Gefeliciteerd, je bent zwanger!’ Het is één van de mooiste momenten die je je kunt bedenken. Vanaf het moment dat je deze boodschap krijgt verandert je leven drastisch. Wanneer je moeder wordt komt er sowieso al een hoop op je af, maar als je jong zwanger bent al helemaal. Ongeacht of je onverwacht zwanger bent geraakt of niet. Misschien ben je meteen blij en gelukkig, maar misschien voel je je ook wat onzeker. Of heb je twijfels. ‘Ik ben nog zó jong. Wat kan ik verwachten? Hoe moet ik het aanpakken?’ Je komt voor belangrijke keuzes te staan en waarschijnlijk heb je een hoop vragen. 

jong-zwanger-vragen-je-bent-niet-alleen

Weet dat je niet alleen bent 

Je bent absoluut niet alleen! Jaarlijks krijgen ongeveer 2200 á 2500 jonge vrouwen (tot 25 jaar) een kind. Jonge vrouwen die moeder worden, hebben gewoon met dezelfde zaken te maken als moeders die op latere leeftijd een kind krijgen. Ook jij moet goed op je gezondheid letten, gezond eten en geen alcohol drinken bijvoorbeeld. Voor een hoop jonge vrouwen kan het vroege ouderschap toch een flinke uitdaging zijn. Want jouw leven zal niet meer hetzelfde zijn. Jong zwanger zijn heeft absoluut leuke kanten, maar het heeft ook moeilijk kanten. Vaak studeer je nog. Of woon je nog thuis. Je krijgt er daarnaast vanuit het niets allerlei extra verplichtingen bij. En dat kan soms best lastig zijn als jonge moeder.  

Geniet van het moment 

Het klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer allereerst te genieten van het mooie moment. De huilbuien, (ochtend)misselijkheid, extreme vermoeidheid en alle andere zwangerschapskwaaltjes, daar kan je nog 9 maanden lang van genieten. Maar niet heus. Ongeacht je leeftijd, ook jij mag genieten van het feit dat je zwanger bent. Daar is geen leeftijd aan gebonden. Alle opmerkingen over het feit dat je jong zwanger bent, probeer het te negeren. En tips zijn vaak goedbedoeld, maar komen er soms niet zo handig uit. Vooral doen waar jij je goed bij voelt.  

jong-zwanger-en-nu-vragen-waar-kan-ik-terecht

Wat nu? 

Je bent inmiddels bijgekomen van de schrik en alle emoties daar omheen. Je bent als jonge moeder natuurlijk op zoek naar informatie en praktische tips. Wie of wat kan mij helpen? Waar moet ik beginnen? Hoe combineer ik dit met mijn studie? Stap voor stap. Je kan allereerst de verloskundige of de huisarts bellen. Zij kunnen je al een heel eind op weg helpen.

Je zal jezelf soms onbegrepen voelen. Simpelweg omdat het lijkt alsof er niemand is in eenzelfde situatie. Weet dat je dus niet alleen bent. Het is wel belangrijk om te blijven praten. Of dit nu is met jouw ouders, familie, vrienden en vriendinnen, jouw werk of school. Zolang je maar aangeeft waar je behoefte aan hebt en waar je hulp bij wilt. Het is fijn als zij je kunnen steunen en begeleiden. Ook zijn er verschillende hulpinstellingen die jou kunnen helpen.

GGD: voor het regelen van praktische zaken

Vanuit de overheid wordt er ondersteuning geboden via de GGD. Via een algemene online informatiepagina verwijzen zij door naar de instellingen waar je praktische zaken kunt regelen, zoals het combineren van je zwangerschap met je werk of studie, hulp bij zelfstandig wonen of samenlevingsvormen en de erkenning van je kind. Ook verwijzen zij door naar de informatieve website tienermoeders.nl, van de instelling FIOM.

Siriz:

Siriz is een instantie die jonge moeders op veel verschillende manieren helpt. Zo kun je er terecht voor eventuele vragen of twijfels die je kunt hebben, maar ook voor psychosociale zorg en informatie over praktische zaken. Hiernaast biedt Siriz ook opvang en ondersteuning tijdens de zwangerschap voor vrouwen zonder woonplek. Ook denken de maatschappelijk werkers van Siriz met je mee over het oplossen van financiële uitdagingen.

FIOM: ondersteuning bij het maken van lastige keuzes

FIOM is een instelling die zich inzet voor de keuzevrijheid van vrouwen bij een ongewenste zwangerschap en biedt hulp bij afstammingsvragen. Hier kun je terecht voor ondersteuning bij de keuze over het wel of niet behouden van de zwangerschap, informatie over mogelijke vervolgstappen en begeleiding bij het verwerken van de keuzes. Zoals eerder vermeld is de informatieve website tienermoeders.nl ook onderdeel van de ondersteuning van FIOM.

Timon: voor directe en praktische zorg

In tegenstelling tot de eerdergenoemde instellingen, die zich vooral richten op de keuzes van de zwangerschap en het bieden van informatie, is Timon een instelling die vooral directe zorg biedt aan jonge moeders. Hier kun je terecht voor verschillende vormen van hulpverlening:

• Spoedhulp: Er wordt door Timon binnen een dag contact opgenomen voor hulp op korte termijn.

• Chance4U crisisopvang: opvang voor wanneer je onverwacht weg bent gegaan van huis (max vier weken).

• Noodopvang Weesperhof: voor wanneer je op korte termijn opvang nodig hebt, hier woon je zelfstandig, maar is er wel professionele hulp beschikbaar in het gebouw.

• Gezinsbegeleiding: een hulpverlener komt gedurende ongeveer 9 maanden één keer per week bij je thuis om gesprekken te voeren met jou en je ouders.

• 24 uurs verblijf: wanneer je niet meer thuis kunt wonen, kun je samen met andere jongeren in een Timon huis wonen, waar je begeleid wordt door hulpverleners.

• Begeleid op kamers: voor wanneer je iets ouder bent en wel al zelfstandig wil gaan wonen, maar hier wel graag een vorm van begeleiding bij zou willen.

• Nazorg: na een begeleidingstraject van Timon kan de stap naar volledige zelfstandigheid best groot zijn. Daarom bieden ze ook gepaste nazorg.

jong-zwanger-instanties-die-je-helpen-oplossing-bieden

Hoe veel er dus ook op je af kan komen wanneer je op een jonge leeftijd zwanger raakt, er zijn genoeg instanties die je graag helpen en voor elke situatie een gepaste oplossing kunnen bieden.

Gebruikte bronnen: Jouwggd / Siriz / FIOM / Timon