Denk jij bij zwanger zijn ook aan de mooie zwangerschapsgloed, een prachtig rond buikje en geen vuiltje aan de lucht? Think again, zwanger zijn is topsport. In deze negen maanden zet jij nieuw leven op aarde en dat is zwaarder dan je denkt. Niet alleen de bevalling is een topprestatie, ook de negen maanden voorbereiding. In deze negen maanden is jouw lichaam onderhevig aan schommelingen van hormonen wat verschillende uitwerkingen op jouw lichaam heeft. Van pijnklachten tot jeuk en van vocht vasthouden tot striemen op je lichaam. Zwanger zijn is zeer bijzonder, maar kent ook zijn mindere kanten. De meest voorkomende zwangerschapsklachten hebben wij hier op een rijtje gezet.

Hoofdpijn

Veel vrouwen hebben last van hoofdpijn tijdens de zwangerschap. Hoofdpijnklachten horen echt bij het eerste trimester en bij veel vrouwen verdwijnen deze klachten dan ook spontaan vanaf het tweede trimester. Het ontstaan van hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan meerdere oorzaken hebben. Toch zijn de meeste hoofdpijnklachten het resultaat van spanning en stress. Deze spanningshoofdpijn is te herkennen aan een pijnlijk en drukkend gevoel aan de zijkanten van het hoofd. Je lichaam heeft veel te verduren en je rust nemen is erg belangrijk. Zeker in het begin kan het onwennig zijn om zomaar even je rust te pakken, maar hoofdpijn is toch echt een seintje dat dit nodig is. Zorg voor weinig spanning om de hoofdpijnklachten te verminderen. Zorg dat je voldoende drinkt, want hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van een slechte hydratatie. Drink minstens twee liter per dag voor de beste hydratatie.

Migraine is een vervelend bijverschijnsel waar veel vrouwen last van hebben tijdens de zwangerschap. Deze zogenaamde zwangerschapsmigraine verdwijnt ook weer na de bevalling. Helaas is er vrij weinig te doen tegen deze vorm van hoofdpijn. De klachten worden wel sterker bij stress en spanning, het is daarom dus noodzaak om genoeg rust te nemen.

Striae en zwangerschapsstriemen

Een van de meest vervelende bijkomstigheden van de zwangerschap is striae. Elke vrouw heeft hier last van en er is nog geen effectieve oplossing voor gevonden. Deze zwangerschapsstriemen ontstaan doordat de huid erg snel groeit tijdens de zwangerschap. Jouw kindje groeit als kool en jouw buik groeit net zo hard mee. Doordat de huid sneller groeit dan dat jouw lichaam extra huid kan aanmaken, worden rood en paarsachtige striemen zichtbaar. Deze scheuren van de huid zijn normaal en horen helaas bij de zwangerschap. Striae is over het hele lichaam mogelijk. Het is daarom aan te raden om niet te snel aan te komen tijdens de zwangerschap. Wanneer je te snel aankomt krijg je hetzelfde effect en kunnen er striemen ontstaan. Zorg dat je geleidelijk aankomt tijdens de zwangerschap om striae op je borsten, billen en benen te voorkomen. De beste manier om striae te verminderen is door de huid in topconditie te houden. Zorg dat de huid soepel blijft en zorg voor goede hydratatie. Dit krijg je door genoeg te drinken en door de huid extra te verzorgen met olie. Zwangere vrouwen worden aangeraden om dagelijks de buik te verzorgen met een natuurlijke olie, zo blijft de huid extra soepel.

Acne en onzuiverheden

Denk jij bij zwanger zijn aan die mooie zwangerschapsgloed? Deze gloed ontstaat doordat hormonen de talgproductie stimuleren. Jouw huid maakt extra talg aan en wordt hierdoor vettiger. Veel vrouwen maken te veel talg aan tijdens de zwangerschap en dit zorgt voor een te vettige huid wat resulteert in acne en onzuiverheden. Helaas is de oorzaak hiervan niet makkelijk aan te pakken. De beste manier om van deze onzuiverheden af te komen, is door de huid dagelijks goed te reinigen. Het liefst 's avonds én 's ochtends. Door de huid te reinigen haal je de vettige laag van de huid en is er minder kans op onzuiverheden.

Acne en onzuiverheden kunnen ook het gevolg zijn van slecht eten. Veel vet en zoet eten zorgt voor een slechte huid. Heb jij last van vreetbuien tijdens de zwangerschap en vooral veel zin in vet en ongezond eten? Dan kan dat de reden zijn waardoor jouw huid zo onzuiver is. Zorg voor gezonde alternatieven en verminder jouw vreetbuien. Zorg dat je altijd iets gezonds in huis hebt, zodat je niet geneigd bent om naar de winkel te gaan en ongezonde producten hoeft te kopen. Genoeg drinken is ook cruciaal voor een gezonde huid. Bevorder jouw hydratatie door dagelijks genoeg water te drinken.

