Zodra oktober voorbij is, november aanbreekt en de Halloweenversiering wordt opgeruimd zijn de ogen in Nederland (en België!) gericht op het volgende feest: Sinterklaas! De intocht van Sinterklaas is bijna weer zo ver en ieder jaar weer een feest voor veel kinderen om naar uit te kijken. Wanneer en waar is de intocht dit jaar? Wanneer begint het Sinterklaasjournaal en wat moet ik nog meer weten over het Sinterklaasfeest? In dit blog vertellen we je alles!

Wanneer is de intocht van Sinterklaas dit jaar?

Dit jaar komt Sinterklaas in Nederland aan op zaterdag 18 november 2023. De landelijke intocht zal dit jaar in Gorinchem zijn. In veel andere gemeenten in Nederland is op die dag ook de ‘lokale’ aankomst van Sinterklaas, vaak in de middag als de landelijke intocht is geweest. In sommige gemeenten wordt de lokale Sinterklaasintocht de dag na de landelijke intocht gehouden.

intocht van sinterklaas - vlag met de tekst welkom sinterklaas

Waar komt Sinterklaas dit jaar aan?

De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar – 2023 – op zaterdag 18 november in Gorinchem. De stoomboot met Sint en de Pieten zal aanmeren bij Buiten de Waterpoort in Gorinchem. Daarna gaat de intocht in Gorinchem verder door de binnenstad langs allerlei optredens.

Waar kan ik de Sinterklaas intocht zien?

Zoals ieder jaar wordt de landelijke intocht van Sinterklaas live uitgezonden op televisie door de NTR op NPO3. Op zaterdag 18 november is de live uitzending van de Sinterklaasintocht in Gorcum te zien vanaf 12.00 uur op NPO Zapp/ NPO3 door de NTR. Natuurlijk is Dieuwertje er weer bij, net als verslaggever Jeroen. En wat zal er dit jaar nog meer allemaal te zien zijn?

sinterklaas - mijter staf en boek

Wanneer begint het Sinterklaasjournaal?

Voordat de Sint aankomt in Nederland, begint het Sinterklaasjournaal al om de kinderen van Nederland warm te maken voor de komst van de pakjesboot. De maandag vóór de intocht van Sinterklaas begint het Sinterklaasjournaal en dit jaar is dat op maandag 13 november 2023. Zoals ieder jaar zal het verhaal weer origineel en creatief verzonnen en uitgevoerd worden, met veel humor en spanning: zal dit jaar de stoomboot weer aankomen met alle pakjes?

Zoals ieder jaar, vanaf de start van het Sinterklaasjournaal, is de presentatie in handen van Dieuwertje Blok. De verslaggevers ter plaatse zijn dit jaar natuurlijk weer Rachel Rosier en Jeroen Kramer.

Het Sinterklaasjournaal is vanaf 13 november 2023 elke dag te zien vanaf 18.00 uur. Ook zoals ieder jaar zal het journaal weer gevolgd worden door spliksplinternieuwe afleveringen van Freeks Wilde Wereld. De laatste uitzending van het Sinterklaasjournaal is op 4 december, de dag voor Sinterklaasavond, oftewel 5 december pakjesavond.

Wie speelt Sinterklaas?

Tot 2010 speelde Bram van der Vlugt Sinterklaas in de landelijke intocht. Sinds zijn ‘Sintpensioen’ speelt Stefan de Walle ieder jaar de ‘officiële’ Sinterklaas, onder andere tijdens de landelijke optocht en in het Sinterklaasjournaal, beide uitgezonden door de NTR op NPO Zapp.

intocht sinterklaas sint tussen de mensen

Waar kan ik de intocht van Sinterklaas zien?

Natuurlijk kun je de intocht van Sinterklaas live op televisie zien op zaterdag 18 november 2023 vanaf de bank uit je eigen huis, maar wil je Sinterklaas live zien bij jou in de buurt, dan kan dat ook. Door heel het land zullen Sint en Pieten kunnen worden verwelkomd in verschillende gemeenten. Vind hier een Sinterklaasintocht bij jou in de buurt.

Heel veel plezier bij de intocht van Sinterklaas en vergeet niet ’s avonds je schoen te zetten (en te vullen)! Spannende tijden zijn weer begonnen. Maar het aftellen tot pakjesavond wordt een stuk leuker met onze Sinterklaas aftelkalender!