8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Normaal gesproken werk ik altijd al vanuit huis, maar dan zonder kind. Of er is oppas (opa en oma) of mijn partner is thuis op zijn vaste dag of ik werk tijdens schooluren. Nu we verplicht thuis zitten door de uitbraak van het coronavirus wordt het een ander verhaal. Hoe doe je dat, thuiswerken met kinderen om je heen? Een paar tips en mogelijkheden om toch wat gedaan te krijgen.

Thuis werken met kinderen kan een flinke uitdaging zijn, en niet altijd even leuk en relaxed. Haha, wat zeg ik?! Het is allesbehalve relaxed. Zeker als je ook nog schoolwerk hebt meegekregen en je je kind mag ‘homeschoolen’ en het huishouden ook gewoon doorgaat. Maar het is wat het is op dit moment, dus we moeten het ermee doen. Ik ben me ervan bewust dat in ieder gezin een andere situatie geldt, maar hopelijk zit er iets tussen deze suggesties dat je een beetje kan helpen.

Accepteer dat je minder productief bent

Dit is denk ik het allerbelangrijkste: probeer te berusten in de situatie en te accepteren dat je minder uren werkt en minder gedaan krijgt dan op een normale werkdag. Deze situatie – een pandemie – ís namelijk niet normaal en dat geldt echt voor iedereen. Ik merk zelf dat er weinig mail binnenkomt en weinig tot geen opdrachten.

Los van alle vitale functies (zorg, hulpdiensten, supermarkten, logistiek etcetera. Hoera voor jullie, echt. Zoveel respect.) gaat alles in een lagere versnelling. Of het ligt simpelweg stil. Blijf communiceren met collega’s en met je leidinggevende wat er echt noodzakelijk is. Geef het aan als het niet gaat en stel vooral je eigen verwachtingen bij.

thuiswerken met kinderen - vader achter laptop met kinderen aan zijn arm

Maak afspraken met je partner

Werken jullie beiden vanuit huis? Spreek dan duidelijk af wie wanneer werkt en wie er op dat moment bij de kinderen is. Dat is fijn voor jullie om qua planning rekening mee te houden. Maar ook voor de kinderen is het fijn om duidelijkheid te hebben: nu is mama aan het werk, en papa is er voor het entertainment. 😉 Stel jullie planning in overleg bij als dat nodig is.

Bij ons thuis werken we in een ochtendshift en een middagshift en wisselen dat af. Voornamelijk op voorkeur voor dagdeel, maar we zijn beiden flexibel in het geval van afspraken of deadlines. Gelukkig hebben we allebei een andere voorkeur: ik werk liever in de ochtend, mijn vriend in de middag. Zo zit er regelmaat in voor ons alledrie. Spreek samen goed af hoe jullie het die week/die dag gaan doen en blijf overleggen wat voor jullie fijn werkt en wat niet.

Korte werkflows

Kun je niet afwisselen met een partner en ben je alleen met je kind of kinderen, maak dan korte ‘werkflows’ van 45 minuten. In die tijd zorg je dat je je kind zelf kan vermaken, huiswerk maakt of een spelletje doet of filmpje kijkt. Wees duidelijk: nu werk ik, over 45 minuten doen we iets samen. Zet een wekkertje of een klokje zodat je kind zelf kan zien hoe lang het nog duurt. Zo kun je hopelijk drie kwartier effectief werken.

Houd daarna 15 minuten pauze waarin je met volle aandacht speelt met je kind of even wat lekkers eet en drinkt samen. Zo maak je het leuk voor allebei en is het ook duidelijk voor je kind wanneer je werkt en wanneer het zichzelf even moet vermaken.

Zorg voor een rustige werkplek

Maak een plek vrij in huis waar je in alle rust kunt werken, liefst eentje in een afgesloten ruimte. Dat vergt een beetje creativiteit als je nooit thuis werkt, maar wellicht heb je ergens een tafel over en wat ruimte in je slaapkamer, of je maakt op de logeerkamer of op zolder een plek vrij.

