Gezond eten is voor iedereen van levensbelang. Wanneer je zwanger bent, zijn gezonde keuzes op het gebied van voeding extra belangrijk. Je zorgt namelijk niet meer alleen voor jezelf, maar ook voor de kleine. Gezond eten is noodzakelijk voor een gezonde zwangerschap en de optimale groei van de baby. Voor veel mommy’s-to-be is het toch wel een behoorlijke puzzel. Wat is nu precies gezond en wat moet ik nu extra eten? Voorkom dat je veel aankomt tijdens de zwangerschap en ga gezond het leven als mama tegemoet.

Eten voor twee?

‘Doe mij nog maar een portie, want ik eet nu voor twee’. Deze uitspraak zul je vast weleens gehoord hebben van een zwangere vrouw. Eten voor twee, is dat de sleutel tot succes? Nee, en het is ook sterk af te raden om twee keer zoveel te eten als normaal. Wanneer je twee keer zoveel eet, zul je in een snel tempo onnodige kilo’s aankomen tijdens de zwangerschap. Het is juist dat je een hogere calorie-inname per dag nodig hebt tijdens de zwangerschap, maar dat is maar een magere 15% meer. Gemiddeld heeft een vrouw 2500 calorieën per dag nodig, tijdens de zwangerschap mag dit opgehoogd worden naar 2675 calorieën per dag. Dit is dus zeker niet eten voor twee. Een gezonde zwangerschap kenmerkt zich aan het eten van grote hoeveelheden van de juiste voeding. Niet van een algehele toename van het voedingspatroon. Verdubbel jouw intake niet, maar focus op de juiste voedingsbronnen.

Belangrijke voedingsbronnen

Wat moet je als zwangere vrouw dan precies eten, wat zijn de juiste voedingsbronnen? Voor zwangere vrouwen wordt een zo gezond mogelijk eetpatroon voorgeschreven. Dit houdt in een eetpatroon dat rijk is aan vitamine, mineralen, eiwitten en gezonde koolhydraten en vetten. In de vroege staat van de zwangerschap is Foliumzuur erg belangrijk. Er wordt zelfs vier weken voor de conceptie al aangeraden om foliumzuur supplement te slikken. Is jullie zwangerschap gepland? Zorg dan dat je op tijd begint met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur draagt bij aan de ontwikkeling van een gezond zenuwstelsel en helpt de kans op een open ruggetje te voorkomen. Tijdens jouw zwangerschap is ijzer erg belangrijk. Ijzer is belangrijk voor de groei van de baby en verhelpt en voorkomt extreme moeheid tijdens de zwangerschap. Ijzer vindt je in grote mate in spinazie, broccoli en rood vlees. Vet is ongezond? Nee, omega-3 en omega-6 vetzuren zijn gezonde vetten en erg belangrijk tijdens te zwangerschap. Het bevordert de ontwikkeling van de hersenen van de baby tijdens de zwangerschap. Deze gezonde variant van vet vindt je vooral in verse vis. Wanneer je gevarieerd eet, krijg je al snel genoeg vitamine, mineralen, eiwitten en gezonde vetten en koolhydraten binnen.

Een gezond eetpatroon tijdens de zwangerschap

Een gezond eetpatroon is de meest eenvoudige manier van gezond eten. Eet met regelmaat en ontzeg jezelf niet. Eet minimaal drie maaltijden per dag en vul dit aan met gezonde snacks en fruit. Je kunt eenvoudig stap voor stap voor een gezonder eetpatroon zorgen. De sleutel tot succes is regelmaat. Wanneer je gewend bent om drie keer per dag te eten, is het ook niet moeilijk om je aan deze ‘regels’ te houden.

