Een zwangerschap is een van de meest unieke periodes in je leven. Een nieuw leven dat in jouw lichaam groeit, dat is zo bijzonder dat het soms moeilijk te geloven is dat je straks daadwerkelijk een baby’tje in je armen vasthoudt. Het is bekend dat bij een zwangerschap kwaaltjes kunnen voorkomen, maar gelukkig zijn er ook heel veel fijne momenten. Wat zijn nu eigenlijk de leukste kanten van je zwangerschap?

Zwangerschapstest

Een heel bijzonder moment is de positieve uitslag van een zwangerschapstest. Of je nu al langere tijd of nog maar kort probeerde om zwanger te worden, dit is een moment dat je altijd bij zal blijven. Waarschijnlijk worden gevoelens van blijdschap en ongeloof afgewisseld. Om het echt zeker te weten doe je misschien nog wel een test. De euforie van dat moment is heel bijzonder.

De eerste echo

Enkele weken nadat je ontdekte dat je zwanger bent, zul je voor het eerst naar de verloskundige of het ziekenhuis gaan. Je krijgt dan een prenatale echo om te kijken of het goed gaat met het kindje in je buik. Je zult met behulp van apparatuur het hartje horen of zien kloppen en er wordt ook gekeken of er sprake is van één baby of een tweeling. Je ziet de baby dan voor het eerst, het besef van de zwangerschap wordt nu steeds sterker.

Delen met de wereld

Als de eerste maanden voorbij zijn, komt het moment dat je het fantastische nieuws met de buitenwereld gaat delen. Waarschijnlijk wil je het al weken van de daken schreeuwen, dus het is heerlijk dat dat nu kan. Het kan zijn dat je het zelfs al een klein beetje begint te zien aan je buik. Dit zijn de leukste manieren om een zwangerschap aan te kondigen.

Wat zal het zijn?

Na je eerste echo, zul je wellicht vaker een echo krijgen. Het blijft fijn om je kindje te zien groeien en te weten dat het allemaal goed gaat. Als je het leuk vindt om te weten of je een zoon of dochter zult krijgen, dan kan dat spannende nieuws je verteld worden en kun je er alvast rekening mee houden bij het kopen van spullen en het kiezen van een naam. Het kan ook zijn dat je je graag laat verrassen en dat je nu nog niet wilt weten of je een jongetje of een meisje krijgt.

De baby voelen in je buik

Naarmate de zwangerschap vordert ga je de baby steeds beter voelen. Aan het begin zijn de bewegingen nog zo zacht dat je twijfelt of dat door de baby komt. Zeker bij een eerste kindje is het soms nog niet duidelijk. Maar al snel worden de bewegingen krachtiger en is er geen twijfel mogelijk! Juist als je zelf rustig op de bank zit, zal je baby actief worden. Soms zie je de buik helemaal van vorm veranderen, omdat het kindje zich lekker aan het omdraaien is.

Delen van ervaringen

Omdat deze periode heel uniek en soms overweldigend is, heb je regelmatig behoefte om ervaringen uit te wisselen. De meeste moeders houden ervan om de leukste kanten van de zwangerschap en hun herinnering aan deze tijd met je te delen. Voor jezelf is het fijn om met anderen te praten over hoe zij het allemaal beleven of beleefd hebben. Er zijn ook ongelooflijk veel boeken en tijdschriften over dit onderwerp te vinden, dus aan informatie is er zeker geen gebrek.

Het volgen van een cursus

Een andere plek om gelijkgestemden te vinden, is bij een zwangerschapscursus. Er zijn allerlei soorten bijeenkomsten te vinden, denk bijvoorbeeld aan gym, yoga of zwemmen. Je hebt niet alleen uitgebreid de gelegenheid om de leukste kanten van de zwangerschap te bespreken, maar ook wordt er veel aandacht besteed aan de voorbereiding van je bevalling. Je leert verschillende ontspanningsoefeningen. Dat is belangrijk, omdat je de bevalling zo met meer vertrouwen tegemoet gaat.

Uitgebreid shoppen

Voor veel vrouwen is het geweldig om zonder schuldgevoel lekker te kunnen gaan shoppen. Er zijn nu echt veel dingen nodig om aan te schaffen. Niet alleen de nieuwe baby heeft straks kleertjes en andere spullen nodig, maar ook jijzelf groeit al snel uit je gewone kleding en hebt positiekleding nodig. Verder wordt er vaak ook een kamertje voor de pasgeborene ingericht. Het is heerlijk om allerlei winkels af te gaan om meubels te bekijken en te fantaseren over de inrichting. Veel bedrijven spelen hierop in en geven je allerlei cadeautjes en goodie bags. Een klein feestje dus!

Kiezen van een naam

Eén van de allerleukste bezigheden is het kiezen van een naam voor de nieuwe wereldburger. Het voelt als een grote verantwoordelijkheid, maar het is tegelijkertijd natuurlijk een enorme eer dat je dit voor iemand mag doen. Als je al weet wat het geslacht is, hoef je maar één roepnaam te bedenken. Misschien geef je je kindje meerdere voornamen, omdat je iemand wilt vernoemen of omdat je gewoon zoveel namen mooi vindt. En hoe klinkt het in combinatie met de achternaam?

In verwachting met het hele gezin

Als je in verwachting bent van een tweede of volgend kindje, is het heel bijzonder om deze periode te delen met één of meerdere oudere kinderen. Zeker als je kinderen hebt die al wat groter zijn, zullen zij intensief met je meeleven. Zij kijken er net zoveel naar uit als jijzelf! En wat is er nu leuker dan met meerdere mensen te kunnen delen in zoiets speciaals?!

Extra aandacht

Naast alle deze leuke kanten van je zwangerschap is er nog iets wat je meemaakt als je een baby verwacht. Zodra mensen kunnen zien dat je zwanger bent, word je vaak extra verwend. Ze laten je voor in de supermarkt, ze staan voor je óp in de bus en je krijgt sowieso extra aandacht. Geniet ervan dat je in de watten wordt gelegd, een beetje rust en aandacht kun je goed gebruiken.

Zo zie je maar dat deze mooie en spannende periode met zoveel leuke kanten zeker niet ongemerkt aan je voorbij gaat!