Gezien alle fysieke veranderingen die vrouwen ondergaan tijdens de zwangerschap, is het geen verrassing dat acht op de tien aanstaande moeders last hebben van slaapproblemen tijdens de zwangerschapsperiode. Hieronder lees je vijf redenen waarom je niet kan slapen tijdens de zwangerschap en tips om die te overwinnen.

1. Slaperigheid overdag

Hoge niveaus van het hormoon progesteron, dat helpt bij de cyclus van de menstruatie en de voorplanting, stroomt door je hele lichaam tijdens de zwangerschap. Het zorgt ervoor dat je overdag enorm futloos bent, maar het kan ook je nachtelijke slaap ernstig verstoren wat leidt tot nog meer vermoeidheid overdag. Met alle hormonale en fysieke veranderingen die je lichaam doormaakt, is het geen verrassing dat je worstelt om je gebruikelijke dagelijkse ritme bij te houden. Gun jezelf de tijd om te rusten met een klein dutje of twee hazenslaapjes per dag. Het fleurt de energieniveaus van vrouwen meteen op zonder een te grote dip te hebben.

2. Misselijkheid

Tenminste drie vierde van de vrouwen ervaart misselijkheid tijdens de eerste weken van de zwangerschap. De vaak verkeerd genoemde ‘ochtendmisselijkheid’ kan de hele dag duren en kan ’s nachts bijzonder onaangenaam zijn omdat het je ervan weerhoudt om te slapen. Laat de lichte snacks zoals crackers bij je bed liggen zodat je kan knabbelen als je wakker wordt. Dit zal je helpen je beter te voelen zodat je weer de slaap opnieuw kan aanvatten. Probeer daarnaast voor het slapengaan en zelfs de hele dag door gemberthee te drinken. Het is wetenschappelijk bewezen dat gember misselijkheid vermindert. Hier zijn vier manieren om met ochtendmisselijkheid om te gaan:

  • Bel een kennis voor ondersteuning en empathie
  • Alternatieve geneeskunde zoals acupunctuur of yoga helpt vaak
  • Probeer iets te eten met voedingsstoffen naast crackers
  • Laat iemand anders voor jou koken zodat de geuren worden vermeden tijdens het koken

3. Het hongerig gevoel ’s nachts haalt je uit je slaap

Als de misselijkheid niet de hele tijd je leven beheerst, dan kan het constante hongergevoel dat je tijdens de eerste weken van de zwangerschap ondervindt, je helemaal uit je slaap houden. Je kent wellicht de uitdrukking ‘eten voor twee’. Bij een zwangerschap mag je dit letterlijk nemen. Tracht zoveel mogelijk een uitgebalanceerd gezond dieet te eten met volle granen, magere eiwitten en vers fruit. Probeer ook de hele dag door veel kleine maaltijden te eten in plaats van de traditionele drie grote porties. Dit zorgt ervoor dat jij en je opgroeiende baby voldoende voedingsstoffen hebben om eventuele hongerprikkels, tegen te gaan. Eet je maaltijden langzaam om brandend maagzuur te voorkomen en voel je vrij om een snack te pakken zoals crackers en kaas. Dit zal je suikerniveau gedurende de nacht helpen stabiliseren.

4. De hele tijd naar toilet lopen om te plassen

Honderd keer per dag naar het toilet rennen om te gaan plassen? Het is een algemeen zwangerschapsverschijnsel. Je kan proberen de nachtelijke reizen naar de badkamer te beperken door overdag veel water te drinken, maar in de vooravond en ’s avonds nauwelijks nog te drinken. Vermijd cafeïne omdat dit de behoefte aan plassen in gang zet.

5. Slapeloosheid in het algemeen

Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem bij vrouwen. Als je het moeilijk hebt om in slaap te geraken of in slaap te blijven, probeer dan elke avond een rustgevende ontspanningsroutine op te bouwen. Dompel onder in een warm bad, drink een glas warme melk, lees een goede roman in plaats van een serie te kijken op Netflix. Zorg dat de slaapkamer een koelere temperatuur heeft en ga in de namiddag naar de prenatale yogales of doe een stevige wandeling buitenshuis. Voor de meeste vrouwen tijdens een zwangerschap zal slapeloosheid na een tijdje voorbijgaan. Probeer jezelf de gelegenheid te geven om een dutje te doen tijdens de dag voor dat je medicijnen of kruiden probeert. Raadpleeg altijd de arts als één van de problemen onhandelbaar wordt.