Oestrogeen is ongetwijfeld het belangrijkste hormoon bij vrouwen. Het wordt dan ook niet voor niets het vrouwelijke geslachtshormoon genoemd. Oestrogeen wordt in de eierstokken aangemaakt en heeft een belangrijke invloed op de stofwisselingsprocessen in de hersenen, de bloedvaten, de botten en in de slijmvliezen. Om ernstige gezondheidsproblemen is het belangrijk je voorraad aan oestrogeen regelmatig aan te vullen en op het gewenste peil te houden. Vooral voor zwangere vrouwen en zij die dat snel willen worden.

Puberteit

Tijdens de puberteit stijgt de hoeveelheid oestrogeen aanzienlijk. Dat zorgt er voor dat de geslachtskenmerken duidelijk worden en de organen grondig veranderen. De is in de eerste plaats zichtbaar aan de borsten, maar ook de baarmoeder en de vagina groeien en de menstruele cyclus komt definitief op gang. Het vrouwelijke hormoon speelt vanaf dat ogenblik ook een hoofdrol in meerdere belangrijke lichaamsprocessen van de vrouw. Zo is een evenwichtig oestrogeengehalte verantwoordelijk voor:

  • Jonge, strakke en fluweelzachte huid
  • Sterke botten
  • Gezonde bloeddruk
  • Evenwichtig cholesterolgehalte
  • Soepele aders en bloedvaten
  • Goed functionerende hersenfuncties
  • Emotioneel evenwicht
  • Goede doorbloeding en bloedcirculatie
  • Opbouw van het baarmoederslijmvlies

Oestrogeen is dus verantwoordelijk voor de gezondheid van alle lichaamsweefsels en brengt tegelijk onze hormonen in balans. Kortom, wat oestrogeen is voor de vrouw is testosteron voor de man. Onze typische geslachtshormonen beginnen vanaf de leeftijd van 35 jaar sterk te dalen.

Zwangerschapshormoon

Oestrogeen is ook een belangrijk zwangerschapshormoon. Zowel de groei van je baarmoeder als gezonde en soepele bloedvaten hangen vooral af van de hoeveelheid zwangerschapshormonen waaronder vooral oestrogeen. Dit hormoon zorgt ook voor de vorming van genoeg melkklieren en een regelmatige menstruatiecyclus.

Je menstruatiecyclus

Oestrogeen regelt in combinatie met het andere hormoon progesteron je menstruatiecyclus. Bij het begin van je cyclus maakt een kleine klier in je hersenen, twee geslachtshormonen aan. Dat zijn het hormoon FSH en het het LH. Onder hun impuls worden de twee belangrijkste zwangerschapshormonen oestrogeen als progesteron aangemaakt. Hoe dichter vrouwen hun eisprong naderen, hoe meer oestrogeen er wordt aangemaakt. Daardoor wordt de aanmaak van het FSH hormoon afgeremd en die van het LH- hormoon extra gestimuleerd. Logisch, want het is dit hormoon dat je eisprong regelt. Eens die eisprong achter de rug neemt de productie van oestrogeen af en stijgt de concentratie progesteron.

Groei baarmoeder

Oestrogeen zorgt ook voor de groei en de gezondheid van je baarmoeder. Dit hormoon zorgt verder voor een aangepaste leefomgeving voor het bevruchte eicel. Het slijmvlies past zich aan en maakt een vlotte innesteling van de eicel mogelijk. Oestrogeen zorgt verder voor een soepele vagina om je bevalling zo vlot mogelijk te laten verlopen. Er wordt tegelijk meer slijm geproduceerd in de baarmoederhals. Dat komt de uiteindelijke bevruchting ten goede. In combinatie met progesteron zorgt oestrogeen dat er geen tweede eicel tot rijping komt. Is er geen bevruchting, dan verdwijnt de eicel, daalt de hoeveelheid zwangerschapshormonen en wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken en afgestoten. Je wordt dan ongesteld.

Oestrogeen en de zwangerschap

Bij een bevruchting blijf je progesteron en oestrogeen produceren. Tijdens het verloop van je zwangerschap stijgt vooral de aanmaak van oestrogeen aanzienlijk. Je maakt dan tot maar liefst duizendmaal zoveel oestrogeen aan als voor je zwangerschap. Na de eerste drie maanden van zwangerschap vermindert de hoeveelheid oestrogeen langzaam. Naast de voorbereiding van je baarmoederslijmvlies maakt oestrogeen je lichaam soepel, stimuleert het de doorbloeding en de groei van je baarmoeder. Dat is nodig om je toekomstige baby voldoende ruimte te geven. Zowel je vet als je vochtvoorraad worden aangepast en je huid wordt extra gehydrateerd. De huid van een zwangere vrouw ziet er tijdens haar zwangerschap jonger en stralender uit dan ooit tevoren. Oestrogeen is ook verantwoordelijk voor gezonde bloedvaten en de vorming van de placenta. Is deze laatste groot genoeg, dan neemt die de aanmaak van oestrogeen over. Samen met progesteron en de andere vernoemde zwangerschapshormonen zorgen ze dat er voldoende moedermelk aanwezig is bij de geboorte. Oestrogeen stimuleert ook de aanmaak van endorfines, natuurlijke pijnstillers. Zwangerschapshormonen en vooral oestrogeen zijn ook onmisbaar voor de ontwikkeling meerdere organen van je toekomstige baby en zeker voor de bijnieren van je baby.

