouwen doen yoga

Tip van de week: plan een pretecho als je niet kunt wachten om je baby weer te zien

Wil je nu al weten of je een jongen of meisje krijgt? Of wil je gewoon graag je baby weer eens zien voor de 20 weken echo? Maak dan een afspraak voor een pretecho. Wat belangrijk is om te weten, is dat deze echo vaak niet wordt vergoed door je verzekering, maar dat maakt de pret natuurlijk niet minder.