Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Drie weken vakantie is toch echt iets anders dan drie weken (of misschien langer) thuis moeten zitten terwijl alles dicht is. Geen bioscoop, geen museum, niet naar het zwembad, pretpark of even de stad in voor een koffietje en wat lekkers. Scholen en horeca zijn dicht en het advies is om thuis te blijven en sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden. Die eerste dagen kom je misschien wel door, maar ik kan me voorstellen dat je wat ideetjes zoekt voor de afwisseling.
Hierbij inspiratie voor activiteiten binnen, buiten, met schermpjes, zonder schermpjes en natuurlijk wat educatieve tips. Met dank aan onze school en de tips die ik via onze Instagrampagina kreeg. Ik zal dit artikel blijven aanvullen de komende weken, dus stuur vooral je tips door!
Binnenactiviteiten
- Bouw een parcours in huis met kussens van de bank, stoelen, tafel(tje)s, opstapjes en andere obstakels. Zorg voor uitdaging in evenwicht, een beetje klimmen, kruipen Verbouw de woonkamer en leef je even uit samen
- Knutselen knutselen knutselen: maak bijvoorbeeld zelf leuke vrolijke kaartjes die je stuurt naar familie, vriendjes, ouderen in het bejaardenhuis in jullie woonplaats. Breng ze daarna rond of doe ze in de brievenbus, hebben jullie gelijk een frisse neus gehaald.
- Superleuke lente-activiteit: maak zelf een insectenhotel. Duik de schuur in, verzamel alles wat je nodig hebt en maak met dit stappenplan zelf een insectenhotel.
- Een hut bouwen – Pak lakens, dekens, knijpers en kussens en maak een hut of een fort. Kruip in de hut en lees een mooi boek voor. Of vertel elkaar verhalen.
- Stichting Het Vergeten Kind heeft het Hartenhuisspel gemaakt met allerlei spellen die je binnen kunt doen met spullen die je gewoon al thuis hebt. Zoals bijvoorbeeld vliegensvlug vingervoetbal, bruggenbouwer, wiebelwater, doorgedraaide dobbelsteen en nog meer leuke spellen. Download het Hartenhuisspel hier gratis.
- Binnen picknicken, dat is altijd een feest. Maak een lekker ontbijtje of lunch, pak het picknickkleed erbij en vlei jezelf middenin de woonkamer.
- Doe samen met je kind de leuke kunstopdrachten van Annemiek van Duin. Ze maakt ontzettend leuke, vrolijke en creatieve opdrachten die je samen kunt doen met spullen die je ongetwijfeld al in huis hebt. Iedere werkdag kun je een nieuwe opdracht downloaden. Schrijf je in voor de nieuwsbrief op haar site en download de opdrachten gratis.
- De Voorleeshoek biedt tijdelijk hun abonnement gratis aan.
- Maak zelf een film – Laat je kinderen een verhaal bedenken, laat ze verkleedkleding zoeken of maken bij dat verhaal, knutsel en schilder een decor als het nodig is en laat ze vervolgens in hun eigen film spelen. Uiteraard neem je het echt op en kijken jullie het samen terug met wat drinken en wat lekkers. Of maak een stopmotion-film met playmobil of LEGO!
- Helpen met huishoudelijke klusjes – jullie moeten het samen doen deze weken, dus iedereen mag meehelpen in het huishouden. Geef je kind ook een doekje als je gaat schoonmaken, ga samen was vouwen, badspeelgoed schoonmaken, opruimen… Natuurlijk gaat het allemaal langzaam en wordt het niet supernetjes of schoon, maar het gaat om het samen doen. Maak er iets leuks van en zet leuke muziek aan of zing zelfgemaakte liedjes.
- Sowieso een goed idee: de kasten uitmesten samen! Kleding, spellen, speelgoed, rommeltjes. Deze weken zijn bij uitstek geschikt om eens een voorjaarsschoonmaak te houden in huis en te ontspullen. Doneer kleding en speelgoed aan een goed doel of breng het naar de kringloop. Bewaar nog een paar oude shirts.
- Die oude shirts kun je namelijk leuk versieren met textielstiften en/of strijkvilt.
- Begin elke dag met ochtendgymnastiek: speel een rondje Just Dance of zet gewoon jullie lievelingsmuziek aan op volume hoog en dans en zing 10-15 minuten de longen uit je lijf om de dag fris en positief te beginnen.
- Maak van deze drie weken een bijzondere tijd en houd samen een dagboekje bij. Je hebt vast ergens een schrift of een schrijfboekje liggen. Schrijf elke dag op wat het leukst was van die dag, plak er leuke plaatjes bij en eventueel foto’s.
- Haal de paas-/lenteversiering tevoorschijn en knutsel er wat leuke slingers bij om het huis wat vrolijker te maken. Zie ook ons Pinterestbord met leuke knutselideeën voor de lente.
