8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Het is nog niet zo ver, maar één ding is zeker: Sinterklaas komt ook dit jaar weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen – laten we eerlijk zijn – voornamelijk draait om de sinterklaascadeautjes. Om nou te zorgen dat het je geen rib uit je lijf kost, hebben we een aantal fijne budgettips voor je op een rij gezet:

1. Maak gebruik van kortingen en aanbiedingen

Zelf ben ik er niet zo goed in omdat ik het vergeet, maar veel mensen die ik ken zijn het hele jaar door cadeaus aan het ‘verzamelen’ voor de decembermaand. Enerzijds slim om de kosten te spreiden, anderzijds kun je op die manier gebruik maken van aanbiedingen en kortingsacties. Wel goed verstoppen voor de nieuwsgierige aagjes in je huishouden!

Sidenote: het risico van dit ‘verzamelen’ is wel dat je misschien té veel koopt en met cadeautjes blijft zitten die misschien niet meer gewenst zijn in december of simpelweg dat je te veel hebt gekocht. Nu kun je denken: dat bewaar ik voor een kinderverjaardag of voor ‘zomaar’, maar mijn ervaring is dat zulke cadeautjes (en vaak van die kleine ‘rommeltjes’) blijven liggen verstoffen in de kast. Koop dus vooral bewust en maak door het jaar heen gebruik van aanbiedingen voor het duurdere speelgoed zoals Lego of Playmobil bijvoorbeeld.

aanbiedingen en kortingen - budgettips voor sinterklaas

2. Bepaal een budget

Het verstandig zijn om van tevoren een budget te bepalen wat je per kind wil uitgeven. Ook als je gedurende het jaar door cadeautjes koopt, kun je dit budget in de gaten houden in bijvoorbeeld een speciaal kasboekje of op je telefoon. Zo voorkom je dat je maar door blijft kopen. Je kunt ook kiezen voor een x aantal cadeautjes binnen een bepaald budget, zodat je kritischer bent op wat je koopt en ook dingen geeft die je kind echt wil en waar het wat aan heeft voor langere tijd.

budgettips bepaal je budget

3. Tweedehands kopen

Waarom kopen we elk jaar alles nieuw? Er is al zo veel! Veel speelgoed dat niet meer gebruikt wordt kan door een ander kind nog met veel liefde mee worden gespeeld. Bovendien kun je veel geld besparen als je (deels) voor tweedehands Sintcadeautjes gaat. Vooral de tijdloze dingen die nieuw behoorlijk prijzig zijn – zoals LEGO en Playmobil – kun je bijvoorbeeld via Marktplaats of Vinted voor een gunstige prijs overnemen. Ook hier geldt: begin op tijd met zoeken naar favoriete items, zodat je niet (zoals ik vorig jaar) lastminute misgrijpt.

Ook heeft bijna iedere woonplaats een ‘weggeefgroep’ op Facebook, waar mensen spullen aanbieden die ze niet meer nodig hebben. Je kunt deze dan voor niks ophalen. En houd ook de speelgoedmarkten in jouw woonplaats in de gaten in het najaar!

4. Speelgoed ruilen

Een van de leukste initiatieven rondom Sinterklaas vind ik de ruilbeurs voor speelgoed, SwapSint. Je brengt speelgoed mee (schoon en heel), de waarde wordt bepaald, je ontvangt daarvoor een bonnetje en je kunt met dat bonnetje iets anders terug’kopen’ van dezelfde waarde. Mooi bedacht toch? Ieder jaar groeit het aantal plaatsen waar er een SwapSint wordt georganiseerd, zo tof! En het is heel simpel om er zelf een te organiseren. Kijk op SwapSint.nl of er bij jou in de buurt eentje wordt georganiseerd en/of hoe je er zelf eentje organiseert.

Of ruil met familie of vrienden, waarom ook niet? Als jouw kind uitgekeken is op bepaald speelgoed en de zoon of dochter van je vriendin vindt het fantastisch, ruil het voor iets waar zij niet meer mee willen spelen. Denk bijvoorbeeld ook aan spellen, puzzels en buitenspeelgoed.

