en kraamhotel biedt de privacy en comfort van thuis. Je kunt er bevallen als je geen medische indicatie hebt. Ook 24 uurs kraamzorg wordt er geboden.

Wat is een kraamhotel?

Over de thuisbevalling en een bevalling in het ziekenhuis weten de meesten veel door de verhalen van anderen. Een bevalling in een kraamhotel wordt minder vaak gedaan, waardoor het minder bekend is. Hoewel een kraamhotel steeds populairder wordt, weet niet iedereen precies wat een kraamhotel is. Wat is het? Het is een plek met eigenschappen van zowel een huis als een ziekenhuis. Het heeft de privacy en comfort van een huis, het is zelfs luxer; het heeft de luxe van een hotel. Meer dan in je eigen huis wordt alle zorg je uit handen genomen, je wordt behandeld als een gast, zelfs tot een aantal dagen na je bevalling. Toch ben je er net als bij een ziekenhuisbevalling weg van huis. Naast verloskundigen zijn er in het kraamhotel ook 24 uur per dag kraamverzorgers aanwezig. Het is zelfs mogelijk om je eigen verloskundige te laten komen. Medische zorg is er niet mogelijk. Mocht je deze onverwachts toch nodig hebben, dan moet je naar een ziekenhuis worden gebracht. Het kan ook zijn dat je al in een ziekenhuis ben; veel kraamhotels bevinden zich namelijk in ziekenhuizen. Het is ook mogelijk om na een ziekenhuisbevalling of thuisbevalling naar een kraamhotel te gaan voor de 24-uurs kraamzorg.

Welke zorg biedt het precies?

In een kraamhotel kun je dus bevallen en/of je kraamtijd doorbrengen. Er is een verloskundige om je te helpen bij de bevalling. Dat kan een verloskundige van het kraamhotel zijn of je eigen verloskundige. Wil je dat je eigen verloskundige komt, dan moet je dat wel van te voren overleggen met je verloskundige en het kraamhotel. Niet voor iedere verloskundige en elk hotel is dit namelijk mogelijk. Je wordt net als bij een thuisbevalling geholpen met de geboorte van je baby. Voor medische zorg kun je niet terecht in het kraamhotel. Blijkt deze zorg onverwachts toch nodig tijdens de bevalling, dan wordt je naar het ziekenhuis gebracht; deze is meestal vlakbij het kraamhotel gelegen. Na je bevalling kun je dan, als het goed genoeg gaat met jou en de baby, weer terugkeren naar het kraamhotel. In je kraamtijd krijg je 24-uurs kraamzorg. Dat wil zeggen dat hulp krijgt bij de zorg van je baby. Als je wilt kan je kindje ’s nachts door een kraamverzorgende worden verzorgd, zodat je zelf even bij kunt tanken. Hier zijn een paar voorbeelden van hulp die wordt geboden tijdens de kraamtijd.

 • Uitleg over borstvoeding.
 • Tips en adviezen over de zorg van je baby, zoals verschonen, wassen en voeden.
 • Tips en adviezen over schema’s, zoals voedingsschema’s, slaaptijden en dergelijken.
 • Check-ups bij jou en je baby.
 • Vaak kan je partner ook blijven slapen en eten. Daarvoor betaal je een klein bedrag.
 • Het bezoek krijgt koffie, thee en beschuit met muisjes.

 

Niet iedereen mag kiezen voor een bevalling in een kraamhotel. Alleen zwangere vrouwen die in aanmerking komt voor een normale bevalling, waarbij geen sprake is van een medische indicatie, mogen kiezen voor bevallen in een kraamhotel. Bij een medische indicatie moet je bevallen in een ziekenhuis. Voor de 24-uurs kraamzorg na de bevalling komt wel iedereen in aanmerking.

Wat zijn de kosten?