Heb je geen ruimte voor een afsluitbare werkplek, creëer dan een werkplek aan de eettafel. Werk met een koptelefoon op, zorg dat de tafel aan jouw kant ‘leeg’ blijft zodat je niet wordt afgeleid en maak duidelijke afspraken. Zie volgende twee punten.

Zorg voor structuur

Zorg voor structuur voor het hele gezin en maak dit zichtbaar voor iedereen. Gebruik een planbord, prikbord, memobord of post-its en maak inzichtelijk voor het hele gezin hoe de dag eruit ziet. Zo weten kinderen 1. wat ze kunnen verwachten die dag (huiswerk maken bijvoorbeeld, of bij jongere kinderen andere activiteiten) en 2. bij wie ze terecht kunnen op welk dagdeel. Maak bijvoorbeeld iedere dag een dagplanning op een whiteboard met wie wanneer werkt en wie er dan bij de kinderen is en eventueel wat voor leuks jullie gaan doen die dag.

Maak ook voor jezelf een realistische planning: wat heeft prioriteit? Doe dat als eerst. En plan videocalls en telefoontjes bij voorkeur in als je echt de rust hebt. Bellen met je kinderen om je heen lukt simpelweg niet.

thuis werken met kinderen - moeder werkt aan keukentafel met kinderen om haar heen

Maak afspraken wanneer je niet gestoord mag worden

Spreek af wanneer je niet gestoord mag worden. Bijvoorbeeld als je je koptelefoon op hebt of als je op je ‘kantoor’ zit. Op Facebook zag ik ook een leuke en handige tip: gebruik lege WC-rollen met kleurtjes als je aan het werk bent. Verf een rolletje rood, een rolletje oranje en een rolletje groen (ook meteen leuk als knutselproject samen).

Als je aan het werk bent en je wilt helemaal niet gestoord worden, zet dan het rode rolletje neer: iedereen moet stil zijn. Het oranje rolletje betekent: vragen stellen mag. En het groene rolletje betekent dat er niet gewerkt wordt en iedereen gewoon gezellig samen kan kletsen en spelen. Zelf heb ik bedacht dat we een deurhanger maken voor aan de deurklink met een stopbord als er niet gestoord mag worden, en een groen duimpje als mijn zoon wel even binnen mag komen voor een kletspraatje.

Wees flexibel waar het kan

In navolging van het punt ‘accepteer dat je minder productief bent’: probeer flexibel te zijn. Thuis zijn en thuiswerken in coronatijd is nu eenmaal pittig, zeker als je ook nog je kinderen om je heen hebt. En met werkdruk, de extra energie die het vergt en de stress zijn lontjes wat korter en is het lastiger om om te gaan met veranderingen.

Voor mij ook, flexibiliteit is voor mij een verbeterpunt. Ik vind het ontzettend moeilijk als er, zeker als ik midden in een flow zit met schrijven, toch een werktelefoontje binnenkomt bij mijn partner als hij ‘oppasduty’ heeft en dat mijn zoontje dan even noodgedwongen ‘gezellig’ naast me komt zitten. Als je dan net in een schrijfflow zit is een babbelende kleuter niet zo heel handig.

Maar het is even niet anders, dus accepteren accepteren accepteren. Wees lief voor jezelf, en voor elkaar. En zorg dat die iPad altijd is opgeladen, zeg ik dan maar.

’s Avonds werken of tijdens slaapjes

Eigenlijk het enige moment dat je écht in alle rust kunt werken is als je kinderen liggen te slapen: ’s avonds of tijdens middagslaapjes. Als je de mogelijkheid hebt om ’s avonds te werken, doe het. Zorg ervoor dat je kind(eren) op tijd in bed liggen, zodat je daarna meteen aan de slag kunt en je niet tot heel laat bezig bent. Klap je laptop een uur voordat je gaat slapen dicht en doe nog iets voor jezelf.

Alles leuk en aardig, die tips voor jou, maar wat geef je je kinderen ’te doen’ als jij wilt gaan werken?