5. Maak zelf cadeautjes

Dolgraag wilde ik vroeger voor Sinterklaas een speelgoedmicrofoon op een standaard. Op Sinterklaasavond stond deze er, zelfgemaakt door mijn vader (dat wist ik toen uiteraard niet) en ik heb er zo veel plezier van gehad! Zelfgemaakte cadeaus zijn leuk voor zowel ontvanger als gever. Dus ben je handig? Maak zelf iets! Zelf niet zo handig? Schakel dan de hulp in van je creatieve (schoon)ouders, vrienden, buurman of buurvrouw.

6. Beperk het aantal cadeautjes

Natuurlijk is het hartstikke leuk, een zak vol cadeautjes. Maar heel eerlijk: het hoeft niet. Een paar cadeautjes minder maakt niet dat de pret minder wordt. Met drie of vier leuke cadeautjes heb je echt al genoeg en dan is het nog te overzien voor iedereen. Wij hebben vorig jaar voor het eerst gekozen voor een limiet aan cadeaus: drie per persoon plus nog een paar nuttige cadeaus zoals pantoffels en handschoenen. Ik was even huiverig hoe het zou worden ontvangen, maar inclusief Sinterklaas speurtocht zorgden die drie cadeaus per persoon voor heel veel plezier!

Vind je het lastig om te bepalen hoeveel cadeautjes je zal kopen per kind? Dan is dit wel een handige om aan te houden:
something they want, something they need, something to wear, something to read. Dus speelgoed dat je kind echt graag wil hebben, iets wat ze nodig hebben zoals bijvoorbeeld een nieuwe rugzak, iets om te dragen zoals wanten of een pyjama en een (voorlees)boek. Overzichtelijk, gevarieerd en je beperkt je uitgaven.

sint-cadeaus

7. Koop merkloos

Slim geld besparen kan in kleine dingen zitten. Zoals bijvoorbeeld niet voor de chocoladeletter van de bakker te gaan, maar eentje van het eigen merk van je supermarkt. Of koop de goedkopere variant van bekend speelgoed.

8. Budgettips voor Sinterklaas: lootjes trekken

Geloven je kinderen niet meer in Sinterklaas? Dan is het heel leuk om lootjes te trekken en samen een budget af te spreken. Je kunt altijd nog bepalen of je voor iedereen iets kleins extra koopt, zoals bijvoorbeeld een chocoladeletter of iets leuks van marsepein. En of er een gedicht en/of een surprise bij gemaakt moet worden natuurlijk, want dat hoort natuurlijk wel echt bij Sinterklaasavond.

9. Praktische cadeaus

Kies naast speelgoed dat je kind dolgraag wil hebben ook iets waar je kind iets aan heeft. Pantoffels, een nieuwe pyjama, mooie muts en wanten, een nieuwe set kleurpotloden of verf omdat het op was. Vaak zijn dat spullen die je toch al wilde kopen, maar ingepakt in een zak vol cadeautjes geeft het iets speciaals.

budgettips sinterklaas praktische cadeaus kinder-pyjama

10. Niet alleen cadeaus en snoepgoed

Tot slot draait de Sinterklaastijd natuurlijk niet alleen maar over snoep en cadeautjes krijgen. Best wel eens goed om dat ook bespreekbaar te maken met je kind. Het is ook ontzettend leuk om samen dingen te ondernemen die bij deze tijd horen, zoals:

  • De intocht van Sinterklaas, een Sinterklaashuis of Sinterklaashotel bezoeken;
  • Samen speculaas en kruidnootjes bakken;
  • Een verlanglijstje knutselen (plaatjes uit het speelgoedgids knippen en opplakken);
  • Versier het huis met leuke (zelfgemaakte) Sint en Piet-versieringen;
  • Sowieso is een middagje Sinterklaasknutselen heel gezellig: maak een mooie slinger van lint of touw met papieren Sintjes en Pietjes bijvoorbeeld;
  • Vaak heeft je lokale supermarkt een leuke Sint-actie, zoals een kleurplaat kleuren of een schoentje knutselen die je in de winkel mag zetten;
  • Alle rituelen die bij de Sinterklaastijd horen zijn natuurlijk al leuk om te doen. Lijstje maken, je schoen zetten met een wortel en een bakje water, een liedje zingen.. En alles rondom Sinterklaasavond zelf natuurlijk ook. Maak jullie eigen rituelen en herinneringen voor later.

Lees meer budgettips in ons blog over duurzame Sinterklaascadeaus

 

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd in november 2022, geüpdatet op 12 oktober 2023