Recept: romige tortellini-tomatensoep met broccoli en basilicum

Gezond en lekker eten willen we allemaal graag en zeker als je een druk gezinsleven hebt is het fijn als je het door de week ook makkelijk en snel op tafel kunt zetten. Met verse ingrediënten koken voor het hele gezin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze romige...

10 x Budgettips voor Sinterklaas

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen - laten we eerlijk zijn - voornamelijk draait om de Sinterklaascadeautjes. Om nou...

Peuters die heel hard schreeuwen: ‘zelf doen’

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens...

Menstruatiepijn: dit is wat je eraan kunt doen

Iedere maand hetzelfde liedje: de menstruatie komt eraan. Je baarmoeder trekt samen. Dit zorgt voor pijnlijke krampen in je buik, rug of zelfs benen. Daarnaast is er eventueel hoofdpijn en een rothumeur. Menstruatiepijn is niet leuk voor jou en ook niet leuk voor de...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Zwanger zijn, het is zó ontzettend mooi. Maar je hebt ook een hoop om uit te zoeken. Wanneer je moeder wordt, komt er een hoop op je af, maar wat moet je nu als je jong zwanger bent? Lees hier onze praktische tips voor jong zwanger zijn. Ongeacht jouw leeftijd, een zwangerschap is een emotionele achtbaan, maar vergeet de praktische zaken niet. Want bij een zwangerschap komt veel kijken!

jong-zwanger-zwangerschapstest-vooroordelen

Hallo, verloskundige!

Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je de verloskundige bellen voor een afspraak. Deze afspraak vindt over het algemeen plaats tussen de 8e en de 10e week van jouw zwangerschap. De verloskundige zal je tijdens de eerste afspraak veel vragen stellen. Zo zal de verloskundige bijvoorbeeld vragen stellen over eventuele erfelijke afwijkingen binnen de familie. Dit kan ook worden bekeken bij de 13 weken echo. De verloskundige doet dit natuurlijk met een doel en niet om jou een vervelend gevoel te geven! Je verloskundige stelt je deze vragen om je uiteindelijk zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je zwangerschap.

Verder zal er tijdens deze afspraak veel informatie op je afkomen. Je kunt altijd iemand meenemen. Je kunt, als deze in beeld is, de vader van het kind natuurlijk meenemen, zodat jullie er samen een mooi moment van kunnen maken. Je kunt ook een goede vriend of vriendin, je zus of een ander familie lid meenemen. Of dat nu is omdat jij je daar fijner bij voelt of omdat deze persoon dan nog eens met jou kan praten over álle informatie. Gewoon doen als je dat prettiger vindt!

tips-zwanger-verloskundige

Hoe vertel ik het mijn ouders?

Een zwangerschap aankondigen bij je ouders? Vrouwen die op jongere leeftijd ongepland zwanger zijn bijvoorbeeld, vinden dit vaak lastig, en dat is begrijpelijk. Maar ook als de zwangerschap gepland is, blijft het natuurlijk heel erg spannend. Het is ook niet niks, jong zwanger zijn. Gepland of ongepland. Wacht er alleen niet te lang mee. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker of spannender het zal zijn om het je ouders te vertellen. Soms is het wat makkelijker om het gesprek samen te voeren. Vraag je partner of iemand anders die je vertrouwt om je te ondersteunen tijdens het gesprek.

Misschien moeten jouw ouders nog een beetje aan het idee wennen dat je zwanger bent. Wanneer dat helaas niet het geval is, weet dat er anderen zijn die je kunnen helpen. Je staat er in ieder geval niet alleen voor!

Praktische tips voor jong zwanger zijn: Wie kan me helpen?

Op jongere leeftijd zwanger raken en jong moeder worden, kan best heftig zijn. Ongeacht of jouw zwangerschap gepland is of niet. Je even zal flink veranderen. Wat als je het even niet meer weet? Of wat als je het gevoel hebt dat je er helemaal alleen voor staat? Weet dat je dus niet alleen bent! Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen. Vanuit de overheid wordt er bijvoorbeeld hulp en ondersteuning aangeboden via de GGD. Via een algemene informatiepagina van de GGD word je verwezen naar verschillende instellingen waar jij je praktische zaken zou kunnen regelen.

De GGD is natuurlijk niet de enige instelling die je kan helpen wanneer je jong zwanger bent. Wil je meer weten over wat je kunt verwachten nu je jong zwanger bent? Of wil je meer weten over de instellingen die je zouden kunnen helpen? Hier lees je er meer over: Ik ben jong zwanger, en nu?

hulp-jong-zwanger-bij-studie

Praktische tips voor jong zwanger zijn: Hoe combineer ik het met mijn studie?

Hoe combineer ik jong zwanger zijn met mijn studie? Het lijkt misschien een onmogelijke combinatie. Want moeder worden en studeren, dat gaat toch helemaal niet samen? Studeren terwijl je zwanger bent, kan inderdaad ontzettend zwaar zijn. Maar het is absoluut te combineren! Check waar je recht op hebt. Ga in gesprek met je onderwijsinstelling en de studieadviseur. Maak samen afspraken en leg deze afspraken vast. Het vereist enige coördinatie, maar voor vrouwen is niets onmogelijk!

Lees ook: Het verhaal van Pia: jong zwanger en de vooroordelen