Knutselen voor Valentijnsdag: 3 leuke tips

Samen iets leuks knutselen voor Valentijnsdag, dat leek me nou wel een leuk idee. Want Valentijnsdag, ik weet nooit zo goed wat ik ervan moet vinden. Enerzijds word ik op die dag graag verrast met een kaartje of met bloemen, anderzijds vind ik het nogal een...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

De overgang van een ledikant naar een groot bed

Het moment is gekomen voor je peuter: het is tijd om in een groot bed te gaan slapen! Een kussen, dekens en een nieuw bed op de kinderkamer, hij kan zijn geluk niet op. Maar hoe enthousiast je kind ook is, de overgang van een ledikant naar een groot bed kan een...

Leuke kaartspellen voor volwassenen

Sinds onze zoon oud genoeg is om leuke kaart- en bordspellen te spelen breid onze spelletjeskast zich steeds meer uit. Maar pas sinds kort spelen mijn vriend en ik ook met z'n tweeën spellen. Het Doolhof vinden we bijvoorbeeld heel leuk om te doen, maar verder bestaat...

Gewichtstoename zwangerschap: hoeveel per week?

Wat is een normale gewichtstoename per week tijdens een zwangerschap? Zwanger zijn is een speciale periode. Je wilt het vast zo goed mogelijk doen, zowel voor de baby als voor jezelf. Natuurlijk zit je niet te wachten op massa’s overtollig gewicht. Die moeten er na de...

e borsten zijn gevoelig. Na het eten voel je je soms een beetje misselijk en is je buik opgeblazen. En nu merk je ook dat je menstruatie echt uitblijft! Zou het kunnen dat je zwanger bent? Je voelt het stiekem al een beetje kriebelen in de buik. Hoogste tijd om dit te testen met een zwangerschapstest. Met een zwangerschapstest kan je vaststellen of je zwanger bent. In dit artikel vertellen we je alles wat je over deze test moet weten.

De test meet de hoeveelheid zwangerschapshormoon

Plan je al een tijdje met je partner om zwanger te worden, dan is deze test een handig hulpmiddel om de hoeveelheid zwangerschapshormoon controlerent. Maar het kan ook gebeuren dat je plots zwangerschapssymptomen merkt en je weet dat je onbeschermde seks gehad hebt. In beide situaties geeft deze test je uitsluitsel of je in verwachting bent of niet. Spannend is deze test altijd!

Met een test meet je de hoeveelheid van het hormoon hCG in je urine. Zodra een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand innestelt, begint je lichaam met de aanmaak van dit hormoon.

Je hoeft niet naar de huisarts of het ziekenhuis

Je kunt dus zelf heel gemakkelijk testen of dit hormoon in je lichaam aanwezig is. Je hoeft er niet voor naar de huisarts of het ziekenhuis.

Heb je een test gekocht, neem dan eerst rustig eens de gebruiksaanwijzing door. De testen verschillen een beetje van merk tot merk, maar het principe is altijd hetzelfde. De test is een strip die je even in je urine houdt. Je kunt bijvoorbeeld je urine in een potje opvangen en daarna de strip erin aanbrengen. De strip onder de urinestraal houden is ook een mogelijkheid. Zorg er dan voor dat er zeker enkele seconden een volledig contact is.

Heb je de test in je urine gehouden? Spannend!

Eens je dit gedaan hebt, breken er enkele heel spannende minuten aan. Eventjes geduld oefenen en dan zie je het resultaat. De manier waarop dit resultaat getoond wordt? Dit verschilt ook van merk tot merk. Over het algemeen zie je twee streepjes als je zwanger bent. Je ziet een streep en ook een controlestreep. In de gebruiksaanwijzing van zwangerschaptesten toont een tekening wat je mag verwachten te zien.

Wanneer doe ik een zwangerschapstest?

