Meer en meer koppels die voor thuis bevallen kiezen, vinden de voorbereiding te zwaar en te onpersoonlijk. Ze vragen meer controle op wat er zich tijdens het voorafgaand medisch onderzoek allemaal voordoet. Praktisch gezien start de voorbereiding op bevallen in je eigen huis met het zoeken van een goede vroedvrouw. Die staat in voor het goede verloop van zowel de zwangerschap én de bevalling. In samenspraak met de toekomstige ouders stelt ze het volledige programma op. Ze helpt de ouders zowel tijdens de zwangerschap als gedurende de bevalling en dit van het begin tot de geboorte van de baby. Het is ook de vroedvrouw die uiteindelijk beslist of de bevalling thuis kan gebeuren of niet. Toekomstige ouders die thuis willen bevallen worden staat de vroedvrouw met raad en daad bij. Maar wat moeten ze vooraf weten over thuis bevallen en is het voor iedere zwangere vrouw geschikt?

Bevallen in je eigen huis kan niet altijd

In je eigen huis bevallen kan niet altijd en is niet voor alle zwangere vrouwen aan te raden. Om thuis te kunnen bevallen moet de toekomstige moeder gezond en in goede lichaamsconditie verkeren. Heb je vroeger een operatie aan je baarmoeder ondergaan of heb je andere ernstige aandoeningen? Dan mag je het vergeten, hoe graag je dat ook zou willen. Niet alleen met de moeder, maar ook met je ongeboren baby moet alles goed zijn. Hij of zij mag uiteraard niet ziek zijn en zeker geen misvormingen vertonen die gevaar zouden kunnen opleveren voor de bevalling. Je baby moet ook in de juiste houding liggen, met zijn hoofdje naar beneden. Om in je vertrouwde thuisomgeving te kunnen en mogen bevallen moet je zwangerschap probleemloos verlopen. Je hebt de grootste kans om in je eigen huis te bevallen als alles laat vermoeden dat zowel de zwangerschap als de bevalling zonder problemen zullen verlopen. Een thuisbevalling is niet mogelijk:

  • Als alles laat voorzien dat er zowel tijdens de zwangerschap en de bevalling problemen kunnen opduiken
  • Als de moeder of de ongeboren baby niet in goede conditie verkeren
  • Als de moeder al bevallen is via een keizersnede
  • Als er sprake is van een meerlingenzwangerschap

Hoe verloopt het bevallen in je eigen huis

In principe is er geen enkel verschil tussen in het ziekenhuis bevallen of thuis. Als je thuis bevalt, verwittig je jouw vroedvrouw van zodra je weeën beginnen. Ze volgt de bevalling van begin tot de geboorte op de voet. Ze doet dat meestal niet alleen. Ze wordt vaak bijgestaan door een tweede vroedvrouw. Die houdt vooral je baby nauwlettend in de gaten. De tweede vroedvrouw zorgt er niet alleen voor dat al het nodige materiaal aanwezig is. Het materiaal ook in goede conditie zijn. Ze zal, als het nodig is, ook de moeder bij de bevalling met raad en daad bijstaan. De bevalling verloopt thuis niet anders dan in het ziekenhuis. Ook als de baby geboren is verlopen alle procedures volgens hetzelfde scenario.

Hoe veilig is thuis bevallen?

Thuis bevallen is veilig. Op voorwaarde dat er een (h)echte vertrouwensband met de vroedvrouw(en) bestaat. Het is dezelfde vroedvrouw die beslist om de toekomstige moeder thuis of toch in het ziekenhuis te laten bevallen. Bestaat daar ook maar enige twijfel over, dan laat men de toekomstige moeder in de kliniek bevallen. Er wordt geen enkel risico genomen. Gaat je zwangerschap de 37ste week in, en ben je samen met je baby kerngezond? Dan kun je beslissen om in je eigen huis te bevallen. Op voorwaarde dat je baby goed ligt wel te verstaan.

De voordelen van bevallen in je eigen huis

In je vertrouwde thuisomgeving bevallen zorgt voor vele voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Je voelt je rustiger en ontspannen
  • De bevalling verloopt bij jou thuis, de zorgverleners zijn bij je te gast en dat maakt de bevalling comfortabeler
  • Je bepaalt zelf wie er bij de bevalling aanwezig mag zijn
  • Je voorkomt een pijnlijke rit met de auto naar het ziekenhuis
  • Na de bevalling blijf je thuis in je eigen vertrouwde omgeving
  • De vroedvrouw blijft bij je om je te helpen bij het verzorgen van je baby

De belangrijkste nadelen van bevallen in je eigen huis

Aan alles zijn zowel voor- als nadelen verbonden en dat is ook zo bij bevallen in je eigen huis. De belangrijkste nadelen zijn:

  • Doen er zich bij een thuis bevalling toch complicaties voor, dan moet je alsnog naar het ziekenhuis overgebracht worden
  • Bij een thuisbevalling is pijnbestrijding met bijvoorbeeld een ruggenprik, een andere injectie of het gebruik van lachgas als pijnstiller niet mogelijk
  • Acupunctuur, hypnose of het geven van waterinjecties als pijnstillers bij een bevalling thuis zijn gelukkig wel mogelijk
  • Bij een thuisbevalling is geen gynaecoloog of kinderarts aanwezig om aangepaste hulp te bieden

Maar liefst 97 procent van alle zwangere vrouwen die bevallen in hun eigen huis zijn daar uiterst tevreden over.

