Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Zwanger zijn, het is zó ontzettend mooi. Maar je hebt ook een hoop om uit te zoeken. Wanneer je moeder wordt, komt er een hoop op je af, maar wat moet je nu als je jong zwanger bent? Lees hier onze praktische tips voor jong zwanger zijn. Ongeacht jouw leeftijd, een zwangerschap is een emotionele achtbaan, maar vergeet de praktische zaken niet. Want bij een zwangerschap komt veel kijken!

jong-zwanger-zwangerschapstest-vooroordelen

Hallo, verloskundige!

Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je de verloskundige bellen voor een afspraak. Deze afspraak vindt over het algemeen plaats tussen de 8e en de 10e week van jouw zwangerschap. De verloskundige zal je tijdens de eerste afspraak veel vragen stellen. Zo zal de verloskundige bijvoorbeeld vragen stellen over eventuele erfelijke afwijkingen binnen de familie. Dit kan ook worden bekeken bij de 13 weken echo. De verloskundige doet dit natuurlijk met een doel en niet om jou een vervelend gevoel te geven! Je verloskundige stelt je deze vragen om je uiteindelijk zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je zwangerschap.

Verder zal er tijdens deze afspraak veel informatie op je afkomen. Je kunt altijd iemand meenemen. Je kunt, als deze in beeld is, de vader van het kind natuurlijk meenemen, zodat jullie er samen een mooi moment van kunnen maken. Je kunt ook een goede vriend of vriendin, je zus of een ander familie lid meenemen. Of dat nu is omdat jij je daar fijner bij voelt of omdat deze persoon dan nog eens met jou kan praten over álle informatie. Gewoon doen als je dat prettiger vindt!

tips-zwanger-verloskundige

Hoe vertel ik het mijn ouders?

Een zwangerschap aankondigen bij je ouders? Vrouwen die op jongere leeftijd ongepland zwanger zijn bijvoorbeeld, vinden dit vaak lastig, en dat is begrijpelijk. Maar ook als de zwangerschap gepland is, blijft het natuurlijk heel erg spannend. Het is ook niet niks, jong zwanger zijn. Gepland of ongepland. Wacht er alleen niet te lang mee. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker of spannender het zal zijn om het je ouders te vertellen. Soms is het wat makkelijker om het gesprek samen te voeren. Vraag je partner of iemand anders die je vertrouwt om je te ondersteunen tijdens het gesprek.

Misschien moeten jouw ouders nog een beetje aan het idee wennen dat je zwanger bent. Wanneer dat helaas niet het geval is, weet dat er anderen zijn die je kunnen helpen. Je staat er in ieder geval niet alleen voor!

Praktische tips voor jong zwanger zijn: Wie kan me helpen?

Op jongere leeftijd zwanger raken en jong moeder worden, kan best heftig zijn. Ongeacht of jouw zwangerschap gepland is of niet. Je even zal flink veranderen. Wat als je het even niet meer weet? Of wat als je het gevoel hebt dat je er helemaal alleen voor staat? Weet dat je dus niet alleen bent! Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen. Vanuit de overheid wordt er bijvoorbeeld hulp en ondersteuning aangeboden via de GGD. Via een algemene informatiepagina van de GGD word je verwezen naar verschillende instellingen waar jij je praktische zaken zou kunnen regelen.

De GGD is natuurlijk niet de enige instelling die je kan helpen wanneer je jong zwanger bent. Wil je meer weten over wat je kunt verwachten nu je jong zwanger bent? Of wil je meer weten over de instellingen die je zouden kunnen helpen? Hier lees je er meer over: Ik ben jong zwanger, en nu?

hulp-jong-zwanger-bij-studie

Praktische tips voor jong zwanger zijn: Hoe combineer ik het met mijn studie?

Hoe combineer ik jong zwanger zijn met mijn studie? Het lijkt misschien een onmogelijke combinatie. Want moeder worden en studeren, dat gaat toch helemaal niet samen? Studeren terwijl je zwanger bent, kan inderdaad ontzettend zwaar zijn. Maar het is absoluut te combineren! Check waar je recht op hebt. Ga in gesprek met je onderwijsinstelling en de studieadviseur. Maak samen afspraken en leg deze afspraken vast. Het vereist enige coördinatie, maar voor vrouwen is niets onmogelijk!

Lees ook: Het verhaal van Pia: jong zwanger en de vooroordelen