Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

De drukke tijd is in aankomst: zorg goed voor jezelf!

De drukke weken van sinterklaasactiviteiten, cadeau’s kopen en een kerst diner klaarmaken komen er weer aan. Ondanks dat je normaal gesproken ook goed voor jezelf moet zorgen, is het juist in deze periode nog belangrijker om te doen! Zorg goed voor jezelf! Als je in...

Het Grote Sinterklaasgeheim bewaren

Mijn zesjarige zoon zit in groep 3 en gelooft niet meer in Sinterklaas. ‘Wat jammer’, hoor ik regelmatig. Ik ben vooral enorm opgelucht, eerlijk gezegd. Afgelopen jaar was het hele Sinterklaasgeheim en gebeuren op zijn zachtst gezegd nogal zenuwslopend. Ik werd met...

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien.

Maar misschien vind jij het wel ontzettend leuk, loop je over van de ideeën of ben je zelfs al klaar met knutselen. Voor degenen die niet in deze categorie vallen (ik) en dit jaar eens met iets origineels willen komen én op tijd klaar willen zijn (ik, alias de haastknutselaar) heb ik een lijstje gemaakt met surprise-ideeën voor pakjesavond. Geen excuses meer, je kunt nú beginnen aan de surprise van het jaar. En er zit voor elk wat wils tussen: hele makkelijke surprises, maar ook surprises waar knutselpiet jaloers op zou zijn.

Sinterklaas surprise idee 1: Auto en benzinepomp

Perfect voor de wat grotere cadeaus óf om meerdere cadeautjes in te verstoppen. En een surprise die wellicht wat langer meegaat dan alleen het heerlijk avondje: een auto met een bijbehorende benzinepomp. Leuk om mee te blijven spelen! Voor de auto haal je een grote doos bij de supermarkt of een verhuisdoos en gebruik een of twee schoenendozen voor de pomp.

sinterklaas-surprise-benzine-pomp-en-auto-knutselen

In plaats van een auto met een bezinepomp kun je trouwens van grote dozen uit de supermarkt ook een stoomboot van Sinterklaas knutselen.

Sinterklaassurprise tip 2: Instagramicoon

Voor de IG-verslaafde ouders onder ons! Maak als surprise een mooi Instagram-icoon. Met goed stevig karton, gekleurd papier, een scherpe schaar en lijm kun je direct aan de slag. En maak er meteen een collage van gekke foto’s bij in de vorm van een Instagramfeed, bijvoorbeeld. Heb je het lootje van een Facebookfanaat of een Tik Tok fan getrokken? Een Facebookicoon of een mobiele telefoon met een Tik Tok logo maken kan natuurlijk ook.

sinterklaas-suprise-knutselen-instagram-icoon

Sinterklaas surprise idee 3: Zebrakop van papier maché

Nog zo’n surprise waar je wat langer plezier van kunt hebben mits je een beetje handig bent. Want dan staat dit superleuk op de kinderkamer: een zebrakop gemaakt van papier maché. Wel voor gevorderde knutselaars die een beetje tijd hebben, maar dan heb je ook wat. Met ijzerdraad en gaas maak je een mooie vorm voor de kop van de zebra. Met ducktape werk je alle scherpe kantjes weg. En daarna ga je met papier maché de complete kop van de zebra bedekken. Tot slot nog afwerken met verf in je favorieten kleuren voor een prachtig eindresultaat. Kijk voor alle instructies en een toelichting op alle stappen op de site van Cara.