Vocht vasthouden

Hormonen tijdens de zwangerschap hebben vervelende bijeffecten. Zo zorgen zij er ook voor dat je vocht vasthoud. Dit is erg vervelend en zorgt voor een oncomfortabel gevoel in je eigen lichaam. Het vasthouden van vocht komt vooral in het laatste trimester voor en zorgen dat je minder mobiel bent. Vocht wordt vaak vastgehouden in de benen, enkels, handen en gezicht. Dit kan voor pijnklachten zorgen. Genoeg bewegen kan dit verhelpen, maar is niet altijd effectief. Een fysiotherapeut kan door middel van massagetechnieken de vochtophopingen in jouw lichaam verminderen.

Gewicht

Geen enkele vrouw wilt graag veel aankomen en veel vrouwen nemen zich ook voor om niet al te veel aan te komen tijdens de zwangerschap. Helaas denken hormonen hier weer heel anders over. Tijdens de zwangerschap kun je snel aankomen doordat je meer honger hebt en vet sneller opslaat. Aankomen tijdens de zwangerschap is onvermijdelijk en in de juiste mate ook cruciaal voor de optimale groei van jouw kleine. Helaas komen de meeste vrouwen meer aan dan dat ze in eerste instantie voor ogen hadden. Door gezond te eten en actief te blijven tijdens de zwangerschap zorg je dat je een gezonde gewichtstoename hebt. Te veel aankomen tijdens de zwangerschap zorgt voor extra klachten en moeheid.

Jeuk

Jeuk is een veelvoorkomend probleem bij zwangere vrouwen. Van jeuk door huidaandoeningen tijdens de zwangerschap of door zweetplekken op de buik. Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap en dit is niet altijd een feestje. Door de juiste hygiëne en lichaamsverzorging verminder je de kans op jeuk. Veel vrouwen krijgen vroeg of laat last van aambeien tijdens de zwangerschap. Een vervelend bijverschijnsel waar niemand op zit te wachten. Hier kun je gewoon bij de drogist een zalfje voor halen om de jeuk te verminderen. In veel gevallen verdwijnen de aambeien spontaan na de bevalling.

Tip

Omdat bijna iedere zwangere vrouw met zwangerschapskwaaltjes te maken krijgt hebben we alle zwangerschapskwaaltjes verzamelt. Een overzicht van alle zwangerschapskwaaltjes vind je dan ook hier:

Alle zwangerschapskwaaltjes

Moeheid

Nieuw leven op de wereld zetten kost energie. Veel vrouwen heb in mindere of meerdere mate last van moeheid tijdens de zwangerschap. Het is kenmerkend voor de eerste paar weken van de zwangerschap en de laatste weken voor de bevalling. Je lichaam ondergaat veel veranderingen en de schommelingen van hormonen kunnen ook zorgen voor extreme vermoeidheid. Helaas is hier vrij weinig tegen te doen. Zorg dat je naar je lichaam luistert en rust neemt wanneer dat nodig is.

Psychische klachten

Ben ik er wel klaar voor? Ben ik wel een goede moeder? Kan mijn lichaam het wel aan? Naast de lichamelijke klachten, moeten de psychische klachten die bij zwangerschap komen kijken ook niet onderschat worden. Door de hevige schommelingen van de hormonen kun psychische klachten zoals depressieve gevoelens ondervinden. Daarnaast is voor veel vrouwen zwanger zijn ook erg spannend en kan ervoor zorgen dat er angsten ontwikkeld worden. Wanneer je merkt dat je psychische klachten ondervindt of depressief en angstig wordt, is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Hij/zij kan jouw doorverwijzen naar een psycholoog die hierin gespecialiseerd is. Zorg dat de problemen niet van tafel geschoven worden als zomaar een schommeling van hormonen. Psychische problemen worden helaas te vaak onderschat bij zwangere vrouwen. Zelfverzekerd en met blijde moed het moederschap starten is cruciaal voor moeder en kind.

Zwanger zijn een groot feest? Helaas gaat zwanger zijn gepaard met veel lichamelijke en ook psychische klachten. Het is belangrijk om jouw rust te nemen tijdens de zwangerschap en goed voor jezelf te zorgen. Het zijn negen bijzondere maanden die gepaard gaan met wonderlijke momenten en minder fijne klachten. Zorg dat jouw huisarts en gynaecoloog op de hoogte zijn van jouw klachten.