Thuis bevallen tot de eerste verdieping

Hou er bij thuis bevallen rekening mee dat dit alleen mogelijk is tot de eerste verdieping van je woning of appartement. Je moet daar uiteraard over stromend water beschikken en je bed moet verhoogt worden tot op 80 centimeter. Een waterbed is niet geschikt om in te bevallen. Wanneer dit noodzakelijk is moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis kunnen overgebracht worden vervoerd. Je bevalt daarom bij voorkeur op het gelijkvloers van je woning.

Dit heb je nodig voor een bevalling thuis

Haal dit materiaal in huis als je besloot thuis te bevallen:

  • Een ondersteek
  • Navelklemmen
  • Steriele gaasdoekjes
  • kraammatrasje of celstof onderleggers. Dat zijn hygiënische en sterk vocht absorberend en dunner dan kraammatjes
  • Verdunde alcohol van 70 procent
  • Desinfecterende zeep
  • Minstens twee pakken zogenaamde zigzagwatten
  • Twee pakken kraamverband
  • Enkele kruiken
  • Materiaal om je bed te verhogen tot op 80 centimeter
  • Enkele vuilniszakken
  • Toiletpapier
  • Enkele emmers
  • Enkele pakken dik maandverband
  • Voldoende net- of stretchbroekjes
  • Een goed absorberende matrasbeschermer
  • Een digitale koortsthermometer
  • Een zaklamp

De meerderheid van dit alles vind je in je kraampakket. Maak alvast ook een tas als je thuis bevalt. Zo ben je het snelst in het ziekenhuis mocht dat nodig zijn. Zet het kraampakket en alle ander materiaal steeds binnen handbereik, en dit zeker vanaf de 37ste week van je zwangerschap. Vergeet daarbij zeker je babykleertjes niet.

Pijnbestrijding thuis is niet mogelijk

Hou erbij je uiteindelijke beslissing zeker rekening mee dat medische pijnbestrijding bij een thuisbevalling niet mogelijk is. Dit betekent niet dat er op dit vlak niets kan gedaan worden. Een pijnstillende massage, een warme douche of bad en aangepaste ademhalingsoefeningen kunnen voor de nodige verzachting zorgen. De verloskundige mag ook steriele waterinjecties geven. Daarbij worden tijdens een wee in vier injecties gegeven met steriel water en dit in de onderrug. Dit werkt pijnverdovend gedurende gemiddeld twee uur. Lees dit artikel als je meer wilt weten over alternatieve pijnbestrijding tijdens thuis bevallen.

Bij verwikkelingen toch naar het ziekenhuis

Treden er tijdens je thuisbevalling toch onverwachte complicaties op dan kun je nog altijd naar het dicht bijzijnde ziekenhuis worden gebracht. Ook als je zich tijdens je weeën mocht bedenken en toch liever in het ziekenhuis wilt bevallen is dat nog altijd mogelijk. Als alles goed gaat, kun je dan zelfs nog altijd met eigen vervoer naar het ziekenhuis worden gebracht. Ben je best zo vlug mogelijk in het ziekenhuis, dan is er nog altijd de ziekenwagen om je te komen halen.

Wat is het veiligst? Thuis of in het ziekenhuis?

Als er geen verwikkelingen worden verwacht kun je vrij kiezen om thuis te bevallen. Dan is er geen enkele reden om in het ziekenhuis te bevallen. Met de hulp van een goed opgeleide vroedvrouw, is het even veilig dan in het ziekenhuis. Er wordt gelukkig geen hogere babysterfte vastgesteld bij vrouwen die bevallen in hun eigen huis. Ze worden ook niet méér op de intensive care opgenomen.

Veiliger thuis bevallen bij ene volgende bevalling

Volgens ingewijden is het veiliger om bij een tweede of een volgende bevalling thuis te bevallen. In het ziekenhuis kiest men er vaak voor om te vroeg tussen te komen. Hou er bij je keuze ook rekening mee dat een rit naar het ziekenhuis altijd voor meer spanning zorgt. Bij spanning maak je extra adrenaline aan. Het betreft een hormoon dat je weeën versterkt. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom vooral bij een eerste kind de raad gegeven wordt om het eerste deel van de ontsluiting thuis te laten gebeuren. Pas als de bevalling goed op gang is, ga je in overleg met de verloskundige, naar het ziekenhuis. Je bevalt het best als je je goed en veilig voelt. Als je je tijdens de weeën goed voelt kun je best beslissen waar je wilt bevallen. Het kan allemaal zo snel gaan dat je zelfs niet kunt kiezen om thuis te bevallen. Of dat je voor thuis bevallen koos en je op het allerlaatste ogenblik toch nog naar het ziekenhuis moet.