Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Is het nodig om je kind dit jaar weer een berg nieuw speelgoed te geven voor Sinterklaas? Of kan het ook anders? Met Sinterklaas is het traditie om veel speelgoed te kopen voor onze kinderen. Dat zijn niet altijd duurzame Sintcadeaus. Veel speelgoed is na de feestdagen voor eventjes interessant en wordt na een tijdje niet of nauwelijks meer aangeraakt. Moet al het nieuwe speelgoed ook écht nieuw zijn? Zijn er manieren om de speelgoedberg in huis (en de – plastic – afvalberg) te beperken? Wij denken van wel! Onze tips voor duurzame Sintcadeaus:

Duurzame Sintcadeaus tweedehands

Duurzame Sintcadeaus: tweedehands

Het cadeaupapier openscheuren en het blije gezicht zien van je kind dat een nagelnieuwe autobaan, LOL poppetje, gezelschapsspel of boek uitpakt is natuurlijk fantastisch. Is die verrassing minder groot als het cadeau tweedehands is? Ik denk dat het vooral tussen onze oren zit dat een cadeau splinternieuw moet zijn. De nieuwigheid is er ook al gauw vanaf zodra ermee gespeeld wordt. Veel tweedehands speelgoed ziet er nog nieuw uit en kan heel goed nog een keer cadeau worden gegeven.

Op Vinted, Marktplaats of in Facebookgroepen is een supergroot aanbod van tweedehands spullen, van kleding tot boeken tot speelgoed en veel meer. Zo heb ik voor de Sint dit jaar twee boeken en een spel gevonden via Vinted die er nog als nieuw uitzien, maar die nu een tweede leven krijgen én wat me meer dan (!) de helft van het geld scheelt. Want dat is het bijkomende voordeel: met tweedehands kopen ben je ook een stuk goedkoper uit in de dure decembermaand.

Ruilen voor ander speelgoed

Ieder jaar wordt op verschillende plekken in Nederland de speelgoedruilbeurs Swap Sint (voorheen Recycle Sint) georganiseerd. Hier kun je je oude speelgoed inruilen voor iets anders. Dat scheelt geld, het is duurzaam, je maakt er iemand anders blij mee, je krijgt er iets voor terug en ook nog eens superleuk om te doen. Je kunt zelf een dergelijke ruilbeurs organiseren bij jou in de buurt, hiervoor is een handige Toolkit die je op de site van Recycle Sint kunt downloaden.  En het kan heel kleinschalig, dus heb of weet je een ruimte bij jou in de buurt dan kun je aan de slag.

Duurzame Sintcadeaus duurzaam speelgoed

Duurzaam speelgoed

Als je denkt aan tips voor duurzame Sintcadeaus dan denk je wellicht meteen aan speelgoed van hout, bamboe of andere natuurlijke materialen. De markt met duurzaam speelgoed wordt gelukkig steeds groter, maar er wordt door sommige speelgoedfabrikanten ook een beetje gesmokkeld. Dan is er een klein deel gerecycled materiaal gebruikt bijvoorbeeld, of is er hout gebruikt, maar wel schadelijke verf, of het is kwalitatief niet zo goed waardoor het uiteindelijk toch nog heel snel op de afvalberg belandt.  Bovendien kan echt duurzaam geproduceerd speelgoed behoorlijk prijzig zijn.

Goed uitzoekwerk is vereist dus als je écht duurzaam geproduceerd speelgoed wilt kopen. Als je het dan ook kan en wil betalen: doen! Het speelgoed is milieuvriendelijk geproduceerd, veilig voor je kind en kan daarna eindeloos doorverkocht of doorgegeven worden. Denk aan bijvoorbeeld Grimm’s speelgoed zoals de regenboog.

Abonnement

In plaats van een cadeau waar je kind een keer blij mee is, is een abonnement iets waar je kind keer op keer blij van kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een Donald Duck abonnement, een Museumjaarkaart, een abonnement op een dierentuin of op een boekenclub. Daar heeft zij of hij het komende jaar steeds weer plezier van.

Duurzame Sintcadeaus een ervaring geven

Een ervaring geven

Natuurlijk wil je graag ook iets tastbaars geven, zeker aan kinderen. Maar het is net zo leuk om er een traditie van te maken om ieder jaar voor het hele gezin een leuke dag uit te geven. Dat kan een attractiepark zijn, maar bijvoorbeeld ook een dagje strand voor een winterwandeling en een warme kop chocomel bij een leuk strandtentje. Naar een museum waar jullie al heel lang eens naartoe willen. Of een nachtje in een hotel, een slaapfeestje in de woonkamer met film en popcorn, een ‘yes day’ of iets anders wat jullie graag met je gezin doen.

Bruikbaar cadeau

Geef iets waar je kind heel blij van wordt en veel en graag gebruikt, maar dat ook weer ‘op’ gaat. Dat draagt heel even bij aan de berg spullen die je hebt, maar het wordt gebruikt en het gaat ook weer ‘op’. Bijvoorbeeld mooi materiaal om mee te knutselen, een favoriete bruisbal voor in bad, chocola of marsepein of een pakket om zelf iets lekkers mee te bakken (cupcakes of kruidnootjes bijvoorbeeld).

Duurzame Sintcadeaus om te dragen

Het winterseizoen vraagt om warme kleding en schoeisel, waarom zouden we dat soort fijne dingen niet inpakken en cadeau geven? Lekker warme pantoffels, een onesie of pyjama, een nieuwe jas of wanten zijn heel leuke én bruikbare cadeaus die echt nodig zijn en niet na een tijdje liggen te verstoffen. Tenzij ze te klein worden, dan kunnen ze doorgegeven worden natuurlijk.

Duurzame Sintcadeaus uitbreiding van speelgoed

Uitbreiding van speelgoed

Onder het kopje duurzame Sintcadeaus valt ook: speelgoed waar je lang mee kunt doen en waar kinderen graag mee spelen. Is er speelgoed in huis waar jouw kinderen vaak mee spelen en niet op uitgekeken raken? Denk dan eens aan uitbreiding, als dat mogelijk is. Bijvoorbeeld uitbreiding voor een knikkerbaan, een extra set Knex of wegonderdelen voor V-Tech of HotWheels.

Ook aanvulling voor een hobby is een goed cadeau: nieuwe strijkkralen of aquabeads, loombandjes, verf, kleurpotloden of een nieuw schets- of notitieboek.