Oestrogeen en de bevalling

Tegen het eind van je zwangerschap maak je minder progesteron en terug meer oestrogeen en prostaglandine aan. Vooral prostaglandine maakt de baarmoedermond soepel. De toename van oestrogeen maakt je baarmoeder gevoeliger voor andere zwangerschapshormonen waaronder vooral oxytocine. Dit hormoon zorgt er op zijn beurt voor dat je baarmoeder zich in het vooruitzicht van je bevalling meer en meer gaat samentrekken. De voorweeën zijn gestart en je bevalling komt dichterbij. Zo bereid oestrogeen je lichaam voor op de bevalling.

Zwangerschapssymptomen als gevolg van de hoge oestrogeenconcentratie

Vele vervelende zwangerschapskwaaltjes zijn het rechtstreekse gevolg van de sterk verhoogde concentratie oestrogeen. Samen met het HCG hormoon veroorzaakt het plotse stemmingswisselingen. Het vrouwelijke hormoon maakt je niet alleen gevoeliger voor andere zwangerschapshormonen. Het maakt je huid ook gevoeliger voor het zonlicht. Dat kan een zogenaamd zwangerschapsmasker en veel voorkomende zwangerschapstriemen doen ontstaan. Ook spataderen, ochtendmisselijkheid, braken, een grotere eetlust en een verminderde zin in seks zijn het gevolg van de grote hoeveelheid oestrogeen in je bloed.

Een tekort aan oestrogeen

Niet alleen een tekort maar even goed een teveel aan het vrouwelijke hormoon kan ernstige gezondheidsnadelen veroorzaken. Daarnaast zijn ook plotse schommelingen in de hoeveelheid oestrogeen verantwoordelijk voor vele ongemakken en problemen. Dat is voor een belangrijk deel erfelijk bepaald. Maar het is in de eerste plaats je leeftijd die de hoeveelheid oestrogeen uiteindelijk bepaalt.

Oestrogeenconcentratie en een gezond vetpercentage

Een gezond oestrogeenpeil hangt nauw samen met je vetpercentage. Het vrouwelijke heeft namelijk een belangrijke invloed op de aanmaak van gezonde vetten en op een evenwichtig vochtgehalte. Teveel oestrogeen is een belangrijke oorzaak van overgewicht bij vrouwen. Er ontstaat een kettingreactie waarbij opgeslagen vet op zijn beurt extra oestrogeen aanmaakt. Een teveel aan oestrogeen zorgt voor belangrijke gezondheidsproblemen, zoals:

  • Aderverkalking
  • Levensbedreigende hart- en vaatziekten
  • Een onregelmatige menstruatie
  • Hoge bloeddruk
  • Botontkalking of osteoporose
  • Haaruitval
  • Veel voorkomende soorten kanker zoals borst- en baarmoederhalskanker

Vezelrijke voeding

Een gezond oestrogeenpeil is sterk afhankelijk van een gezond en vooral natuurlijk eetpatroon met veel vezels. Voedingsvezels vind je vooral in:

  • Verse groenten en vooral in groene bladgroenten zoals: spinazie, andijvie, sla, broccoli, bloemkool, alle soorten groene kool, Chinese kool, paksoi, tuin- en waterkers
  • Fruit:Peren, appelen, aardbeien, bessen, bramen, aardbeien, frambozen, avocado's, bananen, wortelen en bieten
  • In volkoren producten: volkoren brood, volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst
  • Peulvruchten: erwten, bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en kikkererwten
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand

Plantaardige oestrogenen blokkeren heel wat oestrogeenreceptoren, waardoor ze vervelende en veel voorkomende klachten tijdens de menopauze of overgang verlichten zoals opvliegers en plotse stemmingswisselingen verlichten. Ze vertragen ook de aanmaak van bepaalde enzymen die de ontwikkeling van sommige soorten kanker versnellen.

De invloed van stress op onze hormonen

Stress veroorzaakt vele gezondheidsproblemen. Het heeft ook een nadelige invloed op ons oestrogeenniveau. Aanhoudende stress zorgt voor een kleinere hoeveelheid progesteron. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van cortisol en zorgt voor een evenwichtig oestrogeengehalte. Lees hier meer over angst en spanning tijdens de zwangerschap.

Voldoende lichaamsbeweging

We bewegen allemaal veel te weinig. Voldoende lichaamsbeweging verbetert onze gezondheid en zorgt voor een gezond lichaamsgewicht. Je moet daarom nu niet gaan trainen zoals een topsporter. Een half uurtje wandelen, joggen of fietsen volstaat. Doe dat niet alleen bij goed weer, maar ook tijdens de wintermaanden. Een gebrek aan beweging ligt aan de basis van overgangsklachten en botontkalking of osteoporose. Daarbij is het belangrijk om de aanmaak van oestrogeen te stimuleren, zeker na je 35 ste. Dan daalt de aanmaak van dit hormoon stelselmatig. Resultaten van meerdere grootschalige onderzoeken leren ons dat vrouwen die dagelijks genoeg bewegen veel minder last hebben van de overgang en osteoporose. Lichaamsbeweging is ook een belangrijk wapen tegen stress. Lees hier meer over bewegen tijdens de zwangerschap.

Stop met roken

Roken brengt je hoeveelheid oestrogeen in gevaar. Zo toonden wetenschappelijke studies aan dat vrouwen die regelmatig roken tot twee jaar eerder in de overgang terecht komen in vergelijking met niet rokende vrouwen.

Voeding die je best niet teveel eet

Voeding waarvan je best niet teveel eet om de aanmaak van oestrogeen niet in gevaar te brengen is vooral;

  • Cafeïnerijke dranken: vooral frisdranken, koffie en thee
  • Alcohol en alcoholische dranken
  • Geraffineerde witte suiker
  • Eiwitrijke voeding
  • Alle bewerkte voeding