6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

Zwanger zijn, het is zó ontzettend mooi. Maar je hebt ook een hoop om uit te zoeken. Wanneer je moeder wordt, komt er een hoop op je af, maar wat moet je nu als je jong zwanger bent? Lees hier onze praktische tips voor jong zwanger zijn. Ongeacht jouw leeftijd, een zwangerschap is een emotionele achtbaan, maar vergeet de praktische zaken niet. Want bij een zwangerschap komt veel kijken!

jong-zwanger-zwangerschapstest-vooroordelen

Hallo, verloskundige!

Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je de verloskundige bellen voor een afspraak. Deze afspraak vindt over het algemeen plaats tussen de 8e en de 10e week van jouw zwangerschap. De verloskundige zal je tijdens de eerste afspraak veel vragen stellen. Zo zal de verloskundige bijvoorbeeld vragen stellen over eventuele erfelijke afwijkingen binnen de familie. Dit kan ook worden bekeken bij de 13 weken echo. De verloskundige doet dit natuurlijk met een doel en niet om jou een vervelend gevoel te geven! Je verloskundige stelt je deze vragen om je uiteindelijk zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je zwangerschap.

Verder zal er tijdens deze afspraak veel informatie op je afkomen. Je kunt altijd iemand meenemen. Je kunt, als deze in beeld is, de vader van het kind natuurlijk meenemen, zodat jullie er samen een mooi moment van kunnen maken. Je kunt ook een goede vriend of vriendin, je zus of een ander familie lid meenemen. Of dat nu is omdat jij je daar fijner bij voelt of omdat deze persoon dan nog eens met jou kan praten over álle informatie. Gewoon doen als je dat prettiger vindt!

tips-zwanger-verloskundige

Hoe vertel ik het mijn ouders?

Een zwangerschap aankondigen bij je ouders? Vrouwen die op jongere leeftijd ongepland zwanger zijn bijvoorbeeld, vinden dit vaak lastig, en dat is begrijpelijk. Maar ook als de zwangerschap gepland is, blijft het natuurlijk heel erg spannend. Het is ook niet niks, jong zwanger zijn. Gepland of ongepland. Wacht er alleen niet te lang mee. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker of spannender het zal zijn om het je ouders te vertellen. Soms is het wat makkelijker om het gesprek samen te voeren. Vraag je partner of iemand anders die je vertrouwt om je te ondersteunen tijdens het gesprek.

Misschien moeten jouw ouders nog een beetje aan het idee wennen dat je zwanger bent. Wanneer dat helaas niet het geval is, weet dat er anderen zijn die je kunnen helpen. Je staat er in ieder geval niet alleen voor!

Praktische tips voor jong zwanger zijn: Wie kan me helpen?

Op jongere leeftijd zwanger raken en jong moeder worden, kan best heftig zijn. Ongeacht of jouw zwangerschap gepland is of niet. Je even zal flink veranderen. Wat als je het even niet meer weet? Of wat als je het gevoel hebt dat je er helemaal alleen voor staat? Weet dat je dus niet alleen bent! Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen. Vanuit de overheid wordt er bijvoorbeeld hulp en ondersteuning aangeboden via de GGD. Via een algemene informatiepagina van de GGD word je verwezen naar verschillende instellingen waar jij je praktische zaken zou kunnen regelen.

De GGD is natuurlijk niet de enige instelling die je kan helpen wanneer je jong zwanger bent. Wil je meer weten over wat je kunt verwachten nu je jong zwanger bent? Of wil je meer weten over de instellingen die je zouden kunnen helpen? Hier lees je er meer over: Ik ben jong zwanger, en nu?

hulp-jong-zwanger-bij-studie

Praktische tips voor jong zwanger zijn: Hoe combineer ik het met mijn studie?

Hoe combineer ik jong zwanger zijn met mijn studie? Het lijkt misschien een onmogelijke combinatie. Want moeder worden en studeren, dat gaat toch helemaal niet samen? Studeren terwijl je zwanger bent, kan inderdaad ontzettend zwaar zijn. Maar het is absoluut te combineren! Check waar je recht op hebt. Ga in gesprek met je onderwijsinstelling en de studieadviseur. Maak samen afspraken en leg deze afspraken vast. Het vereist enige coördinatie, maar voor vrouwen is niets onmogelijk!

Lees ook: Het verhaal van Pia: jong zwanger en de vooroordelen