8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vanaf een zwangerschap van 34 weken kan het zwangerschapsverlof ingaan. Dat is nodig, aangezien de lichamelijke klachten en slapeloze nachten bij de moeder toenemen. De baby is, op een paar kleine dingen na, volledig ontwikkeld. Deze week krijgt de baby langere nagels en raken de oren nog beter ontwikkeld.

34 weken zwanger: je zwangerschapsverlof kan beginnen

Zwangerschapsverlof gaat in tussen als je 34 weken zwanger, 35 weken zwanger of 36 weken zwanger bent. Waar heb jij voor gekozen? Waarschijnlijk ben je superblij als je zwangerschapsverlof bij een zwangerschap van 34 weken ingaat. Het is namelijk zo dat bijna elke zwangere vrouw aan het einde van haar zwangerschap toe is aan een periode van rust. De lichamelijke beperkingen en klachten lopen de spuigaten uit nu je buik zo hard groeit.

Ook lukt het je minder goed om te slapen, waardoor je overdag alsmaar moe bent. Het kan natuurlijk zijn dat dit alles je bespaart blijft. Dan heb je geluk en kun je nog meer gaan genieten van je zwangerschapsverlof. Of moet jij nog een of twee weken werken? In dat geval, succes met de laatste loodjes. Je bent er bijna.
foetus-34-weken-zwanger

Baby bij 34 weken zwangerschap: de nagels van je baby groeien

Je baby is voornamelijk aan het groeien. Hij groeit in zijn lengte niet zoveel meer, maar in de breedte des te meer. Je baby krijgt steeds meer vet, wat straks als je baby wordt geboren, nodig is om je baby warm te houden. Het gewicht van je baby neemt in korte tijd flink toe. Hoewel je baby verder niet meer zoveel verandert, zijn er toch nog een aantal dingen die zich ontwikkelen als je 34 weken zwanger bent.

  • Je baby krijgt langere nagels. Vanaf 34 weken zwangerschap en de weken daarop groeien de nagels van je baby tot aan de vinger- en teentoppen. Je zult zien dat wanneer je baby geboren is, hij al redelijk lange nagels heeft, die je graag al snel wilt knippen. Weet je dat nagels knippen nog niet mag bij pasgeborenen? Daarvoor zijn de nagels nog te fragiel. Vijlen en voorzichtig afbijten mag al wel.
  • Het gehoor van je baby wordt steeds beter. Je baby kan alles meeluisteren. Het is daarom goed om veel met je baby te praten, liedjes voor hem te zingen of afspelen. Zo kun je hem bijvoorbeeld een bepaald liedje laten herkennen, door deze telkens te herhalen. Als je baby straks geboren is, dan wordt je baby zeer waarschijnlijk rustig als hij het liedje hoort, omdat het vertrouwd is geworden.
  • De testikels van je baby dalen, als je een jongen krijgt. Ze dalen vanaf zijn buik tot aan zijn scrotum.

Als je baby bij een zwangerschap van 34 weken wordt geboren, dan weet je vrij zeker dat je baby het gaat redden en dat je baby zich goed zal ontwikkelen. Dat komt doordat je baby zo goed als af is, alles wat nodig is om te overleven, heeft hij inmiddels ontwikkeld. Als je baby vroeger geboren wordt, dan wordt er gesproken van vroeggeboorte.

Hoe eerder je baby wordt geboren, hoe groter de kans op problemen met zijn gezondheid en problemen in zijn latere ontwikkeling.

zwangerschap 34 weken zwanger

Hoe groot is je baby met 34 weken zwangerschap?

Als je 34 weken zwanger bent, is je baby zo groot als een cantaloupe meloen. Dat is ongeveer 45 centimeter. Je baby is vergeleken met een week geleden, toen je 33 weken zwanger was, weer flink gegroeid, zo’n 250 gram. Hij weegt bij een zwangerschap van 34 weken ongeveer 2250 gram.