- Stoelendans! Afhankelijk van hoeveel kinderen je thuis rond hebt lopen, natuurlijk.
- Zoutdeeg maken, iets moois boetseren, bakken en eventueel verven.
- Haal iedere dag iets anders tevoorschijn uit de speelgoedkast of pak weer iets van zolder waar je kind lang niet mee heeft gespeeld. Of maak er een spelletjesdag van en stal alle spellen uit op tafel. Zet het de avond van tevoren klaar zodat je kind het ’s ochtends meteen ziet.
- Maak van washitape een autoweg op de vloer in de woonkamer (let bij houten vloeren wel even op, dit kan sporen achterlaten). Pak de doos auto’s en/of LEGO erbij: gegarandeerd een succes.
- Speel ‘mini Mission Impossible’ en maak van wol een soort laserparcours in de woonkamer waar je doorheen moet zonder de draadjes te raken.
- Speel verstoppertje, dat kan ook prima binnen.
- Maak een ouderwetse kijkdoos in een thema, bijvoorbeeld lente, de zee, of de favoriete hobby van je kind.
- Maak samen iets lekkers: bak koekjes of cupcakes, kook een avondmaaltijd samen of maak een heerlijke smoothie.
- Ook binnen kun je voor beweging zorgen, bijvoorbeeld met de game JustDance, of bedenk je eigen choreografie, of doe samen oefen
- Zijn je kinderen heel druk? Maak dan samen kinetisch zand, slijm of pak de vingerverf. Sensorisch spelen (ook wel: geklieder met de handen) zorgt voor rust. En zooi, dat ook. Neem dat maar even voor lief dit keer. 😉
- Check ons Pinterestbord met ideeën voor knutselen met Pasen
- Nog meer tips nodig? Koop (of leen het bij de bibliotheek) het boek ‘Het briljante boek vol dingen om binnen te doen’ van Uitgeverij Kluitman. Het staat boordevol leuke dingen om te doen binnenshuis. Ongeveer vanaf 5 jaar.
Buiten/in de tuin
- Paaseitjes verstoppen – dit kunnen kinderen eindeloos doen. Ook leuk om binnen te doen trouwens.
- Stoepkrijten – laat je kind een mooi kunstwerk maken op de stoep buiten of in de tuin. Of zet met dat stoepkrijt een mini-speurtocht uit
- Speurtocht uitzetten – zet een speurtocht uit in de tuin met opdrachten en vragen, leuk om in thema te doen. Bijvoorbeeld het thema dieren/Freek Vonk of een piratenthema met een schatkist (met lekkers of bellenblaas) als finish.
- Picknicken – maak samen een heerlijke lunch klaar en ga lekker buiten eten.
- In de tuin helpen met lenteklaar maken – vegen, beetje snoeien, de zandbak en ander buitenspeelgoed schoonmaken. En meteen mee spelen natuurlijk.
- Parcours uitzetten met verschillende spellen, – wekkertje zetten en elke 10 minuten een ander spel doen. Leuk voor een korte pauze na wat schoolwerk of gewoon even uitrazen.
- Maak een uitdagende obstacle run met dingen waar ze overheen en onderdoor moeten klimmen, ringwerpen, springen, balletjes in een emmer gooien etc etc. Gebruik ballen, pool noodles, hoepels,
- Je kunt prima naar buiten, dus zoek vooral het park, speeltuin of het bos op. Zeker nu het mooie lenteweer eraan komt. We hebben die zonnestralen nodig! Gebruik wel je gezond verstand: is het heel druk, zoek dan een andere plek op.
- Bouw een hut in de tuin met lakens, takken, knijpers en andere dingen die voorhanden zijn.
- Maak een moestuin en plant de eerste zaadjes. Behalve heel leuk ook educatief.
- Houd een watergevecht, met waterballonnen, waterpistolen of sponsjes. Nog een beetje fris, maar met regenjassen en regenbroeken gegarandeerd veel lol!
- Ga op safari in de tuin en zoek alle dieren op de speciale tuinsafari checklist. Download deze op heutinkvoorthuis.nl
- Zoek je nog meer tips voor buitenactiviteiten? Koop het boek ‘Het briljante boek vol dingen om buiten te doen’ van Uitgeverij Kluitman, dat staat boordevol leuke dingen om buiten te ondernemen. Vanaf een jaar of 5.
- Ga op #berenjacht! Hoeveel beren kun jij spotten achter de ramen van je buurtgenoten? Wat een superleuk en hartverwarmend initiatief is dat: je zet een beer achter je raam om voor kinderen het dagelijkse ommetje iets leuker te maken. En met deze berenjacht afstreepkaart van juffrouw Femke kun je bijhouden hoeveel beren je al hebt gezien!
