De snel groeiende baby ligt waarschijnlijk klaar in de achterhoofd houding, klaar voor een natuurlijke bevalling. Het kan ook zijn dat hij in stuitligging ligt. Bij een zwangerschap van 8 maanden is de moeder zich aan het voorbereiden op de komst van de baby, mogelijk heeft ze nesteldrang. Het zwangerschapsverlof is al begonnen of gaat bijna van start.

8 maanden zwanger de nesteldrang slaat toe

8 maanden zwanger: De nesteldrang slaat toe

Aan het einde van de zwangerschap willen veel zwangere vrouwen niks liever dan zich tot in de puntjes voorbereiden op de komst van hun baby. Herken je dat? Je krijgt een soort oerinstinct, waarbij je de drang hebt tot inkopen doen voor je baby, opruimen en schoonmaken. Alles, maar dan ook echt alles moet perfect klaar zijn voor je baby.

Waarschijnlijk denk je weleens als je weer staat te poetsen op een klein vlekje dat je hebt ontdekt: Ik lijk wel gek. Dat ben je niet hoor. Nesteldrang is heel gezond. Veel moeders doen hetzelfde als jij doet; hebben dezelfde drang. Het is fijn dat jouw huis er straks tip top uitziet, geniet daar maar van. Pas wel op dat je niet teveel in een keer wilt doen, jezelf overbelast. Beter is het om elke dag een klein beetje werk te verrichten.

Ben je nog aan het werk? Bedenk je dan dat je straks als je zwangerschapsverlof ingaat ook nog tijd hebt om elke dag een beetje te doen en neem je rust; werken is als je 8 maanden zwanger bent, al intensief genoeg.

Baby bij 8 maanden zwangerschap: je baby ligt in de juiste positie of bij jou nog niet?

De kans is groot dat je baby zich bij een zwangerschap van 8 maanden in de achterhoofdhouding heeft gedraaid. Dat wil zeggend dat je baby met zijn hoofd naar beneden is gaan liggen, klaar voor een natuurlijke bevalling. Het kan ook zijn dat jouw baby in een stuitligging ligt, waardoor er een kans is op een keizersnede. Je verloskundige of gynaecoloog houdt de houding van je baby nauwkeurig in de gaten en vertelt wat de mogelijkheden zijn om je baby in de juiste houding te krijgen. In de afgelopen achtste maand van je zwangerschap is er nog meer verandert aan je baby.

  • De zintuigen van je baby zijn vanaf 31 weken zwangerschap volop in werking. Ook de irissen van de ogen van je baby reageren op licht.
  • Het vet van je baby is ondoorzichtig geworden bij 32 weken zwangerschap. Het draagt nu dezelfde kleur als je eigen vet; is niet meer doorzichtig.
  • Je baby kan zijn ademhaling coördineren vanaf 33 weken zwangerschap. Hij begrijpt hoe hij moet in- en uitademen.
  • Je baby krijgt langere nagels bij 34 weken zwangerschap.
  • De botten van je baby hebben zich verhard.
  • Het zenuwstelsel en de hersenen van je baby zijn nog volop in ontwikkeling. Dat blijven ze tot aan het einde van het derde trimester doen.

foetus-33-weken-zwanger

De grootte van je baby bij 8 maanden zwanger

Toen je 7 maanden zwanger was, had je baby de grootte van een komkommer. Bij 35 weken zwangerschap, als je ongeveer 8 maanden zwanger bent, is je baby zo groot als een ananas. Dat is ongeveer 43,5 centimeter. Je baby heeft bij een zwangerschap van 8 maanden een gewicht van 2500 gram. Dat is alweer tweeëneenhalve kilo.

Moeder 8 maanden zwanger: de moedermelk wordt aangemaakt

Bij een zwangerschap van 8 maanden komt de geboorte van je baby heel dichtbij. Dat zie je aan je dikke buik, maar ook aan andere veranderingen in je lichaam. De voorbereiding voor de naderende bevalling en geboorte is in volle gang als je 8 maanden zwanger bent.

