8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Bovenop de dunne, donzige vacht van de baby ontstaat huidsmeer ter bescherming tegen het vruchtwater. Zwangerschapskleding wordt noodzakelijk bij een zwangerschap van 17 weken. De vermoeidheid bij de moeder begint weer toe te slaan doordat het hart overuren draait door het pompen van voldoende bloed.

17 weken zwanger: zwangerschapskleding wordt noodzakelijk

Het gaat nu echt hard met de groei van je baby. Je buik begint te groeien. Is dat bij jou nog niet het geval, bedenk je dan dat de ene zwangerschap de andere niet is en geniet nog lekker even van je vertrouwde kleding. Voor alle anderen is het shoppen geblazen. Er gebeurt veel in je buik, maar ook veel met je hart. Deze draait overuren, omdat er een enorme hoeveelheid bloed door je lichaam moet worden gepompt en dat maakt jou moe. Je raakt sneller buiten adem. En je baby? Die ga je al bijna voelen bewegen. Of heb jij je baby al gevoeld? Bijzonder he.

Baby bij 17 weken zwangerschap: oogharen, huidsmeer en testreceptoren

Er verandert niet zoveel meer aan je baby. Je baby is af. Toch missen er nog een paar kleine dingen aan je baby. Als je 17 weken zwanger bent, krijgt je baby oogharen, huidsmeer en testreceptoren.

  • Je baby krijgt oogharen. Vorige week kreeg je baby hoofdharen, wenkbrauwen en een donzige vacht. Deze week komen daar nog oogharen bij.
  • Je baby krijgt huidsmeer. Dit komt boven op het donshaar dat een week eerder is ontstaan en dient ter bescherming tegen het vruchtwater. Zowel de donsharen als de huidsmeer zijn alweer verdwenen als je baby geboren wordt, maar niet als je baby te vroeg wordt geboren, dan kan het nog aanwezig zijn.
  • Je baby krijgt testreceptoren. Hiermee kan je baby in de rondte tasten. Dat betekent dat jij dit kunt gaan voelen, dat jij je baby vanaf dit moment kunt gaan voelen.

Hoe groot is je baby met 17 weken zwangerschap?

Je baby is in een week tijd weer drie centimeter gegroeid. Toen je zestien weken zwanger was, was je baby 15 centimeter groot, nu alweer 18 centimeter. Dat is ongeveer de lengte van een peer. Je baby weegt bij een zwangerschap van zeventien weken 140 gram. Vanaf dit moment weegt je baby meer dan de placenta.
foetus-17-weken-zwanger

Moeder 17 weken zwanger: de vermoeidheid kan weer toe gaan slaan

Voelde je je net weer wat fitter na de eerste vermoeidheid van het eerste trimester word je alweer moe. Nu ontstaat de vermoeidheid niet door de vele veranderingen in je lijf, maar door een specifieke verandering: je hart gaat overuren draaien. Dat betekent dat je hart voortdurend bezig is met een zware klus, het rondpompen van voldoende bloed en dat is veel, heel veel. Ook andere zwangerschapsklachten komen opzetten als je 17 weken zwanger bent. De rust van het tweede trimester is helaas al bijna weer voorbij.

Zwangerschapsklachten bij 17 weken zwanger

Je zwangerschapsklachten bij 17 weken zwanger worden weer uitgebreid. Erg jammer, want even onbezorgd genieten was best lekker. Naast vermoeidheid, komen ook slapper wordende spieren, abnormale afscheiding, vreetbuien en eventuele spataderen erbij. Of heb jij nog veel meer last van zwangerschapsklachten? Dat kan natuurlijk, maar hier staan de zwangerschapsklachten die het meest typerend zijn bij een zwangerschap van zeventien weken.