Sinterklaas surprise 4: Schattige dieren printables

Ben je echt onhandig? Heb je geen tijd? Of gewoon geen zin om te knutselen aan surprises? Makkelijker dan dit kan niet: uitvergroten, printen, uitknippen en in elkaar plakken. De printables van Paperboxworld zijn er in verschillende dieren, voertuigen en thema’s.

makkelijke-surprise-knutselen-dieren-printables

5. The Voice of Holland surprise

Zangtalent in huis of gewoon een vervent The Voice-kijker? Dan moet je deze maken! Niet supermoeilijk, maar wel erg origineel. Maak het helemaal af door het gedicht op een melodie van een bekend liedje te maken, de ontvanger moet het gedicht dan zingen voor de ‘jury’. Verstop het cadeautje in de handschoen of in de schoenendoos waar je de handschoen op bevestigt. Instructies vind je op de site van Conny’s Creaties.

surprise-voice-of-holland-knutselen

Sinterklaas surprise idee 6: Dierenhok

Deze surprise is al leuk voor de allerkleinsten: een hondenhokje van karton. Kan natuurlijk ook voor een poes of konijn bijvoorbeeld. Of voor het favoriete knuffeldier van je kleintje! Hier vond ik geen werkbeschrijving bij, maar dit moet niet al te moeilijk zijn, toch? Met karton, een schaar en lijm en natuurlijk gekleurd papier moet je als knutselaar een eind kunnen komen.

sinterklaas-suprise-dierenhok-knutselen

Sinterklaas surprise idee 7: Schoorsteen

Een open haard met een schoorsteen, gemaakt van een papieren tas en een posterkoker: easy, maar wel heel gezellig tussen alle pakjes. Met een stift teken je bakstenen op de tas en de koker, gebruik gekleurd papier voor het vuur en echte takjes voor het haardhout. Leuk idee als je een poster cadeau geeft. Maar in de posterkoker kun je natuurlijk ook andere cadeautjes verstoppen. Of een héleboel pepernoten… Een paar schoenen erbij met een wortel voor het paard en een tekening voor Sint is het helemaal af. Bron: hipenkleurig.

surprise-schoorsteen-knutselen-sinterklaas

Sinterklaas surprise idee 8: Jukebox

Deze vind ik zelf ook heel erg mooi geworden. Met deze jukebox steel je de show op pakjesavond! Maak ‘m persoonlijk door de naam van de ontvanger op de jukebox te plaatsen en zijn/ haar favoriete liedjes op de ’tracklist’ en de platen te zetten. Volg de instructies op La Flotte.

sinterklaas-jukebox-surprise-knutselen

Sinterklaas surprise idee 9: Spelersbus

Als je voor een voetballiefhebber een surprise moet maken, dan is het leuk om een spelersbus van de favoriete voetbalclub van de ontvanger of van het Nederlands elftal te maken. Maak de surprise van een schoenendoos, gekleurd papier, plaatjes van spelers en een logo van de favoriete club, lijm en een schaar kom je al een heel eind. Succes gegarandeerd! Voor meer instructies kun je altijd even kijken op Knutselidee.nl.

spelersbus-knutselen-sinterklaas-surprise

Sinterklaas surprise idee 10: Koffiemachine

Deze surprise past bij een koffieliefhebber en je kunt er een klein cadeautje in kwijt of je vult een mok met lekkers. Geen instructies, maar met een beetje fantasie en creativiteit is dit wel te maken. Gebruik als basis een klein kartonnen doosje, verf in de juiste kleur, en ‘bak’ met de printer koekjes en koffiebonen voor bij de koffie.

surprise-knutselen-koffiemachine

Sinterklaas surprise idee 11: Punchbox

Ik kwam diverse kleurrijke ontwerpen tegen van deze zogenaamde ‘punchboxes’: een doos met verschillende vakjes met daarachter een klein cadeautje of verrassing. Het is eigenlijk een soort adventskalender. Een punchbox wordt in de VS gebruikt met kerst of op verjaardagsfeestjes als alternatief voor een pinata. Instructies vind je op StudioDIY.

surprise-punchbox-maken-sinterklaas

Kijk voor nog véél meer surprise ideeën op onze Meer Voor Mama’s Pinterestpagina. Nog niet uit geknutseld? Kijk dan snel naar ons blog met inspiratie voor Sinterklaas knutselen.

Photocredits via Pinterest: @knutselideeen, @pipooshobby, @badalasticker, @weebly

 

Eerste versie van het blog geschreven op 23 november 2015. Laatste update: 23 november 2021.