  • De melkproductie is in gang gezet. Hierdoor kun je last hebben van lekkende borsten als je 8 maanden zwanger bent. Meestal gaat het maar om een paar druppeltjes, die prima zijn op te vangen met zoogkompressen, die je eenvoudig in je bh kunt leggen. Hierdoor gaan je borsten ook groeien. Het kan zijn dat je als je 8 maanden zwanger bent grotere bh’s nodig hebt. Ga je straks borstvoeding geven, koop dan voedingsbh’s . Deze kun je ook nu ook al prima dragen en zo heb je na de geboorte niet direct alweer nieuwe bh’s nodig.
  • Je krijgt valse weeën, de zogenaamde Braxton Hicks weeën. Deze weeën vinden eigenlijk ook al plaats aan het begin van je zwangerschap, alleen dan zijn ze nog niet zo intensief, waardoor je ze nog niet voelt. Nu je 8 maanden zwanger bent, voel je ze wel. Je voelt tijdens een Braxton Hicks wee een tot twee minuten een harde buik, hoewel dit ongemakkelijk voelt, doet dit geen pijn. Naarmate het einde van je zwangerschap nadert, krijg je deze valse weeën vaker en worden ze intensiever. Je krijgt deze weeën, omdat je lichaam zich voorbereid op de bevalling, ze versterken je baarmoederspieren. Ook zorgt een Braxton Hicks wee voor een betere doorbloeding van je placenta naar je baby. Vind je het lastig om het verschil te herkennen tussen een echte wee en een valse wee? Lees dan het artikel over verschillende soorten weeën.

Zwangerschapsklachten bij 8 maanden zwanger

Zwangerschapsklachten bij 8 maanden zwanger

Je conditie gaat achteruit bij een zwangerschap van 8 maanden. Dat komt door het hormoon progesteron, dat je kortademig maakt, maar ook door de druk van je baby, gewichtstoename en vermindering in beweging. Blijf bewegen, maar denk ook aan je rust. Zeker omdat je steeds meer last hebt van deze zwangerschapskwaaltjes.

  • Je bent moe. Deze vermoeidheid kan vele oorzaken hebben, zoals het tillen van je zware buik, slapeloosheid, lage rugpijn, bekkeninstabiliteit , stress op je werk, spanning en angst over de naderende bevalling en geboorte. Zeer waarschijnlijk is je vermoeidheid bij een zwangerschap van 8 maanden een opeenstapeling van allerlei zwangerschapsverschijnselen en klachten, die je nu al langere tijd bij je draagt en die intensiever worden.
  • Je hebt brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Door de groei van je baby wordt je maag verdrukt en komt je maagzuur omhoog. Je voelt je opgeblazen, misselijk, hebt een branderig/bijtend gevoel bij je maag en een zure of bittere smaak in je mond. Vermijd koffie, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, zuivel, pittige en vette gerechten. Dit voedsel verergert je klachten.
  • Je hebt hoofdpijn en voelt je duizelig. Dit komt door hormonale schommelingen, uitdroging en stress. Blijf veel drinken. Je hoofdpijn kan ook door een lage bloeddruk worden veroorzaakt. Eet regelmatig iets om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.
  • Je moet vaak plassen door de druk van je baarmoeder op je blaas, extra vocht en zwangerschapshormonen. Plas goed uit, ga rechtop op de wc zitten en drink niet teveel voor het slapengaan.

Wat moet je doen bij 8 maanden zwanger?

Als je 8 maanden zwanger bent, kan het zijn dat je zwangerschapsverlof is ingegaan, het kan ook zijn dat je nog aan het werk bent. In beide gevallen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk rust pakt. Dat heb jij, jouw lichaam en de baby nodig. Straks als je een tijdje verlof hebt gehad en een beetje tot rust bent gekomen, kun je je bezig gaan houden met de laatste voorbereidingen voor je bevalling en komst van je baby.

Bedenk je, dat ook als je baby er eenmaal is, je prima nog wat kleine dingen kunt regelen. Ook al ben jij dan slechter te been; er zijn altijd anderen die jou kunnen helpen, zoals je partner en je kraamhulp. Ook als je nu even rust neemt, komt het goed.

Tip van de maand: zet je vluchttas klaar en plaats een autostoeltje in je auto

Zorg als je 8 maanden zwanger bent dat alles klaar staat om te vertrekken voor een ziekenhuisbevalling of bevalling in een kraamhotel. Het kan zomaar zijn dat je baby een beetje te vroeg geboren wordt, dat de weeën plotseling al beginnen. Vul je vluchttas en zet hem klaar. Zet alvast een autostoeltje in je auto.