Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Lactatiekundigen zijn experts op het gebied van borstvoeding. Zij geven moeders advies over het voeden van hun baby en zijn bovendien in te schakelen wanneer de borstvoeding niet goed verloopt. Deze experts zijn op de hoogte van alle mogelijke problemen die zich kunnen voordoen tijdens het geven van borstvoeding en weten ook welke oplossingen werken. Daarom zijn ze van onschatbare waarde wanneer jij je baby graag borstvoeding wilt geven.

Een lactatiekundige geeft niet alleen advies aan jonge moeders, maar ook aan collega’s. Zo zijn deze deskundigen een belangrijk aanspreekpunt voor kraamverzorgers. Kleine borstvoedingsproblemen worden op deze manier snel aangepakt. Ook preventieve zorg hoort bij de taken van een lactatiekundigen. Deze experts geven informatieavonden waarbij zwangere vrouwen alles leren over borstvoeding. Kortom: een lactatiekundige is een belangrijk aanspreekpunt voor alles wat met borstvoeding te maken heeft.

Waar vind je een lactatiekundige?

Denk je dat het een goed idee is om een bezoek te brengen aan een lactatiespecialist? Dan moet je natuurlijk wel weten waar deze specialisten werken. In vrijwel ieder ziekenhuis is er wel een deskundige te vinden die zich bezighoudt met borstvoeding. Ben je in het ziekenhuis bevallen? Dan kan je in de meeste gevallen makkelijk terecht bij de lactatiekundige van jouw ziekenhuis. Daarnaast hebben ook de meeste kraamzorgorganisaties een lactatiekundige. Het is dus altijd de moeite waard om te informeren bij jouw kraamverzorgster, aangezien zij meestal ook de contactgegevens heeft van een specialist. Als laatste is er nog de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen, die een volledig overzicht hebben van alle deskundigen bij jou in de buurt. Je hebt geen doorverwijzing nodig van je huisarts en kunt dus direct een afspraak maken.

Wanneer moet je een lactatiekundige inschakelen?

Het geven van borstvoeding is helaas niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn verschillende situaties waarin de baby of de moeder moeite heeft met de borstvoeding. Mogelijk hapt je baby niet goed aan, maak je te weinig melk aan of ontstaan er medische problemen zoals ontstekingen en tepelkloven. Ook wanneer je baby ziek is of een beperking heeft, is het geen verkeerd idee om de hulp van een expert in te schakelen. Mogelijke aanleidingen voor een afspraak met een lactatiekundige zijn onder andere:

Het is ook mogelijk om een afspraak met een lactatiekundige te maken wanneer je geen problemen ervaart met de borstvoeding. Zo vinden sommige moeders het fijn om begeleiding te krijgen wanneer hun baby net geboren is. Zo weet je meteen welke technieken goed werken en leer je zo snel mogelijk hoe jij het makkelijkste borstvoeding geeft. Er zijn zelfs speciale borstvoedingscursussen voor zwangere vrouwen, waarbij een lactatiekundige je alle informatie geeft die je nodig hebt. Wil je het geven van borstvoeding juist afbouwen? Ook dan is het mogelijk om een gesprek aan te gaan met een lactatiekundige.

Hoe verloopt een consult?

Voordat je in gesprek gaat met een lactatiekundige, is het prettig om te weten hoe een consult verloopt. Zo kan je jezelf voorbereiden en weet je misschien zelfs welke vragen je wilt stellen. In de meeste gevallen vindt een consult thuis plaats, maar er zijn ook lactatiekundigen die spreekuren hebben in het ziekenhuis. Waar het consult ook plaatsvindt, je doorloopt altijd dezelfde stappen:

1. Deel je klachten

Een gesprek met een lactatiekundige begint altijd met het bespreken van je klachten. Laat weten waar je tegenaan loopt tijdens het geven van borstvoeding en deel het ook wanneer je last hebt van fysieke klachten. Heb je een vraag aan de lactatiekundige? Stel deze dan ook aan het begin van het consult, zodat de deskundige alle tijd heeft om een op maat gemaakt antwoord te geven.

2. De observatie

Na het delen van je klachten, is het tijd voor de observatie. Het is altijd een goed idee om de lactatiekundige naar je eigen huis te laten komen. Hier ziet de deskundige jou en je baby namelijk in jullie normale routine. Tijdens de observatie ontdekt de deskundige precies hoe de borstvoeding nu verloopt en welke dingen er mogelijk beter kunnen. De lactatiekundige zal niet alleen het gedrag van jou en je baby observeren, maar ook controleren hoe je borsten er uitzien.

3. Het advies

Het advies komt zodra de lactatiekundige een volledig beeld heeft van jou, je baby en de manier waarop je borstvoeding geeft. Dit advies is altijd op maat gemaakt en kan verschillende dingen betekenen. Misschien krijg je het advies om een andere voedingspositie uit te proberen, zodat de baby makkelijk aan zal happen. Het is ook mogelijk dat de deskundige je adviseert over hulpmiddelen, zoals voedingskussens en tepelhoedjes. Een uitgebreid voedingsschema hoort ook bij de mogelijkheden. Door al deze zaken perfect op elkaar af te stemmen, zorgt de lactatiekundige ervoor dat de borstvoeding zo soepel mogelijk verloopt.

4. Medicatie

Pijn aan je borsten maakt het geven van borstvoeding ontzettend lastig en stressvol. Gelukkig zijn er hulpmiddelen, zoals Rite Aid Hydrogel PadsMothers Mates of Purelan, en medicijnen die de pijn verlichten of ontstekingen verhelpen. Een lactatiekundige mag geen recepten uitschrijven voor deze medicijnen, maar heeft wel de juiste kennis om jou advies te geven. Ga met dit advies naar de huisarts, zodat je de juiste medicatie voor jouw lichaam krijgt. In sommige gevallen is het juist je baby die medicatie nodig heeft. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je baby overmatig spuugt of veel last heeft van krampjes. Ook dat bespreekt een lactatiekundige met je, zodat je de juiste keuze voor jou en je baby kunt maken.

Is een vervolgafspraak nodig?

De meeste problemen rondom borstvoeding zijn klein en makkelijk te verhelpen met de juiste tips. Toch kan het zo zijn dat slechts één consult niet genoeg is voor jou. Geen enkel probleem, want een vervolgafspraak is zo gemaakt. Merk je dat de borstvoeding nog steeds moeizaam verloopt? Laat de lactatiekundige dan gerust nog een keer langskomen om de situatie opnieuw te bekijken. Daarnaast bieden de meeste lactatiespecialisten aan om na twee weken nog eens te bellen. Tijdens deze telefonische afspraak bespreek je hoe de borstvoeding nu verloopt en of je nog tegen problemen aanloopt. Mogelijk geeft de deskundige nog een paar tips of krijg je het advies om een afspraak voor een nieuw consult te plannen. Hoe dan ook: een lactatiespecialist zal altijd met je meedenken wat de beste vervolgstap is.