Je kunt dus helemaal zelf bepalen wanneer je een zwangerschapstest wilt doen. Maar toch is het belangrijk om even na te denken over het moment waarop je de test uitvoert,

In principe kun je een zwangerschapstest doen vanaf de eerste dag dat je over tijd bent. Hier zal je buikgevoel je letterlijk en figuurlijk kunnen zeggen of je nu al een test doet.

Wacht totdat je enkele dagen over tijd bent

Er zijn ook zeer gevoelige zwangerschapstests die je al kunt gebruiken voordat je overtijd bent. Tests die dan al meten of het hCG-hormoon in verhoogde mate aanwezig is in je lichaam. Maar het probleem is dat de hoeveelheden op dat moment nog zo minimaal zijn dat de betrouwbaarheid niet zo groot is. Bovendien kan het gebeuren dat je dus effectief zwanger bent, maar dat de bevruchting in de eerste week toch nog misloopt. Soms gebeurt dit zonder dat je er zelf iets van merkt. Dan denk je dat je gewoon ongesteld bent. En aangezien er dus vrij veel zwangerschappen mis gaan in de eerste week, is het toch aan te raden om niet té snel een zwangerschapstest te doen.

Kun je op elk moment van de dag een test doen?

In principe kun je op elk moment van de dag deze test doen. Maar doorgaans is de ochtendurine hier het best voor geschikt. Omdat je tijdens je slaap niet drinkt krijg je in de ochtend een grote concentratie van hCG-stoffen in je lichaam. Daarom is het ook aan te raden om niet te veel te drinken in het uur voordat je de zwangerschapstest uitvoert.

Betrouwbaarheid van de zwangerschapstest

Maar is zo’n zwangerschapstest nu echt wel te vertrouwen? De meeste merken zijn onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en geven een nauwkeurigheid aan van 97 tot 99%. Wens je echt 100% zeker te zijn, dan ga je naar je huisarts. Die zal aan de hand van een bloedtest met 100% zekerheid kunnen geven.

Je kunt bijvoorbeeld als je een aantal weken overtijd bent overwegen om naar de huisarts te gaan. Het kan immers zijn dat een positieve uitslag met een zwangerschapstest uiteindelijk toch negatief blijkt te zijn. Het kan zijn dat de zwangerschap bijvoorbeeld al kort na de test afgebroken is, maar dat het hormoon toch nog in je lichaam aanwezig was. Of misschien heb je de test niet helemaal volgens de gebruiksaanwijzing uitgevoerd hebt.

Soms moet je een tweede keer een zwangerschapstest doen

Anderzijds kan het ook gebeuren dat een negatieve uitslag fout is. Ook dit kan gebeuren als je de test niet goed hebt uitgevoerd. Dus ook hier, lees zeker de gebruiksaanwijzing goed en plan de test op een optimaal moment. Je kan bijvoorbeeld te veel gedronken hebben. Dan is de urine te veel verdund en kan het lijken of het zwangerschapshormoon niet aanwezig is. Of je kunt de test zo vroeg uitgevoerd hebben dat het hormoon nog niet voldoende aanwezig is.

Blijft je menstruatie  uit, maar testte je toch negatief met een zwangerschapstest? Koop dan een nieuwe zwangerschapstest bij je drogist of supermarkt en probeer na enkele dagen gewoon nog eens opnieuw. Let ook op met zwangerschapstests die te oud zijn. Koop bij voorkeur een nieuwe test als je wil weten of je zwanger bent. In geval van twijfel kun je ook nog steeds naar de huisarts gaan. Er is steeds een kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Deze complicatie geeft lagere hormoonspiegels in de urine.

Waar koop je een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest kost ongeveer 5 euro het stuk. Je kunt ze kopen bij iedere apotheek of drogist en in de meeste supermarkten. Online een zwangerschapstest bestellen kan ook. Neem zeker contact op met de huisarts als je menstruatie uitblijft, maar een zwangerschapstest negatief blijft.