Als je zwanger bent, kun je te maken krijgen met bepaalde zwangerschapskwaaltjes. Denk hierbij aan kortademigheid en vermoeidheid, maar ook aan het feit dat je ineens veel vaker moet plassen tijdens je zwangerschap. Hoe dit komt en hoe je jouw toiletbezoekjes iets kunt beperken, lees je op deze pagina. Ook lees je in dit artikel wanneer het verstandig is om naar de dokter te gaan met dit vervelende zwangerschapskwaaltje.

Vaak plassen tijdens de zwangerschap

Als je ongeveer 6 weken zwanger bent, merk je dat je vaker naar het toilet moet. Dit kan ook iets later in de zwangerschap gebeuren, bijvoorbeeld als je 7 weken zwanger of acht weken zwanger bent. De meeste zwangerschapskwaaltjes worden minder. Zo heb je in het eerste, tweede en derde trimester wel last van kortademigheid, maar in het vierde trimester van de zwangerschap niet meer. Bij vaak plassen tijdens de zwangerschap is dit helaas niet het geval. Dit kwaaltje verdwijnt niet, maar wordt gedurende de zwangerschap juist erger.

Als je net zwanger bent, merk je vanzelf dat je iets vaker naar het toilet moet dan je gewend bent. Zit je in het tweede trimester van je zwangerschap, dan wordt dit nog erger. In het derde trimester moet je nog vaker naar het toilet. In het vierde trimester moet je zo vaak plassen, dat je soms het idee hebt dat je meer op de wc zit dan tijd buiten de toiletruimte doorbrengt. Dit is vervelend, maar gelukkig heel normaal.

De oorzaken van vaak plassen zwanger

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor vaak plassen zwanger. Deze worden kort beschreven in onderstaande alinea’s.

Hormonen

Als je net zwanger bent, moet je vaker naar het toilet door het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat er meer bloed naar de nieren gaat en dat het bloed sneller door de nieren stroomt. Het gevolg? Je blaas stroomt sneller voor dan voorheen en dit betekent dat je regelmatig naar het toilet moet om de blaas te legen. Iets later in de zwangerschap wordt er meer bloed aangemaakt in je lichaam. Dit betekent dat je nieren veel meer bloed hebben om te verwerken. Omdat er meer bloed is om te verwerken, moet je ook vaker naar de wc.

Een groeiende baarmoeder

Aan het einde van de zwangerschap is je baarmoeder maar liefst 500 keer zo groot als daarvoor. Omdat de baarmoeder groter wordt tijdens de zwangerschap, drukt deze op de blaas. Dit betekent dat je vaker het idee hebt dat je moet plassen. Soms moet je inderdaad plassen, maar vaak komt er helemaal niets uit. Door de groeiende baarmoeder staat er druk op de blaas en heb je het idee dat je moet plassen. In feite zit er helemaal geen urine in de blaas en verlaat je onverrichter zake het toilet weer.

In het eerste trimester heb je veel last van de groeiende baarmoeder. In het tweede trimester is dit minder. In deze periode groeit de baarmoeder namelijk omhoog, wat betekent dat de druk op de blaas vermindert. Toch moet je ook in het tweede trimester vaak naar de wc. Dit komt omdat je toch meer bloed aanmaakt, waardoor je nieren meer urine verwerken en je dus vaker naar de wc moet.

De ligging van het hoofdje van de baby

In het derde trimester van je zwangerschap gaat je baby met zijn of haar hoofdje naar beneden liggen. Ook hierdoor komt er meer druk op de blaas. Het hoofdje van je kindje duwt simpelweg tegen je blaas aan, zoals je baarmoeder dit in het tweede trimester van de zwangerschap deed. Door de druk op de blaas moet je vaker naar het toilet. Ook in deze periode kom je vaak op de wc met het idee dat je heel nodig moet plassen, om er vervolgens achter te komen dat je helemaal niet hoeft.

Jouw toiletbezoekjes verminderen: 3 tips

Er is geen medicijn tegen vaak plassen zwanger. Dit betekent in feite dat je er vrede mee moet hebben dat je vaker naar het toilet moet. Wel zijn er enkele dingen die je kunt doen om jouw toiletbezoekjes iets minder frequent te maken. Hieronder delen we vijf praktische tips.

Drink geen koffie en thee

In koffie en thee zit cafeïne. Dit stofje heeft een vochtafdrijvend effect. Drink je koffie of thee, dan moet je nog vaker naar het toilet. Als je al last hebt van vaak plassen zwanger, is dit wel erg vervelend. Overigens is cafeïne ook niet goed voor de baby, zeker niet in grote hoeveelheden, dus je kunt ook vanuit dit oogpunt beter minderen met het drinken van koffie en thee.

Goed om te weten: je kunt wel koffie en thee zonder cafeïne drinken. Houd er wel rekening mee dat als je meer drinkt, je ook vaker naar het toilet moet. Het drinken van grote koppen koffie of thee zonder cafeïne is dan ook niet zo verstandig.

Drink minder op de juiste momenten

Moet je een autorit maken van een uur? Heb je een belangrijke vergadering? Ga je zo naar bed en heb je geen zin in tientallen nachtelijke toiletbezoekjes? Drink dan even iets minder. Het is belangrijk je goed te hydrateren, maar door net voor die autorit, die vergadering of het slapengaan iets minder te drinken bespaar je jezelf een hoop toiletbezoeken. De rest van de dag zorg je er uiteraard wel voor dat je voldoende vocht binnen krijgt. Dit is namelijk belangrijk voor jou en je baby.

Leeg je blaas volledig

Als je toch naar het toilet gaat, is het belangrijk je blaas goed te legen. Dit doe je door naar voren te leunen bij het plassen en het toilet pas te verlaten als er echt geen urine meer uit komt. Als je jouw toiletbezoeken steeds te kort afkapt, moet je vaker naar de wc. Bovendien heb je in dit geval sneller last van een blaasontsteking.

Extra tip: plas niet te vaak

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het eigenlijk niet zo goed is om vaak naar de wc te gaan. Als je vaak naar het toilet gaat om een heel klein beetje te plassen, raakt de blaas namelijk overprikkeld. Het gevolg? Je moet nog vaker naar de wc. Als je het echt niet meer op kunt houden is het goed om naar de wc te gaan, maar bij een beetje aandrang blijf je nog even weg van het toilet. Ga je in dit geval ook plassen, dan kun je jouw blaas te veel prikkelen en jouw vaak plassen zwanger probleem juist erger maken.

Naar de huisarts

Veel plassen zwanger is normaal: veel zwangere vrouwen hebben last van dit kwaaltje. Over het algemeen hoef je bij veel plassen zwanger dan ook niet naar de dokter. Heb je echter last van een pijnlijn of brandend gevoel tijdens het plassen, dan is het wel goed om naar de dokter te gaan. Ook als er bloed in de urine zit of je steeds een paar druppels plast, is het verstandig bij de huisarts langs te gaan. In dit geval kun je namelijk een infectie of blaasontsteking hebben. Dit is niet alleen vervelend, maar het kan zelfs gevaarlijk zijn voor je kindje. Ervaar je een of meerdere van bovengenoemde symptomen, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts. Is dit niet het geval, dan is er niets aan de hand en moet je gewoon wennen aan het feit dat vaak plassen zwanger een veelvoorkomende zwangerschapskwaal is.