GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Je kunt ervoor kiezen om thuis te bevallen van je kindje, maar je kunt ook voor een ziekenhuisbevalling gaan. Wel kan het in dit geval zo zijn dat je bepaalde kosten moet betalen voor je bevalling. Meer over de kosten, lees je op deze pagina.

Zo lees je in dit artikel wanneer je geld moet betalen voor jouw ziekenhuisbevalling, maar ook wat deze kosten precies bedragen. Ook lees je meer over de aanvullende verzekering om (een deel) van de kosten vergoed te krijgen. Kortom, op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de kosten van jouw ziekenhuisbevalling.

Een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak

Als je in het ziekenhuis moet bevallen om een medische noodzaak, hoef je geen geld te betalen voor de bevalling. In dit geval worden de kosten van jouw bevalling volledig vergoed. Je kunt gratis in het ziekenhuis bevallen als je kindje een liggingsafwijking heeft, zoals de stuitligging, maar ook als je kindje te vroeg geboren wordt.

Verder kun je gratis in het ziekenhuis bevallen als je een keizersnede nodig hebt. De kosten van de keizersnede, die gemakkelijk op kunnen lopen tot ongeveer 4000 euro, hoef je gelukkig niet zelf te betalen.

En krijg je een meerling of heb je een moeizame eerdere bevalling gehad? Dan is de kans op complicaties tijdens de bevalling groter. Daarom mag je ook in deze gevallen in het ziekenhuis bevallen. De kosten van jouw ziekenhuisbevalling worden ook in dit geval volledig vergoed.

Een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak

Sommige vrouwen vinden het niet prettig om thuis te bevallen. Ze willen in het ziekenhuis bevallen, waar er altijd medische specialisten aanwezig zijn als er onverhoopt iets mis gaat tijdens de bevalling. Je mag in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak, maar dit is niet gratis. Alleen als je met medische noodzaak naar het ziekenhuis gaat om te bevallen, is de bevalling helemaal gratis. Het is belangrijk hier rekening mee te houden, mocht je in het ziekenhuis willen bevallen zonder medische noodzaak.

Hieronder lees je welke kosten je moet betalen als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wil bevallen. Het is belangrijk dat je van tevoren van deze kosten op de hoogte bent, zodat je er rekening mee kunt houden dat je deze kosten moet betalen. Wellicht is het verstandig de kosten alvast opzij te leggen, zodat je deze direct kunt betalen als je de rekening ontvangt.

De kosten van een bevalling in het ziekenhuis

Gelukkig hoef je niet de totale kosten te betalen als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wil bevallen. Een groot deel van de kosten van jouw bevalling, wordt namelijk alsnog vergoed. Dit is maar goed ook, want anders moest je duizenden euro’s betalen om in het ziekenhuis te kunnen bevallen.

Het enige wat je moet betalen als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak, is een eigen bijdrage. Deze bedraagt € 357,84 in 2019. Let op: de eigen bijdrage kan ieder jaar aangepast worden. Ga je in 2020 in het ziekenhuis bevallen, dan kan de eigen bijdrage iets hoger of iets lager zijn geworden. We raden je aan de eigen bijdrage van het juiste jaar op te zoeken voor je gaat bevallen in het ziekenhuis, zodat je weet waar je aan toe bent.

Naast de eigen bijdrage van € 357,84, hoef je niets te betalen als je in het ziekenhuis moet bevallen. Ook niet als je een keizersnede nodig hebt en/of bepaalde pijnmedicatie krijgt.

Een aanvullende verzekering afsluiten voor de bevalling

Je kunt de eigen bijdrage van € 341,31 gewoon zelf betalen, maar je kunt er ook voor kiezen je aanvullend te verzekeren voor deze bijdrage. Sluit je de juiste aanvullende verzekering af, ofwel een verzekering die de eigen bijdrage van een ziekenhuisbevalling vergoedt, dan betaal je slechts een deel van de eigen bijdrage van € 341,31. Ook zijn er aanvullende verzekeringen die de volledige eigen bijdrage van een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak betalen.

Natuurlijk is een ziekenhuisbevalling met een aanvullende verzekering alsnog niet gratis. Je betaalt maandelijks namelijk extra premie voor jouw verzekering, als je een aanvullende verzekering afsluit. Wij raden je aan om uit te rekenen of jouw aanvullende verzekering goedkoper is dan de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling. Zijn de totale kosten van de aanvullende verzekering hoger? Dan kun je je afvragen of het nuttig is een aanvullende verzekering af te sluiten. Wellicht is het in dit geval interessanter om gewoon die € 341,31 te betalen, zonder aanvullende verzekering.

Ook is het belangrijk om te controleren hoeveel er precies vergoed wordt door jouw aanvullende verzekering. Gaat het om 150 euro, dan moet je alsnog zelf geld inleggen om in het ziekenhuis te kunnen bevallen. Het is dan ook de vraag of de aanvullende verzekering in dit geval wel goedkoper is. Door uit te rekenen wat je moet betalen voor de aanvullende verzekering en wat je hier precies voor krijgt, kom je er vanzelf achter of deze verzekering wel of niet bij jou past.

Een kraampakket kopen

Een kraampakket bevat praktische en medische zaken die je nodig hebt als je gaat bevallen. In de meeste gevallen moet je dit pakket zelf betalen. Alleen als je een aanvullende verzekering afgesloten hebt met een vergoeding voor de kosten, is de kans aanwezig dat je het kraampakket ook vergoed krijgt. Veel aanvullende verzekeringen voor de kosten van de bevalling hebben namelijk ook een dekking voor het kraampakket.

Moet je het kraampakket zelf kopen, dan betaal je hier doorgaans rond de 30 euro voor. In vergelijking met de kosten van de bevalling, zijn de kosten van het kraampakket dan ook zeker niet hoog te noemen. Het is in ieder geval niet interessant om speciaal voor het kraampakket een aanvullende verzekering af te sluiten.