Producten om te vermijden tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, kun je negen maanden lang niet alles meer eten. Sommige voedselproducten kun je voor de veiligheid van jou en jouw kindje beter vermijden. Koffie en andere producten die cafeïne bevatten, kun je beter vermijden. Veel vrouwen lusten ook vaak spontaan geen koffie meer wanneer zij zwanger zijn, moeder natuur neemt al snel over. Alcohol is natuurlijk ook uit den boze. Rauw vlees, vis, melk en eieren moet ten alle tijden vermeden worden tijdens de zwangerschap. Rauwe voedselproducten geven namelijk een verhoogd risico op een voedselinfectie wat gevaarlijk is tijdens de zwangerschap. Een bijzondere toevoeging aan dit lijstje is zoethoutthee. Wanneer je teveel zoethoutthee drinkt, kan dit zorgen voor een verhoogde bloeddruk.

Gezonde vreetbuien

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van vreetbuien. Een honger naar specifieke producten die je normaal nooit zo zou eten. Popcorn met augurk is bijvoorbeeld een typische combinatie die alleen door zwangere vrouwen aanbevolen worden. Zijn vreetbuien slecht? In veel gevallen zijn deze specifieke vreetbuien een seintje van jouw lichaam. Het product waar jij zoveel zin in hebt, bevat bijvoorbeeld een hoge concentratie aan een bepaalde stof dat jouw lichaam nodig heeft. In veel gevallen is het toegeven aan de vreetbuien juist goed. Op deze manier kom je niks te kort. Natuurlijk moet dit wel in mate gebeuren. Elke dag een vreetbui is zeker niet gezond en hoort niet bij gezond eten terwijl je zwanger bent. Maar eens in de zoveel tijd toegeven aan een specifiek product is noodzakelijk tijdens de zwangerschap. Wanneer je gevarieerd eet zul je merken dat je minder last hebt van vreetbuien. Vreetbuien kun je ook voorkomen door hierop te anticiperen. Zorg dat je altijd genoeg gezonde snacks in huis hebt. Op deze manier voorkom je de ongezonde schranspartijen en kun je zonder een slecht gevoel naar hartenlust snacken. Vreetbuien horen nu eenmaal bij de zwangerschap. Het is een combinatie van hormonen en specifieke behoeftes van jouw lichaam.

Zwangerschapssupplementen

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden, maar een gevarieerd eetpatroon is het belangrijkst voor een gezond dieet tijdens de zwangerschap. Op deze manier krijg je van alles genoeg binnen. Daarnaast zijn er ook de zogenoemde zwangerschapssupplementen. Foliumzuur en Vitamine D zijn de supplementen die niet mogen ontbreken. Foliumzuur wordt van vier weken voor de conceptie tot acht weken na de conceptie aangeraden, maar kan tijdens de hele zwangerschap worden doorgeslikt. Ook wordt dagelijks een Vitamine D supplement aangeraden. Vitamine D krijg je normaal alleen binnen door de zon en tijdens de zwangerschap hebben vrouwen meer Vitamine D nodig. Met een supplement van tien microgram zorg je voor de juiste inname van Vitamine D. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium uit het eten en is dus van groot belang voor de optimale ontwikkeling van het skelet van de baby. Sommige vrouwen hebben baat bij een Vitamine A supplement. Maar wanneer je gezond eet, is een Vitamine A tekort haast onmogelijk. Daarentegen is een te hoge inname van Vitamine A schadelijk en is het alleen aan te raden wanneer hier een groot tekort aan is. Gezond eten is erg belangrijk. Naast dat het jouw klachten tijdens de zwangerschap kan verlichten en je meer energie geeft, is het ook noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van de baby. Gezond eten is vooral gevarieerd en genoeg eten. Eten voor twee is dat zeker niet. Wanneer je zwanger bent moet je meer eten, maar dit is maar 15% meer. Zorg voor een duidelijk eetpatroon waardoor je snacken voorkomt. Vreetbuien horen nu eenmaal bij de zwangerschap. Zorg voor gezonde opties in huis wanneer je een vreetbui krijgt. Op deze manier houdt je de schade voor jouw lichaam gering en voorkom je dat je veel aankomt tijdens de zwangerschap. Gezonde voeding tijdens de zwangerschap is de beste start die jij jouw kindje kunt geven.