Vergeet beperkte schermtijd

Nu is niet de tijd om heel streng te zijn over schermtijd, zeker niet als je werk moet verzetten. Moet je echt even voor langere tijd concentreren of heb je een online overleg? Zet een lange film aan, zorg voor eten en wat lekkers (of zorg ervoor dat ze zelf iets kunnen pakken zodat ze jou niets hoeven vragen). Spreek met je kinderen af dat ze je nu even met rust moeten laten en alleen in noodgevallen bij je aan mogen kloppen. Zet bijvoorbeeld een wekkertje, als die af gaat mogen ze weer naar je toe.

Ideeën voor zelfstandig spelen/werken terwijl jij werkt

Thuiswerken met kinderen om je heen is niet ideaal. Om de haverklap komen ze wat vragen, ze vervelen zich of zitten om aandacht verlegen. Goede afspraken maken is belangrijk, maar handig is ook als je een lijstje hebt met activiteiten als je het zelf ook even niet meer weer.

Dit zijn wat speelideetjes/taakjes waar kinderen wat langer mee bezig kunnen zijn:

thuis werken met kinderen -kinderen bouwen een hut met deken en bank

  • Als je werk mee hebt gekregen van school is dat ideaal om te laten doen als jij wilt werken. Je kind(eren) maken in alle rust hun werkjes en jij kunt wat werk verzetten;
  • Rustig aan tafel werken kan goed met bijvoorbeeld strijkkralen, klei, miniloco, puzzels, kleurplaten, werkboekjes voor kinderen, plaatjes knippen uit oude tijdschriften en opplakken.
  • Squla: leerzaam én ze zijn er echt een tijdje zelfstandig zoet mee;
  • Buiten spelen! Zet een parcours uit in de tuin, haal de deksel weer van de zandbak of haal simpelweg ál het buitenspeelgoed tevoorschijn;
  • Speelgoed sorteren: laat je kinderen hun eigen speelgoed weer opnieuw sorteren. Bijvoorbeeld Lego op kleur of soort, auto’s in de juiste mandjes, maar ook bijvoorbeeld strijkkralen op kleur in bakjes doen;
  • Bouwen: Lego, Duplo, Kapla, blokken, treinbanen, wegonderdelen: haal alles tevoorschijn en geef de opdracht om een stad te maken, met huizen, wegen, bruggen, flatgebouwen en een treinbaan. Daar zijn ze wel even zoet mee.
  • Hutten bouwen, daar zijn kinderen ook altijd wel even zoet mee. Buiten in de tuin of binnen op hun eigen kamer met lakens, knijpers, kussens en dekens. En zorg voor wat lekkers te eten en drinken, kunnen ze daarna picknicken in hun zelfgebouwde hut;
  • In plaats van een film is een luisterboek ook een leuk idee. Bijvoorbeeld op Spotify, Storytel of de app van je bibliotheek. Geef ze een koptelefoon zodat jij niet hoeft mee te luisteren.
  • Of lees ons blog met tips voor leuke thuisactiviteiten in coronatijd

Afwisseling in speelgoed

Haal ‘nieuw’ speelgoed tevoorschijn waar je kinderen al een tijdje niet meer mee hebben gespeeld. Grote kans dat dat weer een succes is en dat ze er weer even zoet mee zijn. Leuk idee via Laura van www.lauralagom.com: maak themadagen, bijvoorbeeld ‘dinodag’ en zet speelgoed in dat thema de avond van tevoren klaar.

Moet je aan het werk die dag? Speel dan bijvoorbeeld eerst even een kwartiertje samen en overleg dan dat ze daarna zelf een tijdje moeten spelen terwijl jij werkt. Maak ook weer duidelijk wanneer je weer beschikbaar bent.

Let it go

Het is geen normale tijd, iedereen moet zich aanpassen en op alle fronten de zeilen bijzetten. Probeer de situatie te accepteren zoals die is en nogmaals: laat het idee los dat je evenveel en even lang kunt werken als normaal. En zorg goed voor jezelf, zorg voor ontspanning, gezonde voeding, blijf in beweging en maak van deze tijd ook een fijne tijd samen.

 

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 10 april 2020 en aangepast op 20 december 2021.