  • Je raakt (weer) vermoeid. Je merkt dat je overdag sneller moe en sneller buiten adem bent. Deze keer komt je vermoeidheid niet door de vele veranderingen, maar door je hart dat harder moet werken door het pompen van het vele bloed. Niet alleen jij voelt je slapper, ook de aderen in je armen en benen verslappen. Dat gebeurt om je bloeddruk normaal te houden. Je voelt niet dat je aderen slapper zijn, maar wel dat je armen en benen altijd warm aanvoelen. Best handig in de winter als je het vaak koud hebt. Minder fijn in de zomer. Je hebt het hierdoor nog sneller te warm.
  • Je spieren raken verslapt. Hierdoor voel je je wat slapper en gammeler dan normaal. Op zich is dat niet zo’n probleem. Je doet het gewoon wat rustiger aan, waardoor je enkel niet verzwikt. Voel je dat je op momenten verslapt raak, waarop dat lastig is, bijvoorbeeld als je aan het autorijden bent, schakel dan hulp in. Je moet er niet aan denken dat er tijdens je zwangerschap iets met jou en de baby gebeurt toch?
  • Je hebt abnormale afscheiding. Doordat je lichaam en daarmee ook je vagina beter doorbloed raken, kun je last krijgen van witte of gele afscheiding. Dat is niets om je zorgen over te maken. Als je bij 17 weken zwanger bloed bij je afscheiding ziet, dan is het wel beter om je verloskundige of huisarts in te schakelen.
  • Je krijgt last van vreetbuien. Naarmate je verder in je zwangerschap raakt, kun je meer last krijgen van vreetbuien. Je hebt veel lekkere trek en zin om hier lekker non-stop van door te eten. Dat is op zich niet een groot probleem als je het binnen de perken houdt, maar kan wel een groter probleem worden als het je te vaak gebeurt, waar door je erg veel aankomt. Nu is aankomen tijdens zwangerschap ook heel normaal, maar het is uiteraard fijner dan dit niet al te veel is. Voor je baby en voor jou is het natuurlijk ook beter dan je minder ongezond eet. Probeer je, als je zin hebt om te vreten, liever te vullen met gezonder voedsel, zoals nootjes of vis. Houd je hier niet zo van, kijk dan eens in de artikelen gezond eten tijdens de zwangerschap of hier iets lekkers voor jou bij zit en prop je daar lekker mee vol, maar let er wel op dat je ook voldoende gevarieerd blijft eten. Vreet dus liever niet alsmaar hetzelfde gezonde voedsel, maar wissel het een beetje af.
  • Je krijgt spataderen. Dit zijn verdikkingen van de aderen die door je huid heen gaan schijnen Wil je meer over spataderen weten? Lees dan: Spataderen tijdens zwangerschap.

17-weken-zwangere-vrouw-geniet-van-verschillende-donuts-in-bed

Wat moet je doen bij 17 weken zwanger?

Je was er vast al mee bezig, maar vanaf zeventien weken zwangerschap is het een goed plan om je bezig te gaan houden met de bevalling en geboorte van je baby, omdat je daar straks, als je in het derde trimester zit, waarschijnlijk minder energie voor hebt.

  • Maak een geboorteplan. Dat is een plan waarin al je wensen voor je bevalling staan en wat daar bij komt kijken. Waar wil je dat je baby wordt geboren? Wil je een thuisbevalling, ziekenhuisbevalling of bevalling in een kraamhotel? Wat voor verdoving wens je? Wie wil je dat er aanwezig is bij je bevalling? Wie gaat er op je andere kinderen passen? Enzovoort.
  • Ga spullen kopen voor je baby. Koop meubels voor je kinderkamer, een kinderwagen, kleertjes en alles wat je maar wilt en wenst. Je hebt nog geen haast. Even wachten kan ook nog, maar het is natuurlijk wel leuk om je hier nu al mee bezig te houden.

Tip van de week: Ga samen met je partner naar de verloskundige of gynaecoloog

Laat je partner zoveel mogelijk meegaan naar de bezoekjes aan de verloskundige of gynaecoloog. Zo raakt hij of zij beter betrokken bij de zwangerschap en je baby en kunnen jullie er samen nog meer van genieten.