Educatieve tips
Als het goed is zorgt de school van je kind(eren) voor lesmateriaal dat kan worden afgehaald of worden er online lessen gegeven of aangeboden. Is dat niet zo of wil je zelf wat educatieve oefeningen aanbieden? Dan is er online ontzettend veel te vinden dat je kunt printen of waar je kind online aan kan werken. We zetten hier wat sites op een rij waar je gratis materiaal kunt downloaden of websites waar je kind gratis oefeningen kan doen:
- Op peuterspelletjes.net staan leuke spellen, knutseltips en online puzzels, maar ook oefeningen met letters en cijfers. Zo heb ik bijvoorbeeld een aantal werkbladen geprint voor het oefenen van het schrijven van letters.
- Ook de website Cyberkidz.nl vind je ook educatieve spellen voor groep 1 tot en met 8.
- woordkasteel.nl: hiermee kun je spelling oefenen op elk niveau in 24 games
- Het programma ‘Sommenplaneet’ is een rekenprogramma voor kinderen vanaf zes jaar en is hier gratis te downloaden,
- Op de site woordentrainer.nl kan je kind oefenen met woordjes lezen op verschillende snelheden
- Op Gynzy kun je oefenen met taal, cijfers en ook spelletjes spelen
- Yurls werkboekjes, hier kun je leuke werkboekjes downloaden en printen op thema, bijvoorbeeld de lente of pasen.
- heutinkgroepvoorthuis.nl heeft een pagina met downloads voor basisschoolleerlingen. Spellentips voor leren klokkijken, een tuinsafarichecklist, handige breukenposter, leesbingo, ’12 supersimpele proefjes voor thuis’ en nog veel meer.
- Op kleuterjufineenkleuterklas.nl vind je lesideeën op thema, zoals seizoenen, maar ook feesten, boeken, thema’s als tandarts, sport, verhuizen en verliefd zijn bijvoorbeeld. Op de site vind je ook kleurplaten, 5-minuten-spelletjes voor taal en rekenen, concentratiespelletjes en je kunt letter- en cijferkaartjes downloaden.
- Print hier het werkboek met oefeningen om te leren klokkijken(voor groep 3)
- Download het supertoffe dinosaurus doeboek van Dinoland Zwolle met maar liefst 20 pagina’s speel- en leerplezier.
- Knaplab heeft een heel mooi sociaal-emotioneel werkboek voor kinderen gemaakt, met onderwerpen als verveling, maar ook gevoelens van kinderen, leuke projectjes om te doen en eerste hulp bij gemis.
Vooral veel onderbouwtips, mocht je tips hebben voor de hogere groepen in de basisschool, deel ze vooral. Samen kunnen we elkaar helpen.
Online tips: games, theaterlessen, voorlezen, dansen
Nee, natuurlijk ga je je kind niet hele dagen laten gamen of Netflixen. Maar we maken het onszelf ook niet te moeilijk deze weken toch? Drie weken kunnen heel lang zijn als je continu op elkaar lip zit. Dus laat de schermtijd een beetje los, ook voor je eigen gemoedsrust… Onze tips:
- Frozen 2 staat vanaf dinsdag 17 maart op Disney+! Meer hoef ik niet te zeggen toch? Anderhalf uur vermaak: klaar.
- Deze lessen op Youtube van BijDeLes over kriebelbeestjes voor kleuters zijn heel leuk. Eerst kijken, en daarna zelf aan de slag met beestjes zoeken of knutselen.
- Er zijn genoeg educatieve apps voor op de tablet te vinden. Bijvoorbeeld Squla voor kinderen van de basisschoolleeftijd, en de spellen van Dr Panda zijn voor peuters heel leuk.
- Juf Nina maakt op haar Youtube-kanaal leuke filmpjes voor kleuters. Van voorlezen tot muziekles tot buiten spelen, kunst bekijken en maken. Ze doet dat heel leuk, vind ik.
- Maak schermtijd een beloning na een schoolopdracht of ‘werkje’, zo kunnen ze schermtijd ‘verdienen.
- Leer Engels op YouTube op het kanaal van Wattsenglish.
- Op WePboek vind je heel veel (prenten)boeken die door middel van een filmpje worden voorgelezen.
- Leer en zing samen Engelse liedjes op Super Simple Songs
- Theater kijken vanaf de bank. Er worden online (live) registraties aangeboden van theaterstukken door verschillende theaters. Bekijk hier een hele lijst livestreams en video’s met theaterstukken.
- Maastheater Rotterdam heeft het programma ‘Maas @ Home’ bedacht, waar je onder andere theaterworkshops kunt volgen, aan een sing-a-long kun meedoen en een choreografie kunt aanleren. Kijk op maastd.nl voor het programma.
- Wie zegt dat je stil moet zitten achter een scherm? Kom in beweging: slinger JustDance aan op je game console of slinger YouTube aan (daar vind je namelijk ook JD-video’s en dans samen een half uurtje door de kamer.