We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat ‘ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa’s. Sinterklaas, ik zie altijd huizenhoog op tegen de wekenlange hysterie. Maar voor het eerst in jaren vond ik het Sinterklaasgebeuren dit jaar best okee, mede dankzij een nieuwe traditie: de Sinterklaasspeurtocht.

Liever kerstmis

Sinterklaasspeurtocht - kerstmis

Ook al hielden we het thuis altijd behoorlijk lowkey om de spanning rondom de Sint enigszins in toom te houden, sinds hij op school zit zijn die weken in november ondergedompeld in het feestgebeuren en gevuld met activiteiten rondom Sinterklaas. Ik zei ‘hielden’, want mijn zoon gelooft al niet meer in Sinterklaas sinds de tweede kleuterklas. Dat zat niet echt in de planning, maar wat is het een opluchting gebleken voor iedereen. Sindsdien is die spanning een heel stuk minder: mijn zoon is relaxter, wij hoeven geen geforceerd toneelstukje op te voeren (ik vond het vreselijk) en ik hoef niet meer zo op mijn woorden te letten, niet geheimzinnig te doen met cadeaupapier en ik hoef niet bang te zijn dat ik verlanglijstjes laat rondslingeren of vergeet uit een schoen te vissen.

Mocht het nog niet heel duidelijk uit mijn woorden sijpelen tot nu toe: ik heb niet zo veel met Sinterklaas, geef mij maar kerstmis. Dat speelt ook wel mee. Bovendien vind ik dat het zo enorm draait om het krijgen van cadeautjes. En die stapel cadeaus werd ook nog eens in een recordtempo uitgepakt. Dat wilden we dit jaar eens anders aanpakken.

Sinterklaasfeest 2.0

Sinterklaasspeurtocht - schoen zetten Sinterklaas

Mijn vriend en ik spraken een maximum aantal cadeautjes af (en hielden ons daaraan, oh wonder) voor ons alle drie. Voor onze zoon kozen we een paar cadeaus van zijn verlanglijstje die hij echt graag wilde hebben. Daarnaast kochten we ook een boek (lekker educatief verantwoord) en een mooi shirt (lekker nuttig). Om te voorkomen dat we binnen tien minuten klaar zouden zijn met alle cadeaus uitpakken – zoon pakt ook het liefst de cadeaus van ons uit, bedachten we een Sinterklaasspeurtocht door het huis. Geïnspireerd door iemand die ik graag volg op Instagram (@liefsheleen deelde haar speurtocht vorig jaar) maakten wij onze eerste Sinterklaasspeurtocht door het huis.

De avond voor 5 december mocht onze zoon zijn schoen zetten, hij wist alleen niet dat de volgende ochtend meteen ‘pakjesochtend’ zou zijn. Het Sinterklaasfeest vieren we bijna altijd in de ochtend (dikke vette tip!). Daar ben ik ieder jaar nog blij mee. Je kind is in de ochtend nog fris en fruitig want het heeft nog niet een hele dag in spanning gezeten. En bovendien oprecht verrast dat de cadeaus er al zijn, in plaats van afwachten tot het eindelijk zo ver is. Het is voor jezelf ontzettend praktisch: je kunt alles de avond ervoor al voorbereiden zonder dat er nieuwsgierige kinderen mee kunnen kijken. Het grootste voordeel voor je kind én jezelf: het kan meteen spelen met de gekregen cadeautjes.

Maar goed, die speurtocht…

Sinterklaasspeurtocht

Nadat hij naar bed was, begon de voorpret voor ons: cadeautjes verstoppen door het hele huis, de zak met een paar cadeautjes heel zachtjes in zijn kledingkast zetten, de sleutel van die kast in een emmertje kinetisch zand verstoppen, een zelfgemaakt spel maken en aanwijzingen op rijm achterlaten.

Groot was de verrassing de volgende ochtend toen bleek dat er niet alleen een cadeautje in zijn schoen zat, maar dat er een Sinterklaasspeurtocht was uitgezet. Met cadeautjes overal! De grote lach op zijn gezicht en de verbazing bij wéér iets onverwachts sprak boekdelen, dit was volgens mij wel een succes.

’s Avonds bij het naar bed brengen kwam de bevestiging:

‘Mama, dit was echt de leukste 5 december ooit!’

Ik: ‘Wat maakte het dan zo leuk?’

‘Omdat er zo veel leuke opdrachtjes waren!’

We spraken nog even na over de Sinterklaasspeurtocht en waar we zo veel plezier aan hadden. Hij zich later misschien niet eens meer herinneren wat hij dit jaar kreeg voor Sinterklaas – hoewel zijn geheugen wel echt afschuwelijk goed is – maar hij zal dit jaar herinneren als het jaar met de speurtocht. Dat zijn schoen-met-cadeautje niet bij de haard maar in de gang stond, dat we een zelfgemaakt spelletje speelden (‘echt heel leuk!’) waardoor er even rust in de tent kwam, hij na de aanwijzing achterop het spel een ingepakt boek in zijn boekenkast vond, dat zijn kast op slot zat en – waar is die sleutel nou toch! – moest wroeten in een emmertje kinetisch zand om de sleutel te vinden. En dat hij onderin de zak met cadeautjes die haar daar vond een gedicht vond. Met de boodschap dat hij ook maar even op zolder moest kijken, want opa en oma – eh Sint en Piet – hadden ook nog wat opgestuurd.

Tja, ik weet nu al dat we die lat met zo’n eerste keer veel te hoog hebben gelegd. We moeten creatief zijn om dit ieder jaar weer opnieuw te toppen. Hoe dan ook, er is een nieuwe traditie geboren voel ik. Al zal ik voor altijd team Kerst blijven (het liefst zet ik half november de kerstboom al op) de Sinterklaasperiode heeft voor mij extra fun gekregen door het maken van de Sinterklaasspeurtocht.

Wil je zelf een Sinterklaasspeurtocht maken? Dat kan echt iedereen! Je kunt het zo ingewikkeld of zo simpel maken als je zelf wil. Maak er een extra beleving van en een blijvende herinnering.