Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat adviseert om borstvoeding te geven tot een kind (minimaal) 2 jaar is.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt moeders overal ter wereld aan om baby’s in de eerste zes maanden van hun leven exclusief borstvoeding te geven om een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid te waarborgen. Daarna wordt geadviseerd om – in combinatie met vaste voeding –borstvoeding te blijven geven tot de baby twee jaar of ouder is.

Waarom is langvoeden belangrijk?

Internationale gezondheidsorganisaties zijn het erover eens dat het geven van borstvoeding gedurende in de eerste twee jaar van een baby helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, zorgt voor optimale groei, de schoolprestaties bevordert en het risico op diabetes en obesitas op latere leeftijd verkleint. Ondanks dat 60% van de moeders in het onderzoek aangeeft dat de gezondheid van de baby en van de moeder zelf de belangrijkste redenen zijn om te starten met borstvoeding, stoppen de meesten eerder met het geven van borstvoeding dan de geadviseerde twee jaar.

Borstvoeding doe je niet alleen

Los van mogelijke medische redenen denk ik dat een succesvolle borstvoedingsperiode valt en staat met steun uit je omgeving en laagdrempelige professionele hulp. Steun van je partner en je directe familie- en vriendenkring is het belangrijkst. Daarnaast is het van belang dat je weet wie je kunt benaderen voor hulp. Ik heb zelf lang borstvoeding kunnen geven, maar dat had ik niet alleen kunnen doen.

Ik had na drie weken – toen ik verging van de pijn – nooit doorgezet als ik geen advies en hulp had gehad van lactatiekundigen. En ik heb de periode tot 2,5 jaar volgehouden dankzij een partner die het heel logisch en normaal vond dat ik onze zoon bleef voeden. Ook vond ik steun – zowel offline als online – bij vrouwen die ook zo lang borstvoeding gaven.

“Meer voorlichting rondom borstvoeding is erg belangrijk, blijkt ook weer uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022.”, zegt ook Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl. “Wij pleiten al jaren voor meer informatie over de invloed van borstvoeding op de gezondheid van moeder en kind. Het is belangrijk om het langvoeden uit de taboesfeer te halen en om rolmodellen te creëren via de media.”

vrouw voedt kind op strandstoel - vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022

In het kader van de Wereld Borstvoeding Week wordt door Meervoormamas.nl in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl jaarlijks het Nationaal Borstvoeding Onderzoek gehouden. Tussen 10 en 20 juli 2022 werd ook dit jaar weer onderzoek gedaan naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de keuzes voor specifieke producten tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Met ruim 2.650 deelnemende vrouwen is het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022 het grootste onderzoek naar borstvoeding in Nederland.

Wereld Borstvoeding Week 2022

Wereld Borstvoeding Week is een wereldwijde campagne om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten. Jaarlijks wordt de Wereld Borstvoeding Week (WBW) georganiseerd van 1 t/m 7 augustus door WABA, de World Alliance for Breastfeeding Action.

Warm Chain postcard - Wereld Borstvoeding Week 2022