Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Je kunt ervoor kiezen om thuis te bevallen van je kindje, maar je kunt ook voor een ziekenhuisbevalling gaan. Wel kan het in dit geval zo zijn dat je bepaalde kosten moet betalen voor je bevalling. Meer over de kosten, lees je op deze pagina.

Zo lees je in dit artikel wanneer je geld moet betalen voor jouw ziekenhuisbevalling, maar ook wat deze kosten precies bedragen. Ook lees je meer over de aanvullende verzekering om (een deel) van de kosten vergoed te krijgen. Kortom, op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de kosten van jouw ziekenhuisbevalling.

Een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak

Als je in het ziekenhuis moet bevallen om een medische noodzaak, hoef je geen geld te betalen voor de bevalling. In dit geval worden de kosten van jouw bevalling volledig vergoed. Je kunt gratis in het ziekenhuis bevallen als je kindje een liggingsafwijking heeft, zoals de stuitligging, maar ook als je kindje te vroeg geboren wordt.

Verder kun je gratis in het ziekenhuis bevallen als je een keizersnede nodig hebt. De kosten van de keizersnede, die gemakkelijk op kunnen lopen tot ongeveer 4000 euro, hoef je gelukkig niet zelf te betalen.

En krijg je een meerling of heb je een moeizame eerdere bevalling gehad? Dan is de kans op complicaties tijdens de bevalling groter. Daarom mag je ook in deze gevallen in het ziekenhuis bevallen. De kosten van jouw ziekenhuisbevalling worden ook in dit geval volledig vergoed.

Een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak

Sommige vrouwen vinden het niet prettig om thuis te bevallen. Ze willen in het ziekenhuis bevallen, waar er altijd medische specialisten aanwezig zijn als er onverhoopt iets mis gaat tijdens de bevalling. Je mag in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak, maar dit is niet gratis. Alleen als je met medische noodzaak naar het ziekenhuis gaat om te bevallen, is de bevalling helemaal gratis. Het is belangrijk hier rekening mee te houden, mocht je in het ziekenhuis willen bevallen zonder medische noodzaak.

Hieronder lees je welke kosten je moet betalen als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wil bevallen. Het is belangrijk dat je van tevoren van deze kosten op de hoogte bent, zodat je er rekening mee kunt houden dat je deze kosten moet betalen. Wellicht is het verstandig de kosten alvast opzij te leggen, zodat je deze direct kunt betalen als je de rekening ontvangt.

De kosten van een bevalling in het ziekenhuis

Gelukkig hoef je niet de totale kosten te betalen als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wil bevallen. Een groot deel van de kosten van jouw bevalling, wordt namelijk alsnog vergoed. Dit is maar goed ook, want anders moest je duizenden euro’s betalen om in het ziekenhuis te kunnen bevallen.

Het enige wat je moet betalen als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak, is een eigen bijdrage. Deze bedraagt € 357,84 in 2019. Let op: de eigen bijdrage kan ieder jaar aangepast worden. Ga je in 2020 in het ziekenhuis bevallen, dan kan de eigen bijdrage iets hoger of iets lager zijn geworden. We raden je aan de eigen bijdrage van het juiste jaar op te zoeken voor je gaat bevallen in het ziekenhuis, zodat je weet waar je aan toe bent.

Naast de eigen bijdrage van € 357,84, hoef je niets te betalen als je in het ziekenhuis moet bevallen. Ook niet als je een keizersnede nodig hebt en/of bepaalde pijnmedicatie krijgt.

Een aanvullende verzekering afsluiten voor de bevalling

Je kunt de eigen bijdrage van € 341,31 gewoon zelf betalen, maar je kunt er ook voor kiezen je aanvullend te verzekeren voor deze bijdrage. Sluit je de juiste aanvullende verzekering af, ofwel een verzekering die de eigen bijdrage van een ziekenhuisbevalling vergoedt, dan betaal je slechts een deel van de eigen bijdrage van € 341,31. Ook zijn er aanvullende verzekeringen die de volledige eigen bijdrage van een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak betalen.

Natuurlijk is een ziekenhuisbevalling met een aanvullende verzekering alsnog niet gratis. Je betaalt maandelijks namelijk extra premie voor jouw verzekering, als je een aanvullende verzekering afsluit. Wij raden je aan om uit te rekenen of jouw aanvullende verzekering goedkoper is dan de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling. Zijn de totale kosten van de aanvullende verzekering hoger? Dan kun je je afvragen of het nuttig is een aanvullende verzekering af te sluiten. Wellicht is het in dit geval interessanter om gewoon die € 341,31 te betalen, zonder aanvullende verzekering.

Ook is het belangrijk om te controleren hoeveel er precies vergoed wordt door jouw aanvullende verzekering. Gaat het om 150 euro, dan moet je alsnog zelf geld inleggen om in het ziekenhuis te kunnen bevallen. Het is dan ook de vraag of de aanvullende verzekering in dit geval wel goedkoper is. Door uit te rekenen wat je moet betalen voor de aanvullende verzekering en wat je hier precies voor krijgt, kom je er vanzelf achter of deze verzekering wel of niet bij jou past.

Een kraampakket kopen

Een kraampakket bevat praktische en medische zaken die je nodig hebt als je gaat bevallen. In de meeste gevallen moet je dit pakket zelf betalen. Alleen als je een aanvullende verzekering afgesloten hebt met een vergoeding voor de kosten, is de kans aanwezig dat je het kraampakket ook vergoed krijgt. Veel aanvullende verzekeringen voor de kosten van de bevalling hebben namelijk ook een dekking voor het kraampakket.

Moet je het kraampakket zelf kopen, dan betaal je hier doorgaans rond de 30 euro voor. In vergelijking met de kosten van de bevalling, zijn de kosten van het kraampakket dan ook zeker niet hoog te noemen. Het is in ieder geval niet interessant om speciaal voor het kraampakket een aanvullende verzekering af te sluiten.