Moeder 34 weken zwanger: eindelijk tijd om uit te rusten

Een zwangerschapsverlof is voor de meeste vrouwen iets om naar uit te kijken: nog even in rust genieten van je zwangerschap en de naderende komst van je baby. Ook is zwangerschapsverlof een periode waarin je volop tijd hebt voor jezelf. Je kunt lekker doen en laten waar je zin in hebt. Heb je zin om te relaxen dan doe je dat. Wil je toegeven aan je nesteldrang en je huis gaan opruimen en soppen? Ook dat kan.

Shoppen, de babykamer inrichten, afspreken met vriendinnen en toegeven aan je vreetbuien. Het kan en mag allemaal. Hoewel je wel aan gezonde voeding, beweging en rust moet blijven denken natuurlijk. Afwisseling is het sleutelwoord: wissel rustige momenten af met activiteit en ongezonde tussendoortjes met gezond eten.
34-weken-zwanger-babykamer-inrichten

Zwangerschapsklachten bij 34 weken zwanger

Het zou lekker zijn als je tijdens je zwangerschapsverlof geen last meer had van zwangerschapsklachten. Dat is helaas niet het geval. Het is eerder zo dat de klachten in het derde trimester van je zwangerschap toenemen.

  • Je hebt last van lage rugpijn en/of pijn aan je bekken. Deze lichamelijk klachten komen door een verandering in je zwaartekracht en je houding. Je kunt pijn niet helemaal voorkomen, maar wel ervoor zorgen dat je er minder last van hebt. Dat doe je door pijnlijke houdingen, zoals tillen en bukken, te vermijden. Ook helpt het als je niet te lang achter elkaar gaat staan of zitten. Let er ook op dat je niet in een te snelle beweging in en uit je bed of de auto stapt. Bekkenbodem spieren oefeningen kunnen er ook aan bijdragen dat je minder last hebt van lage rug- en bekkenpijn.
  • Je hebt slapeloze nachten. Er zijn vele redenen waarom je aan het einde van je zwangerschap steeds slechter gaat slapen. Je kunt geen prettige slaaphouding meer vinden, hebt last van lichamelijke klachten en/of maalt bijvoorbeeld over je naderende bevalling. Nu je met zwangerschapsverlof bent, heb je volop tijd voor een extra slaapje overdag. Ga ervoor als je moe bent, want wat extra energie is iets wat je nodig hebt als je straks moet bevallen.
  • Je moet vaak plassen. Doordat je baby, als je 34 weken zwanger bent, kan indalen, kun je extra last vaak moeten plassen. Nog vaker dan je hiervoor al moest. Dat komt doordat je baby onder je bekkenbodem is gaan zitten en dat betekent dat er extra druk op je blaas wordt uitgeoefend. Voordeel van deze indaling, is dat je longen minder worden verdrukt en je dus weer beter kunt ademen.
  • Je gaat wazig zien. Dit komt door hormonen, slaaptekort en vochtophoping. Je kunt er niet zoveel aan doen. Je hebt er niet voortdurend last van en het gaat vanzelf over als je bevallen bent.

Wat moet je doen bij 34 weken zwanger?

Waarschijnlijk had jij al lange tijd voor je zwangerschapsverlof allerlei dingen bedacht die je nu wilt gaan doen. Daar mag jij je eindelijk mee bezig gaan houden. Wat het ook is waar je zo naar verlangde, geniet ervan.

Tip van de week: houd een dagboek bij tijdens je zwangerschapsverlof

Misschien was je van plan om een dagboek bij te gaan houden tijdens je zwangerschap. Dat is je waarschijnlijk niet goed gelukt. Nu je met verlof bent, heb je zeeën van tijd en kun je elke dag een verhaaltje schrijven over wat je bezighoudt. Schiet je niets te binnen? Bedenk je dan dat jouw kindje straks gaat lezen wat jij nu opschrijft als je 34 weken zwanger bent. Schrijf bijvoorbeeld elke dag een soort brief aan je baby. Wedden dat je nu wel iets op papier krijgt.