Je zou het misschien niet verwachten vanwege de 24-uurs zorg, luxe, het comfort en privacy die een kraamhotel je biedt, maar de kraamzorg in een kraamhotel kost niet meer dan kraamzorg thuis. Je betaalt voor een dag ongeveer evenveel als voor acht uur kraamzorg thuis. Voor een bevalling geldt hetzelfde. Net als de kraamzorg thuis en een bevalling in het ziekenhuis wordt ook deze zorg vergoedt door vele verzekeraars. Het is uiteraard wel verstandig om dit vooraf te checken bij je zorgverzekeraar.

Waarom kiezen voor een kraamhotel?

Er zijn verschillende redenen waarom je voorkeur uit zou kunnen gaan naar een kraamhotel boven een ziekenhuis of je huis. Hier staan er een paar op een rij:

 • Een te klein huis, waarin het ontvangen van visite onmogelijk is
 • Een huis waarin wordt gerenoveerd.
 • Even geen huis, omdat je midden in een verhuizing zit.
 • Je huis staat in het buitenland, maar je wilt graag in Nederland bevallen en je kraamtijd doorbrengen.
 • Je bent alleenstaande moeder en kunt de 24 uurs zorg goed gebruiken.
 • Je bent veel alleen, omdat je partner veel werkt of tijdelijk weg is van huis.
 • Je hebt een bedrijf aan huis. Hierdoor is het lastig om thuis rust te vinden.
 • Je hebt 24 uurs zorg nodig voor de baby, omdat je zelf niet in staat bent tot zorg. Je hebt bijvoorbeeld lichamelijke of sociale problemen.
 • Je wilt kraamvakantie houden en volop genieten van je baby; voor even geen zorgen hebben over de huishouding, maaltijden, visite, andere kinderen en dergelijken.
 • Je wilt rust. Dat krijg je in een kraamhotel, omdat hier 24 uur per dag kraamzorg aanwezig is. Je kunt er zelfs voor kiezen om je kind ’s nachts aan een kraamverzorgster toe te vertrouwen, zodat je dan lekker kunt slapen.
 • Je voelt je onzeker over de zorg voor je baby. In een kraamhotel krijg je te allen tijde hulp van kraamverzorgers. Ze geven je uitleg over de zorg van je baby, antwoorden op je vragen en andere adviezen. Dat geeft meer zekerheid.

Er zijn nog veel meer redenen te verzinnen om een voorkeur voor een bevalling en/of kraamtijd te hebben in een kraamhotel. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt, om wat voor reden dan ook.

Welke kraamhotels zijn er in Nederland?

Het fijnste is natuurlijk om te bevallen in een kraamhotel dichtbij je huis. Dat is vaak geen probleem, aangezien er zich overal in Nederland kraamhotels bevinden. Vaak liggen ze in steden, dichtbij een ziekenhuis of zelfs in een ziekenhuis, zodat je bij een eventuele medische indicatie gemakkelijk en snel daarnaartoe vervoerd kunt worden. Hieronder staat een overzicht van alle plaatsen met een of meerdere kraamhotels.

Amsterdam Heerlen
Almere Hoofddorp
Amersfoort Leeuwarden
Apeldoorn Leiden
Arnhem Maastricht
Bennekom Nijmegen
Breda Oldenzaal
Delft Purmerend
Den Haag Rotterdam
Deventer ’s-Hertogenbosch
Dordrecht Tilburg
Ede Utrecht
Eindhoven Venlo
Emmen Naaldwijk
Enschede Zaandam
Groningen Zoetermeer
Haarlem Zwolle

 

Hoewel alle kraamhotels min of meer hetzelfde bieden, hebben ze ook allemaal unieke kenmerken. Zo biedt het ene kraamhotel wel een slaapplek voor je partner en het andere kraamhotel niet. Ook verschillen kraamhotels in wat ze precies voor 24 uurs zorg aanbieden. Ben je van plan om gebruik te maken van een kraamhotel? Kijk dan niet alleen naar het kraamhotel dat het dichtste bij je in de buurt ligt, maar ook naar wat het kraamhotel je precies te bieden heeft, zodat jij straks compleet naar jouw wensen kunt bevallen en/of van je kraamtijd kunt genieten.