8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Borstvoeding is nog steeds de beste voeding voor je baby. Het is een uitstekend voedingsmiddel om de ontwikkeling van je baby te bevorderen. Borstvoeding bevat namelijk de juiste voedingsstoffen die volledig zijn afgestemd op je baby. Alleen al daarom is het prettig als borstvoeding geven soepel verloopt. Veel vrouwen zijn onzeker over het geven van borstvoeding en hebben veel vragen.

Omdat borstvoeding geven niet bij iedere moeder vanzelf gaat, kun je een lactatiedeskundige inschakelen. Bijvoorbeeld als borstvoeding geven pijn doet of als de baby moeite heeft met drinken. Ook als het helemaal niet lukt, kan deze deskundige helpen. Maar met een borstvoedingscursus kunnen ze je vast op deze mogelijke problemen voorbereiden en misschien heb je dan deze hulp helemaal niet nodig. Het is daarom aan te raden om veel informatie te verzamelen tijdens je zwangerschap en om een borstvoedingscursus te volgen.

Wat is een borstvoedingscursus?

Een borstvoedingscursus wordt gegeven onder leiding van een lactatiekundige. Dit is een expert op het gebied van borstvoeding. Tijdens een borstvoedingscursus krijg je precies te horen hoe borstvoeding precies werkt. En je krijgt de gelegenheid om hierover vragen te stellen. Maar je leert er nog meer. Je krijgt bijvoorbeeld handige tips om borstvoeding geven wat eenvoudiger te maken. Je krijgt tips en voorbeelden om je op weg te helpen met de juiste technieken en houdingen. Ook krijg je als (aanstaande) moeder tijdens de cursus vaak advies over wat je kunt doen als je pijn hebt bij het geven van voeding, of als er problemen ontstaan tijdens de borstvoedingsperiode.

borstvoedingscursus volgen

Wat leer je allemaal tijdens een borstvoedingscursus?

Niet iedere cursus is hetzelfde omdat iedereen natuurlijk er een eigen invulling aan geeft, maar er zijn een aantal onderwerpen die bijna altijd aan bod komen, zoals:

  • Hoe reageert de baby als hij net geboren is? Zoekt de baby zelf de borst of moet je een handje helpen?
  • Hoe kun je zien of de baby honger heeft?
  • Hoe kun je de baby goed aanleggen? Welke technieken zijn hiervoor?
  • Wat is de beste borstvoedingshouding?
  • Hoe kan mijn partner helpen?
  • Hoe vaak moet ik de baby aanleggen en hoe lang?
  • Hoe wordt moedermelk aangemaakt?
  • Wat is de houdbaarheid van moedermelk?
  • Hoe komt de borstvoeding eigenlijk op gang?
  • Wanneer kun je stuwing verwachten?
  • Wat zijn eigenlijk regeldagen?
  • Hoe kun je zien of je borsten leeg zijn?
  • Hoe kun je zien of je baby genoeg krijgt?
  • Hoeveel natte luiers moet een baby hebben per dag?
  • Wat mag je eten bij borstvoeding en wat liever niet?
  • Hoe kun je afkolven?
  • Welke borstkolf kun je dan het beste gebruiken?
  • Hoe kan ik zien wanneer de baby genoeg gedronken heeft?
  • Hoe kan ik het beste mijn borsten verzorgen tijdens de borstvoedingsperiode?

Het zijn heel veel onderwerpen die hier dus aan bod komen, maar wel allemaal nuttige onderwerpen die je kunnen helpen om probleemloos borstvoeding te geven. Ook als je er nog niet helemaal uit bent of je überhaupt wel borstvoeding wilt gaan geven, is het verstandig om te gaan. Juist door alle informatie die je ontvangt, kun je makkelijker een weloverwogen keuze maken.

De borsten

Tijdens de cursus krijg je ook een uitleg over de veranderingen van je borsten tijdens je zwangerschap. Er wordt uitgelegd hoe de borsten zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Gedurende de maanden van je zwangerschap gaan je borsten zich namelijk al voorbereiden op het geven van borstvoeding. Het aantal kliertjes en melkkanaaltjes neemt toe onder invloed van hormonen. Hormonen die hier invloed op hebben zijn: oestrogeen, HPL, progesteron en prolactine. Je borsten worden ook zwaarder en groter door een verhoogde doorbloeding en ophoping van vocht. De zichtbaarheid van de aderen in je borsten wordt groter en je tepels worden donkerder.

baby aan de borst bij moeder

Wanneer starten met de borstvoedingscursus?

