Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early zwangerschapstest. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit soort testen.
De vroege zwangerschapstest
Dit is een test die ontwikkeld is om al in een zeer vroeg stadium van de zwangerschap vast te stellen of je zwanger bent of niet. Het bijzondere aan deze test is dat je al enkele dagen voor je verwachte menstruatie kunt testen, waardoor je dus eerder duidelijkheid hebt over je zwangerschap.
Hoe werkt een vroege test
Een vroege zwangerschapstest werkt op dezelfde manier als een reguliere zwangerschapstest. De test meet de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG (Human Chorion Gonadotrofine) in je urine. Dit hormoon wordt geproduceerd door de placenta nadat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand heeft genesteld. Een zwangerschapstest vroeg doen, betekent dat de hoeveelheid van het hormoon nog laag is. Deze testen zijn dan ook een kei in het detecteren van dat hormoon.
Het verschil met een reguliere zwangerschapstest
Het verschil tussen een early zwangerschapstest en een reguliere zwangerschapstest zit hem vooral in de gevoeligheid van de test.
Reguliere zwangerschapstest
Een reguliere zwangerschapstest is meestal pas betrouwbaar vanaf de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. De test meet een hCG-waarde van 25 mIU/ml of hoger. Een vroege zwangerschapstest wanneer je menstruatie al begonnen zou moeten zijn, is onnodig. Je kunt dan een reguliere test doen.
Vroege zwangerschapstest
Een vroege zwangerschapstest kan al eerder worden gebruikt, meestal vanaf vier dagen voor de verwachte menstruatie. De gevoeligheid van de test is dan hoger, namelijk 10 mIU/ml of hoger. Dit betekent dat de test al een lage hCG-waarde kan meten, wat kan wijzen op een prille zwangerschap.
Bestaat er ook een extra vroege zwangerschapstest?
Er bestaan ook extra vroege zwangerschapstesten. Deze testen zijn specifiek ontwikkeld om nog eerder in de zwangerschap een uitslag te kunnen geven. Deze extra vroege testen maken gebruik van zeer gevoelige technologieën die zelfs de kleinste hoeveelheden van het zwangerschapshormoon kunnen opsporen. Hierdoor kun je mogelijk al tot zes dagen voor je menstruatie testen.
Het is alleen belangrijk om te beseffen dat zelfs met deze extra vroege testen de betrouwbaarheid niet 100% is als je vroeg test. Dit komt doordat de hoeveelheid hCG in je lichaam nog steeds laag kan zijn en mogelijk niet detecteerbaar is door de test. Daarom kan het verstandig zijn om, als de test negatief is en je menstruatie nog niet is begonnen, na een paar dagen opnieuw te testen. De uitslag is daarna wel betrouwbaarder.
Wanneer vroege zwangerschapstest doen?
De vroege zwangerschapstest kun je doen vanaf vier dagen voor de verwachte menstruatie. Het is wel belangrijk om te weten dat de hoeveelheid hCG in je urine in de eerste dagen na de bevruchting nog laag kan zijn. Hierdoor kan het zijn dat de test nog negatief uitvalt, terwijl je wel zwanger bent.
Het is daarom verstandig om, als de test negatief uitvalt en je menstruatie nog niet is begonnen, na een paar dagen nog eens te testen. Hierdoor vergroot je de kans dat de test een betrouwbare uitslag geeft.
Verschillende soorten testen
Er zijn verschillende soorten vroege zwangerschapstesten op de markt. Naast een eerste online zwangerschapstest, zijn de meest gebruikte tests de dipstick test en de midstream test.
De dipstick test werkt door de teststrip kort in een bekertje urine te dippen en vervolgens op een vlakke ondergrond te leggen. Na enkele minuten kun je het resultaat aflezen.
Bij de midstream test houd je de test rechtstreeks onder de urinestraal. Dit kan bijvoorbeeld onder de douche of op het toilet. Ook hierbij kun je na enkele minuten het resultaat aflezen. Beide testen zijn gemakkelijk in gebruik en geven snel een uitslag.
Naast de traditionele urinetesten met ‘de streepjes’ zijn er digitale zwangerschapstesten beschikbaar. Deze tests detecteren ook hCG in de urine, maar ze hebben een digitaal display waarop het resultaat wordt weergegeven, zoals ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’. Ook geven ze aan hoe lang je al ongeveer zwanger bent.
Is een vroege zwangerschapstest betrouwbaar?
Een vroege test is over het algemeen betrouwbaar. Toch zijn er enkele factoren die de betrouwbaarheid kunnen beïnvloeden, zoals het tijdstip van de dag waarop je de test doet en het gebruik van bepaalde medicijnen.
Als je bijvoorbeeld veel water hebt gedronken voordat je de test doet, kan dit de concentratie hCG in je urine verdunnen, waardoor de test een negatieve uitslag geeft terwijl je wel zwanger bent. Het is daarom verstandig om de gebruiksaanwijzing van de test goed te lezen en op te volgen. Hierdoor vergroot je de kans op een betrouwbare uitslag.
Voor- en nadelen van de vroege test
Net als bij elke test zijn er voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van een vroege test.
Voordelen vroege test
Het grootste voordeel van een vroege test is dat je eerder zekerheid hebt over je zwangerschap. Dit kan voor veel rust en zekerheid zorgen, vooral als je al een tijdje bezig bent om zwanger te worden.
Daarnaast kan het ook handig zijn om al vroeg te weten dat je zwanger bent, bijvoorbeeld als je medicijnen gebruikt, die schadelijk kunnen zijn voor de baby, of als je in een risicovolle werkomgeving werkt.
Nadelen vroege test
Een nadeel van de vroege test is dat de betrouwbaarheid nog niet 100% is in de eerste dagen na de bevruchting. Hierdoor kan het zijn dat de test nog negatief is, terwijl je wel zwanger bent.
Daarnaast kan het ook zijn dat je onnodig stress en onzekerheid hebt als je de test te vroeg doet en deze nog negatief is. Het is daarom belangrijk om de instructies van de test goed op te volgen. Je vindt dit in de bijsluiter van de test, onder het kopje: ‘Wanneer early zwangerschapstest doen?’
Waar zijn vroege zwangerschapstesten te koop?
Dit soort zwangerschapstesten zijn verkrijgbaar bij de drogist, apotheek en online. Het is verstandig om te kiezen voor een betrouwbaar merk en de gebruiksaanwijzing goed te lezen.
Online
Online kun je vroege testen kopen bij verschillende webshops. Het voordeel hiervan is dat je de testen gemakkelijk thuis kunt laten bezorgen en je niet naar de winkel hoeft te gaan. Het nadeel is dat je niet altijd zeker weet of de webshop betrouwbaar is en of deze vroege zwangerschapstesten van goede kwaliteit zijn.
Let daarom altijd goed op de reviews van de webshop en kies voor een bekend en betrouwbaar merk.
Drogist
Bij de drogist kun je early zwangerschapstesten kopen van verschillende merken. Het voordeel hiervan is dat je de testen gelijk mee kunt nemen en je niet hoeft te wachten op bezorging. Daarnaast kun je ook advies vragen, als je vragen hebt over het gebruik van de vroege zwangerschapstest.
Het nadeel van het kopen van een zwangerschapstest bij de drogist is dat je er de deur voor uit moet en dat het misschien een beetje gênant kan zijn om zo’n test te kopen in de winkel. Bedenk hierbij dat zwanger worden niks geks is. Iedereen heeft een moeder en die is ooit zwanger geweest.
Apotheek
Bij de apotheek kun je ook vroege testen kopen. Het voordeel hiervan is dat de testen van goede kwaliteit zijn en dat je advies kunt vragen aan de apotheker als je vragen hebt over het gebruik van de test.
Het nadeel van het kopen van een vroege zwangerschapstest bij de apotheek is dat ze vaak wat duurder zijn dan bij de drogist.
Zwanger, wat nu?
Als de test positief is, dan is het tijd om actie te ondernemen! Hieronder lees je enkele tips voor de volgende stappen.
Maak een afspraak bij de verloskundige
Als je zwanger bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de verloskundige. De verloskundige zal je tijdens de zwangerschap begeleiden en controleren of alles goed gaat met jou en de baby.
Gezond leven
Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap gezond te leven. Dat betekent gezond eten, voldoende bewegen, niet roken en geen alcohol drinken.
Daarnaast is het verstandig om foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint de kans op een baby met een open ruggetje.
Vertel het nieuws
Als je zwanger bent, is het natuurlijk leuk om het nieuws te delen met familie en vrienden. Wanneer je dat gaat doen mag je lekker helemaal zelf weten! Maak er iets leuks van.
Het kan ook handig zijn om je werkgever op de hoogte te stellen, zodat er eventueel rekening gehouden kan worden met je zwangerschap op het werk.
Geniet!
Tot slot is het belangrijk om te genieten van je zwangerschap. Het is een bijzondere periode waarin er veel verandert en er een nieuw leven ontstaat. Probeer daarom zeker stil te staan bij de mooie momenten en te genieten van het hele gebeuren, ook als je jong zwanger bent.
Geduld is een schone zaak!
Een vroege zwangerschapstest kan een handige en leuke manier zijn om vroeg te weten of je zwanger bent. Het is belangrijk om te beseffen dat een dergelijke test niet altijd betrouwbaar is en dat het soms beter is om te wachten tot de verwachte menstruatie uitblijft voordat je een test doet. Als je jezelf ooit hebt betrapt al hallucinerend bij een negatieve zwangerschapstest, dan weet je alles over de stress die sommige vrouwen ervaren bij het proberen zwanger te geraken. Zorg ervoor dat je leven niet wordt beheerst door je menstruatiecyclus en voorkom dat je verslaafd aan zwangerschapstesten raakt.
Als je een vroege test wilt doen, zorg er dan altijd voor dat je een betrouwbaar merk kiest en let op de houdbaarheidsdatum van de test.
Als de test positief is, dan is het tijd om actie te ondernemen en een afspraak te maken bij de verloskundige. Daarnaast is het belangrijk om gezond te leven en te genieten de leukste kanten van een zwangerschap. Doe je voordeel met alle goede zwangerschap tips. Het kan een spannende en bijzondere periode zijn, dus zorg ervoor dat je goed voor jezelf en je baby zorgt en geniet van deze mooie tijd!