Je kunt het beste met de borstvoedingscursus beginnen als je ongeveer zeven of acht maanden zwanger bent. Het is beter om de cursus te doen voordat je bevallen bent omdat je dan vast voorbereid bent op het borstvoeding geven. Natuurlijk mag je de cursus ook nog na de bevalling doen of gewoon de hulp van een lactatiekundige inschakelen. De cursus wordt vaak op verschillende plekken gegeven:

  • In het ziekenhuis
  • Bij het kraambureau
  • Bij de verloskundige praktijk
  • Bij de lactatiekundige praktijk

Meestal bestaat een cursus uit twee sessies, bijvoorbeeld twee avonden. De duur van zo’n sessie is ongeveer twee tot drie uur. Natuurlijk kun je even googelen waar een dergelijke cursus wordt gegeven, maar je kunt het ook aan je verloskundige of gynaecoloog vragen.

Wat zijn de kosten van een borstvoedingscursus?

De kosten van de borstvoedingscursus verschillen per aanbieder. Het is vaak ook een beetje afhankelijk van de grootte van de groep en hoeveel uur de cursus in zijn totaliteit duurt. Meestal ligt de prijs van de borstvoedingscursus tussen 25 en 40 euro. Soms kun je deze kosten vergoed krijgen door je zorgverzekeraar, net zoals je zwangerschapscursus. Maar of dit inderdaad zo is, dat verschilt per zorgverzekeraar en je zorgpakket. Check voordat je aan de cursus gaat beginnen eerst bij je zorgverzekeraar hoe dit bij jouw verzekering geregeld is.

Neem je partner mee

Uit onderzoek is gebleken dat steun vanuit je partner voor het geven van borstvoeding erg belangrijk is. Tijdens de borstvoedingscursus is het dan ook raadzaam om je partner mee te nemen. Twee onthouden er meer dan één en daarbij is het fijn als je partner ook weet wat je het beste kunt doen. In de kraamweek komt er vaak veel op je af en het is dan prettig als er iemand is die weet wat jullie allemaal op de cursus hebben geleerd. Daarnaast kan je partner dan ook helpen met aanleggen en even meehelpen of ondersteunen als het niet gaat zoals je wilt.

borstvoedingscursus of consult lactatiekundige

Een consult bij een lactatiekundige

Bij veel borstvoedingspraktijken is het ook mogelijk om een consult te nemen bij een lactatiekundige. Je volgt dan geen cursus, maar je maakt eigenlijk alleen voor jou en je partner een afspraak. Zeker als je problemen hebt bij het borstvoeding geven, is dit zeker aan te raden. De lactatiekundige kan je dan een persoonlijk advies geven.

Bij de borstvoedingspraktijk kun je ook een kolfconsult nemen of een combinatie van borstvoeding en kolven. Bij iedere borstvoedingspraktijk zijn er weer andere mogelijkheden, dus informeer gewoon even wat de opties zijn en voor welke prijs. Het is in ieder geval fijn om te weten dat je tijdens je zwangerschap, maar ook na de bevalling altijd ergens terecht kunt om je te ondersteunen en te adviseren bij het geven van borstvoeding.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Er wordt al eeuwenlang borstvoeding gegeven door vrouwen. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs in de prehistorie al met de borst werd gevoed. Maar borstvoeding geven vraagt wel wat oefening en natuurlijk krijg je die oefening ook als je eenmaal een baby hebt, maar toch adviseren wij het volgen van een borstvoedingscursus tijdens je zwangerschap.

Het is een spannende tijd met alles wat er gaat gebeuren en tijdens een cursus word je er alvast een beetje op voorbereid. Hierdoor sta je er misschien wat zelfverzekerder in als het eenmaal zover is. Het zou zonde zijn als je te snel stopt met borstvoeding geven omdat je gewoon niet precies weet wat je moet doen.

borstvoeding